Kreditadvarsel: Dit våben mod identitetstyve

Identitetstyveri

Hvad er kreditadvarsel, og hvorfor skal man bruge det?

Identitetstyveri er, når personlige oplysninger (fx CPR-nummer) bliver stjålet. Stjålen persondata kan misbruges på mange måder. Typisk bruger tyven (eller en hæler) disse data til at udgive sig for at være den forurettede, når de optager gæld i vedkommende navn. Enten i form af lån eller køb af varer på kredit.

Ofte opdater ofret meget sent – når der kommer regninger eller rykkere – at de er blevet udsat for identitetsmisbrug. Og så skal de igennem en lang og besværlig proces for at få sit navn renset.

Mange forsikringsselskaber tilbyder i dag forsikring mod identitetstyveri. Men hvad enten man er forsikret eller ej, så er det næppe en positiv overraskelse, hvis man en dag opdager, at kriminelle har optaget gæld i ens navn.

Hvad er kreditadvarsel?

I 2017 blev der tilføjet et felt i CPR-registret med en såkaldt kreditadvarsel. Her kan alle, der er fyldt 15 år, få indsat en markering om, at ansøgning om kredit i eget navn skal resultere i en advarsel hos långivere.

En sådan advarsel fortæller virksomheden, at kunden muligvis ikke er den, han udgiver sig for at være, hvorved ansøgningen typisk bliver afvist.

Det er frivilligt for virksomheder at tilmelde sig kreditadvarsel. Det er således ikke en garanti mod uautoriserede lån. Men som udgangspunkt hæfter ofret for identitetsmisbrug i sidste ende ikke selv for gælden, og de fleste låneudbydere har derfor en økonomisk interesse i at tilmelde sig ordningen.

Kreditadvarsel er ikke frivillig registrering i RKI eller lignende. Man bliver ikke markeret som dårlig betaler, og man kan altid deaktivere advarslen igen. Kreditadvarsel er derfor en glimrende funktion for enhver, der ikke umiddelbart står overfor at skulle stifte ny gæld. Samtidig kan det fungere som en hjælpende hånd til de, som kæmper med at undgå yderligere gældsforpligtelser.

Sådan aktiverer du kreditadvarsel

Aktivering af kreditadvarsel er let, hurtigt og gratis. Det eneste du skal bruge, er dit NemID nøglekort eller -app.

1. Gå til https://www.borger.dk/internet-og-sikkerhed/Identitetstyveri/Kreditadvarsel

2. Klik på Start og log ind med NemID:

Kreditadvarsel, start

3. Klik Videre:

Kreditadvarsel, videre

4. Klik på Opret, og bekræft herefter oprettelsen:

Opret kreditadvarsel

Du har nu aktiveret kreditadvarsel. Hvis du på et tidspunkt ønsker at optage et lån, er processen den samme. Men i stedet for en opret-knap vil der være en knap til at slette kreditadvarsel.

Vær på forkant med tyven

Kreditadvarsel er et glimrende middel til at undgå en grim overraskelse, men det er ikke en garanti mod hverken uautoriseret gældsstiftelse eller andre former for misbrug. Som nævnt kan der tilmed gå lang tid før du opdager, at dine persondata er blevet misbrugt, og derfor er det vigtigt at være proaktiv.

Hvis du har en mistanke om, at du er blevet udsat for identitetstyveri, så kontakt din lokale politikreds. Forbrugerrådet Tænk har også udgivet en glimrende artikel, om hvordan du skal forholde sig, hvis du har mistet identitetspapirer, som fx kørekort eller pas. Også selvom der (endnu ) ikke er tegn på misbrug.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

5 kommentarer til “Kreditadvarsel: Dit våben mod identitetstyve

 1. Hej Pengepugeren,

  Tak for et godt tip.

  Har tilmeldingen nogen indflydelse på brug af eksisterende kreditkort, lån eller lignende?

  Mvh.
  Peter

  1. Det byrde det bestemt ikke have. Kontrollen foretages kun, når man ansøger om lån. Jeg har da heller ikke oplevet issues med vores kreditkort.

 2. Hvis man tilmelder sig, så kan man pludselig få problemer med at oprette indlånskonti hos f.eks. Bank Norwegian.

 3. Hvis du bestiller f.eks. et internetabonnement, hvor du lejer et modem, så kan du også blive »ramt« Det blev jeg. Abonnementet blev afvist, men de kontaktede mig dog og vi fandt en løsning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com