Start din egen virksomhed og supplér din SU

Penge i vifte
Dette gæsteindlæg er skrevet af Martin Dyrhøj. Martin er 21 år fra Viborg i Midtjylland og har fra en ganske tidlig alder drevet iværksætteri. I dette indlæg deler Martin ud af sine erfaringer med at starte virksomhed ved siden af studiet, og om hvordan du kan supplere din SU med en god indtægt fra egen virksomhed.

Hvis du også har et super gæsteindlæg, som lige er noget for Pengepugerens læsere, så læs her.

Sådan skabte jeg en fin indtægt ved siden af mit studie

I perioden 2012-2015 gik jeg på Viborg Handelsgymnasium på en linje, der hedder Marketing & Innovation. Det var jeg egentlig rigtig glad for, men jeg synes, at det var en anelse hårdt at leve på SU. Da jeg begyndte på mit studie, havde jeg et fritidsjob hos et autoværksted, men det begyndte at kede mig.

I samme periode var jeg begyndt at interesse mig for iværksætteri. Jeg begyndte bl.a. at følge Casper Blom, Jesper Buch og Martin Thorborg, som jeg synes gjorde det særligt godt med deres virksomheder. Jeg læste utallige blogindlæg, e-bøger og nyhedsartikler om bl.a. e-handel, online markedsføring og kundeservice. Interessen blev så stor, at jeg kunne sidde og fordybe mig i de forskellige emner i flere timer i træk hver dag.

Det er efterhånden mange år siden, at jeg stiftede min første virksomhed. Min første virksomhed beskæftigede sig med at anmelde og linke til computerspil via affiliate marketing. Affiliate marketing var nemlig et af de emner, som jeg havde læst særligt meget om – og det interesserede mig meget. I min studietid stiftede jeg endnu en virksomhed, Dyrhøj Marketing, som jeg også ejer og driver den dag i dag. Denne enkeltmandsvirksomhed beskæftiger sig hovedsageligt med affiliate marketing, tekstforfatning og SEO. Virksomheden omfatter bl.a. testguro.dk, som jeg betragter som mit hjertebarn. I dag er jeg også ansat hos rito.dk, hvor jeg beskæftiger mig med SEO og PR.

Annonce

Det lykkedes mig at skabe en rigtig fornuftig indtægt ved siden af mit studie. Selvom det til tider kunne være hårdt at balancere både studie og virksomhed, så synes jeg, at det gik meget fornuftigt. Dog havde jeg en tendens til at prioritere virksomhed over studie, hvilket gav visse udfordringer. Ikke desto mindre fortryder jeg ikke et sekund, at jeg valgte at stifte en virksomhed i min studietid. Faktisk mener jeg, at det er det perfekte tidspunkt til at starte en virksomhed. På daværende tidspunkt boede jeg stadig hjemme hos mine forældre, og jeg havde derfor ingen faste udgifter = ingen risiko.

Sådan starter du din egen virksomhed

Har du altid drømt om at starte din egen virksomhed, så er det måske nu, du skal tage springet. Før du går i gang, bør du dog gøre dig nogle tanker om, hvad du vil beskæftige dig med. Selvom det er relativt nemt at starte en virksomhed, så skal man naturligvis have gjort sig nogle overvejelser om, hvordan man vil få succes. Jeg vil anbefale dig at tænke over følgende:

 • Hvilke kvalifikationer har jeg, og hvordan kan det bidrage til min virksomhed?
  • Selvom du kan outsource rigtigt mange aktiviteter, så er det vigtigt, at du selv har noget at byde med. Er du dygtig til markedsføring, programmering, salg, service eller noget helt femte? I den forbindelse bør du overveje, hvordan du kan bruge dine personlige- og faglige kvalifikationer til at få succes med din virksomhed. Du bør også overveje, hvad du ikke er så god til. Har du f.eks. ikke styr på programmering, så kan du med fordel outsource den aktivitet.
 • Hvilken varer eller ydelser ønsker jeg at sælge i min virksomhed?
  • Skal du starte en virksomhed, skal du selvfølgelig tænke over, hvilke varer eller ydelser du ønsker at sælge. Du behøves ikke nødvendigvis vælge et produkt eller en ydelse, som du er ekspert i. Der er efterhånden mange eksempler på succesfulde iværksættere, som har valgt at sælge et utraditionelt produkt uden et forudgående produktkendskab. Dog er det vigtigt, at du sikrer dig, at der er en vis efterspørgsel på det produkt eller ydelse, du vælger at tilbyde i din virksomhed. Tilmed skal du selvfølgelig undersøge, hvor hård konkurrencen er på det pågældende marked.
 • Skal jeg starte min virksomhed alene eller sammen med en partner?
  • Det er langt hen af vejen en smagssag, hvorvidt man finder det mest attraktivt at starte en virksomhed på egen hånd eller sammen med en partner. Foretrækker du at træffe dine egne beslutninger uden indblanding fra andre sider, så vil det selvfølgelig være mest hensigtsmæssigt for dig at starte en virksomhed alene. Sætter du pris på sparring med en parter, så bør du gå på jagt efter din ideelle forretningspartner.
 • Skal jeg investere mine egne penge eller skal jeg søge om et lån eller investering?
  • Vil du opnå succes med din virksomhed, bør en investering ikke være et mål i sig selv. En investering kan være med til at kickstarte din virksomhed, men det er ikke et must. Skyder du dine egne penge i din virksomhed, så vil du automatisk føle dig tættere knyttet til din virksomhed, hvilket vil påvirke din motivation og arbejdsindsats. Mangler du kapital, så er der selvfølgelig intet, der kan holde dig fra at søge om lån eller investeringer.

Overstående spørgsmål er blot nogle af de spørgsmål, som du kan stille dig selv i forbindelse med etablering af din virksomhed. I den anledning er det selvfølgelig vigtigst, at du finder ud af, hvad du vil sælge i din virksomhed. Hvorvidt du skal sætte dig ned og lave en lang forretningsplan på 20-50 sider, skal du naturligvis selv vurdere. Personligt råder jeg ikke til, at man bruger evigheder på at lave en forretningsplan, hvis man skal starte en virksomhed for første gang. Jeg har selv fået mest ud af at springe ud i det og lære af mine fejl.

Men hvad skal der egentlig til for at starte en virksomhed? Det er nemmere, end man lige tror at starte en virksomhed, men det er svært at få succes. Rent praktisk skal du gøre følgende, hvis du ønsker at starte virksomhed:

 1. Opret et CVR-nummer på VIRK.dk
 2. Vælg den ønskede selskabsform
 3. Få styr på dine budgetter og regnskaber
 4. Besøg evt. Amino.dk – Danmarks største forum for iværksættereher kan du finde råd og vejledning om alt inden for iværksætteri.

Overstående 3 trin er i grove træk det der skal til for at starte en virksomhed i Danmark. Det er meget forskelligt, hvor hurtigt man vil få svar på sin ansøgning om CVR-nummer. Som udgangspunkt skal du forvente, at der går 1-4 uger, før du modtager dit nye CVR-nummer. Såfremt du er under 18 år, skal du forvente, at der går endnu længere tid. Er du ikke myndiggjort, skal du nemlig være opmærksom på, at der er mange regler og vilkår, som du skal forholde dig til. Det er ikke umuligt at stifte virksomhed, hvis man er under 18 år, men det er generelt en besværlig og tidskrævende proces. Personligt valgte jeg at stifte min første virksomhed i mit fars navn, så jeg slap for de mange udfordringer.

Tip: Det er ikke lovpligtigt at blive CVR-registreret, så længe man omsætter for under 50.000 kr. Selvom din omsætning ikke overstiger 50.000 kr., så kan du alligevel opnå visse fordele ved at blive CVR-registreret. Et CVR-nummer er bl.a. forbundet med øget troværdighed blandt både kunder, medier, leverandører og andre parter. Tilmed er det muligt at trække udgifter fra i SKAT, og du har mulighed for at importere varer fra udlandet. Generelt bør man ikke fravælge at blive CVR-registreret, da man dermed går glip af mange fordele.

Vær villig til at gå all in

Skal din virksomhed blive en succes, og skal du supplere din SU, så skal du være villig til at gå in. Vil du starte en virksomhed, behøves du ikke nødvendigvis råde over en større formue, som du kan investere. Dog skal du villig til at indskyde nogle penge i din virksomhed, da man sjældent kommer særligt langt uden en vis startkapital. Du skal desuden være indstillet på at bruge en stor del af din fritid på din virksomhed, da der typisk er rigtigt mange forskellige arbejdsgaver. I den anledning vil du højst sandsynligt blive tvunget til at prioritere din tid og vælge andre ting fra. Personligt har jeg selv måtte aflyse fødselsdage, konfirmationer og byture pga. min virksomhed. Det kan være hårdt, men det er nogen gange dét, der skal til, hvis man har ambitioner om at opbygge en succesfuld virksomhed.

Ydermere er det vigtigt, at din ambition ikke ene og alene er at tjene penge. Selvom det er attraktivt at tjene penge ved siden af sit studie, så bør det hele ikke handle om penge. Du skal selvfølgelig også synes, at det er sjovt og lærerigt at drive virksomhed, så du ikke kører død i det lige pludselig. Er der ikke nogen iværksættere i din vennekreds, har du selvfølgelig alligevel mulighed for at udvide dit netværk på anden vis. Der er generelt rigtigt mange arrangementer for iværksættere, hvor du har mulighed for at mødes med ligesindede. Det er noget, som jeg selv har haft stor glæde af.

Tip: Skal du have din hverdag til at hænge sammen, så skal struktur og planlægning indgå som de vigtigste nøgleord. Formår du ikke at planlægge og strukturere din hverdag, så vil du lynhurtigt kunne miste overblik, og det vil have negativ indflydelse på din virksomhed. I dag findes der rigtigt mange planlægningsværktøjer – både gratis og betalte. Det er f.eks. muligt at bruge Smartday, hvor man kan holde styr på sine planer via computer, tablet og smartphone.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

2 kommentarer til “Start din egen virksomhed og supplér din SU

 1. Rigtig spændende artikel, tak fordi den er så hands-on. Jeg kunne dog godt bruge lidt mere information om de “rigtig mange arrangementer for iværksættere” – hvor finder man den slags?

  1. Hej Louise,

   Tak for de pæne ord – det varmer.

   Nedenfor får du en række nyttige links, hvor du kan finde arrangementer for iværksættere:

   – https://refuga.com/ (rejs til udlandet med danske- og udenlandske iværksættere)

   – http://gew.dk/

   – http://startvaekst.dk/vhhr.dk/arrangementer_vhhr

   Der er desuden rig mulighed for at holde sig opdateret med nye iværksætterarrangementer via Facebook. Det sker bl.a. i grupperne “Ungiværk” og “Iværksætter Netværk”, hvor der jævnligt bliver offentliggjort åbne arrangementer for iværksættere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com