Vi ved ikke med sikkerhed hvor hummus stammer fra, og flere mellemøstlige stater slås om at kalde sig for rettens ophavsland. Men vi ved, at man har spist hummus i århundreder. Den ældste hummus opskrift man kender til, kommer fra kogebøger fra det 13. århundredes Egypten. En legende siger dog, at det første gang blev tilberedt af Sultan Saladin i det 12. århundrede.
Hummus smager godt og det er ufatteligt let at lave. Det er mættende og sundt. Det er vegansk og så vidt jeg ved en tilladt spise inden for alle religioner.
Hummus kan bruges som dip, men fungerer også rigtig godt som både aftensmad såvel som frokost. Det har desuden den fordel, at man i høj grad selv kan vælge, hvilke ingredienser man vil bruge. Hvis bare du har kikærter og olivenolie, så er alt andet valgfrit. Man kan derfor rode lidt i køleskabet og i skabene, og bruge hvad der måtte være.
I nogle familier bestiller man pizza, når lysten til at lave mad er på et minimum. I familien Pengepuger har vi altid en lille lager af kikærter og nogle poser med naan brød. Så er der altid mulighed for at lave en hurtig omgang lækker hummus med tørrede krydderurter fra haven.
Hvad du skal bruge
- Kikærter (Kan ofte købes for 5 kr. dåsen på tilbud)
- Olivenolie
- Krydderier og andet, du har til overs.
Hæld ca. en dåse kikærter pr person i en blender.
Tilføj olie. Mængden af olie afhænger af den ønskede konsistens. Nogle kan godt lide en let flydende hummus, andre foretrækker en lidt mere tør konsistens. Start med lidt olie, og tilføj så mere, hvis det bliver for tørt til din smag.
Kig i dine skabe, og find noget mere at tilføje retten. Fx Hvidløg, salt, oliven, sojasauce, chili, nødder… Det er næsten kun fantasien, som sætter grænser.
Tænd for blenderen og hold den kørende, til din hummus får den ønskede konsistens.
Servering af hummus
Varm nogle naan brød (pris ca. 10 kr. for en pose med to brød i de fleste supermarkeder) på en brødrister i ca. ½ minut på hver side.
Læg en portion hummus på en tallerken og spis brødet med fingrene, mens du dypper det i din hummus.
Hvis du rigtig skal flotte dig, så mas et par avocadoer med en gaffel og tilføj retten lidt forsimplet “guacamole”. Det giver en god smagsafveksling, hvis man skiftevis dypper brøddet i hummus og avocado.
Hvis du har lidt hummus tilbage efter måltidet, kan du skrælle nogle gulerødder til dessert og bruge resterne som dip.
Bon appetit!
One thought on “Hummus opskrift: Billig mad på 5 minutter”