Sådan laver du din egen vin fra start til slut

Bryg din egen vin

En Pengepuger er altid på jagt efter nye måder at spare penge på. Men vi vil jo også gerne leve et godt liv, for hvad er fornøjelsen ved at have penge, hvis man lever i en papkasse under en bro på en fast diæt af gammelt brød? Derfor er det optimale naturligvis at finde måder, som sparer dig penge, men som samtidig opretholder, eller ligefrem øger, din levestandard.

Indholdsfortegnelse

Det er her gør-det-selv kommer ind i billedet.

Jeg er stor fan af gør-selv. Meget af det vi betaler for, kan man gøre selv med hjælp fra de enorme mænger af læringsmateriale, der findes på Internettet. Der er nogle ting, vi ikke selv kan gøre. Fx overlader jeg det helst til tandlægen at trække visdomstænder ud. Men der er også rigtig, rigtig meget, vi kan gøre lige så godt, og nogle gange bedre, end hvis vi betalte os fra det.

Vinbrygning er en af de ting, man kan gøre både godt og billigt. Rigtig billigt, endda. Det vil koste dig lidt lærepenge i starten, men med en god indsats, er det ikke svært at lave god vin til en brøkdel af salgspriserne.

Jeg er selv relativt ny i “faget” og har meget at lære endnu. Men når jeg finder interesse for noget, så bliver der både læst og øvet grundigt, og jeg har efterhånden brygget tilstrækkeligt mage liter vin *hik* og oparbejdet tilstrækkelig viden til at kunne dele lidt ud af den, og måske inspirere andre vordende vinbryggere.

Hvorfor brygge vin frem for øl?

Det ene udelukker ikke det andet, og jeg er da også så småt begyndt at brygge lidt øl. Men med mindre du har en hvedemark og en humlebusk i baghaven, så skal du indkøbe alle råvarerne. Det er der såmænd ikke noget galt med, men jeg vil gerne kunne forsyne mig selv, og dertil er vinbrygning perfekt. Du kan nemlig brygge vin af alle bær og frugter. Og da vi dyrker mange kilo bær og frugter i haven, så er det oplagt at brygge vin på noget at det.

Tip: Ribs og jordbær er en super lækker sommervin. Det er solbær ikke!

Man må i øvrigt ikke sælge vin uden en masse tilladelser, men en flaske god hjemmelavet vin kan gives som værtindegave, når man er på besøg hos venner og familie. De fleste kan godt lide vin og synes det er sjovt med hjemmebryg. Du kan endda lave dine egen etiketter, for at give flasken et sjovt udtryk.

Hvad kan man spare ved at brygge sin egen vin?

Pris for ca. for 10 liter:
Vingær: 8 kr.
Sukker: 36 kr.
Vand: 0,5 kr.

I alt 44,5 kr / 4,45 kr. pr liter

Hvis vi ikke medregner engangsudgifterne, koster det mig således ca. 4,5 kr. kroner pr liter, fordi vi selv dyrker frugter og bær i haven.

Måske har du ikke en have med frugter og bær, men så kender du sikkert nogen, som har det. Mange mennesker har et stort æbletræ, en bærbusk eller en masse jordbærplanter, som producerer meget mere, end de selv kan spise. Eller måske har din onkel en vinranke med syrlige druer, der ikke rigtig egner sig til at blive spist, men vil som være glimrende til vinbrygning. Måske kan du få lov at høste druerne og så dele vinen med ham.

Kan man ikke blive bind af hjemmebryg?

Nej.

Vin og øl indeholder to typer alkohol: ethanol og methanol.

Ethanol er meget giftigt i større mængder. Man kan blive beruset af det og i værste tilfælde dø af alkoholforgiftning. Det er desuden svært vanedannende. Mange af de, som prøver at indtage ethanol får misbrugsproblemer.

Methanol er også farligt af de samme årsager som ethanol, men dertil kan man blive blind af det. Metanol er det, vi kalder for træsprit, og som din mor advarede dig imod.

Både methanol og ethanol er det naturlige resultat at gæringsprocessen, og derfor også en naturlig bestanddel af den vin, du brygger, såvel som den vin, du køber i butikkerne. Men andelen af metanol er så lille, at det ikke har nogen betydning for dit helbred. Du vil i al fald dø af alkoholforgiftning længe inden du bliver blind af methanol.

Det er kun, hvis du destillerer spiritus, at du skal være opmærksom på at skaffe dig af med methanol, fordi det er mere koncentreret, og du derved risikerer at indtage store mængder.

For at undgå helbredsmæssige udfodringer, skal du derfor “bare” fokusere på at drikke med måde. Og der er faktisk en reel misbrugsrisiko ved at have litervis af hjemmebryg på lager, fordi man (som så meget andet hjemmelavet) let fristes til for ofte at nyde resultatet af sit arbejde.

Hvad med madforgiftning?

Man kan i teorien godt blive syg af madforgiftning fra vin brygget på dårlig hygiejne, hvor andre end de ønskede gærbakterier har overtaget. Men fordi bakterierne kæmper om pladsen, er det ofte ret tydeligt at se, hvis din gær har fået bank af skadelige bakterier. Det lugter grimt, og du kan måske endda se mug i overfladen. Hvis det bare smager grimt, er det sandsynligvis ikke pga. dårlig hygiejne men i stedet en fejl i brygprocessen, eller fordi det slet og ret ikke er ældet tilstrækkeligt længe.

Hvad skal man bruge for at brygge vin?

Man kan godt lave meget billigt vin med et meget begrænset budget. Måske skriver jeg om det en anden gang, men denne vejledning koster mere lidt i etableringsomkostninger (ca. 500 – 1.000 kr.), men dels smager det bedre end den billige løsning, og dels kan du eksperimentere mere, og lave forskellige former for vin og smagsvarianter.

Desuden er det bedre at gøre det ordentligt fra starten, fordi du skal vente 1 – 6 måneder på det endelige resultat, og hvor ærgerligt er det ikke at vente længe på et produkt, som ender med at smage grimt?

Det skal du bruge:

 • Frugter eller bær
 • Vingær
 • Gærnæring
 • Sukker. Masser af sukker. Så meget sukker, at de kigger underligt på dig nede i Netto.
 • 2 brygspande
 • Et gærrør
 • Evt. hydrometer/oechslevægt
 • Middel til desinfektion
 • Hævert
 • Noget at hælde vinen på. Fx vinposer eller flasker.
 • Andre ting, som ikke er bydende nødvendige men gode at have:
  • Sulfit
  • Propper og propapparat

Frugt eller bær

Frugterne og/eller bærrene er den vigtigste bestanddel. Jeg har brygget vin af blommer, jordbær, ribs og solbær. Du kan sågar lave vin af mælkebøtter. Prøv bare med hvad du end dyrker i haven, lav en byttehandel med din haveglade nabo, find en gård med selvpluk eller køb frosne bær på tilbud.

Vingær

Vingær er en videnskab for sig. Nogle typer af vingær holder fx bedre på frugtens smag, andre giver en mere tør eller en mere syrlig smag.

Fælles for alle vingære er, at de kan overleve ved relativt høje alkoholprocenter. Man kan godt bruge almindelig brødgær til at brygge vin, men det giver ikke en særlig god vinsmag. Desuden er brødgær ikke så alkoholresistent, så man risikerer, at gærbakterierne dør allerede ved 6 – 8 % alkohol.

Vingær når derimod at omdanne alt sukkeret til alkohol, inden det simpelthen dør af sult (eller alkoholprocenten bliver alt for høj). Det er dog også noget dyrere og kan ikke købes i almindelige dagligvarebutikker.

Gærnæring

Sukker indeholder ikke alle de næringsstoffer, som gærbakterierne skal bruge. Uden dette er der risiko for, at bakterierne dør af sult inden de har dannet tilstrækkeligt meget alkohol. Så står du tilbage med en meget sød drik med meget lav alkoholprocent.

Sukker

Sukker er en nødvendig ingrediens fordi det, som nævnt ovenfor, er sukkeret som gærbakterierne omdanner til alkohol. Hvis du har regnet rigtigt, vil der ikke være noget sukker tilbage, når vinen er færdig med at brygge.

2 brygspande

Du skal have noget at brygge i, og det er en stor plasticspand lavet til fødevarer godt til. Du skal bruge to, fordi det er nødvendigt at hælde fra én spand til en anden.

Nogle bruger også en gærballoner/demijohn (de runde glasflasker, som man typisk forbinder med vinbrygning). De har visse fordele, men er også betydeligt dyrere end brygspande, de er tungere at flytte rundt på og så er det sværere at gemme dem af vejen, når de ikke benyttes. Jeg har ingen erfaring med brug af gærballoner.

Gærrør

Ud over alkohol, danner gærbakterierne også kuldixoid. Et gærrør forhindrer overtryk i flasken og hindrer samtidig luftbårne bakterier i et komme ind i flasken.

Evt. hydrometer/oechslevægt

Et hydrometer måler andelen af sukker i din væske og viser den potentielle alkoholprocent, som sukkeret kan omdannes til. Du behøver ikke et hydrometer, fordi man delvist kan regne dig frem til samme resultat, men det er lettere og mere præcist. Et hydrometer kan også bruges senere i brygprocessen. Hvis du fx starter med en potentiel alkoholprocent på 13, og en uge senere måler det til 6, så ved du, at din vin pt. er på 7 %.

Desinfektionsmiddel

En af de vigtigste (og kedeligste) opgaver ved vinbrygning er at holde alt sterilt. Både bøtter og instrumenter skal være fri for fremmede bakterier.

Gør alt grundig rent for synligt snavs med almindeligt vaskemiddel, og benyt så et middel til desinfektion. Men selvom det er vigtigt at holde rent, så mener jeg, at man også kan blive for hysterisk. Nogle gør gentagende gange rent med flere midler, og det mener jeg er unødvendigt. Gærbakterierne tilsættes i ret store mængder af gangen. De vil derfor være ganske gode til at udkonkurrere fremmede bakteriearter.

Men måske skifter jeg holdning, hvis jeg en dag oplever, at der går mug i vinen.

Et super godt desinfektionsmiddel, som jeg vil anbefale, er Star San. Det desinficerer først og fordamper herefter. Man skal derfor ikke skylle efter med vand.

Hævert

En hævert bruges til at suge vinen fra én bøtte til en anden, og senere til at hælde på flasker/vinpose. Med en billig hævert, skal man suge med munden, for at sætte gang i overløbet.

En billig hævert fungerer fint, og giver også en smagsprøve af produktet. Men det kan være svært at styre. Derfor anbefaler jeg an automathævert, hvor du kan starte overløbet med en pumpeanordning. Det er især en fordel, fordi du lettere undgår at undgå at hvirvle bundfald op, når du overfører fra én brygspand til en anden.

Noget at hælde vinen på. Fx vinposer eller flasker

Du kan godt lade vinen stå i brygspanden til den skal bruges, men hvis gæringen er gået i stå og du åbner for spanden, så slipper der ilt ind, og din vin bliver hurtigt oxideret – som når du har en åben flaske rødvin stående for længe.

Når gæringsprocessen er stoppet, er det derfor en god idé at hælde det på forseglede beholdere. Fx en pose til at lave “bag in box” eller flasker.

Flasker er faktisk ikke så dyre, og fordi der ikke er pant på vinflasker, kan du sikkert få tomme flasker fra venner og familie. Desværre er det meget sværere effektivt at fjerne etiketter fra vinflasker end fra ølflasker.

Hvis du vælger at hælde på flasker, skal du dertil bruge propper og et propapparat. BIlige propper kan købes for ca. 50 øre stykket, og propapparater koster fra ca. 150 kr.

Eventuelt sulfit

Sulfit et et desinfektionsmiddel, som slår bakterier ihjel. Fordi det også slår gærbakterier ihjel, kan det bruges til at stoppe gæringsprocessen før tid.

Hvor køber man udstyr?

Ud over Amazon handler jeg ofte udstyr hos brygforretningen.dk. Udvalget er imponerende og priserne er rimelige, men forsendelsesomkostningerne er lidt høje, så man skal helst købe det meste samlet på én gang.

Sådan brygger man 10 liter vin

(Bemærk, at alle mål og antal dage er ca. tal)

Du skal bruge:

 • 3 kg. bær eller frugter
 • 7,5 l vand
 • ca. 5 g vingær
 • En teskefuld gærnæring
 • 3,6 kg sukker

Forhold: 1kg frugt til 2,5 liter vand og 1,2kg sukker.

Dag 1

 • Kog frugterne ved middel varme, og mas dem grundigt med fx en kartoffelstøder til kartoffelmos.
 • Hæld frugtmosen over på en brygspand
 • Kog vandet og hæld det i brygspanden med frugtmos
 • Sæt låget på spanden og sæt gærrør i spanden
 • Hvirvl spanden med vand og frugt rundt, så det bliver godt blandet
 • Hæld lidt vand i gærrøret. Brug eventuelt vodka i stedet, så undgår du, at der samler sig bakterier i røreret.
 • Lad spanden stå et døgns tid

Dag 2

 • Hæld sukkeret i spanden og rør rundt. Hvis frugtens sukkerindhold er højt, bør mængden af tilsat sukker reduceres. Når sukkeret er opløst, brug da eventuelt hydrometeret til at måle den potentielle alkoholprocent.
 • Tilføj gærnæring og rør eller hvirvl spanden rundt
 • Hæld vingæren i spanden uden at sprede det for meget, og lad stå i en time eller to uden at røre i væsken
 • Rør eller hvirvl spanden rundt og lad stå
 • Lad brygspanden stå ved stuetemperatur. Hold lidt øje med vandet/vodkaen i gærrøret og fyld lidt mere på, hvis det fordamper. Giv også spanden en daglig hvirvel for at rode op i væsken.
 • Allerede efter nogle få timer bør du se bobler i gærrøret. Det er tegn på, at gæren er godt i gang med at omdanne sukker til CO2 (og alkohol).

Dag 8

 • Hæld vinen over på den anden brygspand mens du bruger en si til at frasortere det meste af frugten. Husk at desinficere og holde klinisk rent.

Dag 15

 • Brug en hævert til at omstikke vinen til en anden brygspand. Forsøg så vidt muligt at lade være med at omryste spanden og undgå at få bundfaldet med. Hellere smide en liter ud end at få frugtkød og døde gærceller med.

Dag 22

 • Omstik vinen igen. Prøv igen så vidt muligt at undgå at få bundfaldet med.

Ca. dag 30

 • Når røret er stoppet med at boble, kan du bruge din hævet til at hælde på flasker eller vinposer. Forsøg igen at undgå at få bundfaldet med. Hvis du er i tvivl, om hvorvidt fermenteringen er stoppet helt, kan du vente lidt længere eller eventuelt tilføje lidt sulfit for at slå de sidste gærceller ihjel. Gæringen skal være stoppet, så dine flasker ikke sprænger.
 • Nyd din hjemmebryggede vin :-) Smagen bliver bestemt bedre og bedre, indtil vinen er ca. 6 måneder gammel. Husk, at som med hvidvin og rødvin, er der nogle vintyper som smager bedst, når de er hhv. kolde eller ved stuetemperatur.

Husk at undgå at få for mange af de døde gærceller (bundfaldet) med. Det er svært helt at undgå, men for mange giver i bedste fald en grim bismag. I værste fald får det vinen til decideret at smage af opkast! Én af grundene til, at vinflasker har en konkav bule i bunden er, at bundfaldet ikke så let kommer med ud i glasset, når man hælder fra flasken.

Tip: Ovenstående er en basal opskrift. Der er mange måder at ændre smagen på din vin. Du kan fx ændre forholdet mellem vand og frugt, eller du kan søde den færdigbryggede vin ved at tilføje mere sukker. Men du kan også tilføje kemi, som fx ændrer i graden af syre.

Skål!

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

67 kommentarer til “Sådan laver du din egen vin fra start til slut

 1. Hej Pengepuger. Som et lille tip, kan du bruge bentonit til klar ingen af din vin. Ganske harmløst mineral som binder alle urenheder. Bruger det selv til min mindre mjød-produktion inden påfyldning på flasker.

  Kan i øvrigt også anbefale dig at give dig i kast med mjædbrygning. Samme princip, bare 10kg honning (32 kr./kg i 2015 priser) til 25 liter vand. Herefter kan krydres efter behov, og lagres næsten uendeligt!

  1. Hej Sune, tak for tippet, det vil jeg prøve.

   Jeg elsker mjød og har overvejet at brygge det, men droppede tanken pga. priserne på honning. Jeg kan godt se, at det måske var lidt forhastet, og man jo faktisk kan få ganske billig honning. Det er jo ikke nødvendigt at bruge vores gode men dyre lokale honningproducent til mjødbrygning.

    1. Hvis man skal bruge dyr honning, så er det en lidt anden sag. God honning koster let 35 kr. for 250g, hvilket svarer til 56 kr. pr liter mjød.

     Det er billigere end hos vinhandleren, men også ganske mange penge. I så fald må det vente, til vi får opsat bistader.

     Mon ikke man kan lave en omend ikke perfekt så alligevel OK mjød af af billig honning?

     1. Hej pengepuger. Du kan købe god dansk kvalitets honning i spande, hos biavlere til en kilopris på 32 kroner, i sidste års priser. Mener dansk biavlerforening sætter priserne hvert år, så du kan jo spørge dem. Vær opmærksom på at billig honning kan være fyldt med pesticider fra tredje verdens lande med knap så striks lovgivning, som den danske. Jeg vil tro jeg får 15 liter ren og omstukket mjød, ud af 10kg honning, og så bliver liter prisen jo ganske fornuftig.

 2. Hej
  Jeg startede som ung med at lave vin i dag er jeg 72. Jeg er mest til kraftige vine og da jeg så at du anbefalede Ribs og Jordbær kan jeg simpelt hen ikke lade være med at skrive. Det er frugter jeg ikke har brugt længe der er simpelt hen ikke smag nok nej jeg bruger Hyld solbær Hyben Slåen til rødvin. Den kommentar jeg har fået den smager af lakrids og svedsker. Mirabelle æbler Pærer og Græskar Til hvidvin. Og så bruger jeg ca.30% mere frugt end det der står i opskrifter. Der er mange flere muligheder med dansk frugt end der er med vindruer Jeg vil gerne have en diskussion i gang om smag med dansk frugt. Håber at få en kommentar?

  1. Jeg er 66 og har brygget siden jeg var 14,kun af danske frugter og forsøger stadig at fremstille en vinder er rigtig god.Lykkedes bla med sorte kirsebær men ender altid med en høj alkoholprocent når vinen bliver rigtig god.Bryggede dog sidste år en pærevin på 10% alkohol som er rigtitg god

 3. Jeg har i et par år eksperimenteret med æblevins produktion til hjemmebrug. Jeg har lavet æblemost og frosset det ned, hvorefter jeg ved optøning har taget de sidste isklumper væk. Gæret i plastikspande tilsat sukker. Jeg har eksperimenteret med flere sorter og finder det meget spændende. Jeg har 3 blommetræer, som giver en masse blommer og jeg vil gerne prøve at lave noget blommevin. Min plan er at koge sagten ud af blommerne i en tutti-frutti og fryse saften ned og derefter samme procedure som æblevinen. Men efter at have læst her, kommer jeg i tvivl om det er den rette fremgangsmåde.
  Måske jeg skal prøve 2 metoder og afprøve hvad der giver det bedste resultat.
  1. Som beskrevet
  2. Fryse hele blommer ned og bruge opskriften herfra
  Håber at få en kommentar.

  1. Jeg har lavet vin af saft kogt ud på en tutti frutti og det blev godt,mindre bismag end når jeg gærer med hele frugten for ofte får jeg ikke omstukket efter 8 dage da der stadig på det tidspunkt er meget smag og saft i frugten,men når jeg laver vin af saft fra en tutti frutti tilsætter jeg ikke vand.

 4. Hej. Jeg vil prøve at lave lidt vin da mit drivhus igen bugner af vindruer, sidste år måtte jeg smide mange kg ud – selvom jeg havde lavet mange litre vindrue saft. Jeg har tænkt over hvordan man får div smag og dufte ned i vinen, f.eks rav, røg, lavendel etc. Nogen her der kan oplyse lidt om dette
  Mvh Susanne

 5. Hej. Jeg har set nogle, der laver whisky og bourbon, at de ligger en egestav ned i vinen. Ved ikke om det er noget du kan bruge? Men jeg vil prøve mig frem. Tilsæt noget lavendel til din vin og se hvad der sker :-)

 6. Hejsa..
  Jeg er ny i “faget” og har for første gang forsøgt mig at brygge 25 l. Vin fra vores mirabelle træ i haven.. Det har nu gæret i godt tre uger og jeg har netop tilføjet gærstop og klaring.
  Det viste sig så efterfølgende, at jeg har været lidt før hurtigt (læs – ivrig), da jeg kunne måle mig til en sukkermængde på 20 iht. Hydrometret og umiddelbart kun en alkoholprocent på 4.
  Smagen er god, dog lidt før sød.
  Kan man fortynde det på nogen måde inden det skal på flasker, eventuelt med spiritus, så alkoholprocenten ikke forsvinder hel?
  Mvh. Klaus.

 7. Hej Klaus,
  Man kan vel altid tilsætte en flaske vodka. :-) Jeg bruger et vinometer til at fastslå alkohol procenten. De fåes ganske billigt til ca. 80 kr forskellige steder på nettet. Det ville jeg gøre i første omgang, før jeg tilsætter vodka eller fortynder med vand. Jeg er spændt på at høre, hvad du kommer frem til og vil gerne høre om din fremgangsmåde :-) Selv har jeg lige nu 50 liter mirabellevin til gæring – mit første forsøg. Meget spændende og mere på vej som mirabellerne modner. Der er mange i år.

 8. Vi har et drivhus med nogle søde Rondo druer, som vi vil prøve, at lave noget rødven af.
  Vi har ikke nogen viden om vin fremstilling og har derfor læst forskellige opskrifter.Blandt andet jeres.
  Der er nogle ting, som vi undre os over.
  I skriver, at druerne skal koges? og at der skal tilsættes vand.
  Andre laver vin uden at koge og tilsætte vand.
  Vi undre os over, at der skal tilsættes så meget sukker? Det er jo meget søde druer vi har.

  1. Hej Knud Erik,
   Mht druer, vil jeg hverken koge eller tilsætte vand. Jeg vil mase rigtig godt, uden at kvadre kernerne. Tilsætte noget vingær eller hvis du har mod på det, gære ved hjælp af den naturligt forekomne vildgær.
   Hvis det er første gang du brygger, vil jeg foreslå at købe en gærpakke, med som indeholder at hvad du behøver.
   Det er slet ikke sikkert, at du skal tilsætte sukker. Måske har de nok sukker i sig. Skulle der ikke være nok sukker, får du bare ikke så høj alkohol %.
   Der er mange parameter at skrue på, så andre vil måske mene noget andet. :-) Så mit råd er. Spring ud i det og se hvad der sker :-)

 9. Jeg er i gang med at lave vin af blommer og vindruer efter 3 uger er gæringen stoppet har prøvet at tilsætte mere sukker uden effekt kan jeg hælde mere vingær på brugte portvins gær som start
  vh Søren Aagesen

 10. Jeg lavede også blommevin med portvinsgær, hvor gæringen stoppede efter 3 uger. Så hældte jeg en ny pose i og fik en ekstra gæring i ca. 14 dage. Og nu har jeg en sød portvinsagtig blommevin, som nydes til isdessert

 11. Jeg har forsøgt mig med en anderledes vinbrygning. Jeg har brygget med vild-gæring. altså uden at tilsætte vingær.
  Jeg har lavet en rababer vin, som kom op på ca 5% og sidste år en solbær, som kom på 13% og en stikkelsbær på 12%.
  Jeg moser bærene ca 1 kg og blander med sukkervand ca ½-1 kg sukker til 4 liter vand – det står i gæringspande, indtil det har gæret færdigt.
  lige nu er jeg i gang med en jordbær-vin som bobler flittigt :)

  1. Spændende med rabarbervin, det må jeg prøve! 5% er ikke så meget, men måske kan man lave lækker, næsten alkoholfri, rabarbercider i stedet.

   Anders Lund Madsen talte for nylig med en fyr, som lavede vin på birkesaft. Bl.a. forsøg med vildgæring: https://www.24syv.dk/programmer/fedeabes-fyraften/49691028/vadehavets-100-ar-gamle-brugs-og?start=0

   1. Det er altid et stats med vild gæring. Det hele afhænger af hvor meget syre der er i frugten og hvor meget sukker man tilsætter.

   2. Hej. Min rabarbervin er lige blevet færdig. Jeg brugte 6kg rabarber og 6 kg sukker. Bestilte et Better brew gærsæt fra Brygforretningen og kørte efter vejledningen. Det stod i 2 måneder – jeg er sømand og kunne derfor ikke tage det fra tidligere :-). Efter klaring i en uge og endnu en omstikning tilsatte jeg 1,5 kg sukker lage for at få en sødere vin. Vinen blev fantastisk.

  2. Vil du sende mig din opskrift på solbær og stikkelsbærvinen,hvordan blev de? jhoogep@mail.dk

  1. De 10 liter er kun et eksempel, fordi det er let at omregne til andre mål. Jeg plejer at bruge et 40-liters spand eller en en 5-liters gærballon afhængig af mængde.
   Men man kan godt finde 15-liters spande, fx denne: https://brygforretningen.dk/produkter/15-liter-brygspand-m-g%C3%A6rr%C3%B8r#.XUGZU-gzaUm

 12. Hej.
  For første gang i mit liv, skal mon voksne søn og jeg prøv at lave vin. Flot beskrivelse, men gik lige i stå ved først punkt.
  Druerne skal de koges med lidt vand i gryden?
  Mvh Conny
  PS Glæder mig til at komme igang.

  1. Den endelige alkoholprocent afhænger af, hvor meget af sukkereret, der omdannes til alkohol. Hvis du fx starter med oechsle 1,090 og gæringen stopper ved 1,020, så får du en noget lavere alkoholprocent, end hvis den slutter ved 1,010. Her er https://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ en rigtig god beregner. Typisk kan man forvente at ende med omkring 1,010 efter en god gæringsproces.

   Du kan bruge beregneren på https://alearchive.com/calculators/gravity_adjustment til at beregne, hvor meget sukker der skal tilføjes. Hvis du fx har 5 liter, måler 1,050 og ønsker 1,090, så indtaster du det i formlen og får 521g sukker.

  2. Der findes flere måder at gøre det på og lidt afhængig af hvor præcis du vil være. Du kan bruge de online omregnerer som findes, som også tidligere beskrevet.
   Den simple Gør det selv metode, som jeg tidligere selv har anvendt er. Hvis du har 25L most på 1,045 og ønsker at hæve den til 1.090, så hæver du den 45 point (1,090-1,045=45) At hæve 1 point kræver 2,7g sukker pr liter.
   Så regnestykket vil være 2,7x45x25L=3037,5g sukker (ca 3kg)
   Håber det svarer på dit spørgsmål :-)

 13. Hejsa jeg er helt ny til vinbrygning, har indkøbt et startsæt til formålet samt et doc’s rødvinssæt. jeg har fulgt vejledningen omhyggeligt og gæringen startede efter ca. 12 timer. efter ca. 48 timer syntes jeg godt nok der er meget gang i gæringen, så meget at den skubber vandet ud af gærrøret, og der kommer vin op af selve gærrøret. Jeg brygger i spand og der er præcis og konstant 22 grader ved vinen. Nu er mit spørgsmål er det normalt, eller er der noget galt, kan jeg i så fald gøre noget.

  1. Hej Flemming

   Det er helt normalt, at det er godt gang i gæringen de første par dage. Jeg tror din spand er for fyldt for meget op. Når gæringen falder lidt til ro, så rens gærrøret, hæld nyt vand/vodka i og sæt det tilbage.

 14. Hejsa. Vi har forsøgt at få en vin i gang. Presset juice af æbler på juicepresser, tilføjet sukker, gær, gærnærring og lidt svovl (ca. 1,5 g, måske for meget). Vi kan simpelthen ikke få den igang. Vi har omstiklet og forsøgt igen med ny gær. Juicen er sød men gære vil bare ikke du. Det er som om gæren aldrig kommer i live. Hvad mon problemet kan være?

  Med venlig hilsen

  Gregers

 15. nu har jeg omstukket min vin på dag 15 ….nu er den gået i stå.. hvad gør jeg

  1. Det er ikke helt usædvanligt, at det går hurtigt. Prøv at måle med et hydrometer, om der er mere sukker tilbage.

  2. som regel tager det min vin en dag eller 2 at komme igang i gen

 16. Hej
  Jeg har lige smagt min solbærvin fra sidste år ,12,5%,rødvin,lavet på rå solbærsaft jeg købte fra Samsø og den smager så godt at jeg har plantet 40 solbær buske.Virkeligt godt

 17. Hej Pengepuger :-)

  Jeg har fuldt din opskrift (dog med kirsebærsaft fra haven – kogte bærerne og smed den resterende masse væk). Min “vin” stoppede med at gære / “bloppe” efter 7 dage. Kan det virkelig være rigtigt? Kan man eventuelt tilsætte mere gær og sukker for at få den lidt igang igen?

  På forhånd mange tak for al hjælp jeg kan få

  MVH
  Steen

 18. jeg har ligeledes lavet en vin på vildrose-hyben, uden brug af gærings stoffer, jeg hældte kun sukkerladen hen over de gennemfrosne hyben, direkte oppe i en stor ballon, med gærrør som top, mit projekt tog dog 9 måneder, men smager også så godt.

 19. Har presset mine druer og hældt dem på 30l vinspand og tilsat gær for en uge siden. Det er først lige begyndt at gære og lugter “specielt”, synes jeg, er der mon noget galt. Mvh Henrik

 20. Vil lige tilføje at der er 10l most i en 30l spand. Lugten er ikke så skarp nu som igår, den er svær at bestemme, måske ludt sur og jordagtig, og der er også en lugt af alkohol. Henrik

  1. Hvis ellers spanden er lukket helt til, burde det ikke betyde noget videre, at der kun er 10 liter i.

   Der skulle gerne lugte lidt af druen og alkohol. Jeg vil tro, den gærer som den skal, så længe det ikke lugter råddent.

 21. Hej pengepuger

  Jeg er i færd med at lave vin og er i tvivl om hvordan du undgår bundfald, når vinen omstikkes? Har du nogle gode fif? Bruger en auto hævert fra brygforretningen , men oplever at den ikke kan få det særlig meget op af spanden. Der er en liter tilbage hver gang jeg har omstikket vinen.

  1. Hej Nicolai

   Det er svært helt at undgå iltning, men hvis du omstikker forsigtigt, så der ikke kommer for meget aktivitet i væsken, skal det nok gå.

   Hvis det er en 30L spand, så indeholder de sidste par liter en del bundfald. Det er helt normalt at smide det væk. Nogle gange sætter jeg spanden en smule på skrå lidt inden omstikning, så jeg kan trække mest muligt op uden at få for meget bundfald med.

   1. Okay pengepuger , tak for det hurtige svar jeg er startet med at brygge 8.5 liter vin ud af vindruer fra mit drivhus. Så måske har jeg smidt lidt for meget ud. Der er 6.5 liter tilbage nu efter 2 x omstikning.

 22. kunne forstå at man såvidt muligt skal undgå at få ilt ind i spanden. Men hvordan kan det lade sig gøre, under omstikningen?

  Venlig hilsen Nicolai

 23. Pingback: Selvforsyning: Så meget jord skal man bruge - Pengepugeren
 24. Hej igen pengepuger

  Efter sidste omstikning ser det ud til at vinen har stoppet fermenteringen… Der er i hvert fald ikke nogen bobler at se i gærrøret. Er der noget man kan gøre? Har ladet den stå i en uges tid nu.

 25. Hej pengepuger

  Efter sidste omstikning er fermenterningen stoppet, ser det ud til. Der er i hvert fald ingen bobler i gærrøret længere. Kan den stadigvæk være i gang ? Hvis ikke, kan man så gøre noget for at starte fermenteringen igen?

  Hilsen Nicolai

  1. Hej Nicolai

   Jeg overså desværre din kommentar. Hvordan gik det med vinen?

 26. Hej

  Tak for dit gode og simple indlæg her. Jeg står og er igang med en 10 liters batch. Jeg ved jo at det er bedst, hvis vinballonen er nogenlunde fyldt så der ikke er for meget luft i. Jeg har en ballon til 10 liter. Men det undrede mig, at der kommer 10 liter ud af denne opskrift, da du kun tilfører 7,5 liter vand. Kan det passe at du får 10 liter vin ud af denne opskrift?
  Ellers vil jeg nemlig tilpasse så ballonen kan blive (næsten) fyldt op på forhånd tak

  Mvh
  Jesper

  1. Hej Jesper

   En del af vinen består i frugten og frugtsaften, som sammen med vandet burde fylde omkring 10 liter. Det bliver dog ikke helt til 10 liter vin, for der vil være en del bundfald, der ikke kan drikkes.

   Din 10-liters ballon har sandsynligvis plads til lidt mere end 10 liter væske, men hvis du fylder den for højt, vil det boble over, når gærringen går i gang. Lidt luft i ballonen gør ingen skade, for det vil blive fortrængt af kuldioxid under gæring.

   1. Hjælp min vin er omstikket på 22 dagen og er holdt op med at boble hvordan kan jeg statte det igen og den smager også lidt sur kan jeg på 30 dagen tilsætte sukker og vente 12 timer inden jeg tilsætter svovl for at være sikker på at ferminteringen stopper og der ingen vildgær er i.

 27. Vedr. ølbrygning. man kan sagtens dyrke sin egen humle. det reducerer omkostningerne væsentligt ved ølbrygning. East Kent Golding passer godt til det danske klima og er en oprindelig art til IPA og ALE.
  Brug lidt mere humle end opskriften siger. Alpha syrerne er måske ikke så udviklede i det danske klima.
  Har selv oprettet et 5 m højt hegn til humle. jeg har typerne : SAAZ. EK-Golding Cascade og Halletauer mittelfruh. de kan købes her: https://www.eickelmann.de/Hopfen-Shop/de/

 28. min hjemmebryggede vin har ofte et snert smag af gær.Hvordan kommer jeg af med det eller undgår det under brygningen

 29. Hej er der nogen af jer der har brugt nedfalds frugt som blommer og sorte druer sammen, og skal man skylle frugten før man presser saften ud.
  og kan man med fordel lave et afkog af den presset frugt og tilsætte vandet til vinen.

 30. Hej Rasmus

  Det kan gøres så meget simplere, og billigere :-)

  Jeg laver tomatvin af tomatpure, og det tager en uge at lave 25 liter.

  Vinen er som en god bordvin, og den bliver ikke rød, men en hvidvin.

  Jeg tager 4-5 kg sukker, opløser det i kogende vand (10 liter), sammen med et par spiseskefulde citronsyre.

  Hælder det i en 25 liters spand, sammen med 3 dåser tomatpure.

  Der tilsættes gærnæring (Nutrisal), uden den står man med noget ugæret klamsaft efter 3 uger.

  Man kan tilsætte enzymet Zymex, hvis man forventer at vinen skal klare.

  Man fylder så op med koldt vand, og lander på en temperatur på ca 37 – 40 grader.

  Så tilsættes der bagegær (Den økologiske er dårligst). Nu er det vigtigt at piske virkelig meget ilt ned i blandingen, da gæren bruger dette til at formere sig under stormgæringen.

  Så venter man 7 dage, og man kan drikke vinen :-) Den er på dette tidspunkt ikke klaret, men smager fortrinligt.

  Til tider kommer jeg 5 store skivede appelsiner i, det smager dejligt :-) Men husk at de skal i i starten, så man får dem overhældt med det varme sukkervand, ellers risikerer man skimmel på overfladen.

  1. Spændende! Jeg har aldrig før hørt om tomatvin, men det skal bestemt afprøves.
   Tak for tippet :-)

 31. Hej Rasmus

  Du kan roligt gå i krig med det, det er et hit her hver gang.

  Selv en øldrikkende Polak kan jeg få til at bede om et glas :-)

 32. Hej med Jer! Håber jeg som ny vinbrygger kan be om Jeres hjælp! Jeg har omstukket mine Frankenthaler i 2 glasballoner, men efter 3 dage er den endnu ikke begyndt at gære. Vil så gerne have held med 25 l. Rosevin. Hvad skal jeg gøre nu? Skal de tilbage i gæringsspandene? På forhånd tak.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com