Er du virkelig klar til at drive en virksomhed?

Gæsteindlæg

Dette gæsteindlæg er skrevet af Christian Sodemann, som ejer og driver webshoppen Evermart.dk. I dette indlæg deler Christian ud af sin erfaring som iværksætter og giver gode råd til dem, som drømmer om at starte egen virksomhed.

Hvis du også har et super gæsteindlæg, som lige er noget for Pengepugerens læsere, så læs her.

Går du og overvejer at springe ud i livet som iværksætter?

Antallet af iværksættere er boomet i løbet af de sidste par år og mange, især unge, vil prøve lykken som sin egen chef. Medierne er plastret til med succeshistorier om iværksættere der har ramt jackpot, og iværksætteri er for mange blevet den nye amerikanske drøm. Men er du klar til at tage udfordringen op – og er det overhovedet noget for dig?

Mit navn er Christian Sodemann, jeg ejer Planeten A/S der til dagligt driver Evermart.dk. I starten af 2014 stiftede jeg Planeten A/S og efter ganske kort tid gik jeg ind i min virksomhed på fuldtid. I forbindelse med min virksomhed har jeg efterhånden oplevet en del, både opture og nedture. I artiklen nedenfor har jeg samlet mine bedste råd til hvilke overvejelser du bør gøre dig inden du tager springet. For selvom det er super fedt at være selvstændig,  er der mange faldgrupper som du skal være klar over inden du går i gang.

Indholdsfortegnelse

Hvad er ambitionsniveauet?

Inden du sætter dig ind i bilen og kører ud til Skat for at registrere din nye virksomhed, bør du på det kraftigste sætte et ambitionsniveau for dit projekt.

Du skal gøre dig klart, om du ønsker at være iværksætter på hobbyplan, eller er klar til at satse alt på din virksomhed og gå ind i den full-time. Der er flere iværksættere, der starter med at drive virksomhed på hobbyplan, for sidenhen at springe ud i det fuldtid. Jeg mener, at disse iværksættere om de vil sige det eller ej, altid har haft en plan om at gøre det til en fuldtidsbeskæftigelse.

Ligesom med alt andet, hænger input og output sammen. Du bliver nød til at overveje hvilket niveau, du ønsker at drive virksomheden på, så du ikke ender med at skyde for meget tid og ressourcer i et projekt, som du ikke har tid til at drive på sigt.

Mit råd er, at du bør sætte dig ned og finde et realistisk niveau for dit projekt med følgende punkter:

Hvor mange timer har du om ugen til at drive virksomhed?

Tid er den mest knappe ressource du har! En virksomhed kræver alt andet lige ekstremt hårdt arbejde, og du skal derfor ikke undervurdere tidsbehovet, inden du går i gang. Hvis du ønsker at stifte en virksomhed, der skal tjene penge, bør du som minimum regne med at bruge hvad der svarer til en normal arbejdsuge (40 timer), og hvis du har et fuldtidsarbejde i forvejen, må du gøre op med dig selv, om du har tiden til det.

Ønsker du blot at starte en hobbyvirksomhed og få noget erfaring, kan det lade sig gøre med mindre tidsforbrug, men så må du også acceptere at den højest sandsynligt ikke kommer til at tjene penge.

Hvor meget kapital er du villig til at skyde i projektet?

Her skal du ikke blot overveje startomkostningerne, men også de løbende omkostninger! Selv hvis din virksomhed vokser, kan du løbe ind i likviditetsproblemer, hvor det er nødvendigt enten at låne pengene i banken eller selv skyde dem ind.

Hvor længe kan du leve uden løn? (hvis du går all in)

Langt de fleste iværksættere tjener ingen penge det første stykke tid, fordi det eventuelle overskud skal bruges til at reinvestere i virksomheden for at sikre driften. Hvis du ønsker at gå all in er det derfor ekstremt vigtigt, at du regner ud, hvor længe du kan klare dig uden en fast indtægt, og hvilke omkostningsposter du eventuelt kan skære ned på.

Hvad er målet med virksomheden?

Hvad ønsker du at få ud af at starte virksomhed? Frihed, rigdom, hygge, erfaring eller noget helt andet?  Sæt dig ned og mærk efter i maven hvad dit mål med projektet er og sammenhold det med de ovenstående 3 punkter – er det realistisk?

Du kan absolut ikke forvente at tjene penge på din virksomhed, medmindre du lægger meget arbejde i den, så hvis målet er rigdom skal du være villig at lægge alt på hylden for virksomheden i en 3-5 år (og også meget efterfølgende). Er målet en hobbyvirksomhed behøver du mindre kapital og tid.

Har du iværksætter fit?

Jeg hører ofte andre mennesker omtale iværksætter livet som en dans på roser. Man kan jo selv bestemme sine arbejdstider, løn og opgaver.  Hvilket er helt rigtigt – men den anden side af medaljen er, at de fleste iværksættere der får succes, arbejder 50-60 timer om ugen for at undgå at arbejde 37,5. Lønnen bliver sat af virksomhedens performance, og som iværksætter er du den sidste i rækken til at få løn (medarbejderne skal jo have deres). Med hensyn til opgaverne indebærer de desværre ofte også de rigtig sure tjanser, da der ikke er andre til at lave dem.

Hvis du ønsker at være iværksætter på full time, skal du derfor overveje følgende:

Er du klar til at lægge familie, venner og kæreste på hylden i en periode?

Den gode idé er intet værd uden eksekvering og det betyder som regel rigtig, rigtig meget arbejde!

Den store arbejdsbyrde går generelt udover de andre aspekter i livet der kræver tid, og du skal derfor gøre op med dig selv om du kan undvære Roskilde festival med vennerne, at kæresten bliver en smule træt af dig, fordi du arbejder hele tiden, og at du kun får set din familie engang imellem.

Det kan lyde tough, og du kan helt sikkert også få det hele til at gå op hvis du virkelig ønsker det (jeg har selv både venner jeg ser rimelig ofte en sød kæreste og en familie der står mig tæt), men det betyder at din playstation og tv vil stå og samle støv, byturene bliver færre osv. for døgnet er kun 24 timer, og det kan der ikke laves om på.

Hvad er grunden til, at du ønsker at være iværksætter?

I forbindelse med min uddannelse som erhvervsøkonom gik jeg på en linje med innovation og iværksætteri. Her blev der til den første forelæsning spurgt hvorfor eleverne ønskede at være iværksættere. Jeg vil mene at 95/100 af de deltagende elever rakte hånden op da målet ”rigdom” blev nævnt.

Ønsker du at blive rig, vil jeg anbefale at du holder dig fra iværksætteri. Det er ganske rigtigt at det er iværksætterne der rammer guldet der bliver omtalt i medierne, og mange succesfulde iværksættere tjener også gode penge. Forskellen fra dem og dig (hvis du gør det for rigdom) er at de i langt de fleste tilfælde ikke gør det for pengenes skyld. Hvis drivkraften er at blive rig, vil jeg anbefale dig at slide dig til tops i en af de mange private og offentlige virksomheder, for her er sandsynligheden for rigdom væsentligt højere end som iværksætter.

Den bedste grund til at starte selv, mener jeg er fordi man ikke kan lade være eller har lyst til at skabe noget. Det giver motivation – også i modgang.

Hvilken branche skal du starte i?

Ofte ser jeg på iværksætter fora’er, at folk spørger om der er nogen, der har en god idé til hvad de kan starte, hvilket er næsten umuligt at svare på.

Mit bedste råd er at kigge på dit ambitionsniveau, og sammenholde det med branchens krav. Der vil naturligt være brancher der kræver mere arbejde og tid, end andre. Du gør det derfor svært for dig selv, hvis du starter en hobbyvirksomhed i en af disse brancher, da sandsynligheden for at det bliver en omkostningstung og træls oplevelse er stor.

Brancher som webshops, detailhandel, rengøring osv. kræver ekstremt meget tid og arbejde fordi de store spillere på markedet har stordriftsfordele og den eneste måde du kan slå dem på, er ved at kunne eksekvere hurtigere. Hvis du ønsker at starte en hobbyvirksomhed vil jeg derfor anbefale dig at finde en anden branche.

Massør, maler, kunster og andre brancher hvor arbejdstider og telefontider kan variere efter de andre ting du skal nå, vil være lettere brancher at starte en hobbyvirksomhed i.

Har du ressourcerne der skal til?

En virksomhed er ligesom et levende væsen – den skal have næring for at kunne overleve og vokse sig stor og stærk. Denne næring er de ressourcer, som du kan lægge i den.
Jeg har i forvejen været inde over det faktum at du skal bruge kapital, når du stifter virksomhed, men udover den rene økonomiske ressource er der også 2 andre vigtige punkter, du skal have med i ligningen.

Har du evnerne til at starte den virksomhed du ønsker?

Det klassiske eksempel er den nybagte mor, der ser lyset i en webshop. Det giver god mening, efter at have læst så meget om webshops der skovler penge ind, samtidig med at det giver dem frihed til at være derhjemme med den lille.

Hvad den nybagte mor ikke har overvejet er alle de udfordringer, der ligger i at få succes på onlinemarkedet. Mange tror, at det at drive en webshop blot er at åbne en butik, og så kommer salgene af sig selv – men det svarer til at du åbner en fysisk butik i et skur på en mark – der sker ingenting.

At drive en webshop er ekstremt svært, da der er mange spillere og entry costs er lave, så konkurrencen er benhård. Derfor kræver det i starten at du selv ved en del om online markedsføring, indkøb, administration og drift, regnskab osv. Og har du ikke evnerne til det, vil det blive en lang ørkenvandring.

Den samme problematik gør sig gældende i alle brancher – ønsker du at være udvikler men har aldrig skrevet en stump kode? Ønsker du at starte en håndværkervirksomhed, men ved du ikke hvad en fukssvans er?

Jeg siger ikke at det ikke kan lade sig gøre – jeg tror på at man kan lære alt hvis man blot er ihærdig nok, men spørgsmålet er om du har tiden til det. Generelt set vil sandsynligheden for succes være væsentlig større som iværksætter, hvis du ved hvad du laver, og derfor vil jeg anbefale dig at tage et job i en anden virksomhed som er i den branche du ønsker at arbejde i, inden du springer ud i livet som iværksætter.

Har du netværket der skal til, for at hjælpe dig i gang?

Ofte kan et stærkt netværk være en ekstremt vigtig faktor for succes. Ønsker du at starte en virksomhed, hvor du sælger en konsulentydelse, kan det være en  god start hvis du allerede kender nogle kunder, eller nogen der kan sætte dig i forbindelse med kunder.

Ønsker du at starte en produktionsvirksomhed, kan en bekendt indenfor branchen, der ved noget om de produkter, du ønsker at producere, være en god hjælp. Det kan f.eks. være at du ikke har overvejet nogle tekniske krav til produktet, som din bekendte kan hjælpe dig på vej med.

Et godt råd vil være at sætte dig ned og tænke dig om i 5 minutter hvor mange personer du har i din telefonbog som du kan ringe til og bede om hjælp eller råd. Jo flere, jo bedre!

Personligt har er jeg blevet hjulpet på vej af flere forskellige folk i mit netværk, bl.a. Tobias Ehlig fra Festli.dk som har hjulpet mig med SEO, min far Jørgen Sodemann fra Fjedre.dk der har givet mig ekstremt meget viden omkring drift og økonomi i en virksomhed og mange flere aspekter. De har hver især givet mig rigtig god viden, så jeg har undgået at lave fatale fejl.

Bemærk, at alle 3 ressourcer: Kapital, evner og netværk hænger sammen. Du kan ikke klare dig med netværk og kapital hvis du ingen evner har. På den anden side kommer du heller ikke langt på rene evner og netværk hvis du ingen kapital har.

Det skal dog nævnes at ressourcerne godt kan udligne hinanden til en hvis grad. Har du meget af en ressource, kan det derfor mindske behovet for en anden (er du f.eks. ekstremt dygtig, kan dit behov for netværk eller kapital være mindre, end hvis du er helt grøn indenfor branchen).

Start din egen virksomhed, fordi det er det fedeste du kan gøre!

Hvis din passion er indenfor iværksætteri vil jeg anbefale dig at tage springet, for som jeg ser det er der intet du kan tabe hvis du blot tænker dig om. Ender din virksomhed med at lukke og skulle du tabe penge på det, har du som minimum fået erfaring, som du kan bruge fremadrettet.

At blive iværksætter er det fedeste jeg nogensinde har gjort for mig selv, og selvom den økonomiske frihed ligger langt ude i fremtiden, så nyder jeg at bruge minimum 10 timer om dagen på at arbejde. Jeg elsker at gå på arbejde, og hver eneste dag når jeg tager hjem, glæder jeg mig til at komme på arbejde igen næste dag. Den glæde kan jeg ikke forestille mig at få andre steder og hvis du tænker, at du har det på samme måde, så er der kun én vej.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com