Hvad er din sande løn?

Det er dyrt at pendle

Bringer du en pæn indtægt hjem fra kontoret hver måned? Det er meget sandsynligt, at du ikke tjener nær så meget som du tror, du tjener.

Vi tænker ofte på vores lønindtægt efter skat som vores nettoløn, dvs. vores samlede indtægt ved at arbejde. Men for mange af os er arbejde også forbundet med udgifter. Måske kører du i bil eller tog, måske forventes du at gå i særligt tøj, som du ellers ikke ville have købt. Din sande nettoløn må derfor  beregnes som løn efter skat minus udgifter forbundet med at opretholde jobbet.

Lad og tage udgangspunkt i Poul. Poul tjener 30.000 kr. efter skat hver måned. Det er slet ikke en dårlig indtægt, men Poul pendler også dagligt 50 km hver vej, og han forventes at gå i jakkesæt med dyre navne i syningen.

Pouls pendling koster i alt 3 kr. pr km efter befordringsfradrag, og det koster ham gennemsnitligt 10.000 kr. om året at holde garderoben nogenlunde opdateret. Han spiser også i kantinen, hvor frokosten koster 30 kr. Desuden har han også et barn i vuggestue til en månedlig pris på 3.200 kr. 11 måneder om året.

Udgift Beregningsgrundlag Årligt Månedligt
Transport 216 dage á 3kr. x 100 km  kr. 64.800,00  kr.    5.400,00
Tøj  kr. 10.000,00  kr.       833,33
Mad 216 dage á 30 kr.  kr.   6.480,00  kr.       540,00
Børnepasning 11 md á 3.2000 kr.  kr. 35.200,00  kr.    2.933,33
I alt  kr.    9.706,67
Nettoløn  kr. 20.293,33

Pludselig ser Pouls løn ikke så imponerende ud, og vi har endda været generøse ved ikke at medregne den tid, han investerer i at shoppe efter jakkesæt, køre i bil, hente og bringe i vuggestuen osv.

Nogle af de arbejdsrelaterede udgifter kunne Poul spare ved at flytte eller eventuelt finde et job i gåafstand fra sit hjem, i en industri hvor der er mindre forventninger til hans beklædning. Måske er jobmulighederne lavere i hans nærområde, men han kunne gå 6.000 kr. ned i løn og stadig tjene på skiftet. Hvis Poul endda kunne tjene sine penge hjemmefra, var pengene til børnepasningen og kantinen ligeledes sparet, og han skulle nøjes med at skaffe lidt over 20.000 kr. for at det ville gå lige op.

Der er naturligvis ingen som siger, at Poul partout skal skifte job. Måske er han vild med sit arbejde, eller måske giver det ham særlige karrieremuligheder på længere sigt. Men det er vigtigt at han er sig bevidst om hvad det reelt koster at opretholde sit umiddelbart godt betalte job.

Har du et dyrt job? Betaler du ekstra for at bo i nærheden eller måske pendler du langt? Betaler du selv for slipset eller sikkerhedsskoene? Prøv at beregne din sande time- eller månedsløn, måske bliver du overrasket.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

One thought on “Hvad er din sande løn?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com