Kan høns i haven spare dig penge?

Kylling

En måde at spare på madudgifterne er at dyrke sin egen mad og opfostre egne høns.

Generelt er det prismæssigt svært at konkurrere med det meget effektive moderne landbrug, men der er områder, hvor man kan spare penge.

For mig er besparelsen en vigtig faktor, men det det er ikke det eneste. Det er også en fornøjelse at skaffe sin egen mad – at passe planterne og se hønsene gå rundt i haven. Hvis man ikke er tiltrukket af den tanke, så er den økonomiske besparelse ofte ikke det værd i forhold til indsatsen.

Indholdsfortegnelse

Derfor holder vi høns

Som Hank Williams Jr. sang om sit stof- og alkoholmisbrug: “It’s a family tradition

Min far holdt høns, min farfar holdt høns, og min oldefar ejede et hønseri. Man skulle da være et skarn for at være den første i fire generationer til at forkaste denne stolte familietradition.

Og så er høns muligvis også den letteste og billigste kilde til animalsk protein.

Det er let at holde høns

Man skal bygge et hønsehus og en indhegnet gård, men herefter kræver det ikke meget arbejde. En gang i mellem skal der gøres rent i huset, og de skal fodres. Den største indsats er, at de skal lukkes ud og ind hhv. morgen og aften, men det kan man eventuelt vælge at løse med en automatisk dør. Hvis hønsegården er grundigt rævesikret, kan man også bare lade lugen til hønsehuset stå åbent døgnet rundt.

Høns spiser næsten alt

Kender du det, at…

 • Du rydder op i køleskabet eller fryseren og finder en del ældre madvarer. De er ikke decideret rådne, men det er ikke så appetitligt længere. Fx er der glas med syltede agurker, som du åbnede sidste forår.
 • I har spist spareribs. Der er stadig lidt kød på nogle af benene. Nok er du sparsommelig, men grænsen går dog ved at skrabe og gemme kød fra de ben, som folk har spist af :-)
 • Du begår en alvorlig fejl i madlavningen, og nu er hele retten lige til at smide ud
 • Du glemte vist det kød, der blev stillet ud til optøning. Nu lugter det en smule underligt.
 • Du har et barn, som ikke spiser op (I know, I know. Det sker aldrig)

Normalt ryger den slags madvarer i skraldespanden med lidt dårlig samvittighed til følge. Men hvis du har høns, så spiser de det med glæde! De bliver mætte, og du sparer på hønsefoderet. Høns er små biologiske ædemaskiner, som omdanner dine madrester til kød og æg.

Ikke alene spiser høns dine madrester. De sluger gladeligt biller og larver. Nogle tager endda dine dræbersnegle, og alle høns spiser med glæde dræbersnegleæg. Hvis du er plaget af nogle af disse dyr, kan høns derfor være en super løsning på problemet.

Jeg har længe haft bøvl med ørentviste i vores majsplanter. Ørentvisterne (de små skiderikker) spiser de fine “hår”, som den umodne majs skal bruge til at blive bestøvet, hvilket resulterer i nogle sørgelige majskolber, som aldrig rigtig bliver til noget.

Men i år lukkede jeg høns ind til majsplanterne. De spiste alt kryb og kravl. Da majskolberne kom frem, viste det sig desværre, at også høns elsker hårene, så jeg måtte holde dem ude igen. Men det så tilsyneladende ud til, at have virket alligevel, for der har været langt færre ørentviste i vores majs i år. Hønsene har åbenbart holdt ørentvistebestanden tilstrækkeligt nede i den periode, de havde adgang til planterne.

20160814_184843

Høns er komposteksperter

Der hvor hønsene går og skider, dannes superfin kompost. Jeg smider også ofte græsklip fra plænen ind i hønsegården. De spiser så lidt af det, og herefter komposteres resten hurtigt.

Høns lægger æg

20160901_225225 Behøver jeg at sige mere?

Nårh ja, der er tilsyneladende mange som tror, at høns kun lægger æg, hvis der også er en hane. Det er sandt for mange fuglearters vedkommende, men ikke høns. Der er mange gode grunde til at holde en hane (som dog nok ikke overbeviser dine naboer), men æg er ikke en af dem.

Der er ret stor forskel på hvor mange æg de forskellige hønseracer lægger, men en lille flok på 3 – 6 høner burde i de fleste tilfælde let kunne holde en lille familie selvforsynet med æg.

Høns består bl.a. af kød

Jeg bryder mig ikke synderligt om at slå hønsene ihjel, men jeg kan godt lide at spise dem, og jeg mener helt personligt, at hvis man ikke vil slå dyret ihjel, så bør man overveje at blive vegetar. Et hurtigt hug med øksen, så når de ikke at mærke noget. Og indtil da lever de et super godt hønseliv her i haven.

Det er også ret let at slagte høns, bare man har en lille, skarp kniv. Det mest besværlige er at plukke fjerene af dem. Her på matriklen står jeg for henrettelse, slagtning og det grove plukkearbejde. Så tager Fru Pengepugeren sig af pillearbejdet med de små fjer… Jeg hader pillearbejde.

Hvor meget kan man spare ved at holde høns?

Det er svært at vurdere om der er en besparelse i forhold til at købe kødet i butikkerne, og hvor stor besparelsen i så fald er. Hvis man spiser burhøns til 20 kr. stykket, er det bestemt den billigste løsning. Uden på noget måde at dømme andres indkøbsvaner, vil jeg personligt helst undgå burhøns og -æg. Og i så fald koster en billig fritgående slagtekylling omkring 80 kr.

I følge hønsegården.dk spiser en høne for 50 øre foder om dagen. Dvs. at man kan fodre en høne i 160 dage for 80 kr. En kylling skal helst slagtes senest efter 160 dage, og gerne omkring 16. uge, for optimalt mørt kød. De hurtigvoksende kødhøns slagtes efter højest 2 måneder.

Vores lille flok spiser desuden meget lidt foder. De får så mange madrester og så mange spændende biller og larver fra haven, at de næsten ikke gider at spise fra fodertårnet. I vores tilfælde er de derfor næsten gratis at fodre, når de ikke længere behøver kyllingetilskudsfoder.

Hvis man ikke selv avler sine høns, skal man dog også betale for indkøb af kyllinger og/eller rugeæg. Kyllinger er ikke helt billige, men rugeæg kan man købe billigt eller få fra andre hønseejere.

Desværre nyder nabolaget ikke hanegal lige så meget som vi gør det, og det respekterer vi naturligvis. Derfor avler vi heller ikke vores egne høns, men køber kyllinger og rugeæg. På et tidspunkt skriver jeg en artikel om at udruge kyllinger med rugemaskine. Ud over strømforbrug, engangsudgift til rugemaskine og fugtighedsmåler samt evt. køb af æg er det ikke en dyr fornøjelse.

20160824_133641

Hvad hvis man kun har en lille have?

Vi bor i et almindeligt villakvarter med en have på lidt over 900 kvm. Det er mere end rigeligt til en lille flok. Hvis du kun har meget lidt plads, vil jeg i stedet foreslå vagtler. Vagtler er mindre og kræver derfor mindre plads. Desuden siger de (inklusiv hanerne) kun meget lavmælte lyde. Det er perfekte til fx et rækkehuskvarter.

En vagtelhøne lægger næsten konsistent et lille æg hver dag. Vi har tidligere haft fire vagtelhøner og en hane, indtil ræven desværre tog dem. Det var tilstrækkeligt til at holde vores lille familie på tre selvforsynet med æg og endda overskud til at dele med kollegaer.

Hvis du vil holde vagtler, så køb de lidt større racer, fx Europisk vagtel eller Jumbo vagtel. De helt små kinesiske vagtler lægger for små æg. Vi købte vores vagtler hos Bangs, hvor vi i øvrigt altid har oplevet god service.

Hvis du har fået lyst til at kaste dig ud i hønse- eller vagtelhold, så god fornøjelse. Og husk, at man altid skal foretage grundig research, inden man påtager sig ansvaret for et eller flere dyrs ve og vel.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

6 kommentarer til “Kan høns i haven spare dig penge?

 1. Pingback: Selvforsyning: Så meget jord skal man have - Pengepugeren
 2. Pingback: Selvforsyning: Så meget jord skal man bruge - Pengepugeren
 3. Pingback: Spar penge i hverdagen: En realistisk guide til at leve billigt - Pengepugeren
 4. Måske skulle I også prøve Moskusænder ? Vi har en lille forældreflok på 1 andrik og 2 ænder, og de producerede 45 ællinger sidste år :) De får gerne to kuld/årligt, hvis de får lov.
  Moskus bliver solgt som Berberieand i supermarkederne, og de smager fantastisk.
  De er totalt lydløse, æggene smager godt, ællingerne æder de allerstørste dræbersnegle med gusto, er rolige og venlige overfor andre dyr, samt småbørn og andet kravl, der kunne formaste sig ind på jeres matrikel..
  Det kunne være spændende at se dine beregninger på dem!

  1. Hej Christina :)

   Vi har også moskusænder og er rigtig glade for dem. Ud over det gode kød får vi masser af æg, og bagværk bliver mere luftigt end med hønseæg. Jeg vil dog ikke påstå, at andrikken er specielt venlig overfor Fru Pengepugeren og børnene.
   De er heller ikke nær så gode til at finde deres egen mad i haven, og de virker umiddelbart noget dyrere i drift. Men det kunne være sjovt at regne lidt på det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com