5 europæiske lande, hvor man kan leve billigt

Billige lande i Europa

Her er 5 lande i EU, som du kan flytte til uden for meget papirarbejde, og hvor du kan bo meget billigere.

Det er vist ingen hemmelighed, at Danmark er blandt af de dyreste lande, man kan leve i. Ikke mindst hvis vi medregner afgifter på dagligvarer, vand, varme, el, transport og meget mere. Fordelen ved de høje leveomkostninger er dog, at indkomsterne er tilsvarende høje. Og såfremt vi undlader at bruge alle pengene i Danmark, har vi mulighed for at spare op og senere flytte til et billigere land.

Dette er de fem lande, jeg finder særligt interessante, men dog langt fra de eneste interessante muligheder. Alle landende har lavere lønninger end i Danmark. Man skal derfor enten være pensionist, leve af egne investeringer eller tjene sine penge online. Man kan dog også potentielt finde jobs for danske virksomheder eller myndigheder i disse lande – særligt hvis man taler sproget.

Indholdsfortegnelse

Sproget betyder meget

Ud over kulturelle forskelle er netop sproget et af de største udfordringer ved at flytte til udlandet. De yngre generationer behersker efterhånden et forståeligt engelsk i det meste af Europa, og de fleste større byer har tilmed et aktivt “expat community”. Derfor er det normalt muligt at klare sig ganske fint udelukkende på engelsk, uanset det lokale sprog.

Men hvis man ønsker at tilbringe mange år i et land og blive en integreret del af lokalsamfundet, vil det altid være nødvendigt at tilegne sig lokalsproget. Og det kan betyde en hel del for, hvilket land man vælger. Derfor er her også en grov vurdering af, hvor svære de enkelte landes sprog er at lære.

Bulgarien

Leveomkostninger i forhold til Danmark: 40%

Bulgarien var længere om at udvikle en velfungerende økonomi i forhold til mange af de andre postkommunistiske stater i Central- og Østeuropa. Med en række reformer kom der fra omkring år 2000 fut under udviklingen. Herunder knap et årti med vækstprocenter over 5% og en fortsat økonomisk vækst der ofte er næsten tre gange så høj som den danske.

De senere år er Bulgarien især blevet en populær turistdestination. Her får man samme klima som i middelhavet, men ofte til en lavere pris. De fleste tilflyttere vil dog nok forsøge at holde sig fra de allermest turistramte områder.

Bulgarien tilbyder deres indbyggere en flad indkomstskat på kun 10%! Dog betaler man 20% moms (VAT) på alle varer og serviceydelser. Blandt de fem lande på listen har Bulgarien de laveste leveomkostninger, svarende til blot 40% af en tilsvarende levestandard i Danmark.

I følge Numbeo koster en stor treværelses lejlighed i bycentrum ca. 3.500 kr. om måneden, og man kan forvente at betale ca. 160 kr. for en treretters menu for to på en restaurant i mellemklassen.

Fordele ved Bulgarien

 • Lav skat
 • Varmt og godt vejr. Især er der nogle fantastiske badestrande ved Sortehavet. Landets tredjestørste by, Varna, er på størrelse med Aarhus og ligger lige ud til Sortehavet. Hvis man er til sol, strand og byliv, bliver det næppe bedre.

Ulemper

 • Sproget: Bulgarsk et sydslavisk sprog. Fra et grammatisk perspektiv er bulgarsk muligvis blandt de slaviske sprog, som er lettere at lære. Men man skal alligevel indstille sig på at gøre en betydelig indsats, samt naturligvis vænne sig til det det kyrilliske alfabet.
 • Korruption: Bulgarien har længe været plaget at korruption og er fortsat blandt de mest korrupte lande i Europa. I følge Transparency International er der dog langsom bedring i sigte.

En udvalgt video om Bulgarien

Italien

Leveomkostninger i forhold til Danmark: 79%

Italien er det dyreste land på listen, og faktisk på niveau med Tyskland. Men det er dog fortsat mærkbart billigere end Danmark.

Skatten er også lavere end i Danmark, men det er den jo i alle lande. Den italienske indkomstskat er progressiv og går fra 23% til 43% samt et bundfradrag, som afhænger af alder og indkomsttype. Skat på investeringer ligger typisk på 12,5%, men kan dog nå op til 40% under særlige omstændigheder.

En stor treværelses lejlighed i bycentrum koster ca. 8.400 kr. om måneden, og man kan forvente at betale ca. 370 kr. for en treretters menu for to på en restaurant i mellemklassen. Det er knap halvdelen af et besøg på en tilsvarende restaurant i Danmark.

Fordele ved Italien

 • Vejret: Italien er kendt for sit gode klima. Landets udstrækning fra den schweiziske grænse til langt ud i Middelhavet giver samtidig stor frihed til at vælge det klima, man selv foretrækker.
 • Maden! I sig selv grund nok grund til at flytte til Italien.
 • Historien: Italien er fuld af historie, ruiner og velbevarede bygninger. Er man blot lidt historieinteresseret, kommer man aldrig til at kede sig.
 • Sproget: I forhold til flere af de andre lande på listen er italiensk relativt overskueligt at sætte sig ind i. I følge The Foreign Service Institute (FSI) er italiensk blandt de letteste sprog at lære.
  FSI’s liste er dog lavet til engelsktalende studerende. Men i betragtning af, at Dansk og engelsk har mange lighedspunkter, og at dansk ligeledes er blandt de lettere sprog på listen, er det ikke urimeligt at antage, at vi danskere vil have relativt let ved at lære italiensk. Det giver også intuitivt god mening. De fleste af os forstår i forvejen en smule basalt italiensk og kan sjusse os frem til betydningen af en del ord.

Ulemper

 • Skatter og leveomkostninger er relativt høje i forhold til de andre lande på listen.
 • Modsat de Central- og Østeuropæiske lande på listen har Italien kun oplevet begrænset økonomisk vækst de sidste mange år. Det kan være en fordel, fordi man dermed ikke forventer mærkbar stigning i leveomkostningerne. Men det kan også være en ulempe, hvis man har planer om at slå sig ned og investere langsigtet i landet.

En udvalgt video om Italien

Polen

Leveomkostninger i forhold til Danmark: 48%

Efter murens fald har Polen oplevet en imponerende og konstant stigning i produktivitet og levestandard. Selv under finanskrisen i 2008/2009 fortsatte væksten med positivt fortegn.

Det økonomiske udgangspunkt var dog meget lavt, og trods den ganske betydelige vækst er Polen fortsat blandt de billigere europæiske lande at leve i. Og det giver gode muligheder for at slå sig ned og eventuelt investere i landet.

Polen er også blandt de største lande i EU, med stor geografisk variation og muligheder for alle, uanset om man foretrækker byens mylder, havet eller en stille bjerghytte.

En stor treværelses lejlighed i bycentrum koster ca. 5.800 kr. om måneden, og man kan forvente at betale ca. 180 kr. for en treretters menu for to på en restaurant i mellemklassen.

Fordele ved Polen

 • Tæt på Danmark: Hvis man vil leve billigt og samtidig have relativ kort afstand til familie og venner i Danmark, er Polen et optimalt sted at slå sig ned.
 • Stor geografisk og biologisk diversitet: Sandstrande, store skove, bjerge, byer og sågar vilde heste og bisonokser.
 • Solid vækstøkonomi: Gennemsnitlig årlig vækst på 4,2%.

Ulemper

 • Sproget: Det polske sprog er svært at lære. Der er meget få ord, som minder om de danske (eller engelske), og grammatikken er både kompliceret og baseret på en helt anden logik, end det vi kender fra dansk og engelsk.

En udvalgt video om Polen

Tjekkiet

Leveomkostninger i forhold til Danmark: 53%

Tjekkiet har oplevet en gevaldig udvikling siden murens fald, både politisk og økonomisk. Med få undtagelser har der år efter år været en moderat men solid vækst på gennemsnitligt 2,6% (1,1%-point mere end Danmark) og en mærkbar stigning i levestandarden.

Tjekkiet har en lang historie med mange historiske bygninger og fantastiske naturområder. Der er en nogle kedelige industribyer, som ikke er værd at slå sig ned i. Men mindst lige så mange velholdte og smukke steder. Hvis man foretrækker at bo i byen, kan man for en overskuelig pris følge den tjekkiske tradition med at erhverve sig en lille naturskøn hytte til brug i weekender og helligdage. Fx i vindistriktet i den sydøstlige del af landet.

En stor treværelses lejlighed i bycentrum koster ca. 6.600 kr. om måneden, og man kan forvente at betale ca. 175 kr. for en treretters menu for to på en restaurant i mellemklassen.

Fordele ved Tjekkiet

 • Lav skat: 15% flad skat er normen. Lønindkomst beskattes dog reelt med ca. 30% inkl. “arbejdsmarkedsbidrag”, obligatorisk sundhedsforsikring og pension.
 • Let at nå resten af Europa: Tjekkiet ligger lige midt i Europa. Det betyder, at de fleste destinationer ligger omkring en times flyrejse fra hovedstaden, Prag. Samtidig ligger landet omkranset af Tyskland, Polen, Østrig og Slovakiet, som kan nåes i bil.
 • Kulturen: Den tjekkiske kultur minder på mange måder om en mere liberal version af den danske. Bortset fra sproget, vil man ikke opleve de store kulturchok eller utilsigtet fornærme nogen.
 • Trygt: Voldskriminaliteten er meget lav i Tjekkiet, og drabsraten er blandt verdens laveste.

Ulemper

 • Sproget: Som polsk er tjekkisk yderst svært at tilegne sig. Det kan jeg i øvrigt skrive under på, da jeg selv gør en ihærdig indsats for at blive bedre til det. Tjekkisk er umiddelbart en smule sværere at lære end polsk pga. de mange forskelligartede og inkonsistente grammatiske endelser.
 • Indlandsstat: Som danskere er vi vant til havet. I Tjekkiet er der floder og søer, men intet hav og saltvand. Indlandsklimaet betyder også, at der bliver dejligt varmt tidligt på foråret men samtidig virkelig koldt om vinteren. Selvom at Tjekkiet ligger ca. 1.000 km sydligere end Danmark, er gennemsnitstemperaturen om vinteren lavere end i Denmark og ofte et godt stykke under frysepunktet.

En udvalgt video om Tjekkiet

Portugal

Leveomkostninger i forhold til Danmark: 59%

Portugal tilbyder den optimale kombination af det, som mange af os søger: Vand, varme, lave leveomkostninger og lave skatter. Samt et varieret landskab med rigelige muligheder for at opleve naturen.

Et af de helt særlige fordele for tilflyttere er muligheden for at være registreret som ‘Non Habitual Resident’ i 10 år. Det giver bl.a. 20% flad skat på portugisisk indkomst og skattefrihed for al indkomst, der ikke stammer fra Portugal. Fx udbytte, renteindtægter og anden passiv indkomst. I praksis er NHR mere kompliceret end som så, men med det rigtige forarbejde er der gode muligheder for at nyde godt af både lave skatter og lave leveomkostninger.

En stor treværelses lejlighed i bycentrum koster ca. 8.300 kr. om måneden, og man kan forvente at betale ca. 225 kr. for en treretters menu for to på en restaurant i mellemklassen.

Fordele ved Portugal

 • Skatten: Muligheden for at bo skattefrit i 10 år er et stort plus.
 • Middelhavsklimaet betyder milde vintre. Samtidig giver beliggenheden ud til Atlanterhavet relativt milde somre. Man skal dog være forberedt på en del regn.
 • Sproget: Som italiensk ligger portugisisk efter FSI’s vurdering blandt de lettere sprog at lære.

Ulemper

 • Bureaukratisk: Bureaukratiet i Portugal arbejder langsomt og er svært at gennemskue. Forbered dig på at blive frustreret, når du kontakter en offentlig myndighed. Især hvis du ikke taler sproget flydende.
 • Som med Italien, har Portugal de sidste mange år haft lav økonomisk vækst.

En udvalgt video om Portugal

Honorable mentions

Der er mange interessante lande i Europe. Her er nogle flere, som ikke nåede listen, men som alligevel kan være interessant at kigge nærmere på, hvis man vil bo billigere end i Denmark.

Kroatien: Kroatien er blevet et populært mål for mange ‘expats’. Vejret er godt og boligpriserne overkommelige.

Malta: Lave leveomkostninger, relativt lave skatter, engelsktalende befolkning og masser af sol. What’s not to like? Det skulle da lige være den isolerede placering i Middelhavet, som gør det mere besværligt (og dyrere) at besøge andre lande.

Tyskland: Både skatter og leveomkostninger er et hak lavere end i Denmark. En bolig syd for grænsen kan sænke leveomkostningerne med ca. 20% og samtidig give kort afstand til hjemlandet.

Estland: Koldt klima men en kultur, der ikke afviger så meget fra Skandinavien. Engelsk er udbredt, og det er meget let og ubureaukratisk at starte og drive virksomhed fra Estland. Landet er dog meget lille og sproget svært at mestre.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

5 kommentarer til “5 europæiske lande, hvor man kan leve billigt

 1. Jeg undrer mig lidt over at Frankrig ikke er nævnt med et ord – men til gengæld Tyskland. Leveomkostningerne i Frankrig er ligeledes lave, velbemærket hvis man bevæger sig væk fra storbyerne og populærområderne som Côte D’Azur. Således kan du f.eks. købe! et hus i Languedoc eller Bretagne fra 40.000 Euro og leje en 3-værelses til 500 Euro. Et indkøb i et supermarked ligger omkring 30 % lavere end i DK. Og så har de også masser af god mad og vin ;). Mange har lært fransk eller latin i skolen, så sproget kan læres.

 2. Til Berit,så typisk danskt at brokke sig i stedet for at gi et positivt svar,som f.eks Det er også en mulighed at vælge Frankrig og nævne de ting du fremhæver i dit svar til Hr, pengepuger…. En af grundende til at jeg gerne vil flytte væk fra Danmark er lige præcis danskernes totalt mig mest og først mentalitet og jeg ved forøvrigt bedre end dig,det er til at kaste op over,og hvis man flytter kan man jo ligeså godt tage nogle goder med i købet… bliv du i Danmark Berit… og tak til Hr. Pengepuger for et fedt oplæg,thumps up til dig

  1. Undskyld mig Pia Nielsen, men jeg kan ikke se, at jeg brokker mig. Jeg står fuldstændig uforstående over for din kritik af mit indlæg. Tvært imod var det tænkt som et positivt input. I øvrigt så er jeg netop ved at købe hus i Frankrig og flytter derned til næste år. Og så synes jeg, at du måske bør finde kammertonen. For lige nu er det dig, der brokker sig.

  2. Du har da lige bevist at du er den største brokrøv, du kan ikke flytte væk fra dig selv husk det! Berits kommentar var saglig og konstruktiv

Kommentarer er deaktiveret

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com