Hvad er minimalisme?

Minimalisme

Minimalisme er et udbredt buzzword, som benyttes i mange forskellige sammenhænge – ikke mindst inden for privatøkonomi. Men kan (og bør) vi bruge minimalisme som et middel til at opnå økonomisk frihed?

For at kunne diskutere begrebets validitet må vi først definere det. I min research er jeg stødt på mange forskellige beskrivelser, som er meget vage (ironisk nok). Andre er mere konkrete, men kun relevante inden for ét bestemt område. Dette er mit forsøg på at samle de forskellige fortolkninger og beskrivelser til en konkret og almengyldig definition:

Minimalisme er at fokusere på det, som har størst betydning, ved at fremhæve de vigtigste elementer og fravælge alle andre detaljer, som kan være kilde til distraktion og fortolkning. Princippet er gældende for både kunst og kultur såvel som minimalistisk livsstil.

Begrebet refererer som nævnt til to overordnede emner, kultur og livsstil, som på overfladen er forskellige, men som begge er baseret på samme filosofi.

Indholdsfortegnelse

Minimalisme i kunst og arkitektur

Inden for kunstverdenen referer minimalisme til en genre, der opstod efter Anden Verdenskrig, og som havde sin storhedstid i 1960erne. Minimalismen er typisk abstrakt og kendetegnes ved enkelthed og få detaljer, som kun viser værkets vigtigste bestanddele.

Minimalistisk arkitektur står især i kontrast til barokken med dets mange detaljer, storhed og overvældende pragt. I billedet nedenfor ser vi kontrasten mellem Den store Mariakirke (Santa Maria Maggiore) i Rom og den (tidlig) minimalistiske Grundtvigskirke i København.

To kirker2

Barokken var et resultat af den katolske kirkes modreaktion på den protestantiske reformation, og skulle fremhæve kirkens magt og vælde. Hvorimod formålet med minimalistisk design er at fremhæve det essentielle og de grundlæggende aspekter af objektet på en så enkel som mulig måde. Det vil sige at gøre beskeden eller formålet let forståeligt, i stedet for at beskueren skal fundere længe over, hvad kunstneren eller arkitekten ville sige.

I billedet ovenfor er formålet med Grundtvigskirken tydelig: At bede til Gud. Det er også formålet med Den store Mariakirke, men med en anden, mere subtil, besked: At den katolske kirke er mægtig. Samt et væld af religiøse fortællinger, som er afbilledet overalt, og som fjerner fokus fra hovedformålet.

Ikke dermed sagt, at den minimalistiske stil er objektivt bedre. Man kan sagtens argumentere for, at den romerske kirke er smukkere, man må dog samtidig erkende, at den er betydeligt mere distraherende.

Minimalisme som livsstil

Ideen bag den minimalistiske designkultur er grundlæggende det samme som filosofien bag den minimalistiske livsstil: At skære det overflødige fra og fokusere på det, man ønsker at fremhæve.

Det vil i praksis sige at minimere distraktioner, ligegyldigheder og diverse kilder til stress eller manglende fokus.

Hvordan kan man leve minimalistisk?

At minimere mængden af personlige ejendele er vel det, som de fleste tænker, når de hører begrebet. Måske vækker det billeder af næsten tomme lejligheder med en enkelt sofa, et tæppe og en lampe.

Minimalistisk stue

Og, ja, minimalisme kan blandt andet bestå i kun at minimere antallet af ejendele, men er langt fra det eneste.

Det kan også være at minimere andre former for distraktioner og unødvendigheder. Fx fravalg af sociale medierSelvom det naturligvis er svært at dele billeder af sit minimalistiske hjem uden Instagram :-(

Minimalistisk privatøkonomi kan være at bruge penge mindre ofte ved fx at købe ind én gang om ugen (eller måneden) i stedet for daglige småindkøb. Ikke nødvendigvis for at spare penge, men for at bruge mindre tid i butikkerne samt at holde antallet at transaktioner nede og dermed gøre budgettet mere simpelt.

Samtidig vil et minimalistisk budget bestå af få, men essentielle, kategorier.

Minimalisme kan også være at minimere rod i hjemmet uden nødvendigvis at have få ejendele. Fx ved at have en klar oprydningsrutine og en fast plads til alt.

Det kan også være at opretholde en fast daglig rutine af vaner, som ikke kræver så mange overvejelser. Fx at stå op og gå i seng samme tid, have mange sæt af det samme tøj i stedet for at skulle beslutte sig hver morgen osv.

En minimalistisk investor vil undgå konstant at skulle træffe beslutninger ved at skære strategien ned til det grundlæggende formål at øge formuen. Han vil investere i nogle få, udvalgte, fonde og konsekvent investere det samme beløb hver måned – med automatisk geninvestering, naturligvis.

En minimalistisk bolig vil være et enkelt hjem uden afledte distraktioner. Fx en etværelses lejlighed med minimalt vedligehold, og hvor hovedrengøring kan foretages på et kvarter.

Minimalistisk transport er en cykel og et klippekort (eller hvad man bruger nu til dags) til de længere rejser. Eventuelt en lejebil, hvis behovet opstår.

Minimalisme kan også være socialt. At prioritere at tilbringe sin tid med de mennesker, man holder mest af, og som bidrager med det mest konstruktive samvær. Og samtidig undgå dem, som skaber kaos og fjerner fokus fra det (og dem), man prioriterer højest.

Fordelene ved minimalisme

Den primære fordel ved at tage en minimalistisk livsstil til sig er et klarere sind uden for mange afvigelser fra det den retning, man har lagt sig. Det giver overblik til at fokusere på det, man prioriterer højest – hvad enten det er familien, forretningen eller slet og ret fred og ro.

Hvis det ikke vælter ind med regninger, man ikke bliver forstyrret af uvelkomne, ikke skal vedligeholde en masse ting og sager og ikke skal bruge en time på at vælge dagens beklædningsgenstande, er der meget mere overskud til de vigtige ting.

Ulemper ved minimalisme

Da minimalisme har fokus på de brede, overordnede, linjer, er det også mest effektivt, når frihed fra distraktioner er det vigtigste. Ulempen er, at man potentielt går glip af relevante detaljer.

Et eksempel er vores budget, som bestemt ikke er minimalistisk. I stedet for 4 – 5 overordnede kategorier, har vi over 80 underkategorier, som gør det muligt at optimere ned til mindste detalje. Her er det lettere at miste fokus, og det tager lidt længere tid at håndtere. Til gengæld er det meget lettere af finde spild, som kan skæres fra.

Med hensyn til at minimere mængden af ejendele giver minimalisme også mindre fleksibilitet, når man har brug for andet end det mest essentielle. Særligt i hastesituationer.

Fx er det en fordel af have en boremaskine, når noget skal bygges, repareres eller hænges op. At låne eller leje hver gang der er brug for noget, kan godt blive mere besværligt end at have en liggende i skuffen. Drift og vedligehold af bil er bestemt heller ikke minimalistisk, men dog noget lettere, når man skal bruge den.

Minimalisme er ikke altid sparsommelighed

Denne lille robåd på blot 257 fod er døbt Venus. Det er en minimalistisk superyacht, som blev bestilt af CEO for Apple, Steve Jobs, for en pris på over 100 millioner euro. Desværre nåede Jobs aldrig at se båden, da han døde året inden den var færdigbygget.

Man kan indvende, at en superyacht kræver en masse vedligehold og en stor besætning, og at det vil være en evig kilde til distraktioner. Men milliardærminimalisme kan bestå i at have én mand ansat til at administrere driften, således at man blot stiger om bord uden at forholde sig til, om motoren skal have skiftet olie.

Jobs var minimalist. Ikke i den forstand, at han ikke ejede noget af værdi, man fordi han holdt af enkle designs, enkle funktioner og få ejendele. Hans filosofi afspejles også klart i såvel iPhone som alle andre Apple-produkter. Ikke kun i det ydre design, men også i brugervenlighed og let tilgængelige funktioner.

Man kan således sagtens bruge rigtig mange penge og fortsat være minimalist. En ny iPhone koster en formue, men dog er det et potentielt minimalistisk produkt. Omend iPhone-ejere næppe er minimalister, hvis de bruger telefonen til at lade sig distrahere af sociale medier og andre former for information og underholdning.

Minimalisme kan med andre ord både være et designerbord fra Arne Jacobsen til 50.000 kr. eller et Lerhamn spisebord fra Ikea til 699 kr. Det som afgør, om de hver især er minimalistiske, er, om de udfylder et essentielt formål, der ikke bidrager til at øge hverdagens distraktioner.

Selvfølgelig kan minimalisme også sagtens kombineres med at spare penge. Selvom at dyre varer kan være minimalistiske, er indkøb og ejerskab af mange (dyre eller billige) produkter det ikke. Samtidig vil finansiering ved hjælp af gæld heller ikke være minimalisme, da det komplicerer tilværelsen.

Minimalisme er et spektrum

Som med så meget andet, behøver minimalisme ikke at være alt eller intet. Filosofien kan fint inkorporeres i nogle dele af livet og ikke i andre.

Med to børn og en stor glæde for værktøj, står minimalisme af ejendele ikke højt på vores liste. Til gengæld har vi minimeret de faste udgifter og elimineret al gæld. To ting, som ofte er kilde til megen distraktion.

Jeg har også længe holdt forbruget af digital underholdning (film, spil mv.) på et absolut minimum og arbejder konstant på ligeledes at skære forbrugt af (a)sociale medier ned til ren “business”. Tiltag som har givet et utroligt overskud til at skabe og lære nyt i stedet for at henfalde til passiv underholdning og tidsrøveri.

Vi er dog langt fra hvad man normalt ville kalde for minimalister. Men med rette fokus flytter vi os langsomt i den retning.

I bund og grund handler det om at træffe bevidste beslutninger og om at finde en god balance. At bruge dele af den minimalistiske filosofi og livsstil som middel til at hjælpe een videre mod sine mål i stedet for at se det som målet i sig selv.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

4 kommentarer til “Hvad er minimalisme?

 1. Da jeg var på SU lærte jeg minimalismelivsstilen på den “hårde” måde.
  Med børn, SU, studiejob osv. Smalkost.
  Det var sundt, og jeg har efterfølgende haft gavn af denne tilgang.

  Kan kun anbefale at man stopper op og reflekterer over sin tilværelse med henblik på om man vitterlig har behov for al det jordiske gods?

 2. Tak for et godt indlæg som altid.
  I forlængelse af dit gode indlæg kan man anbefale folk at læser ”the Millionaire Next Door” af T. Stnaley og William Danko, som beskriver en rækker karaktertræk ved folk der er blevet millionærer ved hårdt arbejde, flid og sparsommelighed. Bogen er på engelsk, og selvom den omhandler amerikanske forhold, kan man drage mange almene konklusioner, herunder til dit oplæg og blog om minimalisme, sparsommelighed og investering.
  Ved lejlighed kunne det være interessant at høre dine syn på f.eks:
  A) Ejendomsaktier, B) Skatteoptimering af investeringer (kun lovlige naturligvis), herunder lidt mere om ophold i udlandet, som du har skrevet lidt om, men gerne mere C) Investeringer gennem virksomhedsskatteordning, fordele/ulemper? D) Hvordan man finder billige grunde/huse på øer, som I har gjort. E) Hvor mange banker/depoter bør man have (konkurrence (opnå billigere priser, depoter mm)?, F) Tanker omkring valg af revisor/eller gøre det selv… OSV. osv…
  Ovenstående er bare mine forslag. Tak igen. Mvh, M.

  1. Hej Martin, tak for de pæne ord og for de gode forslag. Flere af dem er allerede på listen, og andre kommer nu til :)
   Jeg har faktisk tidligere udgivet en anmeldelse om The Millionaire Next Door på https://pengepugeren.dk/2018/10/boganmeldelse-the-millionaire-next-door/ og er helt enig. Det er en grundig (op opløftende) analyse, de to herrer har begået.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com