Sidste chance: 4 pengeting du bør overveje inden årsskiftet

0
229
fyrværkeri, nytår
Foto: flickr/maf04

Nu er julen ved at gå på hæld. Jeg håber I har nydt juledagene og fået en masse god julemad.

Som altid efter julen kommer nytår og dermed sidste udkald til at runde af. Så hvorfor ikke tage en portion risalamande med til computeren og udnytte en time eller to af juleferien på at fintune privatøkonomien, så du kan træde ind i det nye år med ro i sindet?

Her kommer 4 ting, du kan gøre for din privatøkonomi i løbet af de sidste tre bankdage inden nytårsfesten.

Indbetal til din aldersopsparing og/eller ratepension

Hvert år kan du indbetale op til 28.600 kr. til din aldersopsparing. Hvis du ikke har indbetalt det fulde beløb, kan du nå det endnu.

Hvis du har en ratepensionsopsparing, kan du få fradrag på op til 51.700 kr. årligt. Hvis du har betalt for lidt i skat, kan du indbetale til ratepensionen og derved øge dit fradrag, så du sænker eventuel gæld til Skat.

Gaver til familien

Hvis du vil give større beløb til familien, må du årligt give op til 60.700 til børn, børnebørn, forældre, etc. uden at de skal betale gaveafgift eller indkomstkat af pengene. Hvis du fx af ukendte årsager planlægger at give 100.000 kr. til dine børn, kan du derfor give dem halvdelen nu, og den anden halvdel til januar.

Tjek din forskudsopgørelse

Har du tjent flere penge end forventet (tillykke!), så har du måske ikke opgivet tilstrækkelig høj indkomst til Skat, og det betyder desværre restskat, når årsopgørelsen for 2015 kommer til marts. Eller måske er du gældens værste fjende og været flittig med gældsafviklingen i år. I så fald kan kan du have opgivet for højt rentefradrag.

Særligt for dem med variabel rente på boliglånet, kan renteudgifterne afvige betydeligt fra forskudsopgørelsen. Hvis du regnede med at betale 30.000 kr. i rente, men reelt har betalt 20.000 kr. pga. en faldende rentesats, så betyder det alene en restskat på omkring 3.300 kr. plus renter.

Der er i det hele taget mange måder, som kan medføre restskat. Og selvom årsopgørelsen først kommer til marts, så starter rentetilskrivningen fra 1. januar.

Annonce

Desværre er skatteberegning ofte en langhåret affære med komplicerede regler. Men overvej alligevel, om du har opgivet for høje fradrag eller for lav indtægt. I så fald bør du logge ind på skat.dk, rette det i forskudsopgørelsen og indbetale restskatten inden der påløber renter.

Og hvis du alligevel er logget ind, så giv eventuelt lige forskudsopgørelsen for 2016 et eftersyn :-)

Håndværkerfradraget

Boligjobordningen, bedre kendt som Håndværkerfradraget, nåede med nød og næppe at blive genindført for 2015. Hvis du kan overtale din håndværker til at afslutte arbejdet og give dig en regning inden 1. januar, så kan du trække pengene fra for skatteåret 2015. Du behøver ikke at opgive fradraget på forskudsopgørelsen inden januar, og betaling kan vente helt til 28. februar 2016. Men arbejdet skal være udført i 2015.

God nytår til alle! Må 2016 bringe dig rigdom og et godt helbred. Og gerne lidt færre konflikter i verden, tak.

Artikelbillede: maf04
Annonce

SKRIV ET SVAR

Indtast din kommentar!
Skriv dit navn her