Gæsteindlæg: Sådan lever du for (næsten) ingen penge i København

København
Gæsteindlæg
Dette indlæg er skrevet af Kåre Eriksen fra sove.nu. I denne artikel skriver Kåre om de ting, han lærte gennem et år som kontanthjælpsmodtager bosiddende i en af verdens dyreste byer.

København er en super fed by at bo i, men hold op hvor er den dyr. Det fandt jeg ud af, da jeg blev sygemeldt for et par år siden og pludselig mistede min faste indtægt. Så var gode råd dyre. Da opsparingen var væk stod den på kontanthjælp i 1 år. Kontanthjælp som enlig i København betyder 8500 kr udbetalt. Det er ret (ekstremt) svært at overleve for i København.

Det var slet ikke sjovt, men jeg kom igennem det helskindet. Nu går det heldigvis bedre og jeg har fået luft i økonomien igen.

Men det år på kontanthjælp har virkelig lært mig meget om at spare og leve på en sten. Det var ellers ikke let at finde ud af. Der er hverken hjælp eller gode råd at hente hos kommunen og der er forbløffende lidt reel information på nettet.

Bevares, der er en masse råd til ”luksus fattige” om hvordan man kan få billig takeaway og den slags.

Men det dur ikke rigtig når budgettet er tæt på 0 kroner. Nej, så skal der mere drastiske metoder til. Det har jeg skrevet om i denne artikel. Den er til dig der er helt flad eller som vil spare op til drømmen ved at leve som en fattig.

Jeg vil dele mine bedste og seriøse sparetips med dig. Hvis du følger dem, vil du kunne skære flere tusinde kroner ud af dit budget hver måned. Hvad du bruger pengene til er op til dig. Jeg håber bare det hjælper dig i din situation.

Indholdsfortegnelse

Top 5 (ekstreme) sparetips i København

Disse tips handler om hvordan du skærer ind til benet på de helt store poster på din økonomi: bolig, mad, transport, tøj/udseende og fornøjelser. Det kan være du synes nogen af tipsene er for ekstreme. Fint nok, du behøver ikke følge dem. Men jeg vil i hvert fald give dig muligheden.

Bolig

Den sværeste post i dit budget at spare på i København er boligen. Det er bare sindssygt dyrt at bo i København og det er svært bare at finde et sted at bo. Jeg har ikke nogen gode råd her til at finde en bolig. Det er bedst at kende nogen. Næsten umuligt at få en igennem en boligside, der koster en formue, men det kan lykkes. Facebook grupper er en mulighed. Drop tanken om at få hjælp fra kommunen. Det sker kun hvis du fx er enlig mor med et lille barn og har andre store problemer.

Men der er dog nogen ting du kan gøre for at få hjælp.

Du kan nemlig søge om både boligstøtte og den såkaldte paragraf 34.

Du kender måske boligstøtten, der kan være på ca. 1000 kr om måneden for en almindelig lejlighed i København. Det er let at ansøge og det kan gøres på nettet med NemID, men det tager desværre 1-2 måneder inden du får svar. Nogen gange endda længere tid. Men det gælder om at få det gjort og sørg for at indsende en rigtig kontrakt, gerne en standardkontrakt. Det er super ærgerligt at få afslag fordi de ikke godkender din kontrakt.

Et problem med boligstøtte er at du kun kan få det, hvis du har dit eget toilet og køkken. Det udelukker reelt en masse mennesker, der for eksempel lejer et værelse eller deler en lejlighed, da der kun kan udbetales én boligstøtte pr. bolig.

Det er her at paragraf 34 kommer i spil. Det er ”støtte til særligt høje boligudgifter” og er for mennesker, der har været ude for en ”social begivenhed”. Det kan for eksempel være sygdom, arbejdsløshed eller skilsmisse. Med paragraf 34 kan du få betragtelig støtte til dine boligudgifter. Flere tusinde kroner er ikke ualmindeligt.

Derfor har kommunen også gemt ansøgningsskemaet af vejen. Du finder det her. Der er hjælp at hente i Facebook gruppen af samme navn søg ”paragraf 34”. Her kan du få råd og vejledning til processen.

Med boligstøtte og/eller paragraf 34, ser dit budget pludselig meget bedre ud. Få det gjort som det første, for det tager tid at blive godkendt. Husk på at begge dele udbetales bagudrettet, så pludselig står den nogle dejlige penge på kontoen.

Hvis du mangler møbler er der også råd for det. Du kan få en gratis seng eller sofa i helt fin kvalitet, hvis du følger med i de Facebook grupper, hvor ting gives væk. Du skal bare være klar på at slæbe, for folk giver ofte sengen væk, fordi de ikke vil betale en flyttemand for at hente på 4.sal. Sådan er det. Du kan læse mere om hvordan du gør her.

Transport

Transport

Din ekstreme sparekur begynder med at du fremover ikke betaler for transport.

Overhovedet.

Din eneste undtagelse er din cykel, den skal du have og den skal du passe på. Din cykel skal fremover være din eneste transportform, sammen med dine ben. Det er ikke ret ekstremt, du kommer endda i god form.

Jeg ser folk med gode jobs okse ud af Lyngbyvejen hver dag, på vej hjem til villaen i whiskybæltet.

Hvis de ikke er for fine til cykel, så er du heller ikke.

Du skal altså have en cykel. Den har du måske allerede. Hvis ikke kan du finde en på DBA.dk. Der er masser. Jeg anbefaler dig at gå efter en ældre model, fra den gang de lavede ting der skulle holde i mange år. Jeg har selv en Batavus cykel fra 80erne. Den kører aldeles fint og jeg har tilbagelagt mange, mange kilometer på den. En ældre cykel har flere fordele. Den er billig (under 1000 kr. brugt), den bliver ikke stjålet og så kan den oftest fikses billigt hos en cykelsmed.

Jeg ser folk med gode jobs okse ud af Lyngbyvejen hver dag, på vej hjem til villaen i whiskybæltet.

Hvis de ikke er for fine til cykel, så er du heller ikke.

Du har ikke brug for mange gear. 3 gear er mere end rigeligt, næsten luksus. Du skal bare i bedre form. Jeg har kun tredje gear på min cykel, fordi jeg ikke ville bruge penge på at få det lavet. Det var tungt op ad bakke til at begynde med, men nu mærker jeg det knapt nok. Huskede jeg at skrive, at min kondi er blevet ret god?

Det kan være fristende at tage toget eller bussen når du skal nogen kilometer. Det er spild af penge. Du kan cykle. Jeg cykler rask væk 20 km hver vej på min gamle havelåge. Det troede jeg ikke jeg ville gøre, da jeg begyndte at cykle.

Du sparer mellem et par hundrede til tusind kroner på en måned ved kun at cykle. Samtidig kommer du i rigtig god form og taber dig. Det gør, at du får det bedre og kan spare fitness medlemskabet væk.

Mad

Mad

Næst efter bolig er mad nok din største udgiftspost. Det er så også uretfærdigt at ikke alle har samme udgifter. Hvis du er en stor mand, kan du bruge 25% eller mere end en gennemsnitlig kvinde, simpelthen fordi du har brug for flere kalorier.

Hvordan sparer du så penge på madbudgettet?

Der er selvfølgelig de almindelige tips som at gå på tilbudsjagt og købe madvarer der er på vej til at udløbe. De mere eventyrlystne prøver måske at ”skralde”.

Jeg kan bestemt anbefale at gå på tilbudsjagt. Du kan bruge sider som Tilbudsugen.dk og Minetilbud.dk til at finde gode tilbud. Her mener jeg gode tilbud, ikke de mange fake tilbud, som især Netto er slemme til.

Den rigtige måde at finde et godt tilbud på, er at kigge på kiloprisen.

Gå efter oksekød eller kylling der har en usædvanlig lav kilopris. Det kan for eksempel være hakket okse til 30kr/kilo. Så er det bare med at fylde fryseren. Ofte kan man få billig kylling også. Jeg har købt kylling helt ned til 20kr/kilo.

Men at gå på tilbudsjagt gør det næppe alene.

Jeg er ikke tilhænger af at skralde, men jeg er tilhænger af at gå til maduddelinger arrangeret af frivillige.

Et sådant arrangement er Foodsharing CPH, som har uddelinger to gange om ugen på Nørrebro og Sydhavnen. Der er tale om overskuds grøntsager og brød. Du kan virkelig få meget med hjem her af gode, sunde grøntsager. Flere kilo grønt, helt gratis. Det kræver dog du er indstillet på at stå i kø en time eller to, men det går nu fint. Tag en snak med sidemanden. Der er mange studerende her, så hvis du også er det, er det helt ligetil.

Der findes flere andre lignende, men mindre, maduddelinger på Facebook. Dem vil jeg ikke nævne her, da jeg synes de skal være til dem der virkelig har brug for det. Det er små, frivillige lokale organisationer. Du finder dem ved at søge efter ”maduddeling” på Facebook. Vær opmærksom på, at der her er tale om mere udsatte mennesker end ved Foodsharing CPH.

Du kan nemt hente mad, helt gratis, 2 gange om ugen. Det er normalt nok til at du, hvis du vil, ikke behøver bruge penge på mad. Det er faktisk muligt at spise helt gratis, men du skal regne med at afsætte en del timer hver uge. En bonus er, at du lærer at spise flere slags grøntsager og bliver bedre til at lave mad.

Tøj og udseende

Tøj og udseende

Noget af det første du finder ud af med få penge, er at tøj og personlig pleje er sindssygt dyrt. Det går bare ikke at bruge 1.500 kr. på et par jeans og 500 kr på klip hos frisøren. Nope. Du kan følge alle de andre tips her, men hvis du fortsætter med at forbruge som reklamerne vil du skal, så er der ingen penge tilbage.

Lad os tale lidt om hvad det vil sige at ”se godt ud”.

Jeg gider ikke begynde på en større diskussion om mode og så videre her, for det er jeg ikke ekspert i. Men jeg konstaterer bare, at det som modeverdenen forsøger at sælge til os, ofte adskiller sig meget fra hvad andre synes er ”pænt”.

Mit bedste tip er at lære at klæde sig klassisk pænt på. Det gælder sådan set både for mænd og kvinder.

Hvis du er kvinde, så spørg nogle mandlige venner om hvad de synes er pænt til kvinder. De vil med garanti ikke tale om dyre brands og diverse fads, men derimod om feminine kjoler og langt hår.

Er du modsat mand og spørger en kvinde, så vil svaret næppe være at du skal have dyre sneaks og en eller anden hipster t-shirt, men pæne sko og skjorte.

God stil kan ikke gøres op i penge.

Farver der går godt sammen, et godt (kropsnært) snit, en klassisk maskulin/feminin frisure. Det er alt sammen noget der ikke koster al verden. Så er der også det med at alt klær den smukke. Hvis du fulgte mit råd om at cykle alle steder, så er du i god form, med en sund glød i ansigtet. Det slår til en hver tid en eller anden ligegyldig modeting.

Jeg anbefaler Zalando og Zalando Lounge til at finde gode tilbud. Her har jeg ofte fundet gode, billige produkter. Jeg vil dog holde mig fra at købe de billigste sko. De holder sjældent.

Du kan blive klippet på frisørskolen på Fredriksberg til småpenge, 100 kr. for kvinder, 50 kr. for mænd. Hvis du er mand, kan jeg også anbefale indvandrer frisørerne på Nørrebro. Her kan du få et helt fint klip til 100kr, men giv præcis besked om hvad du vil have.

Tandlægeskolen ligger på Panum og tilbyder tandlægebehandling til store rabatter. Du skal møde tidlig op og vente på et nummer. Det er ikke alle slags behandlinger der tilbydes her, men det er altid et forsøg værd. Priserne er måske 20% af hvad det koster hos en almindelig tandlæge.

Problemer med fødder kan du ligeledes få lavet billigt hos Fodplejeskolen. Udgifter til fodterapeut er nemlig ikke dækket fuldt af sygesikringen.

Underholdning og fornøjelser

Underholdning

Streaming abonnementer er rigtig svære at godtgøre på et lille budget. De koster jo for det meste 100 – 200 kr pr. stk om måneden og ofte har vi mere end et enkelt.

Det er nok en af de sværeste poster at skille sig af med, hvis du er som folk flest. Vi vil så gerne se næste afsnit af Netflix serien og kunne høre alt det musik vi vil på Spotify.

Jeg synes stadig ikke det er pengene værd.

Jeg oplevede i hvert fald at jeg ikke savnede det efter bare kort tid. Der er lidt noget vane og ”afhængighed” over den slags medieforbrug. Der er jo også en masse andet gratis indhold på nettet

Youtube er propfyldt med underholdning, dokumentarer, musik og det koster ikke en krone. Hvis du køber en Google Chromecast kan du nemt se Youtube på dit TV. Hvis du savner noget der kører i baggrunden, fx TV2 News, så anbefaler jeg taleradio på P1 eller Radio247 i stedet for. Det er gratis og er overraskende godt.

Og så er der jo alt det, du kan bruge byen til. Det ved du nok selv bedst. I de varme måneder er der friluftsbad, sport i parkerne og en masse andet at tage sig til. En løbe- eller gåtur rundt om søerne er altid godt, sommer eller vinter. Der er en masse offentlige tilbud også, men det kræver at du leder lidt efter dem. Biblioteket har for eksempel dvd, konsolspil og så videre til udlån.

Hvis du læser bøger, eller har lyst til at begynde på det, så kan du finde rigtig meget godt læsestof, som der ikke længere er copyright på. Tjek Gutenberg.org, her kan du finde de bedste klassikere, der nogensinde er skrevet og få det i ePub format, lige til din tablet. Helt gratis.

Hvor meget sparer man så?

Tja, det er op til dig, men hvis du går de 5 tips igennem, ja så kan du se at du nærmest kan leve gratis. Lige med undtagelse af dine boligudgifter desværre. Men det er måske også ok, for måske betyder det, at du har råd til at bo i KBH på SU eller kontanthjælp. Jeg håber du fik hjælp af mine tips!

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com