Camping i Danmark: Telt, autocamper eller campingvogn?

Familie camperer i telt

Rigtig mange vælger i år at holde ferie i Danmark i år. Og det kan man gøre på mange måder. Fx kroophold, hotel eller besøg hos venner og familie. Alle glimrende muligheder, som giver mulighed for at komme rundt og se landet. En populær ferieform er dog camping, som appellerer til både børn og ældre.

Indholdsfortegnelse

Hvorfor campere?

Der er mange gode grunde til at hive teltet frem fra gemmerne eller hæfte en campingvogn efter bilen. Blandt andet er det generelt billigere at overnatte på en campingplads end på et hotel eller en kro. Samtidig er det lettere at rejse rundt og tage sine ting med sig. Særligt hvis man kører i campingvogn eller autocamper, hvor der er plads til meget mere, end man kan have i en kuffert.

Dertil giver camping frisk luft og direkte adgang til naturen. De fleste (prisvenlige) hoteller ligger langt fra stranden og typisk i bebyggede områder i byer og lignende. Mange campingpladser ligger tæt ved vandet uden tage en formue for fornøjelsen. Samtidig er der ofte mulighed at være tæt på attraktioner, forlystelsesparker mm. uden at betale det hvide ud af øjnene for en overnatning.

Mange campingpladser har desuden et stort udvalg af faciliteter, såsom spisesteder, pools, trampoliner og de der store skakspil. For børn er camping en glimrende måde at holde ferie. Det er let at finde legekammerater på campingpladserne, hvor de mødes på den samme legeplads og trygt kan rende rundt på hele området.

Samtidig giver camping mere fleksibilitet mht. til spontane beslutninger. Man kan oftest køre direkte ind på en campingplads, få et sted at overnatte og så køre igen dagen efter – eller blive lidt længere, hvis man foretrækker det.

Der er således mange gode grunde til at campere i Danmark og for så vidt i udlandet. Men hvad skal man overnatte i? Er campingvognen bedre end et telt, og er der fordele ved en autocamper? Hvad med hytterne?

Telt

Telt camping

Teltcamping er den billigste løsning, og samtidig også den mest “autentiske” form for camping. Det er især fedt, hvis man holder af at leve lidt mere primitivt.

En betydelig fordel ved at sove i telt, er, at man frit må overnatte mange flere steder, hvorimod man kun må sove i campingvogne og autocampere på privat jord – herunder campingpladser. Telte er også blevet meget hurtigere at slå op, end de var i gamle dage.

Teltcamping er således ikke kun billigt, fordi telte er billige, men også fordi man helt kan undgå campingpladser. Samtidig er teltpladser på campingpladserne typisk billigere, fordi arealet er mindre, end hvis man ankommer med campingvogn.

Teltcamping kan reelt gøres næsten gratis. Et festivaltelt til 300 kr. kan uden problemer holde til mange ugers brug i Danmark. Det kan naturligvis også blive dyrt, hvis man er til “glamping”, men selv luksustelte vil sjældent koste mere i køb/leje og brug mere end campingvogne og autocampere.

En anden fordel ved teltcamping er, at det opbygger lidt hård hud. Vi er så vant til, at hverdagen er fysisk komfortabelt og let. En gang i mellem er det godt at udsætte sig selv for en marginalt hårdere tilværelse, så vi kan mærke os selv og måske sætter lidt mere pris på vores moderne luksusliv.

Cykelcamper

I øvrigt er telt jo i praksis den mest realistiske løsning, hvis man er på cykel eller gående. Der findes dog minicampingvogne til cykler, hvis man vil prøve noget anderledes.

Danske Mads Johansen har nemlig udviklet en smart lille campingvogn, som forhandles via Smart Path Camper. Helt billige er de ikke, men det kunne være sjovt at prøve.

Hængekøjer

Der findes også en tredje løsning; nemlig hængekøjer. Hængekøjer er andet og mere end blot en daseanordning til baghaven. De findes med overhæng til campingture i mange niveauer af kvalitet og komfort.

Mange naturcampister og “survivalists” sværger til hængekøjer. Blandt andet fordi de vejer mindre og er hurtigere at sætte op end mange telte, men også fordi de løfter os over jorden, så man kan ligge komfortabelt, selv når jorden er stenet eller ujævn.

Der er generelt mange fordele ved at være hævet over jorden er. Blandt andet kommer der færre småkryb, og man slæber mindre jord, snavs og mudder med sig ind. Samtidig kommer der ingen fugt fra jorden, og man bliver ikke våd, hvis regnvand samler sig under teltet.

Ulempen er dog, at man skal have to træer eller lignende at hænge køjen op i. Hvilket sjældent tilbydes på campingpladser.

Hængekøjetelt

En relateret løsning, som er perfekt til campingfamilien, er den nye form for hængekøjetelte/trætelte. Det vil sige telte, som hænges op i stedet for at være placeret på jorden. Det giver samme fordele som hængekøjer, men med langt mere plads og en mere plan flade at sove på.

Tentsile er den mest velkendte producent af hængekøjetelte. De producerer et enormt udvalg i forskellige størrelser og med alverdens ekstraudstyr. Priserne er på niveau med de lidt dyrere telte, så man skal synes, at det er pengene værd.

Personligt er et Tentsile hængekøjetelt højt på min ønskeliste, fordi børnene vil elske det, samtidig med at vi alle fire kan overnatte komfortabelt. De kan tilmed fungere som alternativ til shelters, som desværre ofte er optaget, når man kommer frem.

Ulempen er naturligvis som med hængekøjer, at der skal være træer i nærheden, og derfor ikke fungerer godt på campingpladser. Nogle modeller kan både flyde på vandet og placeres direkte på jorden, men de fleste udgaver skal hænges op.

Teltvogn

Teltvognen, som oftest er kendt under mærket Camp-let, er et telt på en trailer.

Teltvognen er ikke ret populær længere. Det er sjældent, man ser dem på de danske veje og campingpladser, men de sælges og produceres fortsat.

Teltvogne har flere fordele i forhold til en campingvogn. Blandt andet er vægten meget lavere. Det gør det lettere at trække med en mindre bil. Der findes sågar også teltvogne til motorcykler.

Ulempen er, at man ikke bare kan hæfte vognen på bilen og køre videre. Som med teltcamping skal alt grej pakkes ind og ud, hver gang man skifter plads.

I forhold til telte af tilsvarende størrelse er teltvogne som udgangspunkt lettere og hurtigere at sætte op. Ulempen er dog, at man ikke så let kan (og må) tage den med sig ind i statsskovene, hvor overnatning i telt er tilladt.

Tagtelt

Tagtelt

I samme boldgade findes tagtelte som det i ovenstående billede. De er ikke ret udbredte i Danmark, men bruges især til offroad camping i udlandet, hvor en trailer er sværere at have med på slæb.

Tagtelte har dertil den fordel, at de ikke optager halvdelen af din indkørsel, når du ikke benytter dem – selvom opbevaring dog fortsat fylder en del. Dertil kan de benyttes af biler uden trækkrog, omend man bør være opmærksom på bilens (og tagets!) lasteevne.

Som øboer kunne jeg godt finde på at købe et tagtelt i stedet for teltvogn blot for at spare den ekstra udgift til færgen.

Campingvogn

Campingvogn

Campingvogne er adskillige niveauer over selv de mest luksuriøse telte, men også betydeligt dyrere. Hvor de allerdyreste telte til professionelle sjældent koster over 20.000 kr., så starter prisen på en blot nogenlunde velholdt brugt campingvogn ved 30 – 40.000 kr.

Mikrobiler er udelukket

Dertil skal man naturligvis have en bil til at trække vognen. Og en Folkevogn Up er ikke tilstrækkeligt. Bilen skal være godkendt til at trække en ganske betydeligt læs. Og der er en klar sammenhæng, mellem hvor meget en bil må trække og bilens pris. En mindre campingvogn kan trækkes af en typisk familiebil i mellemklassen, men de store vogne kræver ganske dyre biler med store motorer.

Samtidig stilles der krav til bilens egen totalvægt og vogntogets samlede vægt. Det er i det hele taget ganske kompliceret. Heldigvis har FDM lavet en rigtig god beregner til formålet.

Min bil må trække en campingvogn op til 1.200 kg. Sammenlagt med bilens egen vægt, kan jeg lovligt køre med en fyldt bil og en campingvogn, der højest vejer 1.200 kg. inklusive inventar. Det svarer til en mellemstørrelse campingvogn, som godt kan huse en familie på fire, men ikke ret meget mere.

Læs også Hvilken bil skal jeg købe? – En guide til kommende bilejere for en grundig gennemgang af valg af en bil, som passer til dine behov.

Større komfort og lettere at pakke

Fordelen ved en campingvogn er, at den er langt mere komfortabel end et telt. Der er rigtige madrasser, siddepladser, kogeplader osv.

Man kan også meget lettere tage sit habengut med på rejsen uden konstant at skulle pakke alt ind og ud. Du parkerer blot campingvognen, og så er I “indlogeret”. Lettere bliver det næppe.

Samtidig kan man sågar tage eget toilet, bad og et lille køkken med sig på rejsen. Og der er også plads til, at man komfortabelt kan sidde og arbejde med en bærbar computer.

For ældre og børnefamilier er campingvogne således meget lettere at håndtere end telte, men også betydeligt dyrere.

Autocamper

Autocamper

Autocampere har mange af de samme fordele som campingvogne, men kommer samtidig også med en del ulemper.

Den åbenlyse ulempe er prisen. Prisen på nye autocampere ligger på en forkerte side af en halv million og ofte tættere på millionen. Og selv brugte autocampere med et par årtier på bagen vil normalt koste det samme som en spritny mellemklassebil. Samtidig koster det mange penge at eje en autocamper i form af ejerafgift og forsikring.

At eje en autocamper svarer andre ord til at have en ekstra bil, som fylder og koster penge, og som man kun bruger nogle få uger om året. Der bliver næppe ret meget tid til at køre på ferie, når man skal arbejde for at tjene pengene til sådan et monstrum.

En campingvogn fylder også, men de koster langt mindre i indkøb, og forsikring er både frivillig og billigere. Den halvårlige ejerafgift er også betydeligt lavere.

Tilmed er autocampere mindre fleksible og dyrere i brændstof, fordi du konstant skal køre rundt med “huset” på ryggen – også hvis du bare skal ind og besøge den nærmeste by. Samtidig skal man pakke alle sine ting (fortelt, udemøbler mv.) sammen, hver gang man kører på tur.

Dertil er det ikke helt optimalt, hvis bilen skal repareres, og man må overlade man hele “hjemmet” til mekanikeren i potentielt et par dage. Med en campingvogn har man i det mindste et sted at sove, imens bilen er på værksted.

Der er dog også nogle fordele ved køre i autocamper

Mindre autocampere (op til 3.500 kg) må køre hurtigere end en bil med campingvogn eller tagtelt. Man kommer derfor lidt hurtigere frem til ferien.

Autocampere er også lidt mindre påtrængende, hvis man overnatter uden for campingpladserne. Det er dog som udgangspunkt ulovligt, men tilladt hvis man “raster” – dvs. holder pause inden fortsat rejse. I så tilfælde vil en autocamper muligvis vække lidt mindre opmærksomhed end en campingvogn.

En autocamper kan muligvis også give lidt større tryghed i tilfælde af overraskelser i løbet af natten, mens man “raster”. Hvis det fx trækker op til ballade, eller man på anden vis bliver forstyrret. Så er det blot at sætte sig i førersædet og forlade stedet.

Jeg kan godt lide simpliciteten ved en autocamper, og måske er trygheden også en relevant faktor, hvis man kører rundt i Europa og sover på lidt mere udsatte steder. Alt andet lige skal man dog have ganske særlige behov, for at en autocamper vil være at foretrække fremfor campingvogn.

Autocamper kan dog muligvis være en den bedste løsning, hvis man ikke i forvejen ejer en bil, der kan trække en campingvogn. Det koster ca. 7 – 15.000 kr. om ugen at leje en autocamper (plus campingplads). Ikke småpenge, men så har man både transportmidlet og en fast send at sove i.

Campinghytte

Campinghytter

Campinghytter findes i meget forskellige typer. Fra den meget lille træhytte med fire vægge og et tag – til noget der mest af alt minder om et sommerhus med eget bad og køkken. Derfor svinger priserne på hytter også meget alt efter niveauet af luksus.

Hytterne er normalt den absolut dyreste måde at leje sig ind på en campingplads. Her lejer man jo ikke blot nogle få kvadratmeter jord men tilmed et lille hus. Og den slags koster naturligvis ekstra.

Fordelen ved en hytte er, at man ikke skal trække en campingvogn eller lignende med sig. Men prisen taget i betragtning, ville jeg hellere bruge de 3 – 7.000 kr. på at købe et godt telt frem for at leje en hytte i en uge.

For en del år siden boede fru Pengepugeren og jeg i et par måneder i en lillebitte campinghytte, mens vi ventede på et ledigt kollegieværelse. Det var for så vidt hyggeligt nok (jeg fik set alle hidtidige sæsoner af Futurama), men vi har ikke just haft trang til at prøve det igen.

Kort sagt

Skal det være billigt og “back to nature”, er telt uden sammenligning den bedste løsning. Selvom telte generelt er lidt mere tidskrævende at sætte op, er der trods alt sket meget de seneste årtier. Mindre telte er ekstremt billige og kan sættes op på 10 minutter, og de små pop-op telte tager kun sekunder at gøre klar.

Hængekøjer og hængekøjetelte er også en glimrende mulighed, hvis man foretrækker at campere ude i naturen. Da kan man overnatte alverdens steder uanset bundforhold, så længe der er træer.

Hvis komforten skal øges, er campingvogne og teltvogne en oplagt mulighed. Jeg foretrækker en campingvogn, fordi der ikke skal pakkes ind og ud ved hver flytning. Men teltvogne er også en god mulighed, hvis bilen ikke må trække så meget. Alternativt findes der små og meget lette campingvogne til en eller to personer.

Autocampere giver en smule større tryghed, hvis man camperer eller raster på mere øde steder. Man betaler dog en høj pris for den tryghed. Både økonomisk og i form af mindre fleksibilitet.

Hytter er umiddelbart interessante, hvis man planlægger at blive samme sted i længere tid, og gerne vil have en vis grad af komfort.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

2 kommentarer til “Camping i Danmark: Telt, autocamper eller campingvogn?

 1. Vi valgte teltløsningen i år.

  Vi er to voksen og to børn på hhv 6 og 4 år. Da vi ser campingferien som den måde vi kommer til at holde sommerferie på fremover, investerede vi i et ok stort kvalitetstelt fra Outwell. Det kostede ca. 5.500,-

  Derudover købte vi et brugt bord fra Outwell og nogle gode stole fra et lokalt campingcenter.
  Vi købte derudover gode soveunderlag, og nogle andre ting som gryder mv. Alt i alt har vi brugt ca. 13.000,-

  Det er mange penge, javel ja. Men det er en engangsinvestering som gør, at vi kan holde ferie i eksempelvis Frankrig og Italien fremadrettet til ca. 500,- pr overnatning. Turen derned vil være betalt da jeg har firmabil.

  Vi kunne have købt billigere ting, og måske sparet 4-6.000 kr, men vi ønsker en hvis komform hvad stole og liggeunderlag angår, og vi har også en formodning om at de holder længere end en billig Harald Nyborg stol til 149,- og så er det billigere på sigt.

  Er vejret med os, bliver vi nok bare herhjemme. Men det er generelt den billigste ferieform, især hvis man har børn med. Et mobilehome i Sydeuropa koster snildt 1.000,- pr overnatning + gebyrer for rengøring mv.

  Endeligt har man fleksibiliteten med et telt. Et mobilehome eller et hotelværelse, skal ofte bookes lang tid i forvejen i højsæsonen.

  Du mangler dog et punkt i din beregning af telt: tagboksen. Ofte vil man have brug for sådan en. Vi var heldige og kunne låne mine forældres, men eller skal de fleste ud at købe eller leje en. Alt efter hvor meget man kommer til at bruge den, skal man regne på hvad der er mest rentabelt. De færreste har plads til alt i deres bil.

  Ferie (og især sommerferie) er ofte en tung post i budgettet. En uges charterferie sydpå med fly og hotel mv i sommerferien, kan for vores vedkommende let løbe op i 30.000,-. Kør-selv-ferie med en uge i mobilehome i Italien bliver let 10.000,- mens teltferie for os kan gøres for 5.000,- pr uge (og ja, har man ikke firmabil skal der medregnes driftsomkostninger til eget køretøj).

  Tak for (endnu) en god artikel :-)

  vh
  Lars

 2. Hej Pengepugeren

  Jeg søger et klart svar og måske du kan hjælpe??
  Jeg er i gang med at købe en combi camp prestige fra 1995 ( når du slår den ud, fylder den kun mere i længden og ikke i bredden, og den kan slås ud på hård undergrund )
  Har lidt svært ved at gennemskue hvor jeg må campere/slå det ud, gratis…. Må jeg benytte de såkaldte teltpladser rundt omkring i landet?
  den har kun 2 sovepladser…
  Mvh
  Jim

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com