Har du overvejet en børneopsparing?

Dette gæsteindlæg er skrevet af Sebastian Lausten fra mikonomi.dk. I dette indlæg fortæller Sebastian om mulighederne for at hjælpe sine børn med en privatøkonomisk god start på voksenlivet.

Hvis du også har et super gæsteindlæg, som lige er noget for Pengepugerens læsere, så læs her.

At blive forælder er en stor omvæltning, og der er rigtig mange ting at tænke på. Derfor kan man hurtigt glemme at tænke frem i tiden, men det kan være en virkelig god ide. Barnet skal formodentligt have et kørekort på et tidspunkt, og med tiden bliver det også passende at flytte hjemmefra. Dertil kan man lægge dannelsesrejse og andet, som nogle vægter højt.

Det er alt sammen ting, som er meget dyre. Det er altså penge, man som ung meget sjældent har, og man som forælder ikke altid har mulighed for at tilbyde. Derfor er det en god ide at spare op til barnet på den ene eller anden måde.

For at imødekomme dette, vælger flere at oprette en børneopsparing. Det er der forskellige fordele ved, men det har også sine begrænsninger. Du får dem alle her, samt 3 alternative muligheder.

Det indebærer en børneopsparing

Den største fordel ved en børneopsparing er, at renteindtægten ikke er skattepligtigt. Derfor får du og dit barn mere ud af en sådan konto, sammenlignet med en normal opsparingskonto.

Derudover er pengene bundet i mange år. De skal være fastfrosset i minimum syv år, og kan maksimalt bindes til barnet fylder 21. Her skal man lave en personlig vurdering af, hvornår man tror, sit barn er modent til at modtage en sådan mængde penge. Da pengene er bundet i mange år, betyder det, at banken kan give en langt bedre rente end markedsgennemsnittet.

Man kan maksimalt indskyde 3.000 kr. om året, og indskuddet må højest blive 36.000 kr. Netop her møder børneopsparingen sin begrænsning. Hvis du selv tjener rigtig mange penge, og gerne vil give mere til dit barn, bør du overveje alternative opsparingsmuligheder.

Det giver en børneopsparing

Den mest optimale måde at spare op på er at indsætte 3.000 kr. om året, indtil du når 36.000 kr. samlet. Det kan du gøre ved at indsætte 250 kr. hver måned i 12 år. Det er selvfølgelig også muligt at indsætte mindre, det bestemmer du selv.

Annonce

I forhold til en børneopsparing er det vigtigt at undersøge markedet, da det er forskelligt hvilken rente du kan få. De store danske banker har en rente på omkring 1 – 1,3%. Flere af de mindre banker tilbyder en højere rente for at tiltrække kapital, og det betyder, at du i sidste ende får mere ud af pengene.

For nogle år siden var renten helt oppe omkring 4%, og det er ikke usandsynligt at den kan komme tilbage på det niveau. Da renten er variabel, betyder det, at selvom børneopsparingen tegnes i dag til en given rente, stiger den sammen med resten af markedet. Forskellen på hvad man får ud af forskellige renter, kan ses i tabellen nedenfor.

Børneopsparing

Tre alternativer til en børneopsparingskonto:

1) Aktieinvestering

Hvis du gerne vil have et større afkast end hvad børneopsparingen kan tilbyde, kan du vælge at investere i aktier. Det er en langt mere usikker måde at sætte pengene end en børneopsparing, men over mange år vil det oftest give et bedre afkast.

Hvis du overvejer aktieinvestering, bør du snakke med din bank, så du er helt afklaret med, hvilke risici det medfører. Du kan også vælge at investere selv, men det kræver en vis viden. Når man investerer i aktier kræver det desuden et større startbeløb.

2) Obligationer

Obligationer er generelt mindre risikofyldt end aktier, selvom du også kan få meget risikobetonede af slagsen. De giver oftest et mindre afkast end aktier. Der er grundlæggende to måder at investere i obligationer. Du kan vælge at handle med dem ligesom aktier, og på den måde få et vist overskud ud af kursstigninger.

Du kan også vælge at købe obligationer og lade dem løbe ud. En obligation er grundlæggende et gældsbevis, hvor pengene på forskellige måder bliver betalt tilbage løbende med renter. Her vil du næsten altid tjene penge, men i øjeblikket er renten på statsobligationer meget lav.

3) Højrentekonti

Den sidste og sikreste mulighed er at sætte penge på en højrentekonti, hvor pengene er fastlåst i en vis periode. På den måde ligner det en børneopsparing. Forskellen skal findes i, at det kræver et stort startindskud at lave en sådan konto.

Hvis du har et stort beløb stående som du gerne vil forære til dit barn med renter, er dette et godt alternativ. Normalt løber denne slags konto mellem et og fem år. Du skal dog være afklaret med, at de fleste indlånskonti i dag har meget lav rente, og det gælder også højrentekonti.

Artikelbillede: SanShoot
Annonce

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com