Gæsteindlæg: Unge og gæld

Gæld og ur
Dette er et gæsteindlæg skrevet af Signe fra lånesammenligningssitet Lånio. I denne artikel skriver Signe om unges gældsituation og  præsenterer en video om emnet.

Hvis du også har et super gæsteindlæg, som lige er noget for Pengepugerens læsere, så læs mere her.

50.000 unge mellem 18 og 30 år står registreret i RKI. Dette viser en rapport fra Finans Danmark, som gerne vil sætte fokus på, hvor vigtigt det er at lære børn og unge tidligt om privatøkonomi.

Rapporten fremhæver blandt andet gældsniveauet, som udgøres af lån optaget i pensionskasser, forsikrings- og finansieringsselskaber, pengeinstitutter og kreditkortordninger.

Et resultat fra rapporten er at gældsniveauet stiger med alderen. Dette ses for eksempel ved at gennemsnitsgælden for 18-årige, som er på 1.500 kr., er langt lavere end den er for 29-årige, som har en gæld på 103.000 kr.

Grunden til dette er, at der er stor forskel i livssituationen for en 18-årig i forhold til en 29-årig. Derfor er der ikke nødvendigvis tale om et problem i forbindelse med et højt gældsniveau, så længe dette modsvares af en tilsvarende høj indkomst.

Gæld stiger hurtigt

Ikke alene stiger gælden med alderen, den accelerer også i en tidlig alder. Dette ses blandt andet, hvis man kigger på gældskvoten. For unge mellem 18-24 år stiger gældskvoten med 44 % om året, mens den for unge mellem 25-30 stiger med kun 9 % om året.

Dette betyder, at unge er mere tilbøjelige til at stifte gæld mellem 18 og 24 år, og at det falder for unge mellem 25 og 30-årige.

I modsætning hertil stiger opsparingsbeløbet kun moderat med alderen. Således har en 18-årig omkring 32.000 kr. på opsparingen og en 29-årig har 50.000 kr. Dette svarer til, at en 18-årig har en opsparing, der udgør 70 % af den årlige indkomst, mens en 29-årig har en opsparing, der udgør 20 % af den årlige indkomst.

Tilbøjelighed til lån

Rapporten beskriver ydermere, at unge vil være mere tilbøjelige til at optage lån, når der er gode tider, når udsigterne til jobmuligheder er gode, og der ikke er bekymringer i forhold til indkomst.

Derimod vil unge være mere forsigtige i forbindelse med at tage lån i tider, hvor jobmulighederne er ringe og risikoen for ledighed er stor.

Dermed kan konjunkturudviklingen have haft en påvirkning på den faldende gældssætning blandt unge de seneste par år. Simpelthen fordi krisetid ofte vil føre til større forsigtighed såvel for låntagere som for långivere.

Hvor mange unge står i RKI?

De 150.8000 anmærkninger, der er i RKI for unge mellem 18 og 30 år er fordelt på 50.000 unge mennesker. Grunden til dette er, at nogle unge er registreret med flere anmærkninger.

Majoriteten af anmærkninger kommer fra telekommunikations- og informationsvirksomheder. Dette forklares med, at mange unge får optaget en relativt lille gæld for eksempel ved at købe mobiltelefoner og tablets.

Den branche, hvor gælden er størst er indenfor forsikrings- og finansieringsbranchen. Dette skyldes, at færre unge optager en langt større gæld end indenfor telekommunikations- og informationsvirksomheder.

Dette giver god mening i og med, at lån ved eksempelvis et låneinstitut typisk er relativt store. Derimod er gælden noget mindre, når der er tale om købet af en mobiltelefon.

I nedenstående video præsenteres mange flere spændende facts om unge og deres privatøkonomi. Se den og bliv klogere på gældskvoter, gældssætning og RKI.


Lavet af Lånio.dk

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com