Hvad er alternativomkostninger?

Dør

I efterhånden en del artikler har jeg nævnt begrebet alternativomkostning. Det er fordi alternativomkostninger er et vigtigt begreb, som ofte glemmes i vores vurdering af gevinsten ved at givent initiativ. Hvis vi ikke er opmærksomme på det, risikerer vi at snyde os selv og at blive snydt af andre.

Hvad er en alternativomkostning?

En alternativomkostning er den indirekte omkostning, der kan være forbundet med en finansiel handling (eller fravær af samme). Når du gør noget (eller ikke gør noget) kan der være alternativer, som ville være mere rentable.

Formlen for alternativomkostning er således:

Alternativomkostning = Højest potentielle gevinst – Valgte gevinst

Det er jo ikke så kompliceret, med udfordringen består heller ikke i at forstå konceptet. Udfordringen er at huske at bruge det – at have det i baghovedet til hverdag.

Det overses eksempelvis ofte, når en politiker siger, at han vil skabe 5.000 arbejdspladser ved at kaste 10 milliarder efter et eller andet projekt eller tilskudsordning. Den umiddelbare gevinst er åbenlys: 5.000 mennesker i arbejde.

Men pengene til projektet skal komme et sted fra, nemlig skatteyderne. Hvis skatteyderne skal betale mere, så har de færre penge til at købe varer eller serviceydelser for. Det betyder færre indtægter i erhvervslivet og dermed færre jobs. Det er en alternativomkostning.

“Men hvad kan jeg bruge det til?”

Også i privatlivet kan de fleste af os finde masser af alternativomkostninger.

Lad os sige, at du har et sommerhus med en friværdi på 500.000 kr., som du udlejer med en årlig fortjeneste på 30.000 kr. Hvis du solgte sommerhuset og investerede pengene i aktiemarkedet, ville du i gennemsnit kunne tjene omkring 7 % eller 35.000 kr. årligt. Eller du kunne investere i crowdlending og tjene omkring 50.000 kr. årligt. Alternativomkostningen er således 20.000 årligt.

TV-serier er også et glimrende eksempel på åbenlyse alternativomkostninger. Hver time du bruger på at se Game of Thrones er en time du ikke bruger på at analysere potentielle investeringer, gå på arbejde, starte din egen virksomhed eller en million andre tiltag, der kunne øge din indtjening.

Dermed ikke sagt, at du altid skal investere i aktiver med det højeste afkast eller aldrig se en TV-serie blot for at score det højest potentielle afkast. Der er andre faktorer, som skal medregnes i overvejelserne – såsom hhv. risiko og behov for at koble af.

Hvordan vi kan mindske alternativomkostningerne

Selvom vi ikke kan (eller bør) eliminere alle omkostningerne forbundet med at leve vores liv, så kan vi undersøge mulighederne for at mindske dem.

Du kan fx finde alternativer, der er lige så gode men til større gavn for bundlinjen.

I stedet for et se TV-serier kan du måske finde på noget, der også er interessant men mere gavnligt. Du kunne fx lære at programmere. At kunne et programmeringssprog er til fordel for de fleste karriereveje, og du kan lære at udvikle den app, du længe har drømt om at lave. Eller du kan tage kurser i emner, der interesserer dig. Fx om at starte din egen virksomhed, hvordan man bliver en dygtig projektleder eller noget helt tredje. Så bliver du både klogere og øger bundlinjen.

Måske er mine eksempler helt hen i vejret i forhold til dine præferencer. Pointen er, at det er gavnligt at være opmærksom på, hvornår vi er udsat for alternativomkostninger, så vi kan træffe bevidste og oplyste valg.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com