Sådan brygger du let din egen øl

Få ting er bedre end at nyde en kold øl på terrassen.

En af de få ting som er bedre, er at nyde en kold hjemmebrygget øl på terrassen.

Efter jeg at have publiceret artiklen om fordelene ved at brygge sin egen vin, fik jeg lyst til også at brygge øl. Første forsøg var et simpelt brygkit, hvor man bare skal tilsætte vand, varme det op og sætte til gæring. Det var super let og smagte på niveau med de dyre øl i butikkerne.

Succesen gav mig mod på at brygge fra bunden med rigtig malt, og det smagte ligeledes fantastisk. Man er måske ofte lidt biased mht. sine egne frembringelser, men resultatet fik næsten udelukkende ros fra familie, venner og kollegaer. Så helt skidt kunne det ikke være.

De gode resultater gav blod på tanden. Jeg gik derfor amok i ølbrygningens teori og praksis, og siden da har vi kun sjældent købt øl i butikkerne. I stedet brygger jeg sammen med min far, når muligheden byder sig. Og hvorfor betale 25+ kr. for en god flaske mikrobryg, når man selv kan lave samme kvalitet til under 5 kr. literen og tilmed hygge sig med det?

Denne artikel er i kondenseret format hvad, jeg har lært gennem adskillige timers research og øvelse i ølbrygningens kunst. Det er ikke professionel brygmesterekspertise, men tilstrækkeligt til, at du sagtens kan brygge din egen lækre øl.

Bemærk, at der grundlæggende findes to typer af øl: Ale og lager. Denne artikel handler udelukkende om ale, som er lettest og hurtigst at brygge. Læs eventuelt om forskellen på ale og lager på diffen.com

Lidt baggrund og teori om ølbrygning

Øl brygges af ganske få ingredienser, nemlig vand, gær, malt og humle.

Malt

Malt består af korn. Ølmalt er oftest bygkorn, men også hvede er en populær sort.

For at lave malt, søber man først kornet i vand, indtil det så småt begynder at spire.

Herefter tørres kornet. Det kan enten gøres ved lav varme over lang tid eller over høj varme i kort tid. Den temperatur hvorved kornet tørres er grundlæggende forskellen på lys (fx pilsner-) og mørk (fx chokolade-) malt. De meget bitre malte er decideret blevet ristet, så det bliver sort.

Malt indeholder meget stivelse, som ved opvarmning kan omdannes til sukker. Såfremt stivelsen er opvarmet under den korrekte temperatur, omdannes det til sukkerarter, der senere kan omdannes til alkohol.

Gær

Ølgær består af bakterier, med egenskaber der er særligt gode ved ølbrygning.

Når bakteriekulturen blandes med sukker, spiser den sukkeret og formerer sig i høj hastighed, indtil der ikke er mere sukker tilbage, og bakterierne dør. De døde bakterieceller er det, som bliver til bundfald under brygningen.

Bakteriernes “afføring” består i kuldioxid og alkohol. Alkoholen er naturligvis en grundlæggende ingrediens i øl. I første del af brygprocessen slipper bryggeren kuldioxiden ud. Men når øllet er hældt på flasker, kan det ikke slippe væk og danner derfor et undertryk, der skaber brus i øllet.

Man kan i teorien godt bruge almindeligt bagergær til at brygge øl, men bagergær har en relativt lav alkoholtolerance, og man risikerer derfor, at gæringen går i står for tidligt. Dertil smager forskelligt gær forskelligt, og bagergær kan medføre en ikke-ønskværdig smag.

Humle

Humle er en såkaldt ’slyngende urt’, som kan gro de fleste steder i verden, herunder Danmark. Humlens hunblomster har en konserverende effekt, og har derfor være brugt i årtusinder til at holde øl og øllignende drikkevarer friske.

Humlen smager bittert, og det er derfor humlen, som giver øllet sin bitre smag. Der findes rigtig mange forskellige humlesorter, som alle er bitre, men med meget forskellige smagsvarianter.

Øltypen IPA (Indian Pale Ale) indeholder meget humle, hvorfra den har sin bitre smag. Det stammer fra kolonitiden, hvor briterne transporterede øl til kolonierne. Man tilføjede derfor større mængder af humle, så det kunne holde til den høje varme og de lange sejlruter.

Brygningens metoder

Der er grundlæggende tre måde at brygge øl på:

1) Den lette men relativt dyre
2) Den komplicerede og billige
3) Den lette og billige metode.

Den lette men dyre: Maltekstrakt og brygkits

Brygkits består af en tyktflydende masse, som indeholder humle og ekstrakt af malt i afmålte mængdeforhold.

De fleste hjemmebryggere starter med at dyppe tæerne i brygkits (altså i overført betydning). Det er både let og giver gode resultater. Man behøver ikke at sætte sig ind i meget teori, men kort sagt bare koge massen, lade den gære og hælde på flasker. Det går let og ofte også hurtigere end at brygge fra bunden.

Brygkits er en rigtig god måde at komme i gang med at brygge øl. Ulempen ved brygkits er, at det koster mere pr liter. Det er billigere end kvalitetsøl fra butikkerne, men koster dog 20+ kr. pr liter. Og så er det i øvrigt sjovere at lave det hele selv fra grunden.

Den omfattende og billige: All-grain Brewing

All-grain er den traditionelle metode at brygge øl på. Det er sådan, de professionelle bryggerier gør.

All-grain metoden er ikke kompliceret, men kræver mere udstyr og flere steps end BIAB herunder. Jeg vil ikke komme yderligere ind på denne proces.

Den lette og billige: Brew In A Bag (BIAB)

Brew In a Bag (BIAB) er en relativt ny brygmetode, som stammer fra Australien. Det er den letteste og hurtigste måde at lave rigtig øl fra bunden. Det er den metode, jeg bruger, og som beskrives herunder. Den er nogle få procent mindre effektiv end all-grain og koster derfor en lille smule mere pr liter. I praksis har det dog marginal betydning for hjemmebryggeren.

BIAB har betydelige fordele i forhold til All-Grain. Du skal ikke bruge så meget udstyr, så startudgifterne er derfor overskuelige. At der er færre steps gør det også lettere og hurtigere at lave.

Derfor brygger jeg 5-liter batches

Man kan i teorien brygge så store mængder øl, man vil, og der er bestemt stordriftsfordele ved at brygge meget på én gang. Men jeg brygger altid ca. 5 liter af gangen (Dog oftest 2 eller tre gange 5 liter samtidig). Det kræver mere tid pr brygget liter, men har flere fordele:

  • Du kan eksperimentere mere.
  • Det er mere tilgængeligt at overlappe batches. Du kan eksempelvis brygge 4 gange 5 liter forskellig øl samme dag eller eventuelt med en uges mellemrum. Så har du altid noget forskelligt at byde gæster på.
  • Det er ikke så slemt, hvis noget går helt galt, og skal hældes i afløbet. Hvis du laver en fejl, som ødelægger 30 liter øl, så er det virkelig ærgerligt at skulle smide det ud. Eller endnu værre; hvis du brygger en øl som ikke smager specielt godt. Skal man så hælde 30 liter halvdårlig øl ud eller drikke det på trods? Med 5 liter er beslutningen lettere.
    Normalt går det dog godt. Jeg har kun en enkelt gang lave en elendig øl på grund af noget gammel, våd humle. Det var ikke helt gennemtænkt.
  • Du behøver ikke at investere i en kæmpegryde. 10 liter er tilstrækkeligt. Dels er store gryder dyre, dels fylder de rigtig meget, når de ikke er i brug.
  • Den relativt lille mængde væske er hurtig at køle ned, hvorved du sparer på vandregningen. Mere om det senere.

Af ovenstående årsager brygger jeg altid batches af 5 liter. Men hvis du hellere vil brygge større mængder af gangen, kan du bare opskalere mængdeforholdene.

Annonce

Nødvendigt udstyr til at brygge øl

For at brygge øl fra bunden skal du bruge en del udstyr. Det er ikke helt billigt, men dog overkommeligt. Hvis du i forvejen bygger vin, så har du allerede det meste af udstyret.

Det skal du bruge for at brygge øl:

  • 5L demijohn (eller brygspand). Du skal helst have mindst to stk., men jeg foreslår fire, så du kan brygge flere batches af gangen – ca. 50 kr. stk.
  • Gærrør – ca. 10 kr./stk.
  • Gummipropper til gærrør – ca. 10 kr./stk.
  • 10L gryde – ca. 300 kr. på Amazon
  • Hydrometer – ca. 50 kr.
  • Termometer. Fx et grilltermometer til ca. 100 kr.
  • Evt. wort chiller. De er dyre, men du kan bygge dem selv for ca. 400 kr. Er kun nødvendig ved større batches.
  • En maltkværnca. 450 kr. Man kan købe forkværnet malt, men det koster ekstra, og det holder ikke så længe som ukværnet. Maltkværnen er det dyreste på listen, men efter min mening en god investering.
  • Flasker, kapsler og kapselmaskine eller patentflasker
  • Hævert – ca. 40 kr. – En autohævert er langt at foretrække – ca. 100 kr.
  • En tragt (gerne rustfri stål)
  • BIAB mæskepose – ca. 100 kr.
  • En dampindsats til gryde – ca. 50 kr.

Råvarer:

  • Malt
  • Humle
  • Ølgær
  • Sukker

Ølopskrifter

Du kan selv let udvikle dine egne opskrifter med Brewer’s Friends fænomenale beregner. Den beregner farve, bitterhed, alkoholprocent mv. Man skal lige lære systemet og terminologien at kende, så er det super let at sammensætte sin egen opskrift.

Brewer’s friend er gratis for op til 5 opskrifter. Hvis man vil gemme flere, skal man tegne et abonnement for rimelige 12 kr. om måneden. Jeg har dog personligt klaret mig uden.

Ingredienser til 5 liter basal Pale Ale:

  • 1.500 g lys pilsnermalt. Suppler eventuelt med lidt andet for flere smagsnuancer og øget alkoholprocent. Fx 5 % chokolademalt.
  • 10 g humlepiller. Gerne 2 – 3 forskellige sorter. Hvis du tilføjer ekstra humle, kan du kalde det for en IPA.
  • En teske ølgær
  • 30 g sukker
  • 7 liter vand

Sådan brygger du øl med BIAB metoden

Husk desinficering… Jeg bruger det effektive middel Star San. Det desinficerer og fordamper efterfølgende, hvorved man slipper for at skulle efterskylle med vand.

Udstyret skal være desinficeret, men der er ingen grund til at være hysterisk. Jeg desinficerer naturligvis det meste grej, men nogle gange gider jeg ikke at desinficere fx en ske fra køkkenskuffen. I stedet holder jeg den under hanen med 56 grader varmt vand eller dypper den i det kogende mæske, og jeg har pt. ikke oplevet infektioner i min øl.

Husk på, at mens du brygger, slår temperaturen de fleste bakterier ihjel. Og når du senere tilføjer ølgæren, udkonkurrerer den effektivt de fleste nytilkomne bakteriekulturer. Det “farligste” tidspunkt er, når det nedkøles, indtil ølgæren kan tilføjes.

1. Varm vandet op til ca. 65 grader.

Ca. 7 liter vand pr 5 liter færdigbrygget øl varmes op i en gryde. Husk, at lægge en bund i gryden. Fx en dampindsats. Det er vigtigt, for at mæskeposen (som benyttes senere) ikke berører grydens bund og potentielt smelter.

2. Kværn malten, mens vandet opvarmes

Kør al malten igennem din maltkværn. Det skal være så finkværnet som muligt, uden at der bliver for meget mel. Vi vil gerne have stå stort samlet overflademål som muligt og samtidig undgå mel.

3. Hæld det kværnede malt i mæskeposen

4. Put mæskeposen med malt i gryden med vand, således at toppen af posen går ud over siderne på gryden

5. Rør grundigt rundt i malten

6. Lad stå i en time med låg delvist på

Hold øje med temperaturen. Mæsken skal helst aldrig under 60 eller over 70 grader.

Hvis du kommer under 60 falder produktionen af sukkerarter. Hvis du kommer over 70 grader konverteres stivelsen i malten til sukkerarter, som ikke kan fermenteres. Hvis du vil lave en sød øl med lav alkoholprocent, kan du dog godt holde temperaturen højere.

Rør gerne en gang i mellem lidt rundt i malten.

7. Tag mæskeposen op og lad dryppe af over gryden

Du kan eventuelt lægge posen på en si eller vride den godt (pas på, den er varm!). Du vil gerne have så meget af den lækre mæske ud af posen som muligt.

8. Giv de brugte maltkorn til dine høns – de elsker det

Der er ingen grund til at smide god brugt malt ud. Hvis du ikke har høns, så tør det eventuelt og kværn til mel. Eller brug det i bagværk –  fx småkager.

9. Skru helt op for varmen, indtil mæsken koger

10. Tilsæt humle

Mål humlen op, og tilføj den til mæsken. Eventuelt kan du bruge en såkaldt ‘humlepose’.

12. Lad koge for høj varme i 30 minutter

13. Køl mæsken ned til 25 grader eller lavere

Om at nedkøle mæske

En såkaldt wort chiller er nødvendig, hvis man brygger større mænger øl af gangen. 30 liter varmt vand er meget lang tid om at køle ned til en temperatur, som gærceller kan overleve i. Og indtil man tilføjer gær, er mæsken særligt følsom overfor uvedkommende bakterier. Derfor skal mæsken hurtigst muligt nedkøles, så man kan tilsætte gær og sætte gang i brygprocessen.

Hvis man kun brygger 5 liter af gangen, køler det ret hurtigt ned. Jeg har tidligere brugt en hjemmebygget wort chiller, men nu droppet nedkølingsprocessen, fordi det ikke har givet anledning til problemer. På den måde sparer jeg også på vandregningen.

Hvis du har brug for en wort chiller, så kan du spare ca. 400 kr. ved selv at bygge den med nogle bøjelige kobberrør fra dit lokale byggemarked. Se hvordan du gør her. Det er ret let.

14. Mål potentiel alkoholprocent med hydrometer

Et hydrometer måler mængden af sukker, hvoraf man kan udregne den potentielle alkoholprocent. Hvis man måler vægtfylden før og efter gæring, kan man således udregne øllets alkoholprocent.

Du kan læse mere om hvordan man bruger et hygrometer her. Det er ikke så kompliceret, som man umiddelbart kan blive foranlediget til at tro.

15. Hæld mæsken på demijohn/brygspand.

16. Når væsken er højest 25 grader, hæld da en teske ølgær i.

17. Sæt prop med gærrør på

18. Hæld lidt vand i gærrøret

Brug alternativt vodka for at holde røret sterilt.

19. Lad stå en times tid

20. Hvirvl demijohn/brygspand rundt, så gæren spredes i mæsken

Om brug af ølgær

Reglen for ølbrygning er, at man tidligt i starten af processen (gerne dagen forinden) blander gær og lidt sukker i et glas med låg. Teorien er, at gæren skal have mulighed for at udvikle sig og få godt gang i formeringsprocessen, inden det tilføjes mæsken.

Det er sikkert rigtigt nok, men jeg har ikke oplevet, at det skulle gøre en forskel. Måske betyder det mere i større batches end mine små 5-liters.

21. Lad stå ved 18 til 23 grader i et par uger.

22. Mål med hydrometeret, om gæringen er gået i stå, dvs. at vægtfylden ikke ændrer sig

Når tyngden er stabil over 3 dage, er din øl klar til at komme på flasker. Lad dig ikke snyde af, at der ikke er synlige bobler i gærrøret – der kan sagtens være gang i gæringen alligevel.

Hvis du ikke har et hydrometer, kan du alternativt vente en måneds tid med at hælde på flasker. Til den tid burde gæringen være stoppet, såfremt du kun brygger en mindre portion.

23. Når gæringen er stoppet, hæld da øllet over i en ny demijohn/brygspand.

Brug en hævert, og undgå at få for meget bundfald med.

24. Bland sukker i øllet.

Sukkeret skal bruges til at “prime” din øl, så den får den rigtige mængde brus. Det sker ved, at gæringen genstartes og sukkeret dels omdannes til ca. 0.5 %-point mere alkohol og dels til CO2.

Beregn hvor meget sukker, du skal bruge til priming her. Jeg plejer at bruge 30 gram pr. 5 liter.

Det er en god idé først at opløse sukkeret i lidt vand. På den måde sikrer du, at sukkeret blandes jævnt i mæsken, og du får samme fordeling af sukker i alle flaskerne.

25. Hæld på flasker

Fyld eventuelt også en enkelt blød plasticflaske. Når der dannes brus/CO2 kan du mærke, at flasken bliver hårdere at trykke på.

26. Efter et par uger vil din øl være klar til konsum

Drik med det samme, eller ind i køleskabet et par timer, og du kan nyde dit eget lækre hjemmebryg.

Skål! 🍻 Nu er det tid til at sammensætte din egen spændende opskrift med forskellige malt- og humletyper og mere avancerede metoder.

Hvad koster hjemmebrygget øl?

Ud over køb af udstyr er råvarerne ret billige. 5 L øl koster ca.:

  • Malt: 14 kr.
  • 10g Humle: 4 kr.
  • Ølgær: Maks 5 kr.
  • Lidt sukker: 0,30 kr.
  • Vand: 0,70 kr.

I alt pr liter: 4,80 kr.

Sparetip: Der er store penge at spare ved at købe sin malt og humle i Polen. Jeg har flere gange handlet hos Twój Browar. Levering er hurtig, og priserne er usædvanligt gode, også når man medregner porto og ekspedition.

God, ukværnet malt holder længe, såfremt det holdes tørt. Så køb store sække af det, du oftest bruger – især standard pilsnermalt – da kiloprisen for 25 kg er lavere end fx 25 x 1 kg. De små poser er bedre for det, som kun udgør en lille del af mæsken – fx chokolademalt.

God fornøjelse!

Brygger du også øl, eller har du lyst til at begynde på det? Skriv i kommentarfeltet herunder, og del dine erfaringer.

Artikelbillede: Quinn Dombrowski
Annonce

4 thoughts on “Sådan brygger du let din egen øl

  • 07/08/2017 at 20:45
    Permalink

    Godt skrevet. Jeg er lidt fristet til at prøve det med BIAB.

    Med nogle venner har jeg brygget nogle kits. VI brygger 2 kits af gangen og får ca 21-23 liter øl ud af et kit.

    Så bruger vi en aften på at brygge, en aften på at vaske flasker og en aften på at putte i flasker.

    Vi er alle tre store fans af IPA’s så det er dem vi primært har arbejdet med.

    Her er de kits vi har været igennem:
    #1 ukendt
    #2 Coopers Stout
    #3 Bulldog, Evil Dog Double IPA
    #4 Bulldog, Evil Dog Double IPA
    #5 Coopers Bitter
    #6 Coopers Irish Stout
    #7 Festival Premium Razorback IPA
    #8 Muntons Connoisseur’s I.P.A. Bitter

    Mine favorit har helt klart været #7. #2 og #5 har været udmærkede.

    Festival Premium Razorback IPA kosted os fra BrewUK £30.47 inkl fragt og tax. (Vi købte 4 kits plus grej, så fragten er fordelte på hele købet). Det giver en samlet pris på ca. 250kr for ca. 40 flasker eller 6,25 per halvliters flaske.

    Vi bruger små sukkerknalde til priming og dertil kommer pris for vand og el til processen, det har jeg ikke med i prisen.

    Reply
    • Pengepugeren
      08/08/2017 at 15:18
      Permalink

      I har har virklig haft gang i brygspanden :) Har du forsøgt at blande de forskellige kits? Der er tilsyneladende et helt community derude, som eksperimenterer med det.

      Reply
      • 08/08/2017 at 18:42
        Permalink

        Vi brygger ikke så ofte, som vi gerne ville. Der går tit 2-3 måneder imellem vores bryg-sessions, så vi glemmer lidt nogle af de erfaringer vi har gjort os :) Vi forsøger at skrive ned, men der er flere fejl vi har gentaget et par gange…

        Til Cooper’s kits skal man tilsætte hvad der svarer til 1kg sukker, så der har vi forsøgt lidt forskelligt såsom Beer Enhancer og Malt Extracts og med #8 prøvede vi at dry-hoppe med ekstra humle.
        Men ellers har vi holdt os til de originale opskrifter. Med #3 og #4 troede vi at det bare var os der lavede fejl, men det er bare ikke en særlig god øl kom vi frem til.

        Hvis man kan finde en god kombination af Coopers som man kan lide kan man lave en ret billig øl og de kan også købes flere steder i Danmark.

        Reply
        • Pengepugeren
          08/08/2017 at 21:49
          Permalink

          Er du ikke efterhånden så erfaren med kits, at det bliver for let? ;-)

          Jeg slæber gerne en sæk maltkorn med, næste gang vi tager til Sønderborg :-)

          Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com