Følg Pengepugerens crowdlending-eventyr

I september 2016 startede jeg med at investere lidt penge i udlån til private og virksomheder. Herunder kan du læse om Pengepugerens erfaring med crowdlending og lignende P2P-investeringer samt se udviklingen i afkast. Du kan også læse mere uddybende om erfaringerne med crowdlending her.

Se oversigten herunder og læs de månedlige statusopdateringer fra og med september 2017.

Hvis du er interesseret i at udveksle erfaring og viden med andre investorer om crowdlending, så meld dig ind i facebook-gruppen Crowdlending Danmark.

Pengepugerens Crowdlending-historik

crowdlending afkast graf
Klik på billedet for fuld opløsning.
crowdlending afkast tabel
Klik på billedet for fuld opløsning.

Læs kommentarer til resultaterne fra og med september 2017.

Historik

September 2016: Oprettede konto hos Bondora.

September 2016: Oprettede konto hos Flex Funding.

November 2016: Oprettede konto hos Mintos med Euro (EUR).

December 2016: Oprettede konto hos Mintos med tjekkiske kroner (CZK).

December 2016: Oprettede konto hos Mintos med polske złoty (PLN).

December 2016: Oprettede konto hos Mintos med danske kroner (DKK).

Juni 2017: Oprettede konto hos Lendino med danske kroner (DKK).

Juni 2017: Oprettede konto hos Brickshare med danske kroner (DKK). Teknisk set er Brickshare aktieinvestering, men platformen inkluderes alligevel her. Glæd jer til en anmeldelse i efteråret.

Oktober 2017: Oprettede konto hos Housers med Euro (EUR).

November 2017: Oprettede konto hos PeerBerry med Euro (EUR).

Juni 2018: Oprettede konto hos Grupeer med Euro (EUR).

Juli 2018: Oprettede konto hos Fast Invest med Euro (EUR).

Annonce

Kommentarer til afkast fra crowdlending

November 2018:  Endnu en stille måned

Jeg havde i november ikke investeret yderligere i crowdlending. Alt økonomisk overskud dels enten til aktieopkøb, dels til at booste bankkontoen. Vi har fortsat en del projekter i støbeskeen, som kommer til at kræve lidt ekstra på kistebunden, så kontantopsparingen får et boost for tiden … Selvom det kan være lidt trist at se vores penge ligge inaktive på en bankkonto med nulrente.

Jeg blev træt af Mintos‘ polske lån. Der er for få gode lån og for mange uinvesterede złoty, så har jeg stoppet geninvesteringen, og overfører løbende kontanter over til EUR-kontoen.

EUR-lånene ser derimod glimrende ud. Afkastet holder sig ganske stabilt omkring 13%, og dét må siges at være et ganske pænt afkast.

Bondora falder fortsat, som forventet efter konverteringen til Go & Grow. Den burde gerne ramme 6,75% og herefter holde sig jævnt i det leje. Go & Grow giver jo et noget lavere afkast end mange alternativer. Men fordelen er, at det forventes at være et meget stabilt afkast, som endda kan hæves, når det måtte ønskes. Jeg skal tilmed ikke tænke på låne i restance.

Afkastet fra Grupeer og Fast Invest vokser fortsat pænt, men ellers holder de andre platforme sig nogenlunde på et samme niveau som i sidste måned.

Kan i ha’ en fantastisk jul! Vi ses i det ny år.

Oktober 2018: Konvertering til Go & Grow 

Jeg oplevede i oktober faldende afkast på flere fronter. Særligt pga. omlægning til Go & Grow hos Bondora, men det er desværre ikke eneste årsag. Det betyder derfor også, at det forventede årlige afkast er faldet betragteligt.

Jeg er dog fortrøstningsfuld, for der er umiddelbart gode forklaringer bag det meste af af den negative udvikling. Desuden bør man vel aldrig være utilfreds med et årligt afkast på knap 10%!

Mintos PLN er faldet pga. den faldende złoty-kurs. Den svinger som altid frem og tilbage, så næste måned er den nok oppe igen.

Jeg har stoppet afviklingen af Flex Funding og Lendino, og geninvesterer fremadrettet modtagne renter og afdrag. Det er mest af alt for fortsat at have føling med, hvad der foregår i det danske crowdlending-marked. Men også lidt fordi der, ved paneldebatten i torsdags, kom nogle gode argumenter for at være lidt forsigtig med de højtforrentede udenlandske lån.

De to nye, Grupeer og Fast Invest, klarer sig fortsat fint. Grupeer har det højeste afkast af alle (13,22%!), og Fast Invest er godt på vej opad.

Bondora Go & Grow

Jeg solgte i oktober alle låneandele til Bondora, og konverterede til det nye ‘Go & Grow’ koncept. Bondora Go & Grow består I, at man investerer i en samlet lånepulje hos Bondora. En slags indeksfond for crowdlending, om man vil.

Pengene kan likvideres når som helst mod et fladt gebyr på 1 EUR. Og da man reelt ikke modtager afkast, før pengene trækkes ud, kan skatten udskydes, indtil investeringen realiseres. Sådan er det i al fald i Bondoras hjemland, Estland. Om det reelt også gælder i Danmark, skal undersøges ved lejlighed.

Go & Grow tilbyder således en række fordele i forhold til mange af alternativerne:

  1. Let at realisere pengene
  2. Let at beregne afkast
  3. Lavere risiko
  4. (Muligvis) let at håndtere og optimere skatten

Ulempen er, at Go & Grow forventes at give et årligt afkast på 6,75%. Det er jo betydeligt lavere end de andre udenlandske platforme, men risikoen er også meget lavere.

Det kostede desværre dertil en del at konvertere mine eksisterende lån til Go & Grow, fordi jeg solgte dem tilbage til Bondora med rabat. Jeg kunne have været lidt tålmodig og lade lånene udløbe først, men tålmodighed er ikke min stærke side. Jeg har dog stadig haft et ganske pænt afkast siden starten, så det er OK.

September 2018: Pengene triller helt automatisk ind

September har været den måske mindst begivenhedsrige måned i lang tid. Vi har meget travlt med andre ting, så intet nyt er afprøvet og ingen penge er trukket ud.

Den beregnet årlige interne rente er på ganske stabile 11,18 % og giver dermed et forventet årlig afkast på 9.591,57 kr. I denne måned alene tjente vi 816,26 kr. på crowdlending – helt uden at løfte en finger. Det er da et ganske pænt afkast for knap 86.000 kr. investeret.

Den interne rente fra Brickshare er faldet. Det skyldes, at de (desværre) er begyndt at udbetale udbytte hvert kvartal i stedet for månedsvis. Det har de valgt gøre, fordi udbetaling af udbytte foregår manuelt. Brickshare arbejder dog på at automatisere processen, og så burde udbytte igen blive udbetalt på månedsbasis.

Afkastet hos Bondora er faldet lidt. Det skyldes primært, at jeg er ved at lægge udbetalte renter og afdrag til side til at afprøve Go & Grow konceptet. Og uinvesterede midler giver som bekendt intet afkast.

PeerBerry har svært ved at skaffe tilstrækkeligt med lån. Der er derfor 44 EUR uinvesteret. Det er ikke ligefrem optimalt. Hvis det fortsætter, kan Grupeer muligvis godt blive den foretrukne platform, næste gang der tilføjes penge til porteføljen. De har nemlig givet godt udbytte, og tilbyder fortsat en del lån.

Fast Invest skuffer heller ikke. Også her er afkastet stigende.

Afkastet hos Mintos er faldet en smule. Det matcher med, at mængden af højrentelån har været faldende. Mintos er dog stadig min foretrukne platform, hvor forholdet mellem risiko og afkast vurderes til at være ganske godt.

Jeg håber, I har haft en mindst lige så indbringende måned!

August 2018: En stille (måske endda sløv) måned

For en gang skyld foretog jeg mig intet på crowdlending-fronten i en hel måned. Ingen nye investeringer og ingen nye platforme. Kun lidt udtræk fra Flex Funding og Lendino, ellers passede det hele sig selv.

Hos Mintos er den polske złoty igen faldet. Den svinger typisk mellem 1,73 og 1,78 danske kroner for en złoty, så dét er der ikke noget nyt i. Men det betyder dog lavere afkast end forventet i denne måned.

Derudover var august især karakteriseret ved, at Mintos’ største samarbejdspartner og låneudbyder, Mogo, tilbagekøbte rigtig mange låneandele, samtidig med at de stoppede med at udbyde de eftertragtede højrentelån. Det skyldes, at Mogo er blevet så stabile og anerkendte, at de kan udstede obligationer til en lavere rente, end de har betalt os crowdlendere.

Det betydelige fald i mængden af udbudte højrentelån har medført et par procentpoints fald i afkastet blandt mange investorer. Samt et medfølgende run mod andre platforme, som lover højere afkast. Det betød især, at lån fra PeerBerry for tiden bliver revet væk, og at der derfor er mange, som ikke kan få alle deres penge investeret.

Mintos indgår dog ofte aftaler med nye låneudbydere, og PeerBerry har ligeledes annonceret flere låneudbydere, så mon ikke der kommer mere ro på i løbet af september? Vi skal dog nok forvente lidt lavere afkast i nærmeste fremtid, men vi har da også være ganske forkælet med de hidtil enorme renteindtægter på over 12 %.

Generelt synes jeg, at flere har overreageret en anelse på den seneste tids begivenheder. Vi fik i en periode adgang til tonsvis af langsigtede lån med høj rente og cashback på op til 5 % – endda fra en af de mest stabile låneudbydere. Nu køber Mogo så nogle af lånene tilbage, og vi får frigivet vores midler men kan stadig beholde de lettjente cashbacks. Det kan jeg godt leve med, også selvom det har medført en smule panik blandt de, som søger de højest mulige renter.

Grupeer kan i øvrigt være en godt bud, hvis man søger højere renter. Mine små testbeløb genererer i al fald ganske pæne afkast. Alene i august måned betalte Grupeer et afkast på 29,94 kr. for mine sølle 2.500 kr.

Også Fast Invest har hidtil vist sit værd. Her har jeg tjent 22,51 kr. i løbet af den første fulde måned på platformen. I alt 52,46 kr. i afkast for lidt over 5.000 kr. investeret på Grupeer og Fast Invest.

I ønskes alle et godt og indbringende efterår!

Juli 2018: Vi nærmer os hastigt 10.000 kr. i afkast

I juli måned oprettede jeg en konto hos Fast Invest. Formålet er at kombinere et højt afkast med let adgang til likvider. Endnu er der ikke kommet nogle renter ind, men det er som forventet. Den første betalingsdato er ifølge Fast Invest 7. august, så det bliver nok en god dag.

Hos Grupeer går det fantastisk. Allerede mindre end to måneder inde, er her et beregnet årligt afkast på knap 10 %. Det er ret imponerende i betragtning af, at der typisk går nogle måneder, før alle lån begynder at slå igennem i beregningerne.

Grupeer sender som standard en mail, hver gang der kommer renter ind på kontoen, og det er jo meget sjovt at se, hvordan jeg tjener penge uden at lave noget. Men jeg slog det nu alligevel fra. Det er immervæk en kende forstyrrende med så mange mails hvor der står “Du har nu modtaget 0,12 €”.

Mintos er den polske złoty igen steget og har dermed trukket afkastet med sig op. Gode gamle złoty. Hvis der ikke er andet at skrive om, så kan jeg altid regne med, at den polske valuta har rykket sig. Jeg skulle i øvrigt have fuld mit eget råd fra juni og spekuleret i PLN, men det er jo let at være bagklog.

Mintos udbyder desværre for tiden færre højtforrentede lån efter at låneudbyderen Mogo er begyndt at udstede obligationer frem for at sælge låneandele via Mintos. Vi kan derfor muligvis se frem til lidt faldende afkast i fremtiden. Det er lidt en skam, men på den anden side skal man være et skarn for at være utilfreds med renteindtægter på knap 11 %.

Og mon ikke Mintos snart får iværksat samarbejde med nogle flere udbydere, der tilbyder renter på på 12 – 13 %?

Brickshare udbetalte også denne måned udbytte. De er dog begyndt at tilbageholde udbytteskatten, så jeg modtager mindre, men beregner stadig den interne rente med udgangspunkt i afkast før skat.

Det beregnede årlige afkast er nu på knap 9.550 kr. Hvis jeg investerer yderligere 4.000 kr. burde vi komme over de 10.000 kr. ved udgangen af august. Men vi har også andre projekter, som skal finansieres… Hmm skal, skal ikke?

Vi har i øvrigt tjent i alt 9.095,50 kr. siden vi startede med crowdlending i november 2016.

Juni 2018: Grupeer kom med i porteføljen

Juni måned bar mest præg af, at Grupeer blev lukket ind i folden, og det var vist ikke en helt skidt beslutning. Selvom jeg kun har benyttet Grupeer i under en måned, er der allerede begyndt at komme penge ind. 8,50 kr. for at være helt præcis. Og det er jo en glimrende start – den korte periode i betragtning.

I starten er afkastet fra en ny platform altid lavere end forventet, fordi der først skal gang i afdragene på de nye lån. Men jeg regner med at ramme omkring 14 % i årligt afkast inden for det næste halve år! Flere andre garvede crowlendere har da også udtrykt positiv erfaring med platformen – herunder medlemmer af “min” facebook-gruppe, Crowdlending Danmark (kom og vær med) .

Mintos falder den polske złoty desværre fortsat i kurs, og det er gået noget ud over afkastet i PLN-udlån. På den anden side tror jeg, at kursen vil vende inden for en rimelig periode. Hvis jeg var Forex-spekulat, ville jeg nok købe PLN i disse dage i forventning om en snarlig stigning.

Brickshare fortsætter med at udbetale “bonus” (udbytte), så der er jo dejligt. Ganske vist kun 21 kr. om måneden, men mange bække små…

Derudover kan jeg nu for første gang forvente et årligt afkast på over 9.000 kr. Næste milepæl er således det dejligt runde 10.000 kr.

Kan I have en fantastisk sommerferie!

Maj 2018: En stille måned (på det gode måde)

Jeg har primært haft fokus på aktiemarkedet i maj, så crowdlending fik næsten lov bare at vokse i fred. Jeg overførte dog en smule til Housers, fordi der længe havde stået et kontantbeløb, som var lidt for lavt til at blive investeret pga. minimumsinvesteringen på 50 EUR.

Den polske złoty er desværre faldet i værdi på det sidste, hvilket gik ud over månedens PLN-afkast hos Mintos. Złoty svinger ofte lidt i værdi, og stiger nok også igen. Polen fører så vidt jeg ved ikke officiel fastkurspolitik med euroen, men kursen holdes alligevel rimeligt stabil.

Flex Funding og Lendino afvikles fortsat langsomt. Der er desværre intet godt nyt vedr. de to ubetalte lån hos Lendino.

Brickshare udbetale som ventet fortsat udbytte på månedlig basis. Selvom det ikke er meget, så det er nu meget sjovt at se de 21 kroner tikke ind på kontoen hver måned. Tak til dig, som lejer “min” lejlighed i Ørestaden.

Bondora har passet sig selv. Der er ikke sket så meget, ud over at der er rullet knap 200 kr. ekstra ind i afkast efter afskrivninger.

Har I i øvrigt set, at PeerBerry er begyndt at tilbyde danske lån? De arbejder rigtig hårdt på mange fronter for tiden, og kunne godt gå hen og blive en reel konkurrent til Mintos.

I alt tjente vi i maj 705,26 kr. på crowdlending efter afskrivninger og udtræk fra Lendino og Flex Funding. Helt uden at have løftet en finger.

April 2018: Slut med DKK-lån i  Mintos

April var en stille måned. Jeg har ikke overført flere penge denne gang, men mere eller mindre ladet pengene arbejde i fred og ro. Aktiemarkedet skal jo også have lidt opmærksomhed fra tid til anden :)

Jeg måtte dog erkende, at der ikke foreløbig bliver afsat den nødvendige tid til at analysere potentialet for en strategi med køb af højrisikolån fra Bondoras seconday market. Tid er en værdifuld ressource for tiden, så det er nødvendig at prioritere indsatsområderne. De penge, jeg havde “lagt til side” til netop køb af højrisikolån blev i stedet overført fra Bondora til PeerBerry, og har dermed mindsket Bondora-porteføljen tilsvarende.

Jeg har desværre måttet konstatere at  Mintos’ lån i danske kroner er så godt som forsvundet fra platformen. Sølle 750 kr. kunne ikke geninvesteres på en hel måned. Så jeg overførte pengene til EUR-kontoen og lukkede den danske. Det er lidt en skam.

Brickshare ser ud til endelig at udbetale udbytte på månedsbasis. Hvis alt går vel i den kommende tid, kunne jeg godt finde på at investere “rigtige penge” derigennem.

Afvikling af Lendino og Flex Funding fortsætter som hidtil. Der er desværre fortsat ingen afklaring på de to udestående lån hos Lendino. Hvis de aldrig bliver betalt tilbage, kan jeg i det mindste fradrage tabet i skat.

Der siver også lidt penge in fra den lille indsats hos Housers, men flere at investeringerne er jo buy-to-sell, som først giver afkast efter salg. Generelt ved jeg ikke helt, hvad jeg skal tænke om platformen. Det er et interessant koncept, som minder om en sydeuropæisk version af Brickshare. Men afkast fra Housers er kapitalindkomst, og beskattes dermed som udgangspunkt højere end Brickshares aktiemodel.

Marts 2018: Opdateret beregning af Bondora-afkast

(Har I set den nye kolonne yderst til højre i oversigten? Nu opgøres for hver måned det forventede årlige afkast, som pt. er på knap 9.000 kr.)

Det har længe irriteret mig lidt, at afkastet fra Bondora sandsynligvis har været lidt overvurderet. Det skyldes, at Bondora, modsat andre platforme, ikke tilbyder den såkaldte buyback guarantee. Man modtager således den fulde rente, men må til gengæld leve med tab fra lån i restance.

Jeg har hidtil korrigeret for tab ved at fratrække ubetalte afdrag fra beregningen. Men jeg har nu valgt også at fratrække forventede fremtidige tab.

Bondora tilbyder et fantastisk rapportmodul, som muliggør udtræk af enorme datamængder – herunder det forventede tab på udlån. Med lidt hjælp fra Excel er det et derfor let at lave en beregning, som tager højde herfor:

Bondora forventet tab

Som forventet har den nye regnemetode givet den interne rente et ca. 2 procentpoints nøk nedad. Til gengæld er dette et mere konservativt tal, som jeg i højere grad kan regne med. Og de knap 16 % er stadig ganske godt!

Jeg har i marts overført ca. 10.000 kr. yderligere til Mintos.

Afkastet fra Mintos bliver ved med at stige. Ikke fordi renterne stiger, men fordi de fortsætter kampagnen med at tilbyde cashback på langsigtede lån. Det betyder, at hvor gang jeg køber et langsigtet Mogo-lån, så udbetaler Mintos 5 % i cashback. Det er næsten gratis penge.

Der kommer beklageligvis fortsat ikke nye DKK-lån hos Mintos, og jeg har har derfor efterhånen vekslet alle danske kroner til Euro.

PeerBerry fik også 1.000 ekstra i marts. Jeg kan godt lide den minimalistiske stil, og alt ser ud til at køre efter planen. Afkastet faldt lidt i marts, men det skyldes, at jeg havde lavet en fejl ved opsætning af autoinvestoren, så pengene ikke blev investeret.

Afvikling af af Lendino og Flex Funding kører fortsat efter planen. Der er desværre ikke sket noget nyt mht. de 2.000 kr. i restance hos Lendino.

Jeg overvejer i øvrigt at afprøve et ny platform, og hælder umiddelbart mest mod RoboCash.

Februar 2018: En stille måned

I slutningen af februar overførte jeg knap 10.000 ekstra til Mintos (EUR) fordi hvorfor ikke? Det burde give en ekstra passiv årlig bruttoindtægt på 1.100 – 1.200 kr.

Desværre udbyder Mintos igen for få lån i danske kroner. Det ser ud til at ske i perioder, og så ligger der bare kontanter, som ikke geninvesteres. Jeg har derfor overført ca. 1.000 fra DKK til EUR-kontoen, så de ikke ligger og samler støv.

Bondora ser stadig et lille fald i afkast. Det skyldes, at jeg fortsat ikke geninvesterer jf. tidligere nævnte plan om at analysere mulighederne for en strategi med handel på “secondary market”. Jeg skal snart have taget mig tid til at lave den analyse! Der ligger dags dato ca. 1.500 kr. i kontanter.

Afvikling af af Lendino og Flex Funding kører som planlagt med månedlige udtræk på knap. 200 kr. fra hver. Der er fortsat 2.000 kr. i restance hos Lendino.

Generelle overvejelser vedr. crowdlending: Efter knap 1½ års erfaring med crowdlending, er jeg begyndt at føle mig mere tryg ved konceptet.  I al fald på de store, etablerede platforme. Afkastene er enorme, og det har hidtil været meget stabilt. Betydeligt mere stabilt end vores aktier.

Hidtil har crowdlending mest være for sjov og for at opbygge erfaring. Men jeg overvejer nu at kaste flere penge i den retning. Det ville dog være “rart” med en rigtig finanskrise, så vi kan få lidt historik på, hvordan det vil påvirke lånemarkedet.

Annonce

Januar 2018: Brickshare betalte udbytte

Første måned af 2018 bød ikke på de store overraskelser i hverken positiv eller negativ retning.

De russiske rubler hos Mintos holdt desværre ikke så længe som håbet. Der var ganske vist fine renter og afdrag, men antallet af lån var for lavt, så pengene lå bare og samlede støv. Og er der noget, jeg ikke kan lide, så er det penge uden arbejde. Derfor flyttede jeg dem over til EUR-kontoen, hvor der altid er rigeligt med lån.

Der er dog sidenhen kommet lidt flere RUB-lån til, så måske kaster jeg mig over dem igen. Renter på 17 % er jo ikke at kimse af.

Afkastet fra Bondora er endnu en gang faldet lidt. Det skyldes ikke et en lavere intern rente, men fordi jeg (som nævnt under december 2018) for en periode er stoppet med at geninvestere indkomne renter og afdrag. Pengene skal nemlig bruges til et forsøg med at opkøbe højrisikolån fra Bondoras ‘secondary market’. Jeg har desværre ikke haft tid til at gennemføre det nødvendige forudgående analysearbejde, så der ligger i skrivende stund 141 EUR og venter på at blive aktiveret…

Og så har jeg fået første “rigtige” udbyttebetaling fra Brickshare: Hele 42 kroner! Og fremadrettet burde jeg modtage udbytte hver måned. Det afspejles dog ikke i tabellen ovenfor, fordi pengene udbetales direkte til vores bankkonto.

Om alt går vel, kunne jeg godt finde på at kaste flere penge efter Brickshare i fremtiden.

December 2017: Cashback og Russiske rubler hos Mintos

December gik ganske godt. Den interne årlige rente (11,67 %) er næsten den samme som for november. Det er rart med stabilitet.

Afkast er faldet lidt for Bondora. Det skyldes. at jeg midlertidigt har stoppet geninvestering. Kontanterne skal bruges til et projekt med at købe udvalgte højrisikolån. Mere om det senere.

Det har især været en god måned hos Mintos. I december måned kørte de en kampagne med op til 5 % cashback for langsigtede lån. For at udnytte denne mulighed mest muligt, ændrede jeg autoinvestor til kun at købe lån med min. 60 måneders tilbagebetlingstid. De dejlige cashback-penge betyder, at afkastet var højere i december end tidligere, og forventes at falde til normalniveauet igen i januar. Dejligt med lidt ekstra “gratis” penge.

Kursen på PLN er steget lidt, og det øgede afkastet.

I december introducerede Mintos også lån fra Rusland i russiske rubler. Rublen er ikke den mest stabile valuta, og jeg ved heller ikke helt, hvor meget tillid man bør have til landes finanssektor. Men Mintos’ beskrivelse af den ny samarbejdspartner lød ganske interessant (mine fremhævelser):

Established in 2013, PimPay is a Russian working capital financing service for the e-commerce industry which is changing the game for online shops. Instead of waiting 7-28 days for goods to be delivered to get paid, PimPay allows shops to receive cash before delivery. PimPay offers these low-risk business loans relying on of independently developed scoring model, automatic control and repayment mechanisms.

[…] The business loans PimPay offers investors on the Mintos marketplace range from RUB 10 000 to RUB 1 million, with a repayment period of up to 30 days. The average net annual return for investors investing in RUB will be up to 17.5%.

PimPay loans will be supplemented with a buyback guarantee covering loans delinquent for more than 60 days. Historically, the share of PimPay loans late by 60 days or more has been below 1%. To retain its skin in the game, PimPay will keep at least 5% of each loan on the Mintos marketplace on its balance sheet.

Jeg overførte omkring 1.000 kr. samme dag. Det var lidt penge, der lå og samlede støv på en Borderless Account. Men jeg kunne godt finde på at øge det tal. Første måned med russiske lån viser kun en intern rente på 0 %, men det skyldes, at ingen endnu er nået til første afdragsdato. Det burde ændre sig i januar.

Risici: Rublen er som nævnt ret ustabil, og den har tidligere været stærkt plaget af inflation. Vi kan sandsynligvis forvente en fortsat faldende DKK/RUB-kurs, og den faldt da også en smule i december. Men med 17,5 % i rente, er et mindre kursfald bestemt til at leve med.

Afkastet hos Flex Funding stiger fortsat langsomt. Men jeg er blevet træt af at skulle holde øje med nye lån, for at kunne geninvestere. Så jeg er begyndt at trække penge ud med henblik på at stoppe helt hos Flex Funding. Det samme er tilfældet for Lendino – hvor jeg tilmed har 2 lån i restance, som pt er overdraget til retslig inkasso. Jeg har endnu ikke afskrevet lånene, men såfremt de ikke kommer ind (helt eller delvist), bliver det en ussel oplevelse. Det er sgu lidt sølle at miste 2.000 ud af 7.000 kr.

Brickshare: Fra 2018 burde der begynde at komme husleje ind.

Housers: Der er kommet en lille bitte smule husleje ind. Housers estimerer, at jeg dertil har haft en pæn forøgelse i friværdien. Men det medregner jeg som tidligere nævnt (se status for november) først, når en ejendom (eller andel) er solgt, og friværdien realiseret. Pt. er afkastet derfor til at overskue, men det burde meget gerne ændre sig i løbet af 2018.

I december kom der også gang i afdragene hos PeerBerry. Det er faktisk en fin lille platform. Let et benytte, ikke så meget lir – bare 12 % fast rente med buyback garanti. Jeg var lidt forsigtig, fordi det er en så ny platform, men hvis det fortsætter som hidtil, kunne de godt blive en interessant platform for diversificering. Et glimrende supplement til Mintos.

Godt nytår! 🍸

November 2017: Vi afprøver PeerBerry

Den samlede interne rente stiger fortsat. Det samme gør renten fra alle platforme bortset fra Lendino.

Hvorfor stiger afkastet fra Lendino ikke?

Fordi hele to låntagere endnu ikke har betalt. Det er med andre ord 2.000 kr., som er ude at svømme på den konto. Jeg har derfor mistet lidt at interessen for at investere i Lendino, og har trukket 1.000 kr. i kontanter ud.

Men hvad skal man så gøre med de 1.000 kr.? Efter lidt chatten frem og tilbage via LinkedIn med en læser, valgte jeg at afprøve en splinterny platform, kaldet PeerBerry. De lover hele 12 % rente plus buyback garanti, og er ejet af en stor udlånsvirksomhed. Du kan læse min foreløbige anmeldelse af PeerBerry på Money Brewer. Næste måned burde der være kommet lidt renteindtægter ind, så det bliver spændende at følge med i.

Teknisk set har der også været en værdistigning hos Housers. De Skriver i al fald, at mine ejendomme er steget i værdi:

Housers Dashboard

Men jeg venter med at medregne den slags tal, indtil der kommer kontanter ind. Generelt er jeg dog positiv. Housers har potentiale til at blive en god investering.

Oktober 2017: Nu med Housers

En udmærket måned med en lille stigning på de fleste fronter. Den polske złoty er oppe igen, hvilken kan ses på afkastet for Mintos (PLN). Lendino og Flex Funding stiger også langsomt med sikkert.

Den 24. oktober oprettede jeg en konto hos Housers og overførte lidt penge for at afprøve konceptet. Jeg har desuden været i kontakt med Housers, for at forstå konceptet bedre. Forvent en anmeldelse om en måned eller to, når der er kommet lidt renter ind, og jeg har høstet mere praktisk erfaring. Det bliver spændende at skulle følge med i, hvad der sker på det sydeuropæiske ejendomsmarked.

September 2017: Brickshare og polske penge

Generelt et udmærket resultat for september. Desværre med nedgang i Mintos (PLN) fordi den polske złoty er faldet lidt i værdi i forhold til kronen. Dertil har det været ret få nye DKK-lån hos Mintos, som har medført, at over 2.000 kr. har ligget uinvesteret, og derfor ikke har givet renter. Heraf den faldende renteindtægt.

Der er endnu ikke kommet lejeindtægt fra Brickshare, selvom det var planen, at første betaling ville blive i september. De var vist en anelse for optimistiske mht. tidsperspektivet i prospektet.
(Edit: Brickshare lover første betaling i januar 2018.)

Flex Funding og Lendino stiger fortsat støt.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com