Sådan får du det billigste mobiltelefoni

Jeg elsker min smartphone. Den er med overalt, og den hjælper mig hele dagen. Jeg bruger især kalenderen, e-mail og internetbrowseren. Men jeg bruger også Keep til et notere nye ideer og musikafspilleren til af afspille musik, podcasts og lydbøger. Og selvom at mobilbruget til tider tager overhånd, så ville dagligdagen være meget mere besværlig uden min smartphone.

Tænk hvor utroligt hurtigt den teknologiske udvikling sker. Jeg købte min første smartphone, en Nokia N95, i 2007. Det var en af de første smartphones og absolut toppen af poppen. Sidan da er udviklingen gået hurtigere og hurtigere, og i dag ejer næsten alle en mobiltelefon, som kan gå på internettet.

Men ikke alene er både smartphones blevet hurtigere og mere effektive, også det mobile internet er i dag langt, langt hurtigere og billigere, end det var i 2007.

I 2007 tilbød CBB noget af det billigste mobiltelefoni, der kunne købes. Det kostede 9,99 kr. pr megabyte mobil data! Den gang ville 5GB mobil data med andre ord have kostet (og hold nu godt fast) 50.000 kr. om måneden hos CBB! Og så skulle man stadig betale for tale og SMS. I dag koster deres billigste pakke med 5 gigabyte 4g mobilt internet, 9 timers taletid og fri SMS & MMS lige under 100 kr. om måneden.

Man skulle tro, at dette enorme prisfald ville havde sparet os alle for en formue på mobilregningen. Det har det måske også, men mange vælger i stedet at købe en ekstra dyr mobiltelefon på afbetaling. Hvor mobilproducenternes dyre high-end telefoner tidligere var forbeholdt os teknologinørder, så købes de nu også i høj grad af almindelige forbrugere.

For eksempel koster den nye iPhone 6 ca. 5.000 – 7.600 kr. alt efter model. Ja, mindst femtusinde kroner for en mobiltelefon! Og alligevel vælger 40 % af danskerne en iPhone, når de køber ny smartphone.

Spar når du køber smartphone

Bevares, i et historisk perspektiv er 5.000 kr. pebernødder for at kunne kigge på nuttede katte og læse omfattende leksika på toilettet. Men selvom vi lever i en forunderlig Jetsons Verden af næsten ubegribelige proportioner, så er der ingen grund til at smide penge ud af vinduet. Vi nåede trods alt ikke til dette teknologiske udviklingsniveau ved at overforbruge.

Og her kommer vi til kernen i kritikken af tidens mobilforbrug. Mange af de dyre mobiler koster mere end man nogensinde ville betale ud af lommen, men med afbetalings- og tilskudsordninger føles det ikke så slemt. “Nårh ja, jeg betaler da bare nogle hundrede kroner hver måned i et år eller to, så er det ikke så dyrt!

Jo, det er meget dyrt, og det dræner pengekassen. Det går ud over din frihed.

Tidligere gav tilskudsordningerne bedre mening for en del af os, fordi  mobilabonnementer var dyre, og man fik rabat på mobilen mod at binde sig til et halvt års abonnement. Men i dag er abonnementer så billige, at der for de fleste mennesker ikke er penge at spare ved at købe telefon med tilskud.

Den gode nyhed er, man kan spare mange penge ved at købe en telefon, som ikke længere er det sidste nye skrig, uden at måtte gå alt for meget på kompromis med kvaliteten. Som teknologinørd, er jeg naturligvis også tiltrukket af den ekstra regnekraft og de ekstra skærmpixels, som mobilproducenternes dygtige ingeniører har proppet i de nyeste mobiler. Men ikke når ekstraprisen er 2.000 – 3.000 kr. eller endnu mere. Specielt ikke i vor tid, hvor den eksponentielle teknologiske udvikling betyder, at du knapt nok når at oplade din nye ultradyre iPhone, inden den er forældet.

Men netop på grund af den hastige udvikling, så kan vi i dag købe tidligere generationer af smartphones, som stadig er af virkelig høj kvalitet.

For ikke så længe siden udskiftede jeg min gamle HTC med en Samsung S3. Modellen er ca. 2 år gammel, og der er i mellemtiden kommet både en S4 (4.000 kr.) og en S5 (5.000 kr.). Men S3 er stadig et højteknologisk vidunder med fire kerner, højopløselig skærm, NFC osv. På alle måder et godt produkt som for ganske nylig af forbrugerne blev anset for at være en af verdens bedste telefoner. Pris: 2.000 kr.

I betragtning af at mange af os køber ny mobiltelefon ganske ofte, bliver det over en årrække til en meget stor besparelse, hvis man vælger en lidt ældre version end den allernyeste.

Spar på mobilabonnementet

Mobilabonnementer er i de seneste år blevet udvidet med mere og mere indhold. En typisk abonnementspakke med 9 timers taletid, 5GB mobilt data og fri SMS/MMS koster i dag knap 100 kr. Det burde være tilstrækkeligt for de fleste af os. Men hvis man ikke har skiftet abonnement for nylig, kan man meget vel have valgt en større pakke, som ikke længere er nødvendig.

Prøv at logge ind på din mobiludbyders website og se, hvor meget data du har brugt. Sandsynligvis har du brugt betydeligt under de 5GB, som er standarden for det billige abonnement. Måske har du også brugt langt under 1GB.

Hvis du betaler mere end 100 kr. om måneden, betaler du sandsynligvis for noget, du slet ikke bruger. Og hvis du kan skære abonnementet ned fra fx 150 til 99 kr. svarer det til en besparelse på 612 kr. om året eller 6.120 kr. over 10 år.

Der er kort sagt tusindvis af kroner at spare, hvis du undersøger om du kan leve med et billigere abonnement, og køber en marginalt ændre model næste gang, den gamle mursten skal udskiftes.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com