Spar mange penge med elektroniske termostater

Varme er dyrt, ikke mindst på grund af de afsindige afgifter der desværre er pålagt noget så fundamentalt som at holde sig varm i et nordisk land.

Uanset om du varmer din bolig med olie, fjernvarme, gas eller sågar jordvarme og andre vedvarende energikilder, er det derfor sund økonomisk fornuft at spare på sit energiforbrug og derved spare penge.

Varmeregning inkl. afgifter
Yep, du betaler også afgifter (moms) af afgifter.

Én løsning er at skrue ned for termostaten, og så tage en tyk trøje på. Men med den lange vinterperiode, vi har her i landet, er det ikke sjovt at pakke sig ind i tæpper og vente på sommerens komme. Og der er da heller ingen grund til at leve et koldt og hårdt liv i som i middelalderen, når nu moderne teknologi har gjort det muligt at leve komfortabelt uanset årstid.

Heldigvis er der en måde at spare på varmeudgifterne, som både er let, hurtig, og ikke indebærer, at man gemmer sig under dynen med en varmedunk. Det er sågar en meget billig investering, som hurtigt kan mærkes på bundlinjen.

Og som så meget andet, er løsningen resultatet af moderne teknologi… nemlig elektroniske termostater.

Indholdsfortegnelse

Hvordan kan elektroniske termostater sænke energiforbruget?

Elektroniske termostater kan indstilles til at ændre rumtemperatur på forskellige tidspunkter af døgnet og forskellige dage i ugen.

Når du fx er på arbejde, er der ingen grund til at bruge penge på at opvarme huset for fuldt blus, og når du sover, kan du skrue ned for varmen i stuen og på kontoret. Man kan naturligvis gøre det samme med en almindelig termostat, men hvem husker eller gider konstant at rende rundt og skrue på boligens termostater? Måske hvis man bor i en lille lejlighed med en enkelt radiator eller to, men lige så snart du har flere, bliver det bøvlet.

Desuden kan en elektronisk termostat tænde for varmen lidt før man kommer hjem, så boligen er varm, når man træder ind af døren. Dertil kan man finindstille elektroniske termostater, så der fx er lidt varmere på badeværelset i det tidsrum hvor i går i bad, og et par grader køligere resten af dagen. Det lyder måske ikke af så meget, men der er ca. 5 % pr. grad at spare på varmeregningen.

Én ting man dog skal huske, når man har varierende temperaturer i boligen er at lukke dørene ind til de mere kølige rum. Ellers øges risikoen for kondensdannelse og dermed skimmel. Desuden kommer der kold luft ind i de varme rum, og så skal radiatorerne på overarbejde.

Hvis der bare er nogle få graders forskel, mener jeg dog ikke, at der er bydende nødvendigt at holde dørene lukket. Fx har vi et 1-2 grader lavere temperatur i gangen end i stuen, men vi lukker ikke konstant dørene af den årsag. Det gør vi derimod i døren til toilettet og soveværelserne.

Anmeldelse af elektroniske termostater

I familien Pengepuger benytter vi to forskellige termostater: Den dyre Danfoss Living Eco og en meget billig no-name radiatortermostat fra Silvan.

Det eneste navn jeg kan finde på den billige model, er NSH nordic, som sikkert har importeret dem fra Kina. Vi har monteret begge typer i huset, og har derfor erfaring med begge. Den erfaring vil jeg gerne dele med mine kære læsere, så derfor er her en anmeldelse af hver af de to modeller.

Danfoss Eco Living termostat

Danfoss Eco Living elektronisk termostat

Danfoss producerer to udgaver af deres elektroniske radiatortermostat: Living Eco og Living Connect. Forskellen er, at Eco skal indstilles individuelt, hvorimod Connect er trådløst forbundet til et centralt display, som gør det muligt at indstille boligens temperatur uden at skulle rode med hver termostat. Connect er således hurtigere at indstille, men også meget dyrere. Forvent en udgift på ca. 5.000 kr. for 5 termostater og et display. Det vil jeg ikke betale for den smule ekstra bekvemmelighed. Derfor bruger vi Eco Living modellen.

Danfoss er kendt for høj kvalitet, og det ry lever deres elektroniske termostater også op til. Designet er simpelt og pænt, og den fylder ikke så meget. Den føles robust, og har da hidtil også overlevet en del vold fra nysgerrige Baby Pengepugeren.

Den høje konstruktionskvalitet slår dog også igennem på prisen. Mange steder koster termostaten ca. 400 kr. Den billigste pris jeg har fundet, er hos Harald Nyborg, hvor prisen er 288 kr. stykket. Hvis du har en gammel termostatventil, skal du også bruge en adapter, som jeg har set til 75  og 100 kr. i hhv. Silvan og Bauhaus.

Men hvor Danfoss har styr på både design og kvalitet, så halter det noget for software og brugervenlighed. Jeg har betydelig viden om og erfaring med alverdens former for elektronik. Ud over privatøkonomi er hardware- og softwareudvikling en af mine passioner. Det er sjældent, at jeg ikke kan gennemskue hvordan man skal indstille og bruge en elektronisk dims. Men Danfoss’ termostat er ganske enkelt ikke brugervenlig. Manualen er rodet og softwaremenuerne er kontraintuitive. Og selvom man vænner sig til menuerne, så tager det stadig en evighed at ændre i indstillingerne. Selv hvis du kun får brug brug for at indstille termostaten én gang, og aldrig rører ved den igen, så er det alligevel en frustrerende oplevelse. Det er simpelthen ikke godt nok, Danfoss!

Fordele:

 • Godt design
 • Fylder meget lidt

Ulemper:

 • Dyr (300 kr plus evt. adapter til 75 – 100 kr.)
 • Bøvlet og kontraintuitivt menusystem

No-name “radiator regulator” fra Silvan

Prisvenlig elektronisk termostat

Jeg havde egentligt tænkt mig at at udskifte de tilbageværende gamle termostater med Living Eco, når jeg en gang kunne overtale mig selv (og Fru Pengepugeren) til at investere de ca. 3.000 kr., som det ville koste at montere dem på resten af husets radiatorer. Det var en udgift jeg vidste var nødvendig, men også lidt svær at acceptere.

Men så en dag, da jeg endelig havde taget mig sammen og var gået i Silvan for at købe adapterer til de Eco Living termostater, jeg havde planer om at købe i Harald-Nyborg, da faldt jeg over nogle sorte bokse med elektroniske termostater i, som jeg ikke tidligere havde set. Pris: 100 kr.

Hvad er mon det for noget bras?” tænkte jeg. “De kan da ikke være meget bevendt“.

Men de så nu gode nok ud. Og da Silvan tilfældigt afholdt deres tilbagevendende “momsfri søndag”, så kostede de sølle 80 kr. stykket. Og så følger der endda adapterer med. Firs kroner for en termostat er meget, meget, meget billigt. Selv hvis de viste dig at være noget bras, ville det være en billig lærestreg i at købe for billigt. Så jeg fyldte kurven med termostater nok til resten af huset.

Vi har pt kun brugt dem i nogle få uger, så jeg kan naturligvis ikke bedømme langtidsholdbarheden, eller hvor hurtigt de tømmer batterierne for strøm. Men hidtil fungerer de præcis som forventet.

Designet er ikke noget at råbe hurra for. De er såmænd pæne nok i forhold til mange af alternativerne (hvorfor skal de alle være så grimme?), men de er meget store og klodsede. Byggekvaliteten er ok. De føles ikke lige så robuste som Danfoss’ Eco Living, men også de har hidtil overlevet nysgerrig babyvold.

Hvorfor de har valgt at vedlægge grå ventiladapterer i stedet for hvide, må guderne vide. Måske er det billigere? I betragtning af at de fleste radiatorer er hvide, ville det være fint, hvis adapterne også var det.

Termostaten afgiver desuden en lille lyd, når den indbyggede motor skubber til termostatventilen. Det betyder, at man i stille omgivelser fra tid til anden kan høre en svag summen i et par sekunder. Det er på ingen måde til gene, og overdøves let af andre lyde. Jeg hører det kun, når jeg ligger i sengen om aftenen, og når jeg laver stille arbejde på kontoret. Personligt kan jeg godt lide at blive bekræftet i, at termostaten virker og styrer varmeforbruget, men andre kan naturligvis have en anden holdning.

Men hvor Danfoss er bedre til design og kvalitet, har denne ukendte producent hyret nogle langt dygtigere softwaredesignere. Menuerne er intuitive og lette at navigere rundt i. Det er meget lettere at indstille tidsperioder, og så har den flere features end Eco Living. Bl.a. kan man se, hvor meget termostatventilen er åben. Der er også børnelås, pause-mode og mulighed for at deaktivere termostaten i sommermånederne, for at spare på batteriet. Til sammenligning med Eco Living er det en langt bedre oplevelse.

Fordele:

 • Meget lav pris
 • Meget brugervenligt menusystem
 • Mange features

Ulemper:

 • Middelmådigt design
 • Stor og klodset
 • En svag lyd når motoren kører

Hvad skal jeg vælge?

No-name og Danfoss termostat
Klik for større billede

Begge termostater har hver deres fordele og ulemper. Hvor Danfoss er bedre til design, så er det ukendte mærke fra Silvan langt foran på brugervenlighed og pris.

I øvrigt har begge termostater en feature, som ikke virker i praksis: I følge vejledningerne skulle de slukke for varmen, hvis man åbner vinduet og rumtemperaturen således hastigt falder. På ingen af de to modeller er det pålideligt nok til at benytte.

Valg af termostat er individuelt. Umiddelbart benytter vi Danfoss’ Eco Living i stuen, som helst skal være præsentabel. I andre rum synes jeg, at det giver bedre mening, at bruge de billige modeller fra Silvan/NSH Nordic.

Opdatering 07-04-2015: Det er nu en vinter siden, at jeg skiftede til elektroniske termostater, og pt har begge modeller holdt uden problemer. Hvor Danfoss termostaterne holdt som forventet, har også de billige termostater fra Silvan vist deres værd som effektive automatiske varmeregulatorer.

Opdatering 24-09-2017: No-name termostaten i badeværelset reagerede ikke længere, når man trykkede på knapperne. Måske var fugten for meget for staklen. Jeg købte en ny af samme model i Harald Nyborg for 98 kr. Stadig en fantastisk deal.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

62 kommentarer til “Spar mange penge med elektroniske termostater

 1. Hej

  Er du stadig godt tilfreds med thermostaterne pr dags dato?

  Mvh Anders

  1. Hej Anders

   Jeg er bestemt godt tilfreds. Drejeknappen på en af de billige (af i alt 7) springer lidt i tallene, så man skal bakse lidt med den for at indstille til den rigtige temperatur. Jeg har tænkt på at åbne den, for at undersøge sagen.
   De andre fungerer upåklageligt. Også den i badeværelset, som udsættes for en del fugt.

   1. Tak for hurtigt.

    Hmm kunne være man skulle prøve et par stykker til de rum der brugt ofte.

    Har dog læst en del dårligt, men du har jo gode erfaringer.

    1. Mit eneste egentlige kritikpunkt er, at de er ganske store og ikke så pæne.

  2. Har du erfaring med THERMy fra Aldi
   Jeg har lige købt 9 stk. og sat de første 3 på, åben vindue
   funktionen virker på dem og alt kan indstilles meget nemt.
   Er der nogen der ved mere om strøm forbrug og kvalitet på disse ?
   Venlig hilsen thomas

   1. Hej Thomas

    Jeg har ikke hørt om THERMy. Hvad har du givet for dem?

    Du kan i øvrigt let vurdere strømforbruget ved at sætte et multimeter mellem batteriet og termostaten :-)

  3. Jeg kan over hoved ikke anbefalde at købe disse termostater hvis du har fjernvarme. Deres største fejl består i at de enden er 100% åbne eller 100% lukket. Altså on / off. Det resulterer i at så længe rum temperaturen er lavere end termostaten er sat til. Sprøjter det varme vand igennem radiatoren og ud igen. Alt den varme du har betalt for, render lige tilbage til varmeværket.

   1. @ martin – var det Termy termostater du ikke kunne anbefale ?
    Hvordan ved man om de andre termostater , feks Danfoss ikke også virker efter om/OFF princippet?

    Mvh Niels m

   2. Hej Martin
    Hvilke termostater henviser du til?
    På de billige bliver ventilen reguleret i små trin. Der er sågar en funktion, der viser, hvor mange procent den er åben.
    Den funktion findes ikke på Danfoss’ termostater, men jeg er ret sikker på, at de heller ikke er 0/1.

   3. “lt den varme du har betalt for, render lige tilbage til varmeværket.”
    Det er hvis længe siden at man har betalt for vandforbruget, og ikke varmeforbruget i fjernvarme
    Hvis man har egen tæller så betaler man for den varme energi man får. Hvis du kun sænker temperaturen lidt, altså køre med høj fremløb og retur, så får du mere opvarmning for pengene, og fjernvarme værket er heller ikke interesseret i at du sænker temperaturen alt for meget.*

    *Det kan være forskel fra værk til værk og på målere.

    De billige målere er helt OK, især må man undres over at de kan lave noget der kan køre 2-3 år på et sæt batterier. Alle de billige måler er “kopier” af en siemens ventil der kom omkring 2000. Har selv sådan nogle, og er kun godt tilfreds, og de lever stadig efter 12 år, så det gør de billige sikkert også.

 2. Tak for et fint review! Jeg sidder lige og overvejer, om det ikke er ved at være på tide at få lavet den mindre investering at få sat elektroniske målere på i stedet.

  Udover dit fine review, fandt jeg en spændende kommentar på en anden side.
  Det ser ud til at den unavngivne du har er en eQ-3.
  De kan bl.a. købes hos ELV og Conradelektronik og fås også i udgaver der kan fjernstyres, så jeg tænker at prøve kræfter med en af de modeller, når jeg lige får talt med vvs’eren om at dreje rørerne, så der bliver plads til de noget større termostater..

  Hvor meget vil du estimere at have sparet på regningen efter installationen? Gerne i procent, så det bliver sammenligneligt! :)

  1. Hej Naja

   Det er svært at vurdere effekten af, at vi skiftede til elektroniske termostater, fordi udetemperaturen er forskellig fra vinter til vinter.
   Desuden kommer besparelsen helt an på hvordan man bruger sine termostater. En elektronisk termostat gør jo i bund og grund intet andet end at regulere varmen automatisk. Hvis du (som jeg gjorde første år i huset) hysterisk regulerer op og ned manuelt, vil der i teorien ikke være nogen besparelse.

   Men dels er det bøvlet at regulere manuelt, og dels er besparelsen hurtigt tjent hjem, hvis man bare en sjældent gang imellem glemmer at skrue ned.

   Tak for tippet om at der findes modeller, der kan fjernstyres. Hvis du køber den type, vil jeg meget gerne høre om dine erfaringer med dem.

   1. Det er der mange, der siger. Jeg har kun en gang oplevet, at den faldt af, fordi vores søn flåede i den.
    Det har han gjort før uden problemer, men han er efterhånden blevet stærk. Heldigvis også gammel nok til at forstå, at det ikke er tilladt.

    De falder bestemt ikke af ved almindelig (ikke voldelig) brug.

 3. Tak for en god gennemgang af de to produkter.

  Jeg har netop investeret i en billig termostat fra Harald-Nyborg – men synes at lyden fra den er generende i soveværelset (der skal kun en flueprut til at vække mig).

  Kan du fortælle noget om, hvor meget Danfoss-termostaten støjer sammenlignet med den billige udgave?

  Jeg er helt sikker på, at den billige termostat vil egne sig fantastisk til ikke-stillerum.

  1. Hej Bantam

   Inden man af- eller påmonterer Danfoss termostaten, skal man først åbne/lukke den helt, og der kan jeg godt høre en lyd, når motoren arbejder. Det er dog ikke nær så tydeligt som ved de billige.

   Men jeg har intet hørt, når den er i daglig drift. Måske har jeg bare ikke bemærket det, men jeg tror, den muligvis reagerer på mindre temperaturudsving og derfor mest arbejder i små ryk af gangen.

   1. Tak for det hurtige svar!

    Jeg skal omkring en kammerat, der har monteret Danfoss Living Connect i sit hus – så under antagelse af, at det er ca. samme mekaniske konstruktion som Danfoss Living Eco, vil jeg prøve at udføre nogle tests, der skal kunne fremprovokere lyden, så jeg kan relatere lydniveauet med den billige termostat.

    Jeg skal prøve at huske at komme tilbage med resultatet her.

    1. Det ville være super Bantam. Jeg har ikke fået købt nogle endnu/installeret. Men den ene termostat er LIGE ved siden af min seng, så det er bestemt en test jeg gerne vil høre resultatet af!

     1. (skriver lige det rigtige sted denne gang)

      Så har jeg fået monteret en Danfoss Living ECO i soveværelset – og er for første gang i en uge ikke vågnet ved en lyd fra termostaten.

      Observationen er med alle mulige forbehold – jeg kan have været overtræt… ;-) – men ikke mindst angiver Danfoss, at den første uge bruger termostaten til at tilpasse sig miljøet, hvor den er monteret, hvorfor reguleringen kan være lidt uforudsigelig i den periode.

      Danfoss-termostaten kan stadig lave tydelige lyde – men det virker som om, det mest er når der skiftes fra komfortintervallet til sænkningsintervallet – men ikke så meget (tilsyneladende), når der laves småjusteringer i selve tidsintervallet. Faktisk har jeg kun hørt svage knik-knak-lyde under driften endnu.

      Jeg har monteret de billige termostater på de andre radiatorer – så må vi se, om de viser sig tilstrækkelige.

      Jeg prøver at vende tilbage med en opdatering, når Danfoss Living ECO-termostaten er kommet rigtigt i stabil drift.

      Jeg købte Danfoss Living ECO hos Harald-Nyborg, hvor den i skrivende stund (feb. 2016) er på tilbud.

      Desværre er der ikke vedlagt en rigtig manual) kun en installations-guide. Der henvises til http://www.danfoss.com for at få mere at vide – men den manual man finder der, er ikke umiddelbart den korrekte til den version, som Harald-Nyborg sælger. Det kan være meget forvirrende.

      Jeg har fundet en engelsk manual til den specifikke model her:

      http://heating.danfoss.com/PCMPDF/VIJPE102%20-%20B2B%201.pdf

      Der findes også en dansk manual til en lidt anden model, men den kan snildt bruges, hvis man ikke kan lide den engelske:

      http://redan.danfoss.dk/PCMPDF/VIJPD101%20-%20B2C%20-%20Danish.pdf

      Vær opmærksom på én ting, som ikke siges tydeligt i nogen af manualerne:

      Når man har skruet termostaten på radiatorventilen, vil den sidde lidt løst og rokke. Det kan man tro er en fejl – men når man fuldfører installations-trinene, strammer den selv til, når mekanikken kommer i kontakt med pinden på ventilen under den første kalibrering.

      1. Jag er glad for, at du endelig kan sove igen :D
       Jeg mener bestemt, at der fulgte en manual med mine Danfoss ECO. Men selv med manual har jeg sjældent oplevet et så besværligt menusystem.

     2. Så har jeg haft Danfoss Living ECO installeret i soveværelset en uges tid – og konklusionen er, at jeg ikke er vågnet til lyden af termostaten en eneste gang siden udskiftningen fra den billige termostat (som vækkede mig mindst to gange hver nat).

      Jeg har monteret de billige termostater på de tre andre radiatorer, og jeg er vældig tilfreds med resultatet – også set i forhold til, at jeg på den måde fik udstyret fire radiatorer med termostater for ca. kr. 600 i stedet for kr. 1200, hvis alle skulle være Danfoss-modeller.

     3. Tak Bantam, det afgør det for mig. Det er helt klart de ekstra penge værd, når den ikke vækker dig.
      Så håber jeg det trods alt er til at finde rundt i at få sat det ordentligt op.. :) Nu har jeg også bestilt dem i stedet (de ser også ud til at være en størrelse, hvor jeg ikke behøver få vvs’eren til at vende rørerne på den ene radiator).

      1. Vi er aldrig vågnet pga. termostaterne. Måske sover vi bare meget tungt :)

 4. Så har jeg første indtryk af lyden fra af Danfoss Living Connect (stadig under antagelse af, at det er samme mekanik som Danfoss Living ECO):

  Den virker væsentligt mindre støjende – og tilmed i kortere intervaller (som Pengepugeren jo også nævner i kommentaren ovenfor).

  Jeg prøver lige at anskaffe én og melder tilbage, når jeg har testet den i praksis i stedet for den nuværende billige termostat.

 5. Jeg har købt tre af disse http://www.conradelektronik.dk/eQ-3-MAX%21-Fjernstyret-termostats%e6t.htm?websale8=conrad-dk&pi=560897&ci=SHOP_AREA_37360_0812043

  Og koblet dem sammen denne http://www.conradelektronik.dk/eQ-3-MAX%21-Tr%e5dl%f8s-termostat-%28v%e6g%29.htm?websale8=conrad-dk&pi=560920&ci=SHOP_AREA_37360_0812043

  Det fungerer fint og har også vindueskontakten så den sænker ved udluftning. Dog er der ikke rigtig info om hvordan man programmerer den til automatiks sænkning.

  1. Jeg har lagt mærke til, at vores termostater nu reagerer på åbne vinduer i de to værelser, hvor jeg for ganske nylig har indsat nye vinduer, som kan åbnes på vid gab.
   Der skal åbenbart en del udluftning til (eller vinduessensorer) for at det virker.

  2. Hej Per
   Her er et link til manualen:

   http://www.eq-3.com/Downloads/eq3/downloads_produktkatalog/max/bda/en/BC-TC-C-WM-4_UM_EN.pdf

   Se under punkt 15.1

   Er du tilfreds med produkterne?
   Påtænker at købe tilsvarende fra evl.de

 6. Hej. Jeg har lige købt to Danfoss Living Eco termostater som du skriver om.
  Syntes de opfører sig mærkeligt. I soveværelset køre de på fuld styrke selvom jeg har sat den helt ned til 6 grader i håb om at den ville slukke radiator.
  I stuen fornemmer jeg også at den køre underligt, forleden dag måtte jeg skrue meget ned og åbne døren inden varmen tørede min næse helt ud.

  Noget du har oplevet? Eller har du nogen trick.

  1. Det har jeg ikke oplevet, men det lyder som om, termostaten ikke kan trykke ordentligt på pinden i pakdåsen. Er du sikker på, at den sidder ordentligt fast, og at du bruger den korrekte ventiladapter?

 7. Har I overvejet om der er forskel på energibesparelsen I forhold til hvilken Termostat i Vælger?

  Jeg har hørt at Danfoss eco er mere præcis dvs man sparer 5-10%

 8. Overvejer også Danfoss eco evt. Brugte men kan læse at der har været problemer med nogle af de tidligere termostater og hvad skal man gå efter software mæssigt

 9. Hvilken model skal man så vælge når der kun er returløbsventil på radiatoren?
  I vores hus er der kun returløbsregulering på radiatorerne, og har fået at vide at det kan Danfoss ikke håndtere, hvad gør man så?

  1. Returløbsventiler regulerer efter hvor varmt returløbsvandet i radiatoren er så derfor giver det ikke et godt resultat at sætte en termostat på der regulerer efter rumtemperatur så det har jeg ikke nogen bud på

 10. Hej Pengepugeren.

  Hvad vil du anslå at besparelsen har været siden du har sat thermostaterne op?

  På forhånd tak for en meget spændene dansk blog.

  1. Hej Anders

   Det kan jeg desværre ikke svare på, for der er alt for mange ukendte variable.

   Jeg kan sige så meget, at vores varmeudgifter (så vidt jeg husker) ligger omkring 9.000 årligt, og at tidligere ejer brugte omkring 15.000 kr. En del af den difference skyldes sandsynligvis termostaterne, men der kan også være mange andre årsager til den store forskel.

   1. Ja, et præcist svar i denne her sammenhæng er ikke nemt at give. Men ja noget kunne ihvertfald tyde på at der er nogle 1000 kroners årlig besparelse.

    Kunne være sjovt at se en beregning på X-antal kvm, og x-antal rum, men en gennemsnits vinter i Danmark, og hvad et typisk besparelses interval ligger indenfor.

    1. Det kunne bestemt være interessant.
     I bund og grund handler det vel om at kombinere data om sænkningsintervaller med vandvarmerens specs.

 11. Har du testet den nye Bluetooth version af Danfoss eco? min svigerfar har installeret Danfoss Link systemet og reduceret sit varmeforbrug med 13.000 kr Per år – det duer ca. 45% jeg har selv fået link installeret og sparet 20% så det er hurtigt tjent hjem

  1. Hej Torben

   Jeg så dem godt i Silvan, men har ikke afprøvet dem. De koster jo en del mere end de billige.
   Jeg går ud fra, at fordelen er, at man kan styre dem fra telefonen eller et centralt modul. At de således er mere bekvemmelige, men ikke umiddelbart sparer mere på varmeregningen(?).

 12. “lt den varme du har betalt for, render lige tilbage til varmeværket.”
  Det er hvis længe siden at man har betalt for vandforbruget, og ikke varmeforbruget i fjernvarme
  Hvis man har egen tæller så betaler man for den varme energi man får. Hvis du kun sænker temperaturen lidt, altså køre med høj fremløb og retur, så får du mere opvarmning for pengene, og fjernvarme værket er heller ikke interesseret i at du sænker temperaturen alt for meget.*

  *Det kan være forskel fra værk til værk og på målere.

  De billige målere er helt OK, især må man undres over at de kan lave noget der kan køre 2-3 år på et sæt batterier. Alle de billige måler er “kopier” af en siemens ventil der kom omkring 2000. Har selv sådan nogle, og er kun godt tilfreds, og de lever stadig efter 12 år, så det gør de billige sikkert også.

 13. Noget helt andet, jeg vil IKKE købe Danfoss ventiler, før de får lavet et åben GUI, så man kan styre varmen fra andre applikationer som Amazon Echo og Google home.
  Det er hvis kun i Danmark vi er så tåbelig at købe varme dimser til stærkt overpris.
  De billige digitale ventiler er ikke “billige” det er Danfoss som lever af at Dansker ikke har fundet ud af at de betaler overpris for VVS dele. Mellem 40 til 80%

  Jeg vil vælge de billige ventiler nu, da de helt automatiske og fjernstyret, også de udenlandske stadig er for dyre. Også vente 4-10 år på at se hvad der bliver standart. Det er nemmere at skifte en ventil til 100,. kr, som kan bruges andre steder, end at skifte ud for 5.000-10.000 kr.

  Hvis i vil have noget smart, så se om der er interface til Amazon echo, ifttt og Google Home.
  Søg på Nest Smart home – Emerson – ecobee – og sikkert mange andre,, Det er lige på trapperne.

  Men igen, der kommer RIGTIGT meget inden for de næste 2-4 år, noget som kan øge gulvvarmen dage inden der bliver koldt, efter vejrudsigten. Samt dig temperatur, luftfugtighed i alle rum. Og som selv øger varmen, når den ser du er på vej hjem i bil.
  Men det er vigtigt at enheder, eller kontrollerne kan tale samen med de andre ting, og DET KAN OG VIL Danfoss ikke

  Så køb de billige og/eller vent.

  1. “Lige på trapperne…” er her nu. Tado hedder løsningen og den kan ændre temperatur efter vejrudsigt og hvor du befinder dig, med radiatortermostater, rumtermostater og styring af fyr. Desværre er det ikke en billig løsning, men effektivt og lækker design.

 14. Jeg har fjernvarme hvor ventilerne sidder på returen ,nogen der har erfaring med dem og hvad for føler der skal bruges her, anlægget er fra 1980 så det er nok lidt ældre udgaver . kunne god tænke mig nogen der styres over en app hvis de findes til det , man kan ihverfald få dem til fremløbet,

 15. Jeg har købt billige elektroniske termostater på BJ trading, ca 100-150 kroner stykket. De er okay pæne, synes jeg! Og de fungerer upåklageligt. Vil skyde på 10% besparelse efter installation. Jeg har en ret simpel indstilling: 22 grader om dagen, og 19 grader om natten (dog slukket i soveværelset, her kan vi godt lide det køligt).

  Det kan i øvrigt ikke betale sig at have forskellig temperatur eller “lukke døren til kolde rum” (hvis der er radiator i de rum).

  Varm hus/lejlighed op med _alle_ radiatorer. Luft kraftigt ud, når der skal luftes ud; vinduer på fuld gab i 5-10 min et par gange om ugen. Det kan også godt spare nogle penge, da fugtig luft kræver mere energi for at blive varmet op.

 16. Har lige investeret i Danfoss Connect til radiatorerne på 1.sal og link system til at styre gulvvarmen i stueetagen. Vi har tidligere ingen styring haft på gulvvarmen i det hus vi købte for 1/2 år siden.
  Er spændt på om der kommer styr på varmen nu :-)
  Og spændt på om der virkelig kommer så meget nyt om nogen år, som Søren M skriver

 17. købte eqiva N elektronisk termostat fra conradelektronik 219 kr for 3 stykker købte 9 i alt godt nok en i over skud

  men ene i køkkenet lukker op og ned næsten hele tiden næste det køleskabet der afgir lidt varme så den ikke kan finde udaf det der for motoren på termostaten køre så meget når jeg sætter dem på 22 grader varmer de rummet til 23.3 graders varme klokken 22 står de til at sænke temperaturen til klokken 6 om morgenen da er jeg steget i varme med 8 kwh om dagen men så er der os 2 grader varmer i huset

 18. Jeg er endt med både at have Danfoss ECO 2 termostat (240kr styk), som styres via en app, og EQIVA N som er manuel (90kr)
  Har ECO 2 i stuen, da de er pænere, men det er stort set lige så nemt at betjene de billige.
  Ulempen ved den billige er at den larmer når den skifter fra “dag til nat”, så meget at vi vågner når den i soveværelset gør det, er nødsaget til at sætte den til at skifte inden vi går i seng og kan desværre ikke få den til skifte til dag inden vi vågner.

 19. Tak for test af alternativerne. Eco2 mm. får ret dårlige anmeldelser på Trustpilot, så det tog lidt af lysten til at investere 2000 i dem. Til gengæld fås din billige model lige nu til 68.- hos Harald Skrald. Så er der råd til at teste dem. :-)

  mvh
  Mikael

  1. Fik købt og installeret fire af de billige.

   De er ret intuitive at programmere, så ingen problemer der. RA-adapteren skulle jeg lige prøve mig frem med første gang, da den skulle nørkles lidt for at komme helt på, men efter det gik det fint.

   Jeg bruger genopladelige NiMh-hybrid batterier til alt i huset, men det dutter ikke her, da ventilerne bruger 1,5V AA. Batterier medfølger dog, så bør gå to-tre år, før de skal udskiftes. Ved batteriskift ryger årstal, dato og tid, men programmerne slettes ikke.

   Lige sat på, så skal lige se, hvordan de virker og om de skal offsettes lidt for at holde den ønskede temperatur i rummene, men foreløbig en god oplevelse. Og billig, hvilket heller ikke skader.

 20. Nå, en pudsig ting. Den bryder sig ikke om kun at få én temperatur i hele perioden. I hvert fald ikke når jeg stiller en bestemt temperatur fra 00-23.59. Så nu er dem ovenpå også sat til at sænke temperaturen om natten, men kun en anelse fra 19C til18C. Har skråvinduer med tendens til kondens, så der skal ikke være for koldt.

  1. Og mens jeg taler med mig selv. Droppede temperatursænkning, for når de skulle skrue op igen foregik det ved, at de kørte for fuld hammer. Dvs. der røg alt for meget vand gennem og det blev alt for varmt i overgangsperioden. Kører dem fast på 19C hele døgnet nu, hvilket de godt vil, så længe der er mere end en periode indkodet.

 21. Ok – hvis man er ligeglad med prisen og bare vil have den bedste og gerne støjsvag thermostat, hvilken skal man så vælge ? De billige eller de dyre (præcis hvilken model er over all den bedste ?)

  1. Underligt – jeg kan se via e-mail at der er svaret på mit indlæg – men kan ikke se svaret herinde i forummet ?

 22. Jeg har kun erfaring med de to nævnte. Den dyre er markant mere støjsvag end den billige. Den fylder også lidt mindre, og de fleste vil nok mene, at den tilmed er den lidt pænere.

  1. jeg hoppede på dette starterkit:

   https://www.proshop.dk/Smart-Home/Tado-Smart-5-Pack-Radiator-Thermostat-Starter-Kit-V3-incl-Wireless-Temperature-Sensor/8500210?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=searchengine&gclid=Cj0KCQiA9P__BRC0ARIsAEZ6iriKYsVeeaDSihdUmTLz3OyETv3Zqc72eED78nQuQ8NGObfZYsnRZHcaApefEALw_wcB

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com