Konverter teoretiske udgifter til rigtige sparepenge

Sparegris

Det er let at spare penge, men ofte svært at finde incitamentet for at gøre det. Jeg kæmper eksempelvis en sur kamp for ikke at købe frokost i kantinen i stedet for at tage frokost med hjemmefra.

Kantinemaden er varieret og ofte ganske udmærket, og jeg gider oftest ikke at tage mad med hjemmefra. Medbragt mad når let at blive kedelig inden frokosttid, og man skal afsætte sin dyrebare fritid til at tilberede det. Jeg ved, at der er penge at spare ved at droppe kantinen, men det er en af mine sidste laster og besparelsen alene er bare ikke tilstrækkelig.

Problemet ved at opgive dyre vaner er, at det sparede beløb ofte ryger ind i husholdningen et andet sted, og så opdager man aldrig, at pengene er forsvundet. Derfor kan det især være svært at spare der, hvor det gør ondt. For hvorfor opgive en fornøjelse for at spare nogle penge, man alligevel aldrig ser igen?

Men det kan der heldigvis gøres noget ved. Du opretter ganske enkelt en ekstra opsparingskonto. Til den konto overfører du hver måned alle de penge, du sparer ved at skære i de faste udgifter. Hvilken konto og hvor svært tilgængelig den skal være, er op til dig selv. Måske skal det være en formel opsparingskonto, som man ikke uden videre kan trække på. Det kan også være en investeringskonto eller en helt almindelig privatkonto.

Lad os sige, at du stopper med at ryge 20 daglige cigaretter og derved sparer ca. 1.300 kr. hver måned. Rygestop er efter sigende et stort offer, og hvis pengene bare ryger (haha!) ned i husholdningskassen, så går det økonomiske incitament for at kvitte smøgerne op i røg (haha!).

I stedet for at bruge de ekstra 1.300 om måneden på at klatte dem væk hist og her, opret i stedet en fast månedlig overførsel til opsparingskontoen, og vupti, ved årets udgang har du 15.600 kr. plus eventuelle renter/investeringsafkast på kontoen.

På et tidspunkt er rygestoppet blevet lettere at overholde, og du får igen overskud til nye udfordringer. Så du kigger lidt i de faste udgifter og opdager, at du kan skære yderigere 400 kr. ved at droppe TV pakken. De 400 kr. bliver lagt oven i cigaretpengene, så der nu overføres 1.700 hvor måned. Det er 20.400 gode danske kroner hvert eneste år! Igen mærker du ikke, at pengene mangler i det daglige budget, for de har aldrig været der!

Opsparingsprincippet kan også udvides med mere irregulære overførsler hver gang du bruger din fri vilje til ikke at købe noget, du ellers ville have købt. “Har jeg virkelig brug for den fede plæneklipper, jeg er lige ved at købe, når nu den gamle fungerer udmærket? Nej sgu! Jeg går i stedet hjem og overfører beløbet til opsparingskontoen“.

Også semiregulære udgifter kan overføres til kontoen. Måske overvejer du at købe en ny smartphone for månedlige afbetalinger på 600 kr. over 6 måneder. Men efter lang tids savlen over de mange smarte features og den flotte højopløselige skærm erkender du, at du faktisk ikke har brug for en ny telefon, bare fordi den nye iPhone er kommet på markedet. Som det fornuftige menneske du jo er, ender du med at droppe planen om at stifte gæld. Hvorfor ikke i den sammenhæng overføre 600 kr. hver måned i et halvt år til opsparingskontoen? Hvis du overvejede at optage lånet, må du jo have pengene til det.

Uanset hvilke typer besparelser du vælger at inddrage i din nye opsparingsplan, så er du garanteret en ekstra opsparing uden at det gør ondt på den daglige økonomi. Og det er måske det tætteste vi overhoved kan komme på gratis penge.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

2 kommentarer til “Konverter teoretiske udgifter til rigtige sparepenge

  1. Pingback: Spar på forbruget uden at spare på komforten | Samlinos blog
  2. Pingback: Gæsteindlæg: Spar på forbruget uden at spare på komforten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com