Da David Bowie lærte kunstnerne at skaffe investorer

David Bowie

Søndag den 10. januar 2016 gik David Bowie bort i en alder af 69 år. Vi ved, at Bowie var et helt usædvanligt geni på musikfronten. Han opnåede en musikkarriere på niveau med de helt store sangere som Freddie Mercury og Bob Dylan, og han var villig til at arbejde hårdere end de fleste for at nå sine mål.

I sin karriere udgav Bowie 27 albums, afholdt 14 turneer á 1025 koncerter og solgte 140 millioner plader. Han var også involveret i en lang række velgørende organisationer, blandet andet med henblik på at forbedre forholdene for verdens mange syge og traumatiserede børn.

Et talent kommer sjældent alene. Historiens store personligheder viser sig ofte at kunne (og ville) meget mere end det, de blev kendt for. Det gælder også for David Bowie, som var innovativ når det kom til at tjene penge og investere – og at vende en ulempe til en fordel. Faktisk revolutionerede han på et punkt kunstscenens forhold til finansverdenen.

Bowie Bonds

I slutningen af halvfemserne havde Bowie i årevis været frustreret over, at han tidligere i karrieren havde indgået aftaler med sin forhenværende manager, Tony DeFries, som betød, at DeFries ejede rettighederne til adskillige af stjernes sange. Men Bowie havde på daværende tidspunkt ikke selv ressourcerne til at købe DeFries ud af ejerskabet.

I samarbejde med sine økonomiske rådgivere, Bill Zysblat og David Pullman, indgik de en aftale med Bowies pladeselskab om at skaffe pengene ved at udstede 10-årige obligationer, som blev kaldt for Bowie Bonds.

Bowie Bonds var ikke et forsøg på at profitere på andres velgørenhed eller på sine fans’ velvilje. Det var ikke en kampagne, der skulle få folk til lommen og ofre sig for den gode sags tjeneste, men en reel investeringsmulighed. Obligationerne udbetalte nemlig en årlig rente på 7,9 % og var således en ganske god mulighed for investoren (forsikringsselskabet Prudential Financial). De blev udstedt med sikkerhed i 287 sange, blandt andre Heroes, Ziggy Stardust og The Man Who Sold The World, og rentebetalingerne skulle komme fra royalties fra selvsamme sange. Så investors risiko var relativt lav.

Som betaling for at opgive 10 års royalties til Prudential Financial fik Bowie udbetalt 55 millioner dollars, som blev brugt til at købe DeFries’ sange. Og i 2007 udløb obligationerne som aftalt, og alle fremtidige royalties tilgik David Bowie.

Bowie Bonds var muligvis det første tilfælde af at optage af lån med sikkerhed i intellektuel ejendom. Og Bowies succesfulde indtog i finansverdenen gav andre kunstnere blod på tanden. Bl.a. James Brown, Rod Stewart, The Isley Brothers og Marvin Gayes arvinger kastede sig ud i lignende projekter.

Bowie fortsatte med at finde på nye og spændende forretningsideer. Han oprettede i 1998 sin egen internetudbyder og i 2000 sin egen bank. Og selvom de mildest talt ikke havde samme succes som hans musikkarriere, så er jeg sikker på, at han havde stor fornøjelse af at igangsætte projekter, der alle afspejlede hans energiske og unikke personlighed.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com