Pengepugerens besøg hos Bondora

Bondora besøg

I vinters inviterede Bondora mig til at komme forbi hovedkvarteret i Tallinn for at hilse på og lære dem lidt bedre at kende. Det førte til en god snak om bl.a. kritik af platformen, fremtidsplaner og Go & Grow.

I fald du ikke allerede er bekendt med Bondora, er det en crowdlending-platform, som blev etableret i 2007. Det er således den første platform i fastlandseuropa, og de har efterhånden skabt sig en helt del erfaringer med at drive såvel udlånsvirksomhed som investeringsplatform.

Jeg kendte allerede inden besøget flere at folkene bag Bondora, men havde tidligere kun fysisk mødt Head of Investments, Matthew Clannachan. Besøget var derfor en oplagt mulighed for at sætte ansigt på folkene bag de efterhånden mange mailudvekslinger og samtidig få stillet nogle spørgsmål.

Indholdsfortegnelse

En snak om Bondora

Det lykkedes at koordinere besøget i fællesskab med Sarah fra Ophelia Invest, og sammen fløj vi til Estland en kold januarmorgen. Vel ankommet til hovedkvarteret i udkanten af Tallinn blev vi mødt af Matthew og Head of Outreach, Ketteri Nõmm, som viste os rundt i lokalerne.

Med knap 2 milliarder kroner investeret og overskud på bundlinjen er Bondora ikke længere et decideret startup. Alligevel var jeg overrasket over, hvor relativt omfattende et areal de benyttede. Der skal tilsyneladende ganske mange mennesker med mange computere til at drifte en fintech-virksomhed i denne størrelsesorden.

Bondora kontor
Et udsnit af Bondoras lokaler
Bondora

Under rundvisningen fik vi en lille introduktion til Estlands spændende e-residency koncept, som gør det let at starte og drive et selskab i Estland. Jeg vil ikke gå i dybden her, men du kan læse mere om e-residency på programmets officielle site.

Herefter satte vi os ned med Matthew og Ketteri for at tage en snak om Bondora.

Bondora interview

De spanske lån

Bondora fik for nogle år siden en del negativ omtale fra investorer, efter at platformen havde udvidet til Spanien. Udvidelsen gik ikke helt som planlagt, og langt flere lån end forventet endte i restance, hvilket førte til, at mange investorer følte sig snydt. Min egen portefølje blev ikke påvirket, da jeg først begyndte at investere i Bondora kort efter, at der var rettet op på situationen. Jeg var dog alligevel meget interesseret i at høre deres syn på sagen.

I følge Matthew havde mange investorer med negative afkast haft en ubalanceret portefølje. Der skyldtes, at man på daværende tidspunkt selv skulle udvælge lån, og derfor krævede det ganske grundigt analysearbejde at diversificere effektivt. I dag er porteføljerne mere balancerede, da langt de fleste benytter én eller flere autoinvestor-features, hvis primære formål er at skabe balance i høj- og lavrisikolån. Samtidig er Bondora blevet bedre til at håndtere spanske lån, selvom Spanien dog endnu ikke klarer sig lige så godt som de estiske og finske lån.

Jeg spurgte Matthew om deres planer for yderligere at minimere risikoen for spanske investeringer. Svaret var, at de arbejder på at forbedre deres metode til kreditvurdering for alle lande – men særligt i Spanien. Samtidig søger de at indhente et brede udsnit af låntagere, fremfor den hidtidige overvægt af spanske lån med kategorien HR (højrisiko). Bondora planlægger heller ikke at udvide til andre lande, men fokuserer i stedet på de nuværende tre lande.

Go & Grow

Bondora har i en længere periode promoveret deres nye koncept: Go & Grow. Jeg spurgte derfor, om de foretrak at investorer flyttede deres midler derover. Svaret var, at de promoverede Go & Grow fordi det er nyt, men at det er efterspurgt blandt investorerne, da det er en mere tryg investering.

Bondora tilbyder fire løsninger: Portfolio Manager, Portfolio Pro, Go & Grow og API, hvor de to sidstnævnte ligger i hver deres ende af skalaen for hhv. passiv og aktiv investering. Alle løsninger er tilgængelige for investorer, men langt over to tredjedele vælger i dag Go & Grow. Den gennemsnitlige investor har investeret omkring €2.000 i Go & Grow men med stor variation fra €5 til over en million euro.

En af fordelene ved Go & Grow er, at man kan realisere sine penge når som helst, uden først at skulle sælge låneandele på det sekundære marked eller afvente, at lånene afvikles. I betingelserne står dog, at det kun er muligt, når Go & Grows underliggende fonde har likvide midler tilgængeligt. Læsere af denne blog såvel som medlemmer af Facebook-gruppen Crowdlending Danmark har derfor ved flere lejligheder stillet spørgsmålstegn ved risikoen for, at disse midler ikke altid er tilgængelige.

Adspurgt om denne bekymring svarede Matthew, at der til daglig ikke er alvorlig risiko for, at man ikke kan hæve sine penge. Med knap 50.000 investorer er der altid efterspørgsel efter flere investeringer.

En situation med utilstrækkelige likvider vil først opstå i tilfælde af et såkaldt bank run. I følge Matthew er denne risiko begrænset ud fra følgende rationale: Et bank run skyldes typisk makroøkonomiske omstændigheder i et specifikt land. Da Bondora har investorer fra over 85 lande, vil risikoen for et altomfattende bank run være mindre end for en typisk national bank. Ikke desto mindre er dette dog en risiko, man bør være bevidst om.

Hidtil har ingen været forhindret i at kunne trække deres penge ud fra Go & Grow, og personligt ville Matthew føle sig tryg ved at placere fx opspring til bryllup, ny bil eller lignende i Go & Grow1.

Go & Grow er også understøttet af en opsparing: Kontoen giver op til 6,75% i årlig rente, hvorefter al overskydende afkast placeres i en fond, som bl.a. skal dække en eventuelt forøget efterspørgsel efter likvider. Da Bondora gennemsnitligt har givet over 10% i årligt afkast gør særligt denne feature mig mere tryg ved, at jeg også i fremtiden kan hæve min opsparing fra Go & Grow.

Bondoras kort- og langsigtede planer

For nylig blev platformen udgivet i 24 sprog (herunder dansk), og de overvejer mulighederne for at udvide yderligere til flere sprog. Oversættelse af platformen har været højt prioriteret, fordi mange stadig ser engelsk som en stor barriere – særligt når det drejer sig om at investere sine penge.

Bondora planlægger også en app, som gør det lettere at investere via mobilen. Der kommer derimod ingen nye investeringsprodukter i nærmeste fremtid – i stedet fokuserer de på at forbedre de eksisterende løsninger og at gøre dem lettere at benytte.

Kom til Tallinn

Vi havde på alle måder en fantastisk tur. Ikke alene var det interessant at se Bondora i “levende live”. I løbet af turen fik vi også lejlighed til at se Tallinn. Jeg har været der et par gange før for en del år siden, men dette var første besøg om vinteren, og det var ganske tydeligt, at Estland ligger mere nordlig end Danmark. Der var koldt men også fantastisk smukt.

Hvis du overvejer at investere i Bondora, så kan du få €5 til at afprøve konceptet. Du skal bare benytte dette link. Det er naturligvis ikke en hemmelighed, at jeg får kickback for at referere nye investorer, så husk (som altid) at lave din egen research.

 1. Jeg opsparer selv til ny bil via G&G

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

11 kommentarer til “Pengepugerens besøg hos Bondora

 1. Hvad med de fordel agtige skatte regler de påstår de har? Så man undgår lagerbeskatning. Det er vel noget af det der gør de også skiller sig ud fra de andre platforme

  1. Skattefordelen er bekræftet af de estiske myndigheder, men ikke af Skat i Danmark. Jeg synes det er meget svært at vurdere, og vil nok kræve et bindende svar.

 2. Hej,

  Jeg nyder virkeligt din hjemmeside:-)

  Hvad siger du til at Bondoras påstår at man først skal opgive det til SKAT, når man trækker ens penge ud af Go & Grow?

  1. Hej Anders :)

   Det vides ikke, hvordan SKAT vil forholde sig til det. Det vil sandsynligvis kræve et bindende svar fra dem. Personligt trækker jeg pengene ud af G&G d. 31. december, noterer det skyldige beløb til SKAT og geninvesterer pengene. Det er nok ikke helt formålet med kontoen, men det er en let måde ikke at skulle forholde sig til spørgsmålet.

   Hvis du (eller andre) har tiden til at formulere spørgsmålet til et bindende svar, så betaler jeg gerne de 400 kr. i gebyr.

   1. Hej.

    Tusinde TAK for dit svar, det sætter jeg stor pris på:-)

    Så du betaler altså SKAT, men hvorfor trækker ud af G&G d. 31. December for så et geninvestere dem. Ikke fordi jeg skal blande mig, prøver bare at blive klogere.
    Jeg er selv kommet på G&G vognen og er super glad for det:-)

    De bedste hilsner – Anders Nobel

    1. Ved at tage trække pengene ud af G&G, realiserer jeg afkastet. Dermed er jeg uden tvivl skattepligtig for indeværende år. Det koster €1 pr konto, så det er trods alt overkommeligt :)
     Man kunne muligvis også bare indberette afkastet uden at trække pengene ud af G&G, men det gør spørgsmålet om beskatning en anelse mere uklart, da afkastet jo muligvis ikke kan anses for realiseret.

     Begge tilgange er dog efter min overbevisning et spørgsmål om detaljer, og sikkert i praksis uden den store betydning.

     1. Endnu engang TAK for dit hurtige svar.

      Jeg regner med at følge dit gode eksempel og opgive afkastet til SKAT, men tror at jeg vil lade pengene blive på platformen. Er personligt ikke til, at havde formange penge flyvende i luften uden grund:-)

      Rigtigt god aften til dig!

      De bedste hilsner – Anders Nobel

 3. Jeg tror at jeg begynder at forstå, hvorfor du hiver dine penge ud hvert år og tror jeg vil gøre det samme:-)

  Realisere man ikke sit afkast årligt ender man så ikke med at få trukket i SKAT igen og igen af samme afkast, hvis man altså lader pengene stå og blot rapportere uden at trække det ud?

  Jeg bliver klogere og klogere, især ved at læse Pengepugeren.dk:-) TAK

 4. Hej

  Kan det passe at jeg ikke kan overføre til Bondora G/G gennem Revolut?
  Kan nemlig se at jeg skal verificere min bankkonto enten med SEPA eller TransferWise.

  1. Hej Henning, det kan du sagtens. SEPA er den europæiske standard for bankoverførsel, som også Revolut benytter sig af. Processen er den samme som beskrevet her, blot med Revolut i stedet for TransferWise: https://pengepugeren.dk/2018/10/guide-bankoverfoersel-til-udlandet-inkl-screenshots/

 5. Pingback: De tre forskellige investeringsprodukter fra Bondora | Frinans

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com