Anmeldelse af Grupeer: En ny platform til porteføljen

Grupeer Logo
OBS!
Bemærk, at Grupeer for tiden anklages på de sociale medier for urent trav. Det er usikkert, hvorvidt (og i hvilken udstrækning) der er hold i anklagerne, men hvis du overvejer at investere i platformen, er det (som altid) vigtigt at gøre dine egne overvejelser. Jeg ville personligt undersøge andre muligheder, så længe der er tvivl om platformens troværdighed.

Hvis du er kommet til denne denne side, fordi du har klikket på et link fra en anden artikel, er det for at gøre dig opmærksom på situationen. Alle links til Grupeer er blevet deaktiveret. Jeg følger situationen.

Som nogle af jer måske ved, skriver jeg en del anmeldelser af europæiske crowdlending-platforme på moneybrewer.com. Og for tiden er jeg ved lægge sidste hånd på en anmeldelse af Grupeer, som nu er endt med at blive en fast del af den private portefølje.

Og selvom jeg anmelder mange platforme, og selvom de fleste af dem er interessante på hver deres måde, er det jo ikke praktisk muligt at benytte dem alle. Det ville i al fald være mere administrativt bøvlet end det er værd. Alligevel kunne jeg ikke holde mig fra at inkludere netop Grupeer til den faste portefølje.

I første omgang tilføjede jeg kun et lille beløb på knap 2.500 kr., men man skal jo starte et sted.

Det var egentlig ikke hensigten at fokusere så meget på crowdlending lige for tiden. I al fald ikke på den private front. Det skulle mere eller mindre bare gå sin stille gang i en periode, så jeg kunne afsætte lidt mere tid på bl.a. udvikling af den “perfekte” aktieportefølje.

Men det er jo svært at holde sig fra et emne, som interesserer een så meget, som crowdlending gør. Og derfor vil jeg gerne dele mine tanker om Grupeer og om hvordan de skiller sig ud fra mange af konkurrenterne.

Hvorfor endnu en platform?

Hensigten er primært risikospredning. I stedet for at placere alt på nogle få platforme, så hellere mindske risikoen ved at diversificere – præcis som man bør gøre med fx aktieinvesteringer.

Den mest åbenlyse fordel ved spredning på tværs af platforme er, at hvis noget skulle gå helt galt med den ene, er det samlede tab lavere.

Hvorfor netop Grupeer?

De senere år har der været en enorm tilgang af nye crowdlending-platforme. Faktisk så mange, at der kan være svært at følge med. Grupeer blev lanceret i 2017 og er således blandt disse mange nye platforme, men har allerede genereret over 5 mio. EUR i udlån.

Særligt fordi de er så nye og relativt ukendte, har jeg været i kontakt med folkene bag Grupeer for at afklare nogle spørgsmål.

Annonce

Grupeer tilbyder adgang til Norge og Tyskland, og dermed yderligere geografisk diversificering. Ingen andre af de p.t. 20 platforme på MoneyBrewer tilbyder adgang til det norske marked. Og kun Companisto giver adgang til det tyske. Grupeer giver i øvrigt også adgang til hviderussiske lån, som jeg dog er lidt mere betænkelig ved at inkludere.

Ved at kombinere Mintos, Bondora og Hoursers får jeg adgang til følgende lande1: Albanien, Armenien, Botswana, Bulgarien, Colombia, Danmark, Estland, Finland, Georgien, Italien, Hviderusland, Kasakhstan, Kenya, Kina, Letland, Litauen, Mexico, Moldova, Polen, Portugal, Rumænien, Rusland, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Zambia.

De to andre platforme i porteføljen, PeerBerry og Brickshare, bidrager ikke med en “nyt” land, men er valgt af andre årsager.

Grupeer-lån giver op til 15 % rente med 60 dages buyback guarantee. Buyback gælder også ubetalte rentebetalinger, så man mister ikke potentielle renteindtægter, i den periode et eventuelt lån er i restance. Det er ganske attraktivt og sammenligneligt med nogle af de bedste lån hos Mintos.

Min erfaring med Grupeer

Man kan godt se, at Grupeer endnu er i opstartsfasen. Bl.a. er deres “secondary market” (en slags børs til køb og salg af låneandele) endnu ikke klar. Secondary market er ikke en vigtig feature for mig, men det er selvfølgelig rart at kunne sælge sine aktiver ved et absolut nødstilfælde. Grupeers udviklere arbejder pt. på opgaven, og planlægger at have markedet klar inden årets udgang.

Grupeer minder på mange måder om Mintos, som i dag er det tætteste vi kommer på en must-have platform indenfor europæisk crowdlending. Man kunne sågar få en mistanke om, at de gode folk hos Grupeer har ladet sig inspirere af Mintos. Måden man benytter platformen og det grafiske interface er ret ens.

Der er muligt at udvælge låneandele manuelt, eller man kan benytte auto-invest. Autoinvestering er nok den løsning, de fleste af os vil vælge, da alternativet let bliver for tidskrævende.

Grupeer Auto Invest

Der er dog nogle gode grunde til at foretrække manuel investering. P.t. er mulighederne for filtrering ret begrænset. Man kan fx ikke til- og fravælge specifikke loan Originators eller lande. Det betyder, at hvis du fx kun vil købe norske og tyske låneandele, og vil undgå Hviderusland, skal det gøres manuelt.

Grupeer oplyser, at de arbejder på at tilføje flere filtre til autoinvest, men endnu ikke kender release-datoen.

Automatisk cashback

En anden grund til (helt eller delvist) at fravælge autoinvest er cashback. Grupeer yder cashback på nogle lån, men det er ikke muligt at opsætte et filter, der specifikt går efter lån med cashback.

Cashback illustreres med en lille blå cirkel i listen over låneandele udbudt til salg. Hvis man holder musen over symbolet, vises størrelsen på cashback. I eksemplet nedenfor er det 1 %, som i øvrigt er det typiske niveau.

Grupeer cashback

Modsat Mintos, hvor der typisk går en lille uge, udbetales cashback automatisk og straks efter, at låneandelen er købt:Grupeer Cashback Statement

Afkast

Grupeer reklamerer med et gennemsnitligt årligt afkast på 14,25 %! P.t. er de højest forrentede lån på 15 %. Det er på niveau med den høje ende af lånene hos Mintos.

Alle lån er som nævnt med buyback guarantee. Grupeer fremhæver deres skrappe udvælgelsesproces, som tilsyneladende betyder, at de endnu ikke har haft ét udestående lån, og det er jo fint. Men det er nok alligevel kun et spørgsmål om tid, før en låntager stopper med at betale, og så er det jo rart at være sikret.

Lånetyper

Man kan købe almindelige forbrugslån såvel som virksomhedslån. Dertil tilbyder de såkaldte “development loans“.

Development loans er udlån til virksomheder, der søger relativt kortsigtet (og højtforrentet) finansiering til opstart af et anlægsprojekt. Når tilladelser er givet og byggeriet påbegyndt, er ejendommens bogførte værdi øget. Herefter omlægger virksomheden til en billigere form for finansiering og afvikler lånet hos Grupeer.

Denne type lån er typisk karakteriseret ved at være afdragsfri i lånets løbetid, hvorefter hovedstolen betales på én gang i en såkaldt balloon payment.

Jeg kan ikke umiddelbart se signifikante fordele eller ulemper ved at opkøbe disse anlægsprojekter.

Ulemper ved Grupeer

Grupeers største ulempe er at det er så ung en platform.

Det betyder dels, at der mangler historik. De har, som nævnt, efter eget udsagn ingen ubetalte lån, og det er jo godt. Men jeg foretrækker personligt længere tids data frem for perfekt afdragsstatistik.

Flere features mangler også. Det drejer sig bl.a. om secondary market, men især ville jeg gerne kunne opsætte en mere udspecificeret autoinvestor.

Grupeer mangler dertil mere information, som den kritiske investor vil søge efter, inden de poster penge i projektet. Det drejer sig bl.a. om hvad der sker hvis Grupeer eller en loan originator går konkurs. Jeg har dog modtaget følgende svar fra dem:

I tilfælde af at Grupeer går konkurs, udpeger staten en forvalter, som administrerer opgaven med betaling til investorerne i lånenes levetid.

I tilfælde af at en loan originator stopper med at udbetale, overtager Grupeer kravet mod originator samt forpligtelser overfor investorer. Herunder buyback garantien (skriftligt bekræftet af Grupeer). Det kan være en betydelig fordel, fordi man som investor dermed ikke behøver at bekymre sig så meget om den enkelte loan originator. Omvendt betyder det, at man er mere afhængig af Grupeers betalingsevne.

Hvem vil have interesse i Grupeer?

For helt nye crowdlendere vil jeg foreslå Mintos (læs anmeldelse her) som første platform. Men for de, som søger lidt mere spredning, er Grupeer bestemt et godt bud på anden eller eventuelt tredje supplement til porteføljen. Afkastet er højt, brugergrænsefladen er genkendelig og man får adgang til flere lande.

 1. Lande i kursiv er aktivt fravalgt.
Annonce

3 COMMENTS

 1. Hej Pengepugeren,

  Fin artikel. Det er godt nok mange crowdlending platforme, som der skyder op i disse år.

  Lidt off-topic, men jeg bemærkede denne del:

  “Det var egentlig ikke hensigten at fokusere så meget på crowdlending lige for tiden. I al fald ikke på den private front. Det skulle mere eller mindre bare gå sin stille gang i en periode, så jeg kunne afsætte lidt mere tid på bl.a. udvikling af den “perfekte” aktieportefølje.”

  Har du planer om at publicere en artikel om dine tanker / din fremgangsmetode vedr. din aktieportefølje? Det kunne være rigtig interessant at få et indblik i.

  Mvh.
  Peter

  • Hej Peter

   Tak for rosen. Ja, det er virkelig et marked i vækst :)

   Jeg har et par artikeludkast om aktieinvestering liggende, men ved endnu ikke helt, hvornår de bliver klar til publicering.

 2. Nu bidrager PeerBerry med Ukraine, men måske er Ukraine i kategorien lande, du aktivt fravælger? :-)

SKRIV ET SVAR

Indtast din kommentar!
Skriv dit navn her