Iværksætter i Danmark – hvor svært kan det være?

Nadia Khattab fra Samlino, er i denne uge gæsteblogger på Pengepugeren. Samlino.dk er en sammenligningsportal for bank-, bredbånds-, a-kasse og finansielle produkter. Virksomheden gik i luften i marts 2014, men inden da, blev der gjort mange overvejelser over implementeringen. I dette blogopslag, vil vi dele nogle af de overvejelser som er allervigtigst, i forbindelse med opstart af egen virksomhed.

I Danmark skal vi i fremtiden leve af vores gode idéer, men det er de færreste der får taget springet, og får startet deres egen virksomhed. Derfor kommer der her lidt inspiration til, hvordan man får en flyvende start, hvis man har en iværksætter i maven.

Start din egen virksomhed

Der er ellers gjort meget for at processen skal være til at gå til, og nem for alle at gennemskue. Før i tiden skulle man indsende forskellige blanketter, men med internettets fremmarch kan alt stort set ordnes med et klik med musen.  På virk.dk har iværksættere adgang til alle information og blanketter, så i princippet kan alle med en computer nu oprette et firma. Det er ikke et krav, at man momsregistrerer sin virksomhed, hvis indtjeningen er under 50.000 årligt, men det kan alligevel være en fordel, fordi momsregistering og CVR nummer giver mulighed for at fratrække relevante udgifter i skat. En lille uregistreret hobbyvirksomhed slipper for at betale moms, men kan til gengæld ikke benytte sig af fradragsmulighederne.

Ud over den lette adgang til registrering af sin nye virksomhed, tilbyder staten også masser af ressourcer i form af kurser, netværk m.m. for nye iværksættere. Der bliver med andre ord gjort en del fra politisk side for at danskerne skal starte deres eget. Ifølge er Erhvervs- og byggestyrelsen er 70% af iværksættere mænd og 57% er under 35 år. Dette viser tydeligt at ikke alle grupper i samfundet føler sig tiltrukket af iværksætteri, og det er ærgerligt for samfundet, da vi på den måde går glip af en masse potentiale.

Hvis man har modet, er der mange muligheder i at være selvstændig. Man får adgang til spændende netværk og arrangementer, man bliver sin egen chef, og kan selv bestemme over sine arbejdstider. At arbejde for sig selv og sin egen idé kan virke motiverende på mange, da de kan se en direkte sammenhæng mellem deres hårde arbejde og afkast i virksomheden. Ikke desto mindre knækker mange iværksættere nakken i løbet af de første 4 år, fordi det kan være svært at tjene penge på din idé.

Samlinos opstart

Samlino blev startet i marts 2014 og er kommet godt fra start i et ellers nådesløst marked, med masser af konkurrence. Samlino er en online sammenligningsportal, der sammenligner finansielle produkter og services, heribalndt højrentekonto, kreditkort, forbrugslån, billån, bilforsikring, bredbånd og a-kasse.

Nu undrer du dig måske over hvordan en hjemmeside kan tjene penge på at sammenligne ting, men svaret er ganske enkelt. De udbydere der har en aftale med Samlino, betaler for at få sendt kunderne videre til deres hjemmeside. Dvs. at Samlino får en slags provision for sit salg. Det er en simpel model som er god for alle parter. Forbrugerne får adgang til en objektiv sammenligning af priser og services, virksomhederne får mulighed for at fremvise deres produkter, og komme ud til forbrugere, der måske ikke kender deres brand eller produkter.

Udbyg og udnyt dit netvæk

Men pengene kommer selvfølgeligt ikke rullende ind fra dag 1, så derfor har Samlino nogle dygtige investorer i ryggen, der ud over økonomisk støtte, også kan give faglig sparring og rådgivning. For at få fat i investorer, skal man have udarbejdet en gennemarbejdet og overbevisende plan, og også helst være godt i gang med projektet, så man kan vise noget engagement. Der er ikke noget mirakelmiddel i forhold til at starte en succesfuld forretning – men timing, netværk, knowhow og ikke mindst udholdenhed er vigtige parametre. Gå til møder og events for iværksættere og udbyg dit netværk. På den måde kan du trække på andres erfaringer, og måske endda få hjælp af nogen, som allerede har været hele processen igennem.

Hvis du overvejer at starte en internetvirksomhed er det en meget omskiftelig branche, men også en branche med mange muligheder, fordi mange af de faste omkostninger, forbundet med en traditionel butik eller virksomhed ikke er relevante. Derfor kan man hurtigt afprøve sit koncept, men også lukke det ned igen, hvis ikke der er penge i det.

Annonce

Skal iværksætteren kunne alting selv?

I forhold til hvilke færdigheder man skal have som iværksætter, giver det ikke mening kun at fokusere på en fantastisk idé. Selvfølgelig er det vigtigt at have en vare eller idé som folk gider at købe, men man skal på den anden side heller ikke undervuredere den forretningsmæssige del. At drive en succesfuld virksomhed inbefatter også en juridiske del, økonomistyrring, markedsføring og salgsarbejde. Derfor kan man sagtens have en fantastisk ide, men hvis den ikke bliver pitchet ordenligt, eller hjemmesiden ser uprofessionel ud, så kommer virksomheden ikke til at overleve. Det nytter med andre ord ikke kun at være opfinder – du skal også være forretningsorienteret. Samlino.dk er stadig et lille team, men i rekrutteringen har vi fokuseret på at dække forskellige områder, så vi så vidt muligt undgår groupthink. På den måde har hver medarbejder sit eget ansvarsområde, hvilket sikrer motivation, pålidelighed og ekspertise.

Det er selvsagt en stor udfordring for mange enkeltmandsvirksomheder at dække alle områder, da det er sjældent at én person har viden og erfaring inden for alle relevante områder. Mange iværksættere er overdrevent optimistiske og vælger, mere eller mindre bevidst, ikke at se de udfordringer de vil blive mødt med. Dette undgår man i højere grad ved at arbejde sammen med andre.
Det er derfor alfa omega at man får hjælp og vejledning til de ting man ikke er stærk i. Første skridt er at droppe overoptimismen, og indrømme at man ikke er en haj til både HTML, salg og ledelse. Få gerne hjælp og input fra flere forskellige personer, så du sikrer dig, at du ikke bare opsøger personer som du ved vil underbygge din teori og bare give dig ret. Opsøg i stedet mennesker som du ved har nok viden og mod til at gå dig og din forretningsidé på klingen.

Opsøg kritik og bed og hjælp

Hvis du har fået en god idé, som du har arbejdet længe på, kan det være ubehageligt at andre kritiserer den. Din nye virksomhed er sikkert din lille baby, og det er klart at du vil forsvare den med næb og klør.
Ikke desto mindre er kritikken og dialogen vigtig, da den vil ruste dig til fremtidige konfrontationer. Hvis du ikke engang kan sælge din idé/produkt til dine venner eller familie, hvad vil din bankrådgiver eller investor så sige?

Tag derfor imod kritikken med åbne arme. Det er din store mulighed for at forbedre din idé eller produkt inden du deler den med hele verden. Hvis du går med en iværksætter i maven, er der ingen grund til at holde dig tilbage! Tjek startvaekst.dk og virk.dk, for med det samme at kunne finde aktiviteter og rådgivning nær dig.

Artikelbillede: c_ambler

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com