//
Du læser...

Bliv rig med...

Sådan indberetter jeg crowdlending-indkomst

Bemærk: Jeg er ikke revisor! Dette er er ikke skatterådgivning. Hvis du gør som jeg, det viser sig, at være forkert, og du kommer i fængsel og/eller bliver hængt for landsforræderi, så er det din egen skyld.
Hvis du er revisor og mener, at jeg er helt galt på den, så skriv endelig en besked i kommentarfeltet eller send en mail.

Nå.

Vi skulle jo til det.

Det der med at gå den tunge gang til skat.dk, logge ind med nemID, tjekke årsopgørelsen, og indberette de af vores indkomster, som ikke var indeholdt i kildeskatten.

Denne gang var der en ekstra lille indkomst fra vores (ganske succesfulde) forsøg med at investere i crowdlending. Og vores samlede renteindtægter fra crowdlending var i 2016 på svimlende 255,67 kroner.


Da jeg først begyndte på crowdlending i efteråret, var gevinsten ikke så stor, men vi skal jo starte et sted. Og lidt har bestemt også ret.

Jeg undersøgte derfor sagen vedr. beskatning af crowdlending. Skat skriver selv lidt om skat på crowdfunding på en dedikeret oplysningsside.

Der står heldigvis, at man kan fradrage eventuelle tab, men desværre også, at man skal betale skat. De skriver bare ikke, hvilken rubrik man skal registrere indtægten i.

Det råder Flex Funding heldigvis bod på. I deres opgørelse for 2016 står der nemlig, at renteindtægten skal registreres i rubrik 39 – “Anden kapitalindkomst”. Så det tager jeg for gode varer.

Jeg loggede derfor ind på skat.dk og indtastede beløbet.

Efter at have godkendt ændringen, står der lige så nydeligt i årsopgørelsen (AKA selvopgivelsen), at du har angivet dig selv for renteindtægt:

Bemærk, at du også skal tage højde for eventuelle tab i samme rubrik.

Fradrag af tab på udlån: En læser bemærkede i en kommentar på min artikel om Bondora, at tab først blev afskrevet efter lang tids juridisk tovtrækkeri.

Jeg har derfor trawlet internettet for reglerne på området. Som jeg tolker reglerne, skal man i bund og grund have sandsynliggjort, at beløbet ikke kan inddrives. Normalt ved at have været forbi en domstol. Uanset om man benytter danske eller udenlandske udlån, kan der derfor rigtigt nok gå lang tid, før man kan fradrage tab.

Så meget betaler jeg i skat på renteindtægter

Inden indtægten blev registreret, havde jeg overskydende skat på 480 kr.

Efter registreringen faldt beløbet til 397 kr.

Det vil sige, at jeg havde en effektiv skat af renteindtægterne på 83 kr. eller 32,42 %. Det hænger vistnok sammen med, at kapitalindkomst fratrækkes vores renteudgifter til boliglån, som har en lavere skattesats end min indkomstskat. I praksis vil vi derfor betale lavere skat af kapitalindkomst, så længe den ikke overstiger vores renteudgifter til boliglån. (Yay, en lille fordel ved at have boliggæld).

Din skattesats afhænger derfor meget af din egne økonomiske omstændigheder, og kan være op til loftet på 42 %.

(Bemærk: Artiklen er 6. april blevet tilrettet efter at en kommentator gjorde opmærksom på en fejl, jeg havde begået mht. fortolkning at SKATs regler. Tak til “Wizards” for korrektionen.)

Hvad koster det at have børn? (3. år)
Ekstra penge hver måned: Hvor skal de placeres?

Discussion

14 Responses to “Sådan indberetter jeg crowdlending-indkomst”

 1. Billederne i artiklen loader ikke

  Posted by Bjarke | 05/04/2017, 08:44
 2. Nu er det vel en renteindtægt og ikke gevinst på fordring…så umiddelbart vil jeg mene du bør rette tilbage…

  Posted by wizards | 06/04/2017, 19:18
 3. Vi er ikke uenige i et at det er en fordring, men det er ikke gevinst. Det er en renteindtægt, uden bundgrænse – ellers ville alle med lidt omløb sørge for at have en renteindtægt i EUR på 1.9xx….

  Bagatalgrænsen relaterer sig til kursgevinster/tab på valuta samt gevinst/tab på selve hovedstolen.

  Posted by wizards | 06/04/2017, 20:29
 4. Jeg kan fortælle at jeg har skrevet til Skat for at få et svar på det med tab og hvordan det skal udregnes, mon ikke jeg om et par måneder har et endeligt svar :)

  Posted by Christian Due | 19/05/2017, 10:51
 5. Hej Pengepuger!

  Ang. betaling af skat, ved du hvordan man håndterer valutakursen?

  Man får jo løbende renter udbetalt, i f.eks. Euro… men er man ikke nødt til at skrive ned et eller andet sted hvad Euroen eller whatever-kursen lå på, på den dag som renter blev tilskrevet? Man kan vel ikke bare lægge alle optjente renter sammen i den pågældende valuta, konvertere det til DKK og skrive på årsopgørelsen? Det giver vel et lidt skævt billede.

  Posted by Finn Pølseskind | 15/06/2017, 18:04
  • Pengepugeren

   Hej Finn

   I følge Skat skal man “omregne efter afregningskursen på henholdsvis udbetalings-/betalingstidspunktet.” hvorefter de henviser til nationalbankens statistik over årlige kurser…

   Det er naturligvis i praksis så godt som umuligt (i al fald ikke noget jeg gider, at spilde tid på) at håndtere den præcise kurs på det præcise tidspunkt for måske hundreder af daglige mikrotransaktioner.
   Det er også meningsløst for valutaer, som kun svinger marginalt – særligt mht. EUR, som kronen jo er bundet til og, som næsten konsekvent ligger lige under 7,45.

   I praksis har jeg et regneark, som opdateres (inkl. valutakurser) hver måned for at kunne opdatere http://pengepugeren.dk/pengepugerens-crowdlending-eventyr/

   De fleste vil nok kunne omregne en gang om året uden at afvige mere end nogle få kroner.

   Posted by Pengepugeren | 15/06/2017, 19:40

Post Comment

 

Nyhedsbrev

Gå aldrig glip af en artikel fra Pengepugeren.
Følg Pengepugeren
TwitterPinterest Facebook Google PLusRSS
TOP 50 Bloggere – Spar i hverdagen

Pengepugerens Tweets

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com