Et interview med Kameo

Kameo logo

I December 2018 trådte Kameo ind på det danske marked for virksomhedslån. Pengepugeren havde en snak med herrerne bag investeringsplatformen.

Da jeg hørte, at Kameo kom til Danmark, var det af flere årsager positive nyheder. Først og fremmest er det godt at se, at der sker noget på den danske front.

Endvidere var det en oplagt mulighed for at køre en tur ud til Kameos kontorer i Copenhagen FinTech og optage et interview med CEO Sebastian Martens Harung og daglig leder af Kameo Danmark, Jesper Johansen. Et interview som skulle være den første video til mit ny YouTube-projekt.

Den video kan du se her, hvis du vil have alle detaljer med. Men du kan også læse et opsummeret interview nedenfor, hvor vi får nogle meget ærlige svar svar på en lang række spørgsmål stillet af undertegnede såvel som medlemmer af Crowdlending Danmark.

Indholdsfortegnelse

Opstart af en platform

Kameo er en crowdlending-platform fra 2015, som har sine rødder i Norge.

Det startede med, at Sebastian solgte sin lejlighed i Oslo for at kunne finansiere opstarten på et projekt med store ambitioner. Efterfølgende skaffede de finansiering fra eksterne investorer. Den slags tager tid og hårdt arbejde, men det gik dog godt. Konceptet er let at forstå, og interessen har været ganske høj. I dag er Kameo fuldt funded med en egenkapital på 55 millioner norske kroner.

Allerede fra begyndelsen blev der udstedt svenske lån, og i december 2018 oprettede de den danske platform med tilhørende danske lån. Sebastian mener at timingen for indtræden i Danmark var helt rigtig – at de eksisterende danske platforme viser, at der i dag er et modent dansk marked for crowdlending.

Kameos økonomi

Når man vurderer en platforms stabilitet, er virksomhedens bundlinje en relevant faktor. Hvor det ikke er den eneste faktor, så er der en vis tryghed i at investere i et selskab, som har overskud på driften.

Kameo er stadig er i opstartsfasen, og som relativt nystartet virksomhed, opererede Kameo i 2018 med underskud svarende til ca. 8 mio danske kroner. De forventer ligeledes røde tal på bundlinjen for 2019, men fra 2020 budgetteres med break-even.

Hvilke lån kan man investere i?

Siden platformens opstart i 2015 er der udstedt lån for i alt 281 mio kr., hvoraf 135 mio i dag er afviklet. Mange lån er er med ganske kort løbetid på gennemsnitligt 13 måneder.

Ambitionen er at udstede 5 til 10 lån hver måned under hensyn til, at der kommer tilstrækkeligt mange låneansøgninger af en kvalitet, hvor risikoen for manglende afdrag holdes nede.

Kameo udsteder udelukkende virksomhedslån, og har specialiseret sig i primært ejendomsinvesteringer. De stiller de krav om, at låntager har en solid økonomi og kan stille sikkerhed. I ca. 90% af lånene er der der stillet ejendom som sikkerhed.

Kameo investering
Eksempel: Pengepugerens første investering via Kameo.

Hvad er risikoen?

Alle låntagere risikovurderes og klassificeres efter kategorierne A til E. Lånene har hidtil været fordelt på ca. 50% i kategorierne A/B, 50% i C/D og endnu ingen E-lån. Risikoklassen har naturligvis en betydning for renteniveauet, og man kan forvente renter fra 5% til ca. 13%.

Ud af i alt 134 lån har Kameo pt haft fire ‘non-performing’ projekter. Dvs. hvor låntager enten er bagud med betalingerne eller under konkurs. For to af disse lån er hele det udestående beløb blevet inddrevet, og for de sidste to forventes ca. 70% geninddrevet.

Sebastian lægger vægt på, at sikkerhedsstillen er en vigtig faktor for at modvirke tab. Der stilles derfor altid krav om sikkerhed i alle Kameos udlån – ofte i form af pant i ejendommen. Nogle gange er investorerne førsteprioritet ved en eventuel konkurs – andre gange andenprioritet.

Dertil stilles krav om personlig kaution eller kaution fra tredjepartsvirksomheders egenkapital.

Autoinvestor?

Mange crowdlending-investorer sætter pris på at kunne opsætte en autoinvestor. Dvs. en feature, der automatisk investorer i nytilkomne lån med udgangspunkt i forudfastsatte kriterier.

Kameo tilbyder pt ikke en autoinvestor pga. juridiske krav om tilladelse. I Norge vil sådan en tilladelse ikke kunne indhentes, men på sigt kan det muligvis blive udviklet til Danmark og Sverige. Dog ikke foreløbig.

Hvor meget bør man investere i crowdlending?

Altid nysgerrig efter at vurdere risikoviljen, spurgte jeg ind til Sebastian og Jespers syn på, hvor meget man bør investere i crowdlending.

Svaret var, at de forholder sig til de gængse anbefalinger fra Storbritannien på 10% af sin samlede portefølje. Samtidig mener de, at man bør sprede sine penge over flere platforme frem for alene at investere i Kameo. For at citere Sebastian: “Alle vores kunder, bør også være kunder hos Flex Funding, Lendino og Brickshare“.

Jesper og Sebastian ser generelt ikke de andre platforme som konkurrenter, men som aktører, de kan vækste sammen med. Deres fokus er på det enorme marked for virksomhedslån, som crowdlending i fremtiden potentielt vil kunne udgøre en betragtelig del af.

Diversificering hos Kameo

Hvordan ser en veldiversificeret portefølje ud hos Kameo?

Da Kameo også udsteder lån i Sverige og Norge, er her mulighed for at investere en del af sin portefølje i disse lande. Man bør dog være opmærksom på, at investering i udenlandske lån indebærer et element af valutarisiko.

Den optimale portefølje afhænger meget af individuelle investor. Kameos 7.200 investorer benytter sig af mange forskellige strategier. Nogle foretrækker kortsigtede lån, andre søger at maksimere renten, mens andre igen konsekvent investerer 500 kr. i alle nye lån for derved at sprede risikoen mest muligt.

Hvad bringer fremtiden?

Kameo arbejder på at udvikle et sekundært marked, hvor man kan sælge og købe eksisterende lån. Det vil fx gøre det muligt for eksisterende investorer at skaffe likviditet og for nye hurtigere at kunne opkøbe en bredere portefølje.

Et andet fremtidigt projekt, som jeg personligt finder ganske interessant, er muligheden for at investere i et projekt frem for kun at udlåne penge til virksomheden bag: Kameo arbejder på at tilbyde såkaldt “crowd equity” – dvs. en direkte investering, hvor man bliver medejer af de virksomheder, som søger midler til at vækste. Crowd equity forventes allerede klar inden for de næste 12 måneder.

Børsnotering

Jeg spurgte ind til Kameos egne planer mht. en eventuel børsnotering. Til min overraskelse var der allerede meget konkrete planer på plads. Hensigten er at blive børsnoteret inden for 5 år i enten Sverige eller på Oslo Børs.

Det mener jeg, er en interessant mulighed for at udvide adgangen til at investere i crowdlendingmarkedet fra en anden vinkel.

Hvorfor skal man investere i Kameo?

Efter en god halv times samtale fik Jesper mulighed for at afslutte med at fortælle os, hvad der gør netop Kameo til en attraktiv platform at investere sine penge i:

Det er let at komme i gang, det er gratis, og man kan starte med kun 500 kr.
Hos Kameo kan man tilgå et marked i såvel Danmark som Norge og Sverige, som giver stor sikkerhed i forhold til forbrugslån. Et marked som historisk har givet et gennemsnitligt afkast på næsten 10%.

Husk, som altid, at lave din egen research, inden du investerer. Kameo er med i Pengepugerporteføljen, så du her kan følge med i, hvad de kan præstere.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

8 kommentarer til “Et interview med Kameo

  1. Interessant investeringsmulighed, med fint minimumsbeløb hvor alle kan være med.
    Rart også at kunne crowdlende i DK, med et godt afkast.
    Har allerede kastet 3000 efter det første projekt.
    Forventer helt klart at investere flere penge når der dukker nye projekter op.

  2. Hvordan fungere det med investering i svenske og norske kroner?
    Er der vekselgebyr og konti i forskellige valuta som ved Mintos eller hvordan vil det fungere?

    1. Ville nok være lidt forsigtig med de konstant dalende kurser på norske og svenske kroner.
      Men gebyrer er beskrevet på hjemmesiden

      https://www.kameo.dk/Om-tjenesten/Gebyrer

  3. Sjovt nok understøtter de ikke straksoverførsler. Deres beskrivelse af betaling kunne godt indeholde denne oplysning.

    Og så er det vist ikke korrekt at de er i Norge mere. Deres egen statistik angiver dette:

    »Statistikkerne vedrører alle tre platforme (Sverige, Norge og Danmark), hvoraf Norge ikke har formidlet nye lån siden maj 2018.«

    1. Jeg var ikke klar over, at man ikke kunne foretage straksoverførsler. Man kan dog give et bud, selvom der ikke er penge på kontoen. Herefter har man nogle dage til at overføre.

      Jeg synes bestemt at have hørt eller læst et sted, at der snart kommer nye lån fra Norge. Desværre kan jeg ikke mindes kilden.

      1. Der står vist lidt om det på deres norske side. De er vist ramt af noget særlovgivning i Norge, der har gjort at de har måttet lukke ned og prøve igen med et nyt koncept.
        https://www.kameo.no/Oppdaterte-vilkaar-for-Kameo-Norge2
        Der er åbenbart nu krav om i Norge, at formidleren skal være neutral og ikke må stå for en evt. inkassodel. Det medfører nok, at der må forventes yderligere omkostninger hvis betalinger går i restance, så Norge er nok ikke det sted jeg vil investere. (Spørgsmålet er så om det kun er gældende for norske statsborgere eller alle; det er nok svært at lave en opdeling for de enkelte lån).

  4. Pingback: Ejendomsinvestering er for alle: Sådan investerer man i ejendom

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com