Køb af brugt bil: En tjekliste

Køb af brugt bil
Gæsteindlæg
Dette gæsteindlæg er udgivet i i samarbejde med bilhandel.dk. I dette indlæg går får du gode råd til køb af brugt bil.

Hvis du også har et super gæsteindlæg, som lige er noget for Pengepugerens læsere, så læs mere her.

En bil er for langt de fleste et rigtig stort køb, som ofte kan være svært at gennemskue. Køber du en brugt bil, kan det være kompliceret at gennemskue bilens stand og faktiske værd.

Denne artikel er en tjekliste af de vigtige ting, man skal være opmærksom på ved køb af brugt bil. Du får også råd, der ruster dig til din næste brugtbilhandel.

Indholdsfortegnelse

Undersøg markedet, før du beslutter dig for at købe brugt bil

Før du køber en brugt bil, er det en fordel at have undersøgt markedet for den type bil, du vil have.

For at være sikker på, at du foretager en sikker bilhandel, bør du undersøge prisniveauet for den ønskede biltype. Dette kan eksempelvis gøres hos bilhandel, der har en stor database af brugte biler.

Ved at sammenligne forholdet mellem kilometertal og bilens pris, kan man sikre sig, at man får den bedst mulige pris. Det er også en god idé at prøvekøre flere biler. Evt. forskellige mærker, så du kan beslutte dig for, hvilken bil du vil have. På denne måde kan du få en bedre fornemmelse af selve standen, og derved vurdere, om prisen er fair.

Er du i tvivl om, hvordan standen bør være på en brugt bil, kan du alliere dig med en der har mere erfaring med biler.

Vær opmærksom på standen af den brugte bil

Ifølge analyseinstituttet YouGov, har 47% af de adspurgte danskere købt deres seneste bil brugt. Det drejer sig altså om næsten hver anden dansker. Hvis man også selv vil have en brugt bil, er der essentielt at være opmærksom på bilens stand

Mange kommer til at forveksle en godkendelse ved seneste syn, med at bilen kører fejlfrit, og alt dermed er i god stand. At bilen er godkendt ved det seneste syn betyder ikke, at alle dele i bilen fungerer som de bør. Når bilen er godkendt ved syn, betyder det faktisk blot, at den lovligt må køre på vejene.

En godkendelse er nødvendig, men den giver altså ikke et billede af bilens faktiske stand og værd. Derfor er det en god idé både at køre mindst 20 kilometer under bilens prøvetur og foretage en brugtbiltest. Dette giver et klarere billede af standen. Desuden er det vigtigt at tjekke, hvor meget bilen tidligere har kørt, før man bliver enige om en pris.

Nogle af de vigtigste ting at tjekke op på, når man overvejer en brugt bil er følgende:

Virker bilen til at være velholdt generelt?

Her er det vigtigt at tjekke op på bilens historik. Har den ofte været på værksted? Ser den renlig og præsentabel ud? Er der synlige tegn på mislighold? Disse faktorer er meget vigtige at pointere omkring bilens hidtidige stand. Hvis den tidligere ejer ikke har været opmærksom på disse, kan du med god grund prutte om prisen.

Er dækkene slidt ens?

Hvis dækkene er slidt uens, kan det være tegn på, at der er noget galt med undervognen. Fx dårlige bæredele, bøsninger eller styrekugler.

Ikke nok med at bilen skal oftere på værksted og slides hurtigere, så kan det også potentielt være farligt at køre i trafikken med uens slidte dæk. Derfor er det alfa og omega, at man får tjekket slitage på dækkene, inden man skriver under på købsaftalen.

Er kabinen velholdt?

Renholder man kabinen, har man ikke blot en behagelig køreoplevelse, men sørger også for at få en højere pris for sin brugte bil. Derfor skal du som køber være opmærksom på, hvorvidt der er rent og nydeligt i kabinen. Hvis ikke, er det også et sted at slå ned på for at forhandle om prisen.

Er service på bilen overholdt?

Biler, der ikke er overholder serviceintervallerne, bruger mere brændstof, fordi olien ikke smøres optimalt, og bremserne derfor slider mere.

Et service sørger også for, at bilen er sikker at køre i og derudover er økonomisk i drift. Hvis bilen ikke har været regelmæssigt til service (efter 15-20.000 km), kan du igen med rette forhandle prisen ned.

Fordele og ulemper ved private sælgere og bilforhandlere

Hvis du overvejer at købe brugt bil, har du nok tænkt over, hvorvidt du kan gøre den mest fordelagtige handel ved en privatperson.

Private sælgere har et ønske om at sælge sin brugte bil til højeste pris, men er oftest til at forhandle med. Hos en bilforhandler med økonomisk overskud for øje, kan man også forhandle om prisen, men ikke lige så meget.

Begge slags handler har fordele og ulemper. Vælger du at købe den brugte bil hos en privat sælger, kan der være penge at spare på bilens pris. En privatperson vil også typisk fra start sætte prisen lavere, end forhandleren vil gøre. Det er, igen, fordi forhandleren skal leve af videresalg og dertil ofte er erfaren forhandler.

Der er dog en anden grund til, at prisen er lavere ved handel med en privat sælger. Det er, at du ved køb hos en privatperson går glip af nogle rettigheder, som forhandleren typisk skal give. Ifølge købeloven skal forhandleren sætte garanti på den brugte bil, som oftest lyder på et halvt til et helt år efter købet. Derudover er der også reklamationsret på 24 måneder. Det får man ikke ved køb af brugt bil hos en privatperson.

Bilforhandleren kan du desuden tjekke op på ved at læse andres oplevelser på bl.a. Trustpilot. Her er den private sælger af gode grunde noget sværere at finde oplysninger omkring.

Kort sagt: Ved den private sælger er bilens pris oftest lavere, men du skal selv være opmærksom på fejl og mangler fra start, da der ikke er reklamationsret. Det betyder, at man som køber skal være meget opmærksom på slutsedlen og købsaftalen.

Ved køb af brugt bil hos en forhandler er du lidt mere sikker, for denne er omfattet af købelovens reklamationsret. Det betyder, at fejl og mangler på bilen efter køb skal udbedres af forhandleren, hvis det er inden for de første 24 måneder, og hvis fejlen eksisterede der på købstidspunktet. Hvis udbedring af en fejl ikke er muligt, kan du kræve dine penge tilbage.

Fejlbehæftet brugt bil fra forhandler: Hvad så nu?

Du finder fejl på bilen efter du har købt den, og du mener den var der fra starten. Er det så dig eller forhandleren der skal bevise om fejlen var der fra starten?

Det afhænger af, hvor lang tid du har ejet bilen.

Hvis du har ejet bilen i højst seks måneder, siger købelovens formodningsregel, at fejlen nok også var der inden købet. Dermed er det ikke dig, der skal bevise fejlen.

Hvis du har ejet bilen i mere end seks måneder, er det derimod dig som køber, der skal bevise, at fejlen var der inden købet. 

En huskeseddel

Når du beslutter dig for at købe en brugt bil, skal du altså have følgende tjekliste parat:

  • Undersøg markedet for at finde den bedste pris på den givne bil
  • Overvej fordele og ulemper mellem privatsælger og forhandler for at finde den bedste aftale til dig selv
  • Prøvekør bilen
  • Vær opmærksom på bilens stand
  • Hvis du ikke selv har forstand på biler, så tag en bilkyndig ven eller bekendt med til mødet med sælgeren
  • Sæt dig ind i reglerne omkring købeloven for ikke at blive snydt

Hvis du har planer om senere at sælge den brugte bil, du har købt, er det særligt vigtigt, at du vedligeholder bilen.

Det betyder, at du skal have den regelmæssigt til service. Du skal sørge for, at kabinen er renlig og velholdt, og at bilens ydre regelmæssigt bliver vasket. På denne måde sørger du for, at du selv får den højeste pris på dit videresalg.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com