//
Du læser...

Spar penge

Internationale transaktioner med minimale gebyrer: TransferWise Borderless Account

Har du nogensinde modtaget penge fra udlandet?

Hvad enten du driver et firma med udenlandske kunder eller foretager private transaktioner, så ved du også, at det er hundedyrt.

Min bank tager hele 30 kroner for at modtage penge fra fremmede lande! … I kid you not.

Nogle banker er lidt mindre dyre, men prisen falder sjældent (aldrig?) under 20 kr. Det er i al fald ikke lykkedes mig at finde en decideret billig løsning blandt de danske banker.

20 – 30 kr. er måske ikke en formue, når du modtager 20.000. Men hvis du kun modtager en håndfuld hundredelapper, så udgør gebyret en temmelig stor andel af det samlede beløb. Jeg modtager med jævne mellemrum mindre beløb på 3 – 400 kr., og så er et gebyr på 30 kr. en betydelig andel.

Dertil er vi “tvunget” til at betale bankens vekselkurs, som ofte ikke er noget at råbe hurra for. Min egen bank veksler d.d. 100 EUR til 736,18 DKK, eller ~1 % under markedskursen.

Kort sagt: 400 kr. overført fra udlandet koster mig ca. 8,5 % i samlede gebyrer, og 200 kr. koster 16 %.

Afsindigt!

Selvom jeg generelt er glad for min bank, så har det længe været et irritationsmoment at skulle betale så høje gebyrer uden at kunne finde bedre alternativer.

Indtil nu…

For i maj introducerede TransferWise nemlig en service, de kalder for Borderless Account.

TransferWise har længe været min foretrukne platform til at gennemføre transaktioner til udlandet. Deres gebyrer er langt billigere end bankernes, og valutakurserne er de samme som dem, man ser hos Google. Det har fungeret glimrende, når jeg fx skulle handle hos udenlandske leverandører eller investere i crowdlending.

Men når pengestrømmen gik den anden vej, var jeg indtil for ganske nylig nød til at betale førnævnte urimeligt høje gebyrer til banken.

Med Borderless Account kan man nu oprette konti i en lang række valutaer, herunder danske kroner. For EUR, GBP og USD følger der sågar “bank details” med – dvs. et kontonummer i dit eget navn, som andre kan overføre penge til. Du kan med andre ord let oprette en amerikansk, en engelsk og en tysk bankkonto i deres respektive valutaer.

Det er også muligt at oprette fx en dansk konto. Den har dog ikke et selvstændigt kontonummer, du kan dele med andre. Så det er kun muligt for dig selv at overføre penge til kontoen.

Når jeg skal modtage beløb i EUR, USD eller GBP, opgiver jeg ikke længere mit danske kontonummer men i stedet det respektive Borderless kontonummer. Herefter overfører jeg beløbet til DKK-kontoen og videre til den danske bankkonto. Det koster en lille smule hos TransferWise, men jeg slipper for bankens enorme gebyrer.

Her er et eksempel på udgifterne forbundet med en transaktion af 40 EUR (knap 300 kr.) til min danske konto:

Den gamle metode: Overførsel direkte til banken

  • Afsender overfører 40 EUR
  • Banken tager 0,4 EUR i vekselgebyr
  • Herefter tager banken 30 DKK i gebyr
  • 264,46 DKK indsættes på kontoen

Den nye metode: TransferWise Borderless Account

  • Afsender overfører 40 EUR
  • TransferWise tager 0,2 EUR i vekselgebyr (fast 0,5 %)
  • TransferWise tager 4,4 DKK i gebyr for at overføre til min bankkonto.
  • 291,58 DKK indsættes på kontoen

Difference mellem gammel og ny metode: 27,12 kr. (9,30 %)

Spar yderligere på internationale overførsler

Som vist ovenfor er det åbenlyst billigere at modtage selv mindre beløb med Borderless Account end direkte til banken. Men da overførsel til ekstern konto altid koster et fast gebyr på 4,40 kr., kan jeg tilmed vente med at overføre penge til min danske bankkonto, indtil jeg skal overføre et større samlet beløb. Det gør gebyret betydeligt mindre relativt til det overførte beløb. I stedet for at overføre til min danske konto hver gang, der kommer lidt penge ind, så gør jeg det kun en gang i mellem. Eller undlader det helt, hvis jeg ikke har brug for at bruge pengene.

En anden fordel er, at jeg slipper for at skulle betale vekselgebyrer, såfremt jeg skal bruge pengene i samme valuta.

Lad os fx sige, at jeg modtager en betaling i EUR fra en person eller virksomhed i Tyskland. Jeg har ikke brug for pengene til privatforbrug (dog desværre nogle gange til Skat. Men de kan betales med penge, jeg i forvejen har på den danske bankkonto). I stedet skal de investeres i crowdlending.

Tidligere skulle pengene først overføres til min danske konto, med alt hvad det medfører af gebyrer, og herefter veksles tilbage til EUR. Men med Borderless Account kan jeg sende de modtagne penge direkte til min investeringskonto hos fx Bondora, som også er i EUR, uden at betale vekslegebyr. Eneste udgift er de 0,60 EUR som selve overførslen koster.

Borderless Account er kort sagt den løsning, jeg længe har drømt om. Det kommer til at spare mig for rigtig mange penge.

Det eneste der nu mangler er, at TransferWise tilbyder et Visakort [Edit 27. juli: TransferWise planlægger at tilbyde kort i løbet af 2017. Tak til Martin for tippet] :-)

P.S. Ved gennemlæsning kan jeg konstatere, at ovenstående ligner en reklame, og det er det på en måde også, da jeg har indsat affiliate links. Og hvis du klikker på dem, bliver jeg hurtigere rigere end Warren Buffett. Hensigten med artiklen er dog primært at udbrede kendskabet til en service, jeg er svært tilfreds med.

Sådan brygger du let din egen øl
Læserspørgsmål: Gældsafvikling eller investering?

Discussion

2 Responses to “Internationale transaktioner med minimale gebyrer: TransferWise Borderless Account”

Post Comment

 

Nyhedsbrev

Gå aldrig glip af en artikel fra Pengepugeren.
Følg Pengepugeren
TwitterPinterest Facebook Google PLusRSS
TOP 50 Bloggere – Spar i hverdagen

Pengepugerens Tweets

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com