Økonomisk uafhængig (beregner)

Hvad vil det sige, at være økonomisk uafhængig?

Økonomisk uafhængighed kan defineres som friheden til at leve uden at være afhængig af fast arbejdsrelateret indkomst. Det drejer sig ikke om at slippe for at arbejde, men om friheden til at kunne leve efter sine egne spilleregler og til frit at kunne disponere over sin tid. For de fleste af os vil målet om økonomisk uafhængighed ligge langt ude i fremtiden og kræve mange års indsats, og derfor er det sjældent den rette strategi for de, som er trætte af deres arbejde og drømmer om at give chefen fingeren. Hvis det er tilfældet, bør man i stedet bruge sin energi på at finde et job, man vil holde af.

Beregn dit investeringsbehov

Måske spekulerer du på, hvor meget du selv skal puge sammen, for at blive økonomisk uafhængig. Derfor har jeg lavet nedenstående beregner, hvor du kan indtaste dine egne forudsætninger. Prøv at lege lidt med tallene, måske er du tættere på end du regnede med. Eller måske kan du allerede nu blive økonomisk uafhængig i udlandet.

Beregneren tager udgangspunkt i, at dine investeringer er placeret i aktiemarkedet.

Pga. opdatering af design er den integrerede beregner slået fra. I stedet kan du åbne beregneren i et nyt billede ved at klikke på nedenstående link.

ÅBEN BEREGNER HER

Hvor mange penge skal jeg så bruge, for at være økonomisk uafhængig?

For mange vil ideen om økonomisk uafhængighed sikkert lyde som en utopisk drøm, der ikke kan lade sig gøre. Men hvorvidt økonomisk uafhængighed er et realistisk mål, afhænger i høj grad af, hvor dyrt man lever. Hvis man, som Jacob, er villig til at leve for under 40.000 kr. om året, så er målet i høj grad inden for rækkevidde. Vi andre (storforbrugere) må regne med at lægge en noget større indsats. Her er et lille regneeksempel med udgangspunk i familien Pengepuger:

Som tidligere nævnt kan en familie som vores fint leve for 21.000 kr. om måneden. Det til være lidt stramt, men kan absolut lade sig gøre, også uden at skære helt ind til benet.

Vores månedlige bruttoudgifter til boliggælden udgør 10.200 kr. Det er lidt højt, dels fordi vi har slået os ned i Nordsjælland, dels fordi vi ønsker at høvle gælden af hurtigst muligt. Når gælden er betalt kan vi derfor leve for 21.000 – 10.200 = 10.800 kr. om måneden, eller 129.600 kr. om året. Det er jo ikke et kæmpe beløb, men hvor meget skal vi egentlig have investeret for at kunne indbringe en nettoindkomst på 129.600 kr.?

Kapitalgevinster beskattes i Danmark efter to trin. De første 49.200 beskattes med 27 %, hvorefter afkast over denne grænse beskattes med 42 %. For gifte par fordobles bundgrænsen til 2 x 49.200 = 98.400 kr. For ægtepar vil de første 98.400 således indbringe 71.831 efter skat. De resterende 57.768 kræver et større investeringsafkast, fordi de beskattes med den højere sats. I alt skal vi derfor indbringe 98.400 + 99.600 = 198.000 kr. før skat, for at kunne have 129.600 kr. i hånden.

Men hvor stor en investering er nødvendig for at kunne skabe et sådant årligt afkast? Normalt tager jeg udgangspunkt i et interval på 4 – 6 %1 Lad sige 5 % og glæde os, hvis det viser sig at være højere: 198.000 / 0,05 = 3.960.000 kr. Vores nettoværdi skal således være 3.960.000 + boliggæld, for at vi kan leve af vores investeringer og kalde os økonomisk uafhængige. Det er mange penge, men ikke umuligt over en årrække.

 1. Uddybes i en fremtidig post

21 COMMENTS

 1. Hej, skal man ikke tælle nedsparing, opsparet pension og evt. forventet arv med i det regnestykke?

 2. Hej,
  I dit eksempel skal I altså have små 4 millioner kr. for at kunne leve af afkastet.
  Hvad nu hvis man synes 4 mill. virker uopnåeligt og man istedet ønsker at leve af formuen + afkastet? Så gnaver man af formuen og afkastet bliver jo så mindre og mindre. Men hvordan regner man ud, hvor stor ens formue skal være, hvis man f.eks. vil leve af den + afkast i 20 år?

 3. Hej Lykke.
  Det er et interessant spørgsmål, som jeg ikke umiddelbart kan svare på. Det afhænger af en del variable, herunder hvordan du vil nedspare, og hvilken effekt det vil have på dine skattebtalinger.

  Det kunne være sjovt at tilføje som en mulighed i beregnere, men det bedste råd jeg kan give pt, er fyre op under Excel og lege med tallene.

  • Desværre nærer jeg ikke de samme stærke følelser for (og viden om…) Excel som du gør, så jeg stemmer for, at det kunne være sjovt at tilføje som mulighed i (din!) beregner ;-)

   • Det vil jeg meget gerne gøre. Det kunne bestemt være sjovt at tilføje flere muligheder i beregneren.
    Jeg har dog gang i en hel del projekter for tiden, og kan derfor ikke love, at det bliver lige med det samme.

 4. Det bliver ekstremt svært at lave sådan en beregner, fordi politikerne har det med at ændre betingelserne for pensionsopsparing og -udbetaling, tillæg til folkepensionen, beskatning af aktiegevinster etc. etc. Nu har de for eksempel lige fucket aldersopsparingen op – den gik jeg ellers og fortalte mine fattige kolleger, at de var nødt til at betale ind til. 2500 om måneden var realistisk, mens 5000 om året er en joke. Det er spændende at se, hvad politikerne finder på med næste pensionsforlig, men altså … det er ikke muligt at lave en beregner, der tager højde for noget 30-40 år ude i fremtiden.

 5. Hej

  Kender du til simulatorer såsom cFIREsim (www.cfiresim.com)? Hvad er din holdning til disse?

  Mvh.
  Peter

  • Jeg har prøvet nogle stykker, og det er fedt at se, hvor meget arbejde der ofte er lagt ind i en grundig beregner. Udfordringen kan være at beregne skat, fordi mange af beregnerne er lavet af amerikanere eller andre uden for DK.

   Det er dog interessant med de beregnere, som kan simulere aktiemarkedets historiske udvikling, så man kan vurdere, hvor meget der årligt bør kunne udtrækkes før skat.

   • Helt enig mht. skat. Jeg har brugt en del af den slags værktøjer og jeg sætter altid udtrækninger til at være inkl. skat.

    De simulatorer som udelukkende bruger amerikanske data til historiske aktieafkast har for os danskere dog den ulempe, at de måske kommer til at sætte aktiemarkedets afkast for højt, da det amerikanske marked historisk set er et af de aktiemarkedet, som har klaret sig bedst. Dermed bliver estimatet måske for optimistisk.

    • Det har du ret i. Dertil har vi også en ekstra usikkerhed i valutakurserne, hvis vi købte amerikanske aktier.

     Det kunne være interessant at analysere fx MSCI World’s historiske afkast i stedet for DJI eller S&P 500.

 6. Hej
  1000 tak for en god blog:-)

  Du skriver, at I kan leve for godt 10.000 kr pr måned når du trækker jeres bolig lån fra, men jeg kan ikke få det til at passe sammen med den beregning, du har lavet ud fra hvilke udgifter, I vil have hvis din kone skal være hjemmegående. Man skal jo stadig betale grundskat, ejendomskat, vand, varme og el. Er der noget jeg har misset:-)

  • Hej Janni :-)

   Vores økonomi har ændret sig på flere fronter siden 2014, hvor denne artikel blev til. Med bl.a to børn vil 10.200 kr. i dag nok være en anelse optimistisk. Tallene i https://pengepugeren.dk/2018/01/har-jeg-oekonomi-til-at-vaere-hjemmegaaende/ er sandsynligvis også mere detaljerede med alle potentielle fremtidige udgifter budgetteret.

   Men, forudsat at vi levede af passiv indkomst alene, da vil udgifter til biler (delvist), A-kasse, fagforening mv. falde fra. Det er en besparelse på ca. 2.500. Dertil fratrukket boliglånet på (i dag) 3.400.
   I alt ville budgettet i så fald være omkring 12.700 kr.

 7. Hej
  Min kommende kone og jeg leger med tanken om at hun, som minimum, vil kunne gå fra i en relativ tidlig alder. De planer jeg har er at oprette et I/S, som vi så indbetaler til månedligt. I/S’et vil så investere disse i crowlending og crowfunded boliginvesteringer. Jeg tænker muligvis også lidt aktier. Grunden til at jeg vil gøre det sådan er at jeg er tæt på at ramme topskat og det vil vi gerne undgå så vidt muligt.
  Jeg har prøvet at undersøge om det faktisk er lovligt at investere i crowlending som virksomhed i Danmark, men jeg har kun kunnet finde regler for aktier. Ved du om det er lovligt?

  • Hej Morten

   Jeg er jo ikke jurist eller revisor, men der er mig bekendt ikke nogle særlige regler for udlån via virksomhed, så længe det ikke drejer sig om udlån til ejer eller nært beslægtet.

   Men er du sikker på, at det kan betale sig at investere lønindtægt via I/S?
   Jeg går ud fra, at det er via Virksomhedsskatteordningen, og så skal du jo betale “selskabsskat” plus personskat ved udtræk. Hvorimod du højest betaler 42 % kapitalindkomstskat, hvis du investerer personligt.

 8. Hvad med inflationen over tid. Bør man ikke regne afkast + inflationshensættelse, således at formueværdien (man lever af afkastet af) ikke mister værdi over tid?

 9. “I alt skal vi derfor indbringe 98.400 + 99.600 = 198.000 kr. før skat, for at kunne have 129.600 kr. i hånden.”
  Hvordan er beregningen med de 99.600kr?
  Hvis der mangler 57.768 kr.
  (129.600 – 71.831 = 57.769 kr)
  Skal man vel betale 42% skat af det sidste afkast:
  57.768/0,42= 137.542,85 kr og ikke 99.600?
  Eller er det noget med kapitalindkomst lave skatte sats?

  • Hej Mads

   137.542,85 kr. er resultatet hvis skatten var 58%. Formlen er: 57.768 kr. / (1-0,42) = 99.600 kr.

   Progressionsgrænsen er i dag (2019) 54.000, så tallene er lidt forældet.

   • Mange tak for svaret.
    Ja selvfølgelig, lige en regne bøf fra min side af.
    Det gør det lidt nemmere at lave sine egne beregninger når man har alle og især de rigtige tal :)

SKRIV ET SVAR

Indtast din kommentar!
Skriv dit navn her