Gæsteindlæg: Er det billigere i udlandet?

Gæsteindlæg
Dette gæsteindlæg er skrevet af Christian Soelberg Due fra MinInvestering.dk.

Christian og hans kæreste har rejst en del rundt i verdenen, hvor de bl.a. har gjort sig praktiske erfaringer med leveomkostningerne under eksotiske himmelstrøg.

Hvis du også har et super gæsteindlæg, som lige er noget for Pengepugerens læsere, så læs mere her.

Midt under en ferie i Tyrkiet i 2015 fik vi et opkald fra vores udlejer: Der havde været brand i vores ejendom, og vores lejlighed var svært skadet.

Det opkald blev starten på en ny livsstil som digital nomade, for da vi en uge senere stod uden andre ejerandele, end de vi havde pakket i kufferten til Tyrkiet, ja der var det en oplagt mulighed for at starte på en frisk.

Selvom det også var en trist situation, stod vi nu pludseligt med en sum penge fra forsikringen, hele vores indskud retur og tre måneder i en møbleret lejlighed, inden vi skulle ud og finde noget andet.

Samme sommer havde vi afbetalt det sidste af vores SU-gæld og var nu klar på nye eventyr.

At spise ude 3 måltider om dagen i Asien

Det første mål for vores tur var Asien, og det var både af interesse og af praktiske årsager. Vi gik fra to godt betalte fuldtidsstillinger til en middel betalt deltidsstilling, så hvis det skulle hænge sammen, skulle vi leve forholdsvist billigt. Til gengæld var der meget få faste udgifter.

I Asien kunne vi spise ude 3 måltider om dagen to personer for ca. 60 kr. og så spiste vi godt. Så vores danske madbudget på 2.500 kr. i måneden blev skrumpet til 2.200 kr., når vi inkluderede små indkøb, vand osv.

Den store besparelse var dog bolig, transport osv. Her kunne vi bo godt for ca. 3.000 kr i måneden i en helt ny lejlighed med pool og træningscenter i ejendommen. Og udgifter til transport, simkort osv. var på 1 – 200 kr. i måneden.

Når vi købte tøj, endte det hurtigt i nærheden af danske priser, hvis det altså skulle være mærker, man kender. Elektronik ligeså.

Med en del transport, lidt dyre hoteller osv. endte vi med at bruge 10-15.000 kr. i måneden. Skulle vi lever der i længere perioder, var 10.000 kr. for to personer ikke urealistisk og, flyet hjem en gang i kvartalet koster under 2.500 kr tur/retur direkte fra Bangkok.

Efter et halvt år var vi dog færdige med Asien. Vi savnede at være tættere på familien, og heldigvis var indtægterne også steget lidt i denne periode.  Vi kunne dog sagtens se, at man i Asien kunne leve for et helt andet rådighedsbeløb end her i Danmark, selv hvis man inkluderede god sygesikring og lign. Så ville det være en spændende mulighed.

Det er også i Asien helt normalt at betale sig fra rengøring osv. Så for meget små penge kan man let fjerne nogle af de sure opgaver i hverdagen og frigøre mere tid til andre opgaver. Rent skattemæssigt betalte vi under turen almindelig skat i Danmark, men skulle vi bo der fast, ville vi overveje at flytte alle aktiviteter til et land med en lavere skat. Der skal man bare huske prisen for sundhedsforsikring, uddannelse og hvad man eller bruger af danske goder.

Spar momsen – Sydeuropa

Vores oplevelse i Asien gjorde os sultne på, om det kunne lykkedes tættere på familie og venner i Danmark. Vi vidste, at Sydeuropa var dyrere end Asien, men varmen og det faktum, at Danmark kun var en køretur væk, lokkede os alligevel til at prøve det.

Vores erfaring er primært fra Spanien, hvorfor resultatet måske havde været anderledes, hvis vi prøvede Grækenland eller Italien. Men prismæssigt endte vores månedlige budget i Spanien meget tæt på det, vi brugte i Danmark.

Boliger er ikke svære at finde, men det er ofte 6 eller 12 måneders leases. Airbnb er muligt til kortere perioder, men priserne er også derefter.

Levede vi på samme måde i Spanien som i Danmark, anslår vi at vi ville spare 20-30%, da udgifterne til indkøb, spise ude og bolig var lavere.

Til gengæld ville vi spise mere ude, ofte køre eller flyve hjem og måske også købe privat sygesikring. Efter at have talt med et par danske familier der har boet i Spanien, tror vi at vores udgifter ca. ville være de samme, men at vi til gengæld, netop, ville spise mere ude blandt andet.

En anden udgift, der trak op for dem vi talte med, er privatskoler, hvor de taler engelsk. Kan børnene ikke flydende spansk, anbefales det at vælge en international skole, og det koster hurtigt 3 – 5.000 kr. pr. barn pr. måned.

Vores tur var dog noget kortere og i autocamper. Vi har ingen fast bolig i Danmark, hvilket betyder, at vi kan rejse efter årstiderne. Og her endte 3 måneder i Spanien med at koste ca. det samme, som da vi levede i vores lille 2-værelses lejlighed i Valby. Det inkluderer alt fra rejseforsikring til benzin frem og tilbage.

Det blev en fantastisk tur, hvor vi hele januar og februar havde 12-20 grader om dagen og aldrig frost om natten.

Danmark eller udlandet?

Køber man fornuftigt i Danmark, et sted udenfor de helt store byer og har hænderne skruet rigtigt på. Så kan man sagtens leve billigt i Danmark, ofte også billigere end i udlandet, hvis man medregner udgifter til hjemtransport o.lign.

Vi nyder dog stadig at rejse, og forsøger selv at finde en mellemvej. Vi må dog også indrømme, at det er sjovere at poste penge i ens egen ejendom end i lommerne på udlejere rundt omkring i verden.

Løsningen kunne være en ejendom i Danmark, der udlejes gennem Airbnb, når man er udrejse, og derfor ca. kan opveje udgifterne til leje i udlandet. Vi har indtil nu erfaret, at vi lærer bedst ved at prøve det. Også selvom det koster lidt ekstra.

Annonce

3 thoughts on “Gæsteindlæg: Er det billigere i udlandet?

  • Pengepugeren
   21/04/2019 at 21:57
   Permalink

   Jeg er enig. Men sproget ændrer sig, og jeg tror desværre, vi er ved at være i mindretal :)

   Reply
 • Avatar
  21/04/2019 at 20:19
  Permalink

  Tak, Christian, for en spændende beretning! Var det seks måneder fra september 2015 (tre måneder i Thailand og tre måneder i Spanien)? Har lysten til at gentage succesen slet ikke meldt sig, eller er de nuværende jobs mere geografisk bindende end digital-nomade-livet?
  Dine ord om Spanien giver god mening, men dine ord om Asien undrede mig: Hvordan kan de månedlige udgifter løbe op i 10-15.000 kr. når det månedlige madbudget er 2.200 kr. og lejligheden koster 3.000 kr.?

  Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com