Følg Pengepugerens crowdlending siden 2016

Læs Den lille guide til crowdlending

Den lille guide til crowdlending bogDen lille guide til crowdlending giver et detaljeret indblik i udlån som investeringsform for både nye og erfarne investorer. Her kommer vi omkring en lang række emner, herunder hvordan man kommer i gang, hvordan vi minimerer risikoen, sammensætter en strategi og begynder at investere. Samt meget, meget mere.

Bestil bogen her.

Crowdlending

I september 2016 startede jeg med at investere lidt penge i udlån til private og virksomheder via crowdlending. Herunder kan du læse om Pengepugerens erfaring med crowdlending, om andre former for crowdfunding og P2P-investeringer samt følge udviklingen i afkast. Du kan også læse mere uddybende fra måned til måned ved at scrolle lidt længere ned. Bemærk, at månedsopdatering indeholde reklamelinks.

Hvis du er interesseret i at udveksle erfaring og viden med andre investorer om crowdlending, så meld dig ind i facebook-gruppen Crowdlending Danmark.

Pengepugerens Crowdlending-historik

Crowdlending afkast graf
Klik på billedet for fuld opløsning. Af hensyn til overblikket vises kun aktive platforme. Den stiplede “i alt”-linje inkluderer også tidligere platforme, herunder Grupeer, som sandsynligvis var svindel.
Crowdlending afkast tabel
Klik på billedet for fuld opløsning. Af hensyn til overblikket vises kun aktive platforme. Summerne inkluderer også tidligere platforme, herunder Grupeer, som sandsynligvis var svindel.

Læs kommentarer til resultaterne fra og med september 2017.

Signup-historik

September 2016: Oprettede konto hos Bondora.
September 2016: Oprettede konto hos Flex Funding.
November 2016: Oprettede konto hos Mintos med Euro (EUR).
December 2016: Oprettede konto hos Mintos med tjekkiske kroner (CZK).
December 2016: Oprettede konto hos Mintos med polske złoty (PLN).
December 2016: Oprettede konto hos Mintos med danske kroner (DKK).
Juni 2017: Oprettede konto hos Lendino med danske kroner (DKK).
Juni 2017: Oprettede konto hos The Many (tdl. Brickshare) med danske kroner (DKK). Teknisk set er The Many aktieinvestering, men platformen inkluderes alligevel her. Glæd jer til en anmeldelse i efteråret.
Oktober 2017: Oprettede konto hos Housers med Euro (EUR).
November 2017: Oprettede konto hos PeerBerry med Euro (EUR).
Juni 2018: Oprettede konto hos Grupeer med Euro (EUR).
Juli 2018: Oprettede konto hos Fast Invest med Euro (EUR).
Marts 2019: Oprettede konto hos Kameo med Euro (EUR)
August 2019: Oprettede konto hos EstateGuru med Euro (EUR)
Juni 2019: Oprettede konto hos Bondster med Euro (CZK)

Annonce

Månedlige opdateringer

September 2020: Ægte passiv indkomst

September blæser milde vinde, til frugterne er inde
– Dansk ordsprog

I september har jeg intet foretaget mig i dette henseende. Diverse konti har fået lov at passe sig selv, og det var givet ganske stabile, om end lidt kedelige, resultater.

Den samlede interne rente var 8,50% dvs. godt og vel det samme som de sidste mange måneder.

Jeg har også bemærket, at det beregnede afkast har været faldende siden starten i 2016. Det hænger sammen med, at jeg er blevet mere konservativ, fokuserer mindre på forbrugslån og i højere grad på ejendomslån.

Det skulle gerne sænke risikoen, men naturligvis også afkastet. Og det kan jeg sagtens leve med. Hellere 8,50% fugle i hånden end 12% fugle på taget, som man vist nok siger.

The Many

Brickshare skiftede navn til The Many i forbindelse med, at de er begyndt at udvide aktiviteterne til også at omfatte investering i sol og vind. Efter min mening er det et virkelig skidt navn. De burde have holdt fast i Brickshare eller i al fald noget der mindede om.

Men navnet er selvfølgelig ikke ret vigtigt. For min skyld kunne de hedde hvad som helst, blot konceptet er i orden – og det er det umiddelbart.

EstateGuru

Jeg er efterhånden blevet rigtig glad for EstateGuru, som nu har overskredet 10% i beregnet årligt afkast. De fleste projekter virker solide, og jeg foretrækker som nævnt sikkerhed i ejendom frem for Mintos’ lidt højere forrentede lån med tilbagekøbsgaranti.

PeerBerry

Det er flere måneder siden, jeg sidst nævnte PeerBerry. Det er fordi, der ikke er ret meget at fortælle – og det er vel en god ting.

Der har så vidt jeg ved ikke været en eneste uheldig sag med platformen. De udbetaler pengene, som geninvesteres og giver en solid rente på lidt over 10%. Det er egentlig lidt underligt, at der ikke har været det mindste problem med platformen, bortset fra en svagt faldende rente.

Alt i alt

Samlet set tjente vi i september 854,72 kr. i renteindtægter. Det er mindre end aktieindkomsten, men langt mere stabilt. Jeg vil gerne snart op på 1.000 kr., som ville være en fin milepæl, men jeg har pt ikke nogen plan for, hvordan det skal gøres.

Næste måned bliver nok lige så stille og rolig. Jeg har travlt med andre sjove ting for tiden.

August 2020: En god diversificering

August, sommerens sidste budskab om elendighed, er en hul skuespiller.
– Henry Rollins

Sommeren er desværre slut, men det er pengestrømmen heldigvis ikke.

I denne måned kom der 882,60 kr. ind i renteindtægter, og det er da ikke så skidt for et investeret beløb svarende til prisen på en ny mikrobil.

Jeg har ikke foretaget noget vildt. Der er sat 10.000 CZK ind på Bondster, og det har bidraget til at skabe en mere ligelig fordeling mellem platformene.

Crowdlending lagkagediagram

Den interne rente er faldet en smule på flere af platformene, men (som forventet) steget på Kameo og EstateGuru.

Brickshare er også steget lidt. Ikke fordi jeg har modtaget udbytte, men fordi nogle af ejendommene tilsyneladende er steget lidt i værdi. Og det er jo fint nok.

Denne måneds opdatering bliver lidt kort, fordi jeg er skal nå at indberette moms, og gerne vil undgå en bøde.

Godt efterår til jer alle 🍂

Juli 2020: Sommer og renter

Sælg ikke sol i juli
– Italiensk ordsprog

Endnu en stille måned med løbende renteindtægter og uden de store udsving.

Efter vores biluheld i Prag havde jeg hævet den del af bilopsparingen, som var placeret i Bondora. Det viste sig dog ikke umiddelbart at være nødvendigt, så de blev ført tilbage igen. Pengene ankom i øvrigt på kontoen med det samme, så dels var det var fint at se, at Bondora nu har kunnet ophæve delvise udbetalinger. Men det er også interessant at konstatere, at overførsler mellem Bondora og Revolut helt bogstaveligt tager sekunder.

I juli bragte jeg et interview med Bondster, som du kan lytte til her:

I øvrigt er der også kommet godt gang i renteindtægterne fra Bondster, og det beregnede afkast er hoppet fra 1,23% til 6,93% i juli måned. Jeg sender nok snart lidt flere penge i den retning. Dels fordi jeg kan lide konceptet, men også fordi jeg havde en rigtig god snak med dem efter interviewet, som gav et god indblik, i hvem menneskene bag platformen er.

Ellers er alt som nævnt gået stille og roligt, og den beregnede interne rente var ca. det samme som måneden forinden. I alt tjente vi 802,84 kr. i renteindtægter. Jeg vil rigtig gerne fordoble dette beløb ved at øge porteføljen betragteligt, men tjener for tiden ikke helt nok til at turde hive større beløb ud af opsparingen. Til gengæld nyder jeg friheden i i fulde drag!

Husk, at nyde den sidste sommermåned 🌞

Juni 2020: Nu med Bondster

December tager, men juni giver tilbage
– Siciliansk ordsprog

Juni var egentlig stille og rolig. Lånemarkedet er fortsat på rette kurs efter al det Corona-halløj.

Bondster

Jeg førte ca. 10.000 kr. fra Mintos over til Bondster, hvor der allerede er kommet en lille smule renter ind.

Hidtil er jeg ganske tilfreds med Bondster. De giver adgang til lån i både tjekkiske kroner og euro, men jeg har valgt kun at investere i CZK. Dels har jeg ganske stor tiltro til valutaens fremtidige værdi, og samtidig giver det adgang til en del spændende tjekkiske ejendomslån af meget forskellige slags.

Herunder ses porteføljen. Klik for større opløsning.

Bondster portefølje
Bondster portefølje 2

Jeg kunne skrive meget mere om Bondster, men planlægger at udgive en anmeldelse senere. I juli tager jeg også til Prag for at optage et interview med dem. Det vil du kunne høre på podcasten Kronede Dage.

Bondster har også givet en mere jævn diversificering, så Mintos ikke har alt for stor overvægt. Samtidig er jeg efterhånden flyttet en del væk fra forbrugslån og over på ejendomslån. Både ved at tilføje Bondster, men også ved at fravælge en del forbrugslån på Mintos autoinvestor.

Crowdlending fordeling

Brickshare

Jeg modtog i øvrigt udbytte fra Brickshare – hele 84,59 kr. før skat. Så har vi endelig råd til et nyt tag. Men det er nu fint nok løbende at modtage lidt fra Brickshare. Beskatningen (udbytteskat) er lavere, end hvad vi betaler for renteindtægter. Deres nye “Copenhagen TRUST” koncept er også ganske interessant.

Kort sagt

Ellers er alt gået stille og roligt. Afkastet er faldet en anelse, men det skyldes nok dels, at jeg var kommet til at stoppe autoinvestor hos PeerBerry, så alt stod i kontanter. Der lå også en del kontanter hos Mintos, inden de blev overført til Bondster, samt nogle uinvesterede kontanter i EstateGuru. Det meste er dog investeret i dag.

Samlet tjente vi 635,49 i juni. Ikke voldsomt meget, men sådan går det, når man leger for meget med kontanter og nye platforme.

Maj 2020: Er Corona snart ved at være overstået?

“Tager du ulden fra fåret i maj, tager kulden fåret fra dig”

Maj var overraskende fri for uheldige nyheder. Faktisk kørte alt som forventet, og det kunne tyde på, at vi måske er over det værste mht. lånemarkedet.

Jeg stoppede på et tidspunkt automatisk geninvestering hos Mintos. Oprindeligt var det ikke hensigten at trække pengene ud, men blot at lade dem forblive i kontanter på investeringskontoen i et par måneder. Lige nu står der der ca. 10.000 kr. uinvesteret, som ikke genererer renteindtægt. Det forklarer måske, at afkastet er faldet en smule, men især også, at det forventes at falde yderligere, hvis ikke pengene kommer ud at arbejde igen.

Spørgsmålet er så, om jeg skal genstarte autoinvestor hos Mintos – nu hvor der ser ud til at være lidt ro på markedet, eller om de skal overføres til en anden konto. Det fornuftige er nok at flytte dem over til en anden platform, da Mintos pt udgør knap 40% af porteføljen.

Denne anden platform kunne meget vel have været EstateGuru, som hidtil har klaret sig gennem krisen stort set uden ubehagelige overraskelser, og som jeg generelt har været overordentligt godt tilfreds med. Platformen udgør dog allerede ca. 25% af porteføljen, så det ville muligvis føre til overeksponering.

I stedet har jeg valgt at overføre pengene til en (for mig) ny platform – nemlig tjekkiske Bondster. Bondster tilbyder lån i euro og i tjekkiske kroner (CZK). Og som inkarneret “tjekkofil”, der ser positivt på fremtiden for den tjekkiske økonomi, tænker jeg at det kunne være sjovt at investere i CZK.

Som mange andre platforme har Bondster været ramt af lovgivninger, der gennemtvinger såkaldte ‘payment holidays’ grundet COVID-19. Men jeg har fulgt med i deres nyhedsbreve de seneste måneder, og de har håndteret situationen professionelt med stor transparens, hvilket efter min mening er en af de vigtigste forudsætninger for tilliden til en platform.

Jeg har også været i kontakt med en repræsentant fra platformen og arrangeret en podcast. Så snart de åbner for grænsen, kører jeg en tur til Prag for bl.a. at høre more om Bondster.

Ellers har alt kørt som hidtil. Det gennemsnitlige årlige afkast er steget en anelse, fra 8,51% til 8,53% og månedens passive indkomst fra crowdlending var præcis 858,20 kr. Jeg vil gerne investere mere, så afkastet igen kommer op over 1.000 kr. igen – men skal lige tjene nogle flere penge først 💰

April 2020: Hvordan er det gået crowdlending under COVID-19?

Aprils Væde er Bondens Glæde

April vil efter min vurdering have været højde-/lavtepunktet for alt dette Corona-halløj. Verden begynder så småt at åbne op igen, og om en måned tror jeg, at vi næsten er tilbage i den vante gænge.

Det håber jeg i al fald, for vi har længe ventet på en mulighed for at tage til Tjekkiet og lave noget arbejde. Blandt andet mødes med en tjekkisk crowdlendingplatform, som måske vil interessere nogle af jer.

Men hvordan er det så gået lånemarkedet generelt gennem denne lidt særprægede periode?

Ikke så godt, men heller ikke nær så slemt, som man kunne have frygtet. Der var lige en periode med en del panik rundt omkring. Men nu ser det ud til at have lagt sig lidt igen.

Flere låneudbydere hos Mintos har dog haft problemer. Blandt andet fordi mange lande har gennemtvunget rente- og afdragsfrie perioder for private og virksomheder. Jeg synes dog, at Mintos har håndteret det OK og været rimeligt transparente. Forhåbentlig har de også lært at være lidt mere grundige med hvilke samarbejdspartnere, de fremover tager til sig. Jeg stoppede autoinvestor en gang i midten af måneden, og har derfor samlet lidt sammen i kontanter. De ligger stadig på Mintos-kontoen og er klar, til vi igen har lidt styr på hvilke udbydere, der klarer sig godt.

Bondoras indførsel af delvise udbetalinger var ikke deres stolteste øjeblik. Jeg forstår faktisk godt, hvorfor de var nødsaget til at gøre det, men jeg synetes stadig, at der manglede svar på nogle spørgsmål. Derfor arrangerede Georg fra crowdlendingcorks.eu og undertegnede et interview med Bondora, som du kan se herunder.

Jeg har dog udtrukket lidt flere penge fra Bondora samt ca. 1.000 kr., der blot stod og samlede støv hos EstateGuru. Pengene skulle bruges til at købe en lille bid af Realty Income Corp, da kursen en dag var usædvanligt lav. Jeg ville gerne have købt mere, men jeg skal jo holde fast i kontanterne, når jeg nu er blevet “arbejdsløs”.

De løbende udtræk fra flere platforme har dog rykket indtægten solidt under de 1.000 kr. om måneden, og det er jeg lidt ked af. Når jeg igen begynder at tjene “rigtige” penge, skal vi have vendt den tendens. Første skridt er dog at lade porteføljen være i fred, så den igen kan vokse.

I alt kom der 817,03 kr. ind fra crowdlending, og det forventede gennemsnitlige årlige afkast forblev 8,51%.

Da Pengepugeren blev arbejdsløs

30. april var i øvrigt min sidste arbejdsdag.

Pengepugeren Facebook-opslag

Vi har en ganske betragtelig opsparing, lidt passiv indkomst, nogle faste småjobs og et lavt budget, så vi har ikke vildt travlt. Men for at være helt ærlig, så ved jeg ikke helt præcis, hvad jeg skal leve af langsigtet. Jeg har gang i 12 projekter, og nogle af dem må og skal skæres fra, men det er så svært at vælge.

Nogle ting skal dog laves færdigt snart: En håndfuld onlinekurser med forskellige samarbejdspartnere, et brætspil og så skal der skrives en hulens masse blogindlæg både her og andre steder.

God sommer til jer alle 🌞

Marts 2020: Farvel og tak, Grupeer

“Marts vil søge dig, april vil prøve dig, maj vil sige, om du skal leve eller dø”

Øv.

Jeg er vist blevet røvrendt.

Sagen er noget kaotisk, og jeg har ikke lyst til at sprede rygter, som endnu er ganske usikre. Og hvis du har penge hos Grupeer, er du sikkert allerede bekendt med situationen. Men det korte og det lange er, at Grupeer efter alt at dømme har svindlet med midlerne, så vi nok ender med at tabe dem alle. I al fald har jeg afskrevet pengene med det samme.

Jeg er i bund og grund (næsten) ligeglad med de 4.000 kr. (3.407,93 kr. i indskud), men er sgu lidt sur over at være blevet bondefanget. Jeg mødte i øvrigt folkene bag (AKA bagmændende M/K) i efteråret, hvor de fortalte begejstret om platformen.

…og så er jeg tilmed lidt irriteret over at skulle tilpasse mit regneark til en situation, som det ikke helt var udviklet til. Som om jeg ikke har rigeligt at lave.

Når det er sagt, så er jeg stadig positiv overfor, at der bliver ryddet lidt op i mængden af platforme, opportunister og guldgravere. Også selvom jeg ikke helt havde forventet det fra Grupeer. Men 13% erhvervslån med tilbagekøbsgaranti var alligevel en anelse optimistisk, og derfor havde jeg trods alt heller ikke mere investeret.

Dertil er der opstået en del andre usikkerheder på lånemarkedet i forbindelse med COVID-19. Det lugter lidt af, at der dels er en vis stigning i lån der ikke kan betales, samt en gevaldig panik blandt investorerne.

Panikken ser blandt andet ud til at være gået hårdt ud over Bondora Go & Grow, som tilsyneladende har set sig nødsaget til at udbetale udtræk i form af små daglige beløb. Det er egentlig forståeligt, men jeg ville ønske, at de var mere åbne omkring situationen, og jeg er derfor ved at arrangeret et interview.

Inden Bondora indførte restriktioner, havde jeg tilfældigvis allerede hævet knap 15.000 kr. Ikke for i panik, men fordi jeg har brugt alle mine ledige penge til at købe billige aktier, og gerne ville købe flere. Jeg hævede også nogle tusinde fra Mintos for at betale restskat af sidste års afkast.

Det er i øvrigt nu, at tilbagekøbsgarantierne endelig skal stå deres prøve! Jeg spår, at vi ser nogle låneudbydere hos Mintos, som ikke står distancen, efterhånden som færre låntagere har råd til at afdrage på gælden. Derfor ville jeg også ønske, at jeg lidt tidligere var begyndt at overføre midler til lån med sikkerhed i ejendom. Jeg leger lidt med tanken om at hoppe mere eller mindre ud af forbrugslån og havde sågar fundet en ny og spændende platform med et bredt udvalg af erhvervs- og ejendomslån, men det kommer nok til at vente en stund.

Apropos sikkerhed i ejendom, så går det fortsat støt fremad med både Kameo og EstateGuru, og det forventer jeg vil fortsætte. Omend vi nok vil se en stigning i antallet af tvangsauktioner, hvis Europa fortætter med at være lukket ned de kommende måneder.

Tabet og udtrækkene har sænket det årlige forventede afkast til 8,51% og 10,376,02 kr.

Nå, men jeg har en podcast at indtale. Lad os håbe, at tingene bedres på alle fronter i april.

P.S. Man skal huske at diversificere.

Februar 2020: Definitionen på passiv indkomst

“Februars fulde grøfter giver gode sommerløfter”

Februar har muligvis været den mest stille måned inden for crowdlending, siden jeg begyndte at skrive disse opdateringer. Det er vel sådan, ægte passiv investering foregår: Renterne (1.147,81 kr.) kommer ind, mens jeg laver helt andre ting. Det er i grunden sjovt, at jeg er så stor fortaler for passiv indkomst og alligevel sjældent evner at forholde mig passiv i ret meget mere end en måned ad gangen.

Det vægtede årlige afkast steg kun marginalt fra 9,96% til 9,98%. Men takket være renters rente steg det nominelle årlige afkast fra 13.993,59 til 14.132,19 kr., uden at jeg har indbetalt én flad femøre til porteføljen.

Traditionen foreskriver ellers, at jeg som minimum burde indbetale 1.000 kr. til Bondora som del af bilopsparingen, og beløbet er selvfølgelig afsat i YNAB for både februar og marts.

Fik jeg sagt, at YNAB er det bedste, der nogensinde er sket for vores privatøkonomi?

Efter at have opsagt mit job er jeg dog blevet lidt mere tilbageholden med at investere flere penge. Måske ligger pengene for nuværende bedre på bankkontoen? 🤔 Det er ikke altid lige let at være risikoavers.

Anyway… De fleste af platformene har ligget ganske stabilt i afkast. Det er dog godt at se det forventede afkast for Kameo og EstateGuru fortsætte opad som forventet. Kameo burde gerne nå op omkring 9%, og EstateGuru 10,50%.

Jeg håber, I får et rigtig godt forår 🌷

Januar 2020: En kommentar til de seneste begivenheder

“Don’t marry a girl who wants strawberries in January.”
– Amerikansk ordsprog

Januar har været præget af en masse postyr, i forbindelse med at to platforme (Kuetzal og Envestio) viste sig højest sandsynligt mere eller mindre at være pyramidespil. Det er jo trist, og forhåbentlig vil det lykkes investorerne at indhente nogle af deres penge af rettens vej.

Jeg fastholder dog min holdning om, at det har været godt for markedet, at der endelig kom lidt beviser på, at træerne ikke vokser ind i himlen. Løfter om renter på 22% kombineret med tilbagekøbsgaranti er i sig selv et stort rødt flag. Forhåbentlig lægger disse sager en dæmper på den guldgraver-stemning som er opstået det seneste års tid.

Vidste du i øvrigt, at jeg i min bog skriver om, hvordan man minimerer risikoen i forbindelse med investering i crowdlending?

Herfra er alt gået sin vanlige gang. Jeg har hevet en lille smule penge (€300) ud af Mintos. Formålet var at flytte dem et andet sted hen, men så blev de flyttet til familiebudgettet, fordi vi alligevel snart får brug for kontanter.

Det med at arbejdsløse kontanter brænder i lommen, får jeg dog aldrig lagt fra mig, så jeg kom til at købe en lille smule af Brickshares nyeste Rødovre-projekt.

…Ja ja, jeg ved det godt. Jeg flytter rundt på småpenge, som om det var et kommunalt aktiveringsprojekt.

Det viser sig i øvrigt, at der var fejl i beregningerne af afkastet fra Brickshare, som blev undervurderet med ca. 0,7%-point. For nylig blev jeg kaldt “den allerstørste nørd, jeg kender“, og dét er der nok noget om. I al fald gennemgik jeg alle beregninger for Brickshare siden juni 2017 for at rette fejlen.

Derudover er her ikke så meget at berette, ud over at renteindtægterne i januar er opgjort til 988,52 dejlige kroner. Der er lidt mindre end beregnet gennemsnit for 2020, men dog inden for forventet spænd.

Her er en glad lille sang, jeg er stødt på i forbindelse med min nyligt genfundne lyst til (besættelse af) at lære tjekkisk, og som overhoved intet har med penge eller crowdlending at gøre. La la la la la la la og rigtig god weekend.

December 2019:

“Julens dage er muntre, men korte; når den er gået, er den langt borte”

Så er vi gået ind i 2020! Jeg synes ellers ikke, det er så længe siden, at vi fejrede årtusindskiftet.

December måned var en helt fin måned uden de store nyheder. Vi kom akkurat over 10% i samlet vægtet afkast, og det er jeg godt tilfreds med.

De to nyeste tilføjelser, Kameo og EstateGuru har fortsat stigende afkast. Det tager sin tid med denne form for ejendomslån, hvor de første afdrag og renter ofte kan være et par måneder undervejs, men som bekendt kommer alt godt til den som venter.

Hvordan er 2019 gået?

I løbet af året tilføjede jeg netto 36.555,96 kr. til porteføljen. Dertil havde vi et nettoafkast på 11.870,81 kr. fra crowdlending, eller lige under 1.000 kr. om måneden. Det er ikke ligefrem tilstrækkeligt til at kunne erklære økonomisk uafhængighed, men bestemt heller ikke skidt for en passiv indkomstkilde.

Det er også lykkedes mig at flytte lidt rundt på midlerne, så der ikke længere er al for stor eksponering hos Mintos.

Jeg er fortsat glad for Mintos, og vil anbefale den som et glimrende fundament for en diversificeret portefølje. Platformen havde dog et lidt uheldigt år, hvor flere låneudbydere blev ramt af skandaler. Det må man forvente med så mange låneudbydere, og takket være min meget risikoaverse strategi (stor spredning, ingen tredjeverdenslande og kun låneudbydere med lav risikoprofil), er vi kun i yderst begrænset omfang blevet påvirket af disse sager.

Jeg er hidtil også ganske tilfreds med at have flyttet en del af pengene over til EstateGuru. Her er ingen tilbagekøbsgarantier, men med sikkerhed i ejendomme må risikoen forventes at være begrænset – og potentielt lavere end lån med tilbagekøbsgaranti. P.t. er kun to lån (3%) i restance. Det bekymrer mig ikke det store, da der hidtil ikke har været et eneste tabsgivende lån hos EstateGuru. Jeg venter dog lidt med at investere yderligere i platformen, indtil jeg har lidt mere personlig historik.

EstateGurus officielle statistik

Hvad skal der ske i 2020?

Vi har et ganske betydeligt kontantbeløb, som skal investeres i crowdlending. Jeg kan pt ikke uddybe det nærmere (selvom jeg virkelig gerne vil!), men om alt går vel, vil der ske store ting på den front i løbet af 2020. Det bliver et spændende år.

I mellemtiden er planen blot at fortsætte med at indbetale de 1.000 kr. til Bondora hver måned, plus lidt ekstra til andre platforme hist og her. Dét alene burde meget gerne bringe os over de 1.000 kr. om måneden. Dertil køber jeg nok en lille andel af Brickshares nyeste projekt.

I ønskes alle et fantastisk 2020 🍾

November 2019: Ikke meget at skrive hjem om

“Hvis der er is i november, der kan bære en and, er der siden kun søle og slud i vort land.”

November var ikke voldsomt begivenhedsrig. Jeg overførte 11.000 kr. (fra andre platforme) til EstateGuru, lidt penge til en nyt ejendomsprojekt hos Kameo samt de sædvanlige 1.000 kr. til Bondora. Jeg har været lidt tilbageholden med at investere i aktier såvel som crowdlending i den senere tid, fordi vi lægger til side til nye spændende investeringsprojekter i det kommende år. Måske vil det også vedrøre dig, så “stay tuned“.

Lendino måtte desværre afskrive endnu et lån til en værdi af 219,37 kr., hvilket yderligere sænkede den interne rente til -4,74%. Lidt ærgerligt, men det er risikoen ved ikke at diversificere tilstrækkeligt.

Indtægten fra mine nyeste platforme, EstateGuru og Kameo, vokser fortsat mod de forventede årlige afkast på hhv. 10,5% og 9,5%. Det tager lidt tid, fordi de nyeste låntagere endnu ikke er begyndt at afdrage, og fordi jeg løbende fylder flere penge på – så det er nødvendigt at væbne sig med lidt tålmodighed. Jeg er dog glad for at have omlagt porteføljen til at omfatte flere lån med sikkerhed i ejendom frem for den tidligere overvægt i forbrugslån med tilbagekøbsgaranti.

Jeg håber, I alle får en god jul 🎅

Oktober 2019: En måned med ændringer og afskrivninger

Oktober kan komme med regn og rusk, men også med solskin på bær og på busk.
Oktober kan eje et farvesæt, som ikke kan skabes af kunstnerpalet.

Oktober var en reformernes måned. Jeg trak penge ud af flere platforme og lukkede to helt ned.

Alt er hævet fra Fast Invest. Det var faktisk ganske smertefrit, ligeledes var det let at sælge låneandelene tilbage til platformen. Som de jo reklamerer med, kan man altid sælge udestående lån tilbage, mod at man tilbagebetaler den i perioden indbetalte renteindtægt. Det kostede mig lidt og sænkede således den samlede interne rente til 9,46%. Stadig et ganske pænt afkast.

Under den fortsatte oprydning solgte jeg også alle mine låneandele hos Flex Funding og hævede pengene. De fleste blev solgt hurtigt, og kun 161,20 kr. har det ikke været muligt at likvidere. Det resulterede i en beregnet intern rente på 5,31%. Overraskende pænt, i betragtning af, at der på det sidste har været flere lån, som måtte afskrives.

Jeg hævede også lidt over 10.000 kr. fra Mintos. Formålet var dels at flytte lidt penge ud, så platformen ikke udgør en alt for stor andel af porteføljen. Men der har også været en periode med mangel på gode lån, og derfor lå pengene bare og samlede støv.

Disse mange udtræk betyder, at der ved månedens udgang er færre penge investeret i crowdlending i forhold til sidste måned. Jeg har dog allerede overført de fleste af dem til EstateGuru, men jeg leder også efter en ny platform, der skal afprøves.

Apropos EstateGuru, så har alt hidtil kørt fint her. Fra tid til anden er et enkelt lån nogle få dage bagud med betalingen, men endnu har ingen været en uge forsinket. Platformen er også virkelig dygtige til at reagere og holde investorer orienteret om status. Jeg er ved at være ganske tilfreds med denne mulighed for at investere i udlån med sikkerhed i ejendom.

Lendino har nu afskrevet ét af de to lån, som længe har været i restance. Det betyder desværre, at jeg har min første platform med decideret tab, og jeg forventer yderligere fald, når det næste lån også på et tidspunkt bliver afskrevet. Det er en skam, men heldigvis kan tabet opgøres til et par hundredelapper. Sådan kan det gå, når man ikke diversificerer tilstrækkeligt.

Brickshare betalte udbytte i denne måned: 42,53 kr. efter skat. Det er nu meget sjovt at få disse småbeløb i afkast fra en lille ejendomsinvestering.

Afkastet fra Kameo vokser langsomt men støt. Jeg købte i denne måned for 1.000 kr. i et nyt dansk lån. Der er relativt langt mellem nye lån, men de ser ud til at være solide, og det er meget vigtigere. Kameo er min hidtil eneste investering foretaget via mit selskab, og den første milepæl er at kunne dække alle selskabets driftsudgifter med renteindtægterne fra crowdlending.

Har du i øvrigt set, at jeg har skrevet en bog? Den udgives i starten af december, og hvis du forudbestiller 10 stk. nu, så har du med et snuptag sørget for julegaver til hele familien.

September 2019: Nu bør Mintos oppe sig

“September tørrer brønden ud eller bryder broen ned”

September var ikke voldsomt begivenhedsrig.

Den interne rente flyttede dig kun marginalt fra 10,09% til 10,03%, og det forventede årlige afkast steg en lille smule (136 kr.) i forhold til sidste måned.

Mintos har haft mere end almindeligt svært ved at skaffe lån, så jeg har måttet sænke minimumsrenten til 10%, alligevel står der i skrivende stund lidt over 9.000 kr. i uinvesterede kontanter. Det er nok delvist min egen skyld, fordi jeg har strammet en del op på, hvilke lån, jeg vil købe. Mange andre har dog også klaget over “cash drag” hos Mintos på det sidste. Lad os håbe, det snart vender igen. Ellers overfører jeg kontanterne til en anden platform.

Sin tidligere nævnt er jeg begyndt at afvikle Fast Invest. Nogle af pengene kom ved en “uheld” til at blive brugt, men resten er sendt til Grupeer, hvor det forventes at generere næsten 14,5% i årligt afkast.

Bondora fortsætter mod den forventede rente på 6,75%. De kørte i denne måned en kampagne med mulighed for for at vinde en pengepræmie svarende til det beløb, man investerede i september. Ud over de sædvanlige 1.000 kr. til bilopsparingen investerede jeg derfor også et relativt stort beløb på firmakontoen, som skal hæves igen om et par dage. Det er dog holdt uden for den månedlige opgørelse.

Kameo er begyndt at stige igen. Den burde meget gerne stige til ca. 9,50% i løbet af de kommende måneder.

Og så er EstateGuru begyndt at give en lille smule renteindtægter fra de første lån, jeg investerede i. Helt præcis 31,29 kr. er der kommet ind. Et enkelt lån kom i restance, men det ser ud til at være løst nu.

I september tjente vi i alt 1019,82 kr. fra crowdlendingeksperimentet. Det svarer godt og vel til kategorien “diverse” i vores budget.

August 2019: Nu med EstateGuru

“Hvis den 24. august er smuk og klar, håb om en rig høst du har”

August måned bød på en ganske signifikant stigning i intern rente: Fra et vægtet gennemsnit på 9,73% til 10,09%. Samtidig er det forventede årlige afkast skudt i vejret til 13.171,07 kr. Det betyder, at vores gennemsnitlige månedlige afkast nu overstiger 1.000 kr.! En stor milepæl.

EstateGuru

Månedens største opdatering er, at EstateGuru er blevet tilføjet crowdlending-porteføljen.

Jeg har i et stykke tid overvejet at flytte nogle af pengene væk fra forbrugslån med buyback-garanti til fordel for lån med sikkerhed i ejendom.

Der er mange interessante og populære platforme, som har specialiseret sig i ejendomsudlån. Bl.a. BulkEstate og CrowdEstate. Jeg valgte dog i første omgang EstateGuru, fordi giver et transparent statistisk overblik, meget få misligholdte lån (pt. 3%) og hidtil helt har undgået tabsgivende investeringer. Dertil har EstateGuru eksisteret siden 2013, og må således siges at være ganske gammel i gårde. Endvidere kommer der meget ofte nye lån, hvormed risikoen for ‘cash drag’ er begrænset.

Mintos fylder for meget

I første omgang har jeg skudt knap 15.000 kr. ind i platformen. Heraf kommer ca. 6.400 kr. fra Mintos.

Valget om at flytte lidt penge væk fra Mintos er dels for (som nævnt) at skære ned i andelen af forbrugslån med buyback. Men også fordi Mintos fylder for meget i den samlede portefølje:

Crowdlending lagkagediagram

Det var ganske let at realisere nogle tusinde i likvide midler hos Mintos. Jeg stoppede blot autoinvestoren i et par dage, og hævede herefter alle indbetalte renter og afdrag. Det sænkede Mintos’ porteføljeandel fra 49% til 40%. Det er dog stadig for meget, så jeg trækker nok lidt mere ud igen på et tidspunkt.

EstateGuru har endnu ikke givet afkast. Det skyldes dels, at der typisk går en måned, før første afdrag skal betales på et nyt lån. Endvidere betaler låntager i mange tilfælde kun afdrag og renter hver tredje måned. Der vil derfor gå et stykke tid, før vi ser reelle resultater. Jeg forventer dog et gennemsnitligt afkast på omkring 11%. Det er lidt mindre end hos Mintos, men jeg er overbevist om, at denne form for lån bedre kan modstå en fremtidig recession.

Bondora

Bondora fortsætter stødt ned mod de forventede 6,75% i afkast fra Go & Grow, og vi indbetalte som altid 1.000 kr. til bilopsparingen. Jeg kan se, at rigtig mange benyttede sig af min lille kampagne, hvor nye investorer kunne få 10 EUR at investere for. Den kampagne er desværre udløbet, men du kan som altid få 5 EUR via dette link, hvis du overvejer at afprøve platformen.

Farvel til Fast Invest

Jeg har efter lidt overvejelse valgt at stoppe autoinvestor hos Fast Invest og ved lejlighed trække penge hjem. I Facebook-gruppen har flere påpeget nogle underlige ting omkring platformen, som har gjort mig lidt loren. Læs fx også dette blogindlæg.

Det skal dog siges, at jeg endnu ikke er stødt på én eneste investor, som har haft en negativ oplevelse med platformen. Jørgen har sågar mødt dem, hvor han tilsyneladende fik et glimrende indtryk. Det er derfor en reel mulighed for, at jeg uretmæssigt ikke lader dem komme tvivlen til gode.

Uanset hvad, så betyder mine små 3.000 kr. i Fast Invest ikke alverden. Men dette er også en mulighed for at rydde lidt op i platforme med småbeløb investeret. Pengene fra Fast Invest skal overføres til Grupeer, som jeg har haft fornøjelsen af at møde, og som jeg fik et glimrende indtryk af.

Kameo

Hos Kameo er den interne rente faldet betragteligt. Fra 2,71 til 2,41%. Det skyldes dog ikke manglende afdrag eller lignende.

Årsagen til faldet er, at jeg i august investerede 2.000 kr. ekstra. Da porteføljen endnu er lille, bestod den pludselig af 30% nye lån, hvor afdrag først påbegyndes i løbet af september eller oktober. Sammen med 300 kr. i ikke-investerede kontanter, betyder det, at den interne rente er faldet midlertidigt. Nominelt tjente jeg dog knap 50 kr. i renteindtægter fra Kameo.

Knap 2.000 kr. i passiv indkomst fra crowdlending

I august tjente vi i alt 1.994,40 kr. fra crowdlending alene.

Jeg forsøger med mellemrum at mide mig selv om, hvor fantastisk det er, at tjene noget der nærmer sig “rigtige” penge på udlån. Aktieindkomst og udbytte er også fedt, men crowdlending føles mere håndgribeligt, og det har hidtil været meget mere stabilt.

Fortsæt til side 1

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com