Gæsteindlæg: Min vej til økonomisk uafhængighed

Hus set fra søen
Gæsteindlæg
Dette gæsteindlæg er skrevet af Henrik “Gældfri” Sunesson. Takket være et fornuftigt forhold til penge og entusiasme for selvforsyning kan hr. og fru Gældfri nøjes med at arbejde med det, de har lyst til.

Hvis du også har et super gæsteindlæg, som lige er noget for Pengepugerens læsere, så læs mere her.

Jeg er Gældfri, 53 år gammel og 2018 var det år, jeg valgte at stoppe med fast arbejde for at realisere FIRE (Financial Independence Retire Early).

Jeg har levet som gældfri hele livet. Bor på tyvende år på en nedlagt landbrugsejendom på Lolland nær Sakskøbing med Fru Gældfri , som er sygeplejerske, og har 2 drenge, hvor den ene stadigvæk bor hjemme og går i 2g, og den anden læser på uni i Odense.

Indholdsfortegnelse

De unge år og intro til opsparing

1981-82: Det startede med, at min kære mor tvang mig til at lave en opsparing. Jeg var 16-17 år, da hun mente at jeg havde alt for mange penge mellem hænderne.

Mine penge stammende fra fritidsarbejde og handel med forskellige effekter (ikke tyvekoster). Jeg havde altid penge og det vidste mine kammerater også typisk sidst på måneden, når man manglede penge. Så var jeg altid klar til at gøre en god handel, og aftog gerne stereoanlæg eller knallerter, som jeg så efterfølgende fixede op solgte videre.

Jeg købte også mine første aktier i den tid. Man skulle have bankaktier, for at få den høje rente på aktionærkontoen, som dengang var 8%.

Arbejdslivet

1983: Startede som 18-årig i lære som elektromekaniker i søværnet, Jeg kunne da købe min første bil (BMW 2002) og tage kørekort (måtte selv betale, da jeg røg den gang) for opsparede midler og kunne allerede den gang se, at det virkelig nyttede noget at spare op. Jeg oprettede en boligopsparing, hvor renten var 8%, og der blev lagt 4% skattefrit oveni, hvis pengene blev brugt til boligformål. Boede hjemme, da jeg i den periode sejlede Europa tyndt på Fregatten Peder Skram, så det gav ikke mening at flytte hjemmefra.

1987: Efter endt svendeprøve flyttede jeg hjemmefra i en lejet lejlighed på 75 kvm. til 2.400 kr. inkl. varme i Rødovre, og fortsatte opsparingen.

1990: I en alder af 25 kunne jeg købe min egen andelslejlighed på Frederiksberg til 89.000 kr.. Det var en lille lejlighed på 36 kvm. Jeg havde råd til en noget større, men valgte denne, da jeg på det tidspunkt skulle i gang med at læse til elektroniktekniker. Boligudgifterne var 700 kr. pr. måned og det gav mig så mulighed for fortsat at spare op. Fru Gældfri, som jeg i dag stadigvæk er sammen med, flytter ind, og det betyder endnu et boost til opsparingen. Ellers levede vi et almindeligt ungdomsliv med hurtige biler og regelmæssige byture.

Tid til hus

1996: Vi havde da længe kigget på hus i Københavnsområdet, er 31 og første barn er på vej. Kan sagtens købe noget kontant i København, men vælger i stedet at købe et nedlagt landbrug på Lolland, med 4000 kvm. grund og diverse udbygninger på blind vej med udsigt til søer og moser. Købt kontant ud fra devisen ‘hvor får jeg mest bolig for pengene?‘. Vi behøvede ikke at sælge lejligheden og havde en pæn slat penge til overs, som så blev til mange flere de efterfølgende år.

Orlov og tid til børn

Der tages en del orlov, da begge børn er små. allerede i start 30’erne vil jeg betragte mig som økonomisk fri/uafhængig. Hvis jeg ikke følte at der på jobbet skete de rigtige fremskridt hurtigt nok, så sagde jeg op uden at have andet job på hånden. Jeg gad simpelthen ikke være en dag for meget et sted, hvor jeg ikke trivedes. Det var en stor frihed at have. I den periode var der tid til sjove køretøjer og hygge med ungerne.

Drømmejobbet

1999: Har en kraftig flirt med Nokia København, som varer 4 år. Får dog lavet en aftale, så jeg kun er i København mandag til onsdag. Det er nok det bedste job jeg har haft, da jeg var med til at udvikle Nokia 3310, 3410, 3510, 6210, 6310, 6230 og mange flere.

Havde ellers håbet, at være blevet meget rig på mine Nokia-aktieoptioner, men vi kender jo alle den historie

Opturen 2000-2008: Det var også i den tid mine aktieinvesteringer tog fart. Men ved 2008-krakket og i tiden efter mistede jeg meget af min tillid til disse papirpenge. For selvom regnskaberne ikke blev påvirket synderligt i mange aktieselskaber, blev kursen alligevel mere end halveret. Jeg følte ikke rigtig, at jeg kunne stole på de hysteriske kællinger på børserne. Var mere og mere på vej over i fast ejendom.

Købte sammen med et par familiemedlemmer en sommerhusgrund i 2004. Solgte min lejlighed på Frederiksberg i 2007, købte sommerhus på Marielyst på Falster i 2009, købte 2 huse på Midtsjælland på tvangsauktion i 2013 med udlejning for øje.

Livet på Lolland

Selvforsyning. Jeg kaldte mig for bonderøv før bonderøven, men kan godt se, at jeg nok nærmere er bonderøv light. Vi er selvforsynende med diverse frugt, æg og brænde. Som noget af det første plantede jeg en masse træer på grunden, og det er fedt nu at kunne lave sit eget brænde i baghaven. Et af mine næste projekter bliver solvarmeanlæg og brændeovn med gris (vandtank), så vi også bliver selvforsynende med varmt vand. Vi har i forvejen vores egen boring, så vi er også selvforsynende med vand.

Eksekvering: FIRE 2018

Jeg har de seneste år villet stoppe lønarbejdet helt, og gjorde det så her i 2018. Jeg føler, at arbejdsmarkedet har bevæget sig et sted hen, hvor jeg ikke ønsker at være med – i hvert fald i fast job. Hvor man tidligere arbejdede med medindflydelse og motivation, er det mere bundlinjefikseret og dermed meget kortsigtet. Jeg synes også at, fænomenet har bredt sig, så selv i det offentlige arbejder man sådan.  Jeg vil fortsat tage småjobs, på dagsbasis, hvis der er nogle der har brug for mig, men er ikke opsøgende på det punkt.

Jeg har en kontantbeholdning der minimum kan holde til jeg bliver 60, efterfølgende kommer kapitalpensioner, og derefter så vil vi nok begynde at sælge ud af ejendomme. Men er pt. et pænt stykke under de 4%.

Hvad skal al den tid så bruges til?

Det er meget opgaven som handyman/vicevært/mekaniker/staldknægt/havemand der tager min tid.  Jeg laver stort set selv alt på hus og bil. Her i efteråret købte fru Gældfri 2 islandske heste, så der er gået rigtig meget tid med at indrette rum til sadler, foder mm. Og lave folde, og indrette læskur.

Ellers skal jeg i gang med at lave det sidste på førstesalen, der har stået stille et par år pga. lønarbejde, og så skal fru Gældfris MG 1966 også lige have en tur inden foråret.

Fremtiden vil skulle bruges på et af de huse vi har, som skal gøres udlejningsklart, så jeg keder mig ikke.

Hvad kan man leve for på Lolland?

Vores økonomi er en ret kompleks størrelse med mange ejendomme, driftsudgifter og tilhørende udgifter og lejeindtægter. Men hvad koster det isoleret set at bo, hvor vi bor på Lolland i 180 kvm bolig med 300 kvm udbygninger og 4.000 kvm grund?

Vi har egen brønd/vandboring og septiktank, så vand er ret billigt. Opvarmning er primært brænde, som vi selv laver. Minimum 1 bil, vi har lige pt. 2, men kunne godt nøjes med en.

Hus3.391 kr.
Grundskyld 300 kr.
Forsikring 700 kr.
El 1.000 kr.
Vand 100 kr.
Skrald 200 kr.
mobiltelefon x 2 150 kr.
Septik 60 kr.
Skat 240 kr.
Tv 89 kr.
Internet telefon 222 kr.
Licens 200 kr.
Skorstensfejer 80 kr.
Spildevand 50 kr.
  
2 biler2.100 kr.
Bilforsikring 400 kr.
Ejerafgift 700 kr.
Brændstof 1.000 kr.
  
Variable udgifter6.000 kr.
Husholdning og mad 6.000 kr.
  
I alt11.491 kr./md

Nu lyder det måske som om vi lever et kedeligt og sparsommeligt liv, men jeg synes nu ikke, vi har manglet noget. Begge børn har gået i privatskole, og vi har prioriteret vores dyreflok højt, har pt 9 Maine coon katte, 2 gravhunde, 2 islandske heste og 12 høns, som jo alt i alt koster i drift.

Vi har også altid været på udlandsferie 1-2 gange om året, Spanien eller Italien, men altid rejst i november eller marts og så ellers en tur til Sverige om sommeren.

Kort sagt: Der er mange veje til FIRE, jeg har fundet min igennem Gældfrihed… Hvad er din vej?

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

10 kommentarer til “Gæsteindlæg: Min vej til økonomisk uafhængighed

  1. Tak for en interessant og personlig historie. Stof til eftertanke. Gerne mere af den slags.

      1. ja jeg fik ikke lige læst det hele.
        jeg er bare selv bosiddende nede på de breddegrader.
        kom fra østerbro.

  2. Så dejligt med en inspirerende historie, fedt at der er nogle som vil dele deres historie. Tak for en glimrende side i øvrigt.

    Thomas

  3. Tak til PP for en formidabel side og tak for at jeg fik lejlighed, til at dele mine erfaringer og min måde at leve på… og spørg bare løs hvis der er noget jeg skal uddybe…:)
    Henrik Gældfri Sunesson

  4. 1000-1500 pr. måned, siger fru gældfri…:) så hun må vente lidt med at stoppe med at arbejde…;)

  5. Hej. Jeg har dyb respekt for alle der kan det der med ejendomskøb og obligationer.
    Min historie er næsten omvendt, men har altid følt mig rig.
    Jeg arbejdede som ufaglært i 1979-1981 på 7-døgnsskift og havde en god indtægt. Jeg havde stort hus og 2 børn. Jeg læste HF på natskiftet som selvstuderende. Solgte huset og boede til leje i en kunstners atalie med 4 meter til loftet og startede på Roskilde Universitet og læste de næste 6,5 år til cand.techn.soc. på SU.
    På andet år fik jeg et barn mere og skrev speciale med 3 børn under 10 år. Vi brugte meget lidt penge, da jeg er god til at sy tøj og være opfindsom. Jeg levede af SU, Lån og boligtilskud og sparede 40.000 kr. op (for 30 år siden) hvert år. På UNI var der to måneders sommerferie og jeg blaffede hele Europa rundt med en pakke bleer og en klapvogn og 3 små unger hvert år. Det gav fantastiske oplevelser og børnene en omverdensforståelse, de ikke kunne lære i en skolebog.
    Efter UNI skulle jeg betale et lån på 525.000 kr. tilbage og det gjorde jeg, ved at bruge de 40000 kr. og holde cykelferie i DK med ungerne. Så blev de teenagere og ville ikke med mig på ferie, de fik kæreste og børn og holdt ferier på samme måde og er meget sparsommelige.
    Jeg fik job i A-ministeriet og købte hus, sparede op til efterløn og har lige solgt mit hus og lejet et.
    Mine ferier går nu til en forstad til Malaga, Spanien, hvor jeg bor gratis i en stor villa i oktober og november. Jeg kører derned i min Peugeot Van med mine to golden Retrievere. Min ferie koster 15.000 kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com