Har du overvejet en børneopsparing?

Børn
Dette gæsteindlæg er skrevet af Sebastian Lausten fra mikonomi.dk. I dette indlæg fortæller Sebastian om mulighederne for at hjælpe sine børn med en privatøkonomisk god start på voksenlivet.

Hvis du også har et super gæsteindlæg, som lige er noget for Pengepugerens læsere, så læs her.

At blive forælder er en stor omvæltning, og der er rigtig mange ting at tænke på. Derfor kan man hurtigt glemme at tænke frem i tiden, men det kan være en virkelig god ide. Barnet skal formodentligt have et kørekort på et tidspunkt, og med tiden bliver det også passende at flytte hjemmefra. Dertil kan man lægge dannelsesrejse og andet, som nogle vægter højt.

Det er alt sammen ting, som er meget dyre. Det er altså penge, man som ung meget sjældent har, og man som forælder ikke altid har mulighed for at tilbyde. Derfor er det en god ide at spare op til barnet på den ene eller anden måde.

For at imødekomme dette, vælger flere at oprette en børneopsparing. Det er der forskellige fordele ved, men det har også sine begrænsninger. Du får dem alle her, samt 3 alternative muligheder.

Indholdsfortegnelse

Det indebærer en børneopsparing

Den største fordel ved en børneopsparing er, at renteindtægten ikke er skattepligtigt. Derfor får du og dit barn mere ud af en sådan konto, sammenlignet med en normal opsparingskonto.

Derudover er pengene bundet i mange år. De skal være fastfrosset i minimum syv år, og kan maksimalt bindes til barnet fylder 21. Her skal man lave en personlig vurdering af, hvornår man tror, sit barn er modent til at modtage en sådan mængde penge. Da pengene er bundet i mange år, betyder det, at banken kan give en langt bedre rente end markedsgennemsnittet.

Man kan maksimalt indskyde 3.000 kr. om året, og indskuddet må højest blive 36.000 kr. Netop her møder børneopsparingen sin begrænsning. Hvis du selv tjener rigtig mange penge, og gerne vil give mere til dit barn, bør du overveje alternative opsparingsmuligheder.

Det giver en børneopsparing

Den mest optimale måde at spare op på er at indsætte 3.000 kr. om året, indtil du når 36.000 kr. samlet. Det kan du gøre ved at indsætte 250 kr. hver måned i 12 år. Det er selvfølgelig også muligt at indsætte mindre, det bestemmer du selv.

Annonce

I forhold til en børneopsparing er det vigtigt at undersøge markedet, da det er forskelligt hvilken rente du kan få. De store danske banker har en rente på omkring 1 – 1,3%. Flere af de mindre banker tilbyder en højere rente for at tiltrække kapital, og det betyder, at du i sidste ende får mere ud af pengene.

For nogle år siden var renten helt oppe omkring 4%, og det er ikke usandsynligt at den kan komme tilbage på det niveau. Da renten er variabel, betyder det, at selvom børneopsparingen tegnes i dag til en given rente, stiger den sammen med resten af markedet. Forskellen på hvad man får ud af forskellige renter, kan ses i tabellen nedenfor.

Børneopsparing

Tre alternativer til en børneopsparingskonto:

1) Aktieinvestering

Hvis du gerne vil have et større afkast end hvad børneopsparingen kan tilbyde, kan du vælge at investere i aktier. Det er en langt mere usikker måde at sætte pengene end en børneopsparing, men over mange år vil det oftest give et bedre afkast.

Hvis du overvejer aktieinvestering, bør du snakke med din bank, så du er helt afklaret med, hvilke risici det medfører. Du kan også vælge at investere selv, men det kræver en vis viden. Når man investerer i aktier kræver det desuden et større startbeløb.

2) Obligationer

Obligationer er generelt mindre risikofyldt end aktier, selvom du også kan få meget risikobetonede af slagsen. De giver oftest et mindre afkast end aktier. Der er grundlæggende to måder at investere i obligationer. Du kan vælge at handle med dem ligesom aktier, og på den måde få et vist overskud ud af kursstigninger.

Du kan også vælge at købe obligationer og lade dem løbe ud. En obligation er grundlæggende et gældsbevis, hvor pengene på forskellige måder bliver betalt tilbage løbende med renter. Her vil du næsten altid tjene penge, men i øjeblikket er renten på statsobligationer meget lav.

3) Højrentekonti

Den sidste og sikreste mulighed er at sætte penge på en højrentekonti, hvor pengene er fastlåst i en vis periode. På den måde ligner det en børneopsparing. Forskellen skal findes i, at det kræver et stort startindskud at lave en sådan konto.

Hvis du har et stort beløb stående som du gerne vil forære til dit barn med renter, er dette et godt alternativ. Normalt løber denne slags konto mellem et og fem år. Du skal dog være afklaret med, at de fleste indlånskonti i dag har meget lav rente, og det gælder også højrentekonti.

Artikelbillede: SanShoot

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

9 kommentarer til “Har du overvejet en børneopsparing?

 1. Hej pengepuger.

  Jeg står og overvejer at købe aktier til mit barns aktiedepot fremfor børneopsparing. Så har jeg hørt nogle steder, at hvis man får f.eks. bedsteforældrene til at sætte penge ind på barnets aktiedepot, at så bliver barnet ikke beskattet efter forældrene. Kender du noget til det trick?

  1. Hej Mads

   Jeg er lidt i tvivl, om jeg har forstået dit spørgsmål korrekt. Mener du beskattet af afkastet?
   Hvis du mener beskatning af selve gaven til børnene, kan både forældre og bedsteforældre give skattefri pengegaver op til en vis grænse: http://skat.dk/skat.aspx?oid=2234842

   Sig endelig til, hvis jeg har misforstået spørgsmålet.

 2. Mads, lad os i udgangspunktet lige glemme bedsteforældrene. Til hver af “guldklumperne” (vi har to børn) har vi nykredit.dk/dit-liv/formue/investeringsmuligheder/produkter/borneinvest og på mange måder fungerer det ligesom en almindelig børneopsparing: Vi overfører et beløb (vi vælger simpelthen at overføre det samme, som den lovbestemte beløbsgrænse, som i dag af folketinget langt om længe blev fordoblet til 6000 kr. pr. år), som Nykredit efterfølgende køber investeringsbeviser for, desværre med 0,5 % kurtage…
  I artiklen forstår jeg ikke “Når man investerer i aktier kræver det desuden et større startbeløb” for vi investerer i aktier (vi har valgt høj profil, så vi investerer i Nykredit Invest Balance Moderat), men fordi det er en investeringsforening, er det nemt og ligetil selv uden “større startbeløb”. Afkast/udbytte er skattefrit.
  Lad os så lige vende blikket til bedsteforældrene: Vi “sidder på” skattebegunstigelsen (=børneopsparingen), så det eneste bedsteforældrene kan, er at give “guldklumperne” skattefri gaver. Op til grænsen i Pengepugerens link sker der ikke noget skattetræk i forbindelse med gavegivningen, men rente/afkast/udbytte beskattes dog. Kan denne beskatning undgås? Well, i selve sin artikel bluelobster.dk/boerneopsparing.html skriver Blue Lobster om børneopsparing (altså det vi “sidder på”) men i sin dialog med en spørger i kommentarfeltet skriver han “Det er de midler, som dit barn eventuelt har ud over børneopsparingen, der er interessante at få investeret så afkastet modregnes i barnets personfradrag og dermed bliver skattefrit.” hvilket måske er det trick, du spørger til. Jeg kan bare ikke gennemskue hvilke “finansielle instrumenter, hvor afkastet kan fradrages i barnets personfradrag” han sigter til, men det kan jo være, at andre kan kaste lys over det?

 3. Hvis bedsteforældre giver pengegave til barnet, bliver afkastet af disse beskattet hos barnet. Hvis forældre giver pengegave til barnet, bliver afkastet af disse midler beskattet hos forældre. I begge tilfælde er selve gaven skattefri, såfremt den er under de vedtagne grænser.

  Alt afkast tilknyttet en børneopsparing er skattefrit. Det er afkastet fra de almindelige, frie midler, barnet måtte have, som man med fordel kan investere i produkter, hvor afkastet bliver beskattet som kapitalindkomst.

  1. Hej Casper!
   “Hvis bedsteforældre giver pengegave til barnet, bliver afkastet af disse beskattet hos barnet. Hvis forældre giver pengegave til barnet, bliver afkastet af disse midler beskattet hos forældre.” Hvorfor er der en forskel på afkastbeskatningen af en pengegave fra henholdsvis bedsteforældre og forældre? Har du et link? Jeg kunne på v.dk/wp-content/uploads/2015/04/06.13.2012-20-20120519-E-Beskatning.børn.pdf finde “I skattelovene er der derfor medtaget særlige regler om, at hvis et barn har modtaget en formue som gave fra sine forældre, stedforældre eller plejeforældre, beskattes formueafkastet hos giveren (forældrene).”
   Og helt overordnet, idet jeg undskylder min uvidenhed: Jeg er godt klar over, at “Alle skatteborgere har et skattefrit personfradrag. Det betyder, at du ikke skal betale skat af alle de penge, du tjener. Personfradraget bliver reguleret en gang om året efter nogle helt specielle regler. SKAT indregner automatisk dit personfradrag, når din skat bliver beregnet.” jf. skat.dk/SKAT.aspx?oId=2035568 hjælpeteksten i spørgsmålstegnet, men jeg har ikke tidligere overvejet, hvordan ungerne kan benytte deres personfradrag, så det ikke går til spilde år efter år. Kvalificerer al kapitalindkomst, som IKKE kan føres tilbage til en gave fra forældrene?

 4. Kildeskattelovens § 5, stk. 2 – men ellers se denne : https://familieadvokaten.dk/emner/373.html – Det er lavet for at undgå at forældre bruger deres børns konti og juridiske status til at skatteoptimere.

  De produkter som jeg har undersøgt, hvor afkast beskattes som kapitalindkomst, der kan du bruge personfradraget.

  1. Tak skal du have :-) Ja, vores børn bliver jo “begavet” af forældrene (børneopsparing som nævnt ovenfor), men det kan jo være, at bedsteforældre eller andre har en rundhåndet gavmildhed. Så kommer det, der nok mest hører til kategorien gætværk: Aktier kender jeg meget lidt til, men crowdlending kan (i hvert fald i de platforme, jeg mindes at have set) ikke oprettes af fysiske personer under 18 år, så vil SKAT acceptere et afkast opnået i en selvstændig/isoleret konto hos f.eks. Mintos, hvis den immervæk står i mit eller min kones navn? Jeg kan allerede se problemer/udfordringer med at Add Funds direkte fra barnets bankkonto (Mintos accepterer vist kun, hvis navnet passer!) og… øhh… de andre overførselsmetoder, f.eks. Revolut, kan barnet jo ikke oprette, da barnet er under 18 år.

 5. Øh jeg svarer lige selv med den kommentar, at hvis man vil være på den sikre side, undgår man instrumenter oprettet i ens eget navn (barnets forældre) og holder sig i stedet til instrumenter oprettet i barnets navn. Jeg kan se, at et aktiedepot i Nordnet godt kan åbnes for mindreårige, så hvis det er sådan et, du har åbnet, Mads, burde det jo principielt være lige-ud-af-landevejen at lade bedsteforældre give en engangsgave (eller årlig/månedlig gave), der holder sig under den af SKAT fastsatte grænse for gave fritaget for gaveafgift. Og da barnet jo har et personfradrag på over 30.000 kr., er der et godt stykke vej til reel beskatning! Barnet investerer sine penge/gaver i instrumenter, der beskattes som kapitalindkomst (jf. Caspers ord), men det er vel også muligt at barnet investerer sine penge/gaver i instrumenter, der beskattes som aktieindkomst? Jeg gætter på, at beskatning efter lagerprincippet er mere velegnet end beskatning efter realisationsprincippet, men er der nogen med erfaring heri, der har lyst til at dele deres erfaring med os andre?
  (Klikker man på skat.dk/skat.aspx?oid=2234843 på Investeringsforeninger og -selskaber er der rigtig meget at holde styr på, men det er formodentlig HER du ender, Mads, hvis du/barnet da ikke foretrækker enkeltaktier…)

  1. Mads, nu ved jeg ikke om du nogensinde kom i gang eller om det blev ved tanken? I hvert fald skriver Nordnet at disse tre fonde nordnet.dk/produkter/investeringsmuligheder/smarte-portefoljer.html beskattes som kapitalindkomst (og de kan købes via månedsopsparingen). Jeg har lige et spørgsmål til “alle kloge hoveder”: Er der nogen, der kan sige hvilken af de tre fonde, der er bedst til langsigtet opsparing (f.eks. en investeringshorisont på 10 år)?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com