Vi er 100% gældfri i eget hus

Vores gældfri hus

I januar 2019 brugte vi en million kroner. Først købte vi nyt hus, dernæst måtte vores 14 år gamle Škoda Fabia skrottes og erstattes med en “ny”. Det var dyrt, men i dag er vi endelig helt og holdent gældfri. Takket være kun 5 års indsats, hvor vi det meste af tiden har levet helt eller delvist af én indkomst.

For 5 år siden besluttede vi at gøre en aktiv indsats for at opnå økonomisk uafhængighed. Planen var i første omgang at fortsætte med at arbejde fuldtid, afdrage boliggælden, skære i leveomkostningerne og investere overskuddet, indtil vi kunne leve af afkastet.

Det gik også glimrende med at afvikle gæld og spare op. Efterhånden måtte vi dog erkende, at tidlig økonomisk uafhængighed har meget, meget lange udsigter for de fleste bosiddende i Danmark. Med en almindelig middelklasseindkomst skal man leve på en sten i mange år, for at kunne leve af selv en beskeden passiv indtægt.

Alt godt til de, som søger økonomisk uafhængighed gennem en ultraminimalistisk livsstil. Det er utroligt fascinerende at tale med mennesker, som har valgt fx at bo på en båd eller på anden vis valgt en radikalt anderledes måde at leve på. Det er dog ikke sådan, vi vil leve – i al fald ikke så længe børnene er små. Formålet med pengepugeren.dk er først og fremmest at bevise, at man sagtens kan skabe sig økonomisk frihed, samtidig med at man lever en (relativt) almindelig middelklassetilværelse.

Og da vores børn kom til, blev det vigtigere at give dem de bedste betingelser frem for hurtigst muligt at akkumulere den størst mulige formue. Af hensyn til såvel dem som af hensyn til familiens stressniveau blev Fru Pengepugeren derfor for et par år siden hjemmegående. Og fra januar i år (2019) gik jeg på deltid. Det vil sige, at vi i dag lægger budget baseret på min 30-timers lønindtægt1. En løn der vel at mærke ikke afviger meget fra den typiske danskers.

Indholdsfortegnelse

De lave udgifters magi

Som kompensation for, at vores husstandsindkomst i dag er relativt lav sammenlignet med de fleste danske familier, har vi fokuseret på at holde leveomkostningerne nede. Vel at mærke uden at uden at mangle noget. Det er som om, man næsten automatisk tilpasser sig en lavere indtægt – en form for omvendt indkomstinflation.

En sund økonomi består at to sider: Indtægter og udgifter. Formuens udvikling er (som nu nok selv har regnet ud) resultatet af en simpel formel:

Δformue = indtægter – udgifter

Man kan således øge formuen ved at tjene mere, forbruge mindre eller en kombination af begge dele.

Ulempen ved primært at fokusere på øget indtjening, er at det oftest giver mindre frihed, fordi indtægt typisk er relateret til arbejdsindsats. Omvendt giver det naturligvis potentiale for mere frihed i fremtiden.

Fordelen ved at forbruge mindre er, at det ofte ikke kræver en aktiv indsats – man skal bare lade være med at tage dankortet op af lommen.

En anden betydelig fordel ved at fokusere på udgiftssiden er, at det er en langtidsholdbar løsning: Man lærer at klare sig for mindre og kan dermed lettere håndtere eventuelle hårde tider i fremtiden. Når først man har lært at leve billigt, er det tilmed meget lettere at håndtere indtægtssiden.

Gæld som udgift

En stor udgift for en typisk familie er gæld. Et par tusinde til billånet og adskillige tusinde til boligen er ikke usædvanligt. Ofte er der også et SU-lån eller sågar højforrentede forbrugslån. Udgifter som nødvendiggør en høj fast indtægt måned efter måned efter måned.

Ved at afvikle al sin gæld bliver der langt større råderum i budgettet. Et råderum som enten kan veksles til mere fritid, større opsparing eller frihed til fx at starte sin egen virksomhed, rejse jorden rundt eller hvad man ellers drømmer om.

Dertil er det enormt befriende at være helt og holden gældfri. Både på grund af glæden ved ikke at skylde noget til nogen, men også trygheden ved at kunne klare sig med en meget lille indtægt.

Vores nye hus

Drømmen om at være gældfri betød, at vi i sommeren 2018 solgte vores hus i Nordsjælland med henblik på at skifte det ud med et, vi kunne købe kontant.

Det var bestemt ikke fordi, vi ikke holdt meget af huset eller lokalmiljøet. Tværtimod. Men gælden holdt os tilbage. Vi havde i 2013 købt det til en ganske overkommelig pris, afviklet en del på lånet og skyldte ikke voldsomt meget væk. Men selv et “lavt” huslån i Nordsjælland udgør mere end de fleste af os tjener over mange år.

De faste renteudgifter samt den psykologiske betydning af at skylde penge væk betød mindre fleksibilitet. Endvidere betalte vi over 35.000 kr. om året i ejendoms- og ejendomsværdiskat. Penge lige ud af vinduet, som var direkte relateret til husets (for) høje værdifastsættelse.

Salg og køb af hus

Vi inviterede nogle ejendomsmæglere til at komme forbi og give et bud på salær og forventet handelspris. Det lærte vi primært to ting af:

  1. Der er enorm forskel på den foreslåede salgspris fra mægler til mægler
  2. Mæglersalærer kan sagtens forhandles ned

Et par uger efter at have underskrevet en aftale med EDC var huset solgt som skuffesalg. Betydeligt hurtigere end forventet. Køberen var meget forhippet på at overtage hurtigst muligt, så vi hastede med at flytte i midlertidig bolig. Det var lidt vemodigt at sige farvel til en hus, som vi holdt meget af, men vi er da også konservative af sind og foretrækker genkendelige rammer.

I julen 2018 underskrev vi købsaftalen på vores nye hus – betalt 100% kontant. Gældfri, rentefri og ingen bank, der skulle spørges om lov. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange vi skulle bekræfte overfor bank, mægler og køberrådgiver, at vi ikke ville overtage sælgers tinglyste pantebrev.

Huset ligger på Orø, udgør ca. 130 kvadratmeter bygget i 1980 og løbende moderniseret. Der skal laves lidt hist og her, taget skal skiftes om 10 – 15 år, men er ellers i rigtig god stand.

Tænk sig, et hus med 1.300 kvm have i gåafstand fra havet, udsigt til mark og skov i et trygt lokalmiljø for omtrent en tredjedel af prisen på et tilsvarende hus i Allerød.

Rådyr på mark fra vores gældfri hus
Rådyr på marken ved vores hus

Ejendomsskatten er også meget mere overkommelig. Da det ny hus er betydeligt lavere vurderet end det tidligere, forløber ejendomsskatterne sig til 4.400 kr. i grundskyld og 8.000 kr. i ejendomsværdiskat. Svarende til næsten 1/3 af vores tidligere hus!

Er økonomisk frihed lig Øboer?

Det er bestemt ikke nødvendigt at flygte ud på de dejlige danske småøer, hvis man søger prisvenlige boliger men foretrækker fast grund under fødderne. Der er rigtig mange andre gode steder i Danmark, hvor man kan købe en gældfri bolig til mindre end en million.

Under boligjagten havde vi været overalt øst for Storebælt. Fra Nykøbing Sjælland til Nykøbing Falster og mange, mange steder derimellem. Søger man mod Jylland, er udvalget af prisvenlige huse endnu større.

For os var det dog vigtigt at have en overkommelig køreafstand til såvel København som til min familie i Nordsjælland. Der er da også mange gode huse midt på Sjælland, men som født og opvokset helsingoraner, lystfisker og saltvandsentusiast ville det have været svært at leve med lang afstand til havet.

Ulempen ved at bo langt fra jobbet

Orø er næsten perfekt for os. Der ligger en god lille skole, gåafstand til havet, fred og ro og yderst rimelige kvadratmeterpriser i forhold til den geografiske placering.

Bevares, man skal med færgen. Men den lille (prisvenlige) kabelfærge til Hammer Bakker tager blot 6 minutter. Jeg har altid drømt om at bo på en ø, men det har Fru Pengepugeren ikke, så Orø var, med din korte færgeoverfart, en glimrende løsning.

Den eneste reelle ulempe ved den ny boligsituation er den ca. 30 km længere køretur til arbejdet. De færreste synes vel, at det er en fornøjelse at pendle, men det giver dog mulighed for at lytte til en masse podcasts og lydbøger. Den seneste uges tid har jeg fx lyttet til Jordan Petersons 12 Rules for Life. En bog, der længe har stået på to-read-but-no-time listen.

Og takket være de lavere leveomkostninger blev det nu muligt for mig at skære ned til 4 dages arbejdsuge og fortsat have finansielt overskud til både at forsørge familien og at investere. Dertil har jeg ganske rimelige muligheder for at arbejde hjemmefra, når mødekalenderen tillader det.

Opdatering: Et år efter opsagde jeg jobbet og blev selvstændig. Det var kun muligt pga. vores lave leveomkostninger.

Det ny, gældfri, boligbudget

Ved at skifte huset ud halverer vi boligudgiften. Her er sågar ikke medregnet, at det tidligere huslån var afdragsfrit ved salgstidspunktet, og at den månedlige udgift ville være steget yderligere 4.600 kr., når afdragsfriheden udløb.

 Dyrt hus m. gældBilligt hus uden gæld
Boliglån   3.400,00 kr.               –   kr.
El (og elvarme)      450,00 kr.    1.850,00 kr.
Vand      400,00 kr.       487,50 kr.
Vandafledningsbidrag      500,00 kr.       500,00 kr.
Varme   1.292,00 kr.               –   kr.
Service af fyr/skorstensfejer         87,50 kr.          50,83 kr.
Internet      250,00 kr.       320,00 kr.
Forsikringer      486,00 kr.       490,00 kr.
Grundejerforening              –   kr.          29,17 kr.
Grundskyld   1.750,00 kr.       350,00 kr.
Renovationsafgift      217,00 kr.       190,00 kr.
Renovering      500,00 kr.       500,00 kr.
I alt   9.332,50 kr.    4.767,50 kr.

De ny hus har elvarme, hvilket som bekendt en en afsindigt dyr løsning. Heldigvis er her også en brændeovn, som er placeret perfekt lige midt i hytten. Når den kører, er der ikke behov for anden varmekilde. Og når vi er væk i længere tid, bruger vi en varmepumpe til at opretholde en temperatur på 16 grader.

Pt budgetterer vi meget konservativt efter energirapportens beregninger baseret på ren elvarme, men jeg satser i høj grad på mindst at kunne halvere den udgift. Hver gang vi køber brænde, flytter jeg beløbet fra elektricitetsposten til varmeposten. Endvidere står der flere store træer, som vil kunne holde os selvforsynende med brænde de kommende 2 – 3 vintre.

Grundskylden er muligvis min favoritbesparelse: 350 kr. om måneden mod tidligere 1.750 kr.! Statens ejendomsværdiskat er ikke budgetteret, fordi den trækkes over kildeskatten, men her er ligeledes en vis besparelse.

Alt i alt har vi sænket boligudgiften med mindst 4.565 kr. om måneden eller 54.780 kr. årligt (110.000 kr. efter afdragsfrihedens udløb). Vel at mærke efter et ganske konservativt budget, som skal evalueres om et års tid.

Der er dog også afledte udgifter ved den nye bolig i form af øget transport. Efter at have købt en energivenlig dieselbil og højest pendler 4 gange om ugen, forventer jeg dog ikke, at merudgiften bliver overvældende. Brændstofudgiften kan fortsat holdes under 2.000 kr, men vi må dog budgettere 650 kr. til færgetransport. Et beløb der er delvist fradragsberettiget, men som muligvis bør øges lidt i fremtiden.

Kan det betale sig at være gældfri?

Jeg er fuldt ud klar over, at vores løsning ikke falder i alles smag. En typisk indsigelse mod at undsige sig boliglån er de lave renter på realkredit. På grund af aktiemarkedets gennemsnitlige udvikling har det historisk set været en bedre langsigtet løsning at investere frem for at afvikle realkreditten. Nogle foretrækker derfor at låne helt op til skorstenen og investere pengene til et højere afkast.

Men selvom aktiemarkedet historisk har skabt større afkast end realkredit, så giver boliggæld på kort og mellemlangt sigt et betydeligt lavere råderum i privatøkonomien, og dermed mindre frihed. Ved at eje vores bolig fuldt ud, har vi minimeret leveomkostingerne til fordel for nu såvel som når vi en dag bliver gamle og skal lave af pensionen.

Dertil er risiko også en faktor. Gældsafvikling og gældfrihed giver et garanteret afkast, hvorimod aktier og andre investeringsformer langt fra er risikofri. Både fordi vi ikke kan forudsige fremtiden, men også fordi psykologi spiller en rolle. Mange går i panik, når aktiemarkedet styrtdykker, og sælger ud af beholdningen med tab.

Bevares, ikke alle reagerer således. Jeg går heller ikke (længere) i panik over fald på aktiemarkedet. Men det skyldes blandt andet netop, at vi er gældfri – at vores aktier ikke er købt for lånte penge. Dermed har vi oprigtigt råd til at miste pengene, skulle markedet udvikle sig som i Japan.

Mange køber for dyre huse

En psykologisk effekt ved at optage boliglån er, at man er tilbøjelig til at købe et langt dyrere hus, hvis det betales med gæld.

Argumentet om de potentielle fordele ved at investere frem for at afvikle boliggæld er jo baseret på en forudsætning om, at huset koster det samme, uanset hvordan det finansieres. Men sådan er det sjældent.

Vi brugte ganske lang tid på at finde den rigtige bolig til en pris, vi ville betale kontant. Ellers havde vi være meget mere tilbøjelige til at sige “Hey, det er kun en halv million mere, men haven er lidt større, og der er opvarmet garage“. Det er lettere at acceptere 1.500 kr. ekstra om måneden i afdrag på en i forvejen høj gældspost frem for at betale 500.000 kr. på én gang. Dertil sætter bankkontoens størrelse en naturlig grænse. Med vores absolutte makspris på 900.000 kr, var et dyrere hus slet ikke en mulighed.

Vi kunne naturligvis stædigt have holdt fast i maksgrænsen, finansieret 80% af handelsprisen og investeret pengene. Men jeg vil ærlig talt hellere være gæld- og bekymringsfri, samt glædes over friheden ved ikke at have denne evige udgift måned efter måned.

Dertil slipper vi for at betale for diverse bankgebyrer, tinglysning af lån, kursdifference mv. Hvilket udgør en ganske betydelig udgift i en lånefinansieret bolighandel. I følge rd.dk ville et realkreditlån i størrelsesorden 900.000 kr. koste ca. 6,3 % i stiftelsesomkostninger alene. Vi sparer med andre ord denne engangsudgift ved at købe kontant.

Hvad så med økonomisk uafhængighed?

Efter kun 5 års målrettet indsats har vi opnået at at kunne forsørge en familie og mere til på én deltidsindkomst. Og her har 100% gældfrihed været en vigtigt brik. Ved at have udskiftet realkreditten med et gældfri hus sikrer vi os:

  • Vores egen bolig. Ikke bankens, men vores!
  • Uden renteudgifter og afdrag stiger rådighedsbeløbet betragteligt. Vi kan derfor arbejde mindre og/eller investere mere.

Begge punkter giver personlig tilfredsstillelse og meget mere frihed her og nu. Samtidig sikrer vi vores alderdom i form af lave boligudgifter resten af livet.

Målet er i sidste ende fortsat at blive 100% økonomisk uafhængig. Det har naturligvis fået længere udsigt i takt med, at vi laver af én deltidsindkomst. Men fordi dette delmål allerede har givet os langt mere frihed både nu og i fremtiden, er endemålet blevet mindre vigtigt.

Selvom økonomisk uafhængighed for de flestes vedkommende har meget lange udsigter, er det ikke i sig selv grund til at droppe det som målsætning. I værste fald ender man med mange flere penge og mulighed for langt større frihed. En målrettet indsats gør en betydelig forskel – selv på relativ kort sigt – også selvom man ikke skovler penge ind.

P.S. Har du set min nye YouTube-kanal? Der vil jeg fremover jeg uploade videoer om alt, der vedrører privatøkonomi. Så kom forbi og sig hej.

  1. Vi har andre indtægtskilder end løn alene, men de medregnes ikke i budgettet.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

20 kommentarer til “Vi er 100% gældfri i eget hus

  1. Tillykke med gældsfriheden. :) Jeg forstår så udemærket jeres valg om at skære ned på arbejde fremfor at maksimere opsparingen, specielt når i har børn. Vi gør det samme, omend vi nok aldrig bliver øboer.

    En interessant betragtning, med jeres nuværende leveomkostningerne så tænker jeg at i fint kunne leve for den danske folkepension alene til den tid? I vil i så fald jo bare skulle skabe en opsparing der kan give afkast plus nedsparing på tilsvarende niveau indtil jeres folkepensionsalder, for at opnå en form for lean fire.

    1. Tak for det, Bjarke! :-)

      Mon der findes folkepension om 40 år, og hvad har de i så fald hævet pensionsalderen til? Jeg forsøger så vidt muligt at arrangere vores alderdom uden planlagt tilskud udefra. Hvis der alligevel skulle vise sig at være lidt folkepension at trække på, så er det kun en bonus.

  2. Tillykke. Er der nogen, som har tal på, hvor mange i Danmark der er boligejere? Med boligejer, mener jeg selvfølgelig folk, som ingen gæld har i deres bolig.
    Jeg er også en af de heldige – og har heller ikke en ekstraordinær indtægt. Ja, ingen gæld er den ultimative frihed.

    1. Rigtig interessant, og stort tillykke.

      Jeg tror du forveksler at overtage gæld og overtage pantebrev(ene) i ejendommen. Hvis I nogensinde skal optage gæld med pant i fast ejendom, så skal I betale fuld stempel hvis ikke I har overtaget pant. Det samme når I sælger, så skal næste køber til at betale fuld tinglysning, hvilket worst case kan presse prisen på jeres ejendom ned.

      Blot en lille tanke fra en tidligere bankmand :)

      1. Hej Simon, mange tak for det.

        God pointe vedr. pantebrevet. Jeg har derfor opdateret artiklen.
        Sagen er, at banken ville have 4.000 kr. for at overføre pantebrevet til os, for et lån der ville koste omkring 6.000 kr. i stempelafgift. Det ville vi ikke betale, for at en potentiel fremtidig køber kunne spare 2.000 kr.

  3. Hej Rasmus,

    Stort tillykke herfra!

    Meget spændende læsning! Jeg havde set frem til det her indlæg og jeg er glad for flere af dine betragtninger.
    Jeg er nemlig, ligesom dig, kan jeg fornemme, uenig i, at mantraet SKAL være at nå målet hurtigst muligt. Jeg prøver så vidt muligt at “prædike” balance, altså at finde en model og vej mod målet, som passer til ens omstændigheder. Selvfølgelig er der kæmpe stor forskel på at gøre det her alene, som par eller som jer, med små børn. Derudover handler det så for mig også om simplicitet. Jeg vil gerne have så simpelt et “setup”, som muligt fordi det har en kæmpe værdi mentalt.
    Det er ikke alle beslutninger og afvejninger man finder det bedste svar på i et excel-ark :) Gældfrihed, og oven i købet i eget hus, er jo en kæmpe bedrift og i den grad misundelsesværdigt! Det handler jo ikke kun om økonomi, men også om frihed. Man kan pantsætte meget frihed for at skrue ekstra op for det økonomiske aspekt, men I har valgt at sætte turbo på dele af frihedsaspektet og det synes jeg er meget inspirerende!
    Jeg håber en dag, at få mulighed for at se herligheden, det lyder som et dejligt sted for jeres familie.

    Endnu en gang, tillykke med det. Det er fuldt fortjent :)

    Mvh Sune – frinans.dk

  4. God artikel. Tankevækkende. Du har vist nok glemt at inkludere ejendomsskat i budgettet.

  5. Hej

    Mange spændende og gode ideer her, min vej til mere eller mindre det samme har været lidt tilfældig, med nogenlunde samme resultat!

    Da jeg og min daværende kæreste i 1968, begge studerende, ikke kunne leje en lejlighed i Kbh.( det krævede at vi var gift og havde mindst to børn, så jeg så ikke anden vej end at købe en ejerlejlighed med to værelser (for folk der ikke på pension som jeg er, var ejerligheder noget helt nyt, og megabilligt, så lejligheden blev købt for vores fælles opsparing, 12000 kr plus løbende afdrag på restgælden!

    Et par år efter døde min kærestes far, vi solgte lejligheden for det tredobbelte af vores købspris, så vi overtog en andelsbolig (halvt dobbelthus i Helsingør) til næsten ingen penge!

    Ny kæreste, senere og nuværende kone, så fandt vi et hus på Strandvejen på tvangsauktion, købte det og regnede med at bo der i årevis, det blev kun to år. Så fandt vi et langt bedre hus, 270 m2 i Sletten (Humlebæk) med strand og vandudsigt, efter ca 25 år var prisen da vi solgte 6,5 mio, lidt over 5Xvores købspris.

    Man skal være ret uheldig for ikke at tjene penge på køb og senere salg af ejerboliger, hvis man selv bor i huset og passer på det.

    Ud over væres hus i Hvidovre (Kan man bo i Hvidovre som min gamle mor sagde?!)

    Nu har vi et sommerhus med direkte udsigt til Orø, det ligger 12-13 m over dagligt vande, så det holder nok vores (og vores børns) tid ud!

    Med gode pensionsordninger mv. skal der nok blive lidt tilovers til “ungerne” når vi er under mulde;-D

  6. Tillykke, lyder som en go’ beslutning, der er det helt rigtige for jeres familie!

    Er selv gældfri boligejer, og det har kostet blod, sved, tårer samt en masse venderi af femører. Men et gældfrit hus giver en enorm frihed og meget bedre søvn, når man bor alene og har en meget svingende freelance-indtægt. Et par supplerende tanker:

    * Et billigt hus stiger ikke så meget i kroner og øre (og historisk set heller ikke procentmæssigt) som et dyrt hus. Dvs. at I ved pensionsalderen vil have meget mindre friværdi i huset på øen, end hvis I var blevet i Allerød. Til gengæld vil I også have lavere omkostninger til den tid – men folk, der gør som jer, har alligevel sandsynligvis brug for at spare mere op ved siden af (hvilket du også skriver, at du gør – at du investerer).

    * Som du skriver, sparer I nu virkelig meget i grundskyld og ejendomsskat. Det er en vanvittig høj post på budgettet i Nordsjælland – jeg skal tjene omkring 70.000 kr. før skat om året bare for at betale skatten af mit lillebitte hus.

    * Til gengæld kan jeg indefryse grundskylden, når jeg om få år går på efterløn + når jeg senere får folkepension. Rente p.t. under 1 %, og der er ingen gebyrer, dvs. MEGET billigere end realkreditlån. Faktisk er det en væsentlig grund til, at det stadig vil kunne betale sig for folk, der har mulighed for det, at få efterløn – også selv om den er kraftigt beskåret, at der bliver fratrukket pensioner osv. Man kan jo også bare arbejde videre ved siden af.

    Hilsen fra én, der også i flere år har overvejet at flytte til en ø – men sidste år besluttede, at det som enestående ville være bedre at blive nær byens lys og så bare være feriegæst ;-)
    Karin

    1. Hej Karin, mange tak for det :)

      Det er klart, at dyre huse alt andet lige vil have en højere nominel prisstigning end billigere huse. Men der er mange andre faktorer som spiller ind. Dels er den løbende udgift for det dyrere hus højere, pga. boligskatter og højere renteudgifter samt lavere fleksibilitet pga. de høje faste udgifter til afdrag.

      Det er i bund og grund spekulation at købe hus med henblik på at sælge det med gevinst i fremtiden. Og en ganske risikabel spekulation i betragtning af, hvor mange penge man sætter på dette ene bræt. Og, som du også skriver, så investerer vi jo differencen. I investeringer som er lettere og billigere at realisere end et hus :-)

      Mht. til indefrysning af grundskylden, så har jeg det svært med det koncept. Når skatten kan udskydes i form af oparbejdet gæld til det offentlige, så er det lettere for politikerne at hæve skatten, fordi skatteyderne ikke mærker det lige så hårdt og lige så pludseligt. Uden denne mulighed, ville de være nød til at sænke skatten på bolig, så alle inkl. pensionister har råd til at blive i egen bolig.

  7. Fantastisk bedrift, tillykke med det Rasmus! Jeg er lidt misundelig ;-)

    Som flere er inde på, mener jeg dog at det er lidt fjollet, at vælge ikke at overtage de tidligere pantebreve (ikke gælden), men hvis man alligevel aldrig påtænker, at tage lån i huset, så ser det jo også meget godt ud, at der ikke er tinglyst nogle! ;)

    Til gengæld vil det være en (lille) ulempe, den dag huset skal sælges igen. Da det er et forholdsvis billigt hus, ville de stempelafgifter (som der jo ER betalt for én gang) være en kærkommen bonus for en ny ejer ;)

    Det koster ikke noget, at overtage de gamle pantebreve (måske lige 1660kr for at få påtrykt dit navn på dem) – blot for at bevare stempelafgiften “for future use”. Det er egentlig et lidt korrupt system, nu jeg tænker over det – men det er alle Skatter vel i bund og grund :P

    Jeg forstår friheds følelsen i at være gældfri i eget hus, men som Karin også er inde på, så vil værdistigningerne i disse billig-huse også være noget mere begrænsede – så hvis man betragter sit hus som et “aktiv” som over 20-30 år har potentialet til at blive 5x mere værd, end det man gav for det (ref. Vagn Rydengs kommentar), så har jeg stadigvæk svært ved at se det økonomiske incitament, til at flytte langt væk fra alting. Jeg kan dog sagtens følge den følelsesmæssige værdi! – Og vi leger selv med tanken, om at finde en billigere bolig.

    Jeg har dog ingen ambition om at være/blive gældfri, men hver mand sin lyst! ;)

  8. Hej Rasmus.
    Super god læsning,
    Du skriver i måtte købe en ny bil, har det været dyrt? Skiftede i pga billigere brændstofsøkonomi eller fordi jeres Fabia ikke kunne mere?
    Hvad har i udskiftet jeres Fabia med?
    Købte i helt nyt eller købte i brugt:)?

    1. Hej Mads, tak for det :)

      Fabiaen havde flere mekaniske fejl og var voldsomt rusten i undervognen. Mekanikeren vurderede, at det ville koste 25.000 kr. at få den på nogenlunde ret køl for en periode. Så vi valgte at få den skrottet, og gav 90.000 kr. for en Renault Clio Sport Tourer 1.5 diesel fra 2014 med 85.000 km på tælleren.

  9. Tillykke med gældsfriheden! Det lyder som et dejligt setup på Orø.

    Jeg hæftede mig ved dette nær slutningen af dit indlæg

    >Målet er i sidste ende fortsat at blive 100% økonomisk uafhængig. Det har naturligvis fået længere >udsigt i takt med, at vi laver af én deltidsindkomst. Men fordi dette delmål allerede har givet os langt >mere frihed både nu og i fremtiden, er endemålet blevet mindre vigtigt.

    Det er så sandt, som det er sagt. Jeg er selv kommet frem til, at jeg også vil skære det der svarer til en arbejdsdag om ugen væk, netop fordi det giver en langt bedre work/life balance.

  10. Hvor er det skønt at læse.
    Tillykke med friheden!
    Min kæreste og jeg lurer også på bolig på Sjælland.
    Men synes ikke det er let at finde meget under 1 mill, som er velholdt.
    Når du skrev; “Der er da også mange gode huse midt på Sjælland” – mon du da vil tilbyde et par konkrete eksempler på landsby/område, hvor I overvejede huse?
    På forhånd tak
    Annette

    1. Tak :)

      Vi brugte https://www.boligsiden.dk/kort/, filtrerede på pris og andre variable. Energimærke “G” er ofte tegn på et håndværkertilbud, så dem kan man eventuelt frasortere. Når noget så interessant ud, kiggede vi på tilstandsrapport, arrangerede en fremvisning og forsøgte at afklare, om området var socialt belastet.

      Jo længere vest man kommer, desto billigere bliver det. Nær ved Kalundborg er der ofte gode huse til fair priser. Korsør ligeså. Men også Sorø, Ringsted og området derimellem har rimelige priser. Hvis I ønsker at flytte rigtig ud på landet – væk fra villakvarterene – er udvalget endnu større.

      I bund og grund er det et spørgsmål om at afsætte en del tid på at søge efter det rette og kigge på en hel del skrammel. Man kan være nød til at gå på kompromis med ét eller andet i det prisleje – enten geografisk eller andet. Opgaven er at finde et minus, som har negativ effekt på prisen, men som man selv kan leve med.
      Og så naturligvis ofte holde øje med, hvad der kommer på markedet.

  11. Pingback: Hvad koster det at have børn? (5. og 2. år) - Pengepugeren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com