Hvad er alternativomkostninger?

I efterhånden en del artikler har jeg nævnt begrebet alternativomkostning. Det er fordi alternativomkostninger er et vigtigt begreb, som ofte glemmes i vores vurdering af gevinsten ved at givent initiativ. Hvis vi ikke er opmærksomme på det, risikerer vi at snyde os selv og at blive snydt af andre.

Hvad er en alternativomkostning?

En alternativomkostning er den indirekte omkostning, der kan være forbundet med en finansiel handling (eller fravær af samme). Når du gør noget (eller ikke gør noget) kan der være alternativer, som ville være mere rentable.

Formlen for alternativomkostning er således:

Alternativomkostning = Højest potentielle gevinst – Valgte gevinst

Det er jo ikke så kompliceret, med udfordringen består heller ikke i at forstå konceptet. Udfordringen er at huske at bruge det – at have det i baghovedet til hverdag.

Det overses eksempelvis ofte, når en politiker siger, at han vil skabe 5.000 arbejdspladser ved at kaste 10 milliarder efter et eller andet projekt eller tilskudsordning. Den umiddelbare gevinst er åbenlys: 5.000 mennesker i arbejde.

Men pengene til projektet skal komme et sted fra, nemlig skatteyderne. Hvis skatteyderne skal betale mere, så har de færre penge til at købe varer eller serviceydelser for. Det betyder færre indtægter i erhvervslivet og dermed færre jobs. Det er en alternativomkostning.

“Men hvad kan jeg bruge det til?”

Også i privatlivet kan de fleste af os finde masser af alternativomkostninger.

Lad os sige, at du har et hus med en friværdi på 1 mio kr. Du kunne optage et lån med sikkerhed i huset til en rente på 1,5 % (inkl. bidrag). Det vil koste dig ca. 15.000 kr. i årlige renteudgifter. Hvis du investerede denne friværdi i aktiemarkedet, ville du i gennemsnit kunne tjene omkring 7 % eller 70.000 årligt. Eller du kunne investere realkreditlånet i crowdlending og tjene omkring 110.000 årligt. Alternativomkostningen er således 95.000 årligt.

Annonce

TV-serier er også et glimrende eksempel på åbenlyse alternativomkostninger. Hver time du bruger på at se Game of Thrones er en time du ikke bruger på at analysere potentielle investeringer, gå på arbejde, starte din egen virksomhed eller en million andre tiltag, der kunne øge din indtjening.

Dermed ikke sagt, at du altid skal investere din friværdi eller aldrig se en TV-serie blot for at score det højest potentielle afkast. Der er andre faktorer, som skal medregnes i overvejelserne – såsom hhv. investeringsrisici og ønske om at koble af.

Hvordan vi kan mindske alternativomkostningerne

Selvom vi ikke kan (eller bør) eliminere alle omkostningerne forbundet med at leve vores liv, så kan vi undersøge mulighederne for at mindske dem.

Du kan fx finde alternativer, der er lige så gode men til større gavn for bundlinjen.

I stedet for et se TV-serier kan du måske finde på noget, der også er interessant men mere gavnligt. Du kunne fx lære at programmere. At kunne et programmeringssprog er til fordel for de fleste karriereveje, og du kan lære at udvikle den app, du længe har drømt om at lave. Eller du kan tage kurser i emner, der interesserer dig. Fx om at starte din egen virksomhed, hvordan man bliver en dygtig projektleder eller noget helt tredje. Så bliver du både klogere og øger bundlinjen.

Måske er mine eksempler helt hen i vejret i forhold til dine præferencer. Pointen er, at det er gavnligt at være opmærksom på, hvornår vi er udsat for alternativomkostninger, så vi kan træffe bevidste og oplyste valg.

Annonce

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com