Realkredit: Kan man virkelig blive betalt for at låne penge?

For nylig modtog min kammerat, Michael fra Hej Sønderborg, en henvendelse fra et udenlandsk medie, som søgte input omkring det danske realkreditsystem. De havde hørt, at nogle danske boligejere havde negativ forrentning på deres boliglån, og de ville naturligvis gerne vide, om det virkelig kunne være sandt, at danskere blev betalt for at låne penge.

Michael spurgte, om jeg havde lyst til at give mit besyv med, og naturligvis havde jeg det. Det drejede sig jo om penge! Da jeg havde havde skrevet mailen, tænkte jeg, at det også kunne være interessant for Pengepugerens læsere. Derfor kommer her en oversat og lettere omskrevet udgave af min kommentar til emnet “realkredit og negativ rente”.

Indholdsfortegnelse

Det danske realkreditsystem

Så vidt jeg ved, er mange udenlandske boliglån reelt bare et banklån med sikkerhed i boligen. Den danske form for boliglån er anderledes ved det, at de fleste boligejere ikke låner pengene direkte i en bank, men at købet i stedet finansieres af en investorer.

Der eksisterer i Danmark også direkte banklån til boligkøb (vores hus er finansieret således), men langt de fleste vælger den såkaldte “realkredit”. Denne form for boligbelåning er rost internationalt for at være gennemsigtig, fleksibel og en lav investeringsrisiko.

Et realkreditlån er baseret på obligationer. Når du har fået godkendt et realkreditlån, udsteder dit realkreditinstitut obligationer på dine vegne.  Og de penge du modtager for salget, skal finansiere dit boligkøb.

Som med de fleste andre obligationer afhænger renten dels af tidshorisonten, og om renten er fast, variabel eller med loft. En kortsigtet variabel rente vil være lavere end en langsigtet fast rente, fordi investorerne har mulighed for at få en højere fortjeneste, når renterne en gang i fremtiden stiger.

Så hvorfor skulle nogen frivilligt investere i obligationer med lave eller endda negative renter? Svaret er sikkerhed og pris.

Sikkerhed

Som nævnt bliver den danske realkreditmodel rost for at være en sikker investering. Under kriser (fx når græske statsobligationer viser sig at være for risikable og euroens fremtid synes usikker) kan investorer finde sikker havn i danske realkredit obligationer. Renten er ganske vist lav, men de kan parkere pengene der, indtil tingene køler ned.

Annonce

Pris

En del af den lave rente opvejes af en lav købskurs. Når en investor køber en obligation med meget lav rente, kan de ofte købe den med en 2, 3, 4 eller endnu højere procent “rabat”. Obligationen kan fx have en værdi på 2,1 mio. kr., men investor køber den for 2 mio. For boligkøberen betyder det, at de tegner et lån, der oprindeligt har en højere saldo end prisen på huset. Men de får en lav rente og dermed en lav månedlig udgift.

Kort sagt, som investor får du chancen for at købe en obligation, der giver en lav eller (i sjældne tilfælde) svagt negativ rente, men du får også en lavrisikoinvestering til nedsat pris.

Den negative rente

Efter min overbevisning er negativ (eller meget lav) rente et tegn på, at noget er helt galt. De negative renter er en konsekvens af, at Nationalbanken sænker deres rente til langt under nul (i øjeblikket -0,65%). Dette gør det til en bedre investering for bankerne at købe svagt negativt forrentede og kortsigtede obligationer i stedet for at deponere deres reserver i centralbanken.

Realkredit obligationer med negativ rente er dog på ingen måde en udbredt ting. Det er faktisk så usædvanligt, at det forårsagede problemer med realkreditinstitutternes it-systemer. Negativ rente skete for en lille gruppe af boligejere, der tilfældigvis skulle forny deres kortsigtede realkreditlån i en bestemt periode. Selvom det er en god historie, er det ikke sådan, at danske boligejere generelt bliver betalt for deres realkreditlån. Negativ rente er først og fremmest en god overskrift til den virkelige historie: At det danske realkreditsystem er et ganske godt og stabilt system med lavere rente end i mange andre lande.

For en god ordens skyld: Boligejere med negative renter bliver ikke betalt for at have gæld. Realkreditinstitutterne opkræver et administrationsgebyr (det såkaldte bidrag) som varierer fra ca. 0,3 til ca. 2% afhængig af obligationstype og boligejerens friværdi. Da de få eksempler på negative renter er/var omkring -0,03, er der fortsat en regning, der skal betales.

Artikelbillede: Martin de Lusenet

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

One thought on “Realkredit: Kan man virkelig blive betalt for at låne penge?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com