Snyd dig selv til økonomisk uafhængighed

Alle ved, at det er dumt at smide penge efter nytteløse forbrugsgoder, men alligevel vælger mange at ofre økonomisk uafhængighed på forbrugets alter. Årsagen til sådanne åbenlyst fejlkalkulerede privatøkonomiske prioriteringer er, at det giver en midlertidig tilfredsstillelse, som opvejer glæden ved at have penge på kontoen. Og derfor kræver det mere selvdisciplin at spare end at forbruge.

Selvdisciplin er i bund og grund evnen til at overbevise sig selv om, at fremtidige fordele opvejer ubehaget ved at ofre sig i dag. Men det er lettere sagt end gjort. Ofte kan det være svært at se fremtidens fordele, fordi de er uklare eller ligger langt ude i fremtiden. Hvis jeg køber et stort TV i dag til 10.000 kr. så har jeg en stor og lækker fladskærm, som øger fornøjelsen ved at se film eller spille Xbox. Hvis jeg derimod sparer pengene op, så står de bare som tal på en konto. Og hvis jeg ikke en gang følger et budget, så ender de måske med bare at blive en del af den daglige husholdning. Det er der sgu ingen fornøjelse ved.

Tricket er derfor at “snyde” sig selv ved mentalt at udjævne misforholdet mellem forbrug og opsparing. Der er mange måder at gøre dette på. Fx er nogle banker begyndt at tilbyde muligheden for at overføre at fast beløb til sin opsparingskonto, hver gang man bruger sit Dankort. For Pengepugere med et fasttømret budget er det ikke et interessant tilbud, men for kandidater til Luksusfælden er det muligvis en gangbar løsning.

I takt med at økonomisk mådehold bliver en vane, er det selvsagt lettere at bruge meget mindre end man tjener. Men heller ikke Pengepugeren kan (endnu) sige sig fri for at måtte ty til psykologiske tricks for at holde den lille ødeland stangen. Det gør jeg blandt andet når jeg køber aktier. Aktiehandel minder på mange måder om måden, jeg køber forbrugsgoder på: Jeg bruger lang tid på at undersøge markedet, sammenligner forskellige potentielle køb, virksomhedernes finansielle forhold, deres marked, potentielle fremtidsperspektiver osv. Ved aktiehandel får jeg derved både opfyldt trangen til at bruge penge og fornøjelsen ved at jagte den bedste handel. Men i stedet for dyre forbrugsgoder, som hurtigt mister deres værdi, så køber jeg en lille del af et firma eller en investeringsforening, og dermed en langt bedre langsigtet gevinst.

En anden metode hvorved man kan opnå tilfredsstillelse ved at forbruge mindre er at visualisere sine fremskridt. Lav fx en oversigt over din gæld og opdater den med faste intervaller. Det kan være en graf, tabel eller bare nogle tal. Det øger motivationen til at høvle gælden af, og det giver en tilfredsstillelse hver gang du ser, at dit daglige mådehold har bragt dig tættere på målet. Hos Familien Pengepuger står vores samlede (bolig)gæld på opslagstavlen i køkkenet. Hver måned opdaterer jeg tallene, og glæder mig over at de er faldet. Når vi afbetaler ekstra, er det ikke bare penge, som trækkes ud af kontoen – det er et køb som giver langt større tilfredshed, end hvis pengene var blevet smidt efter meningsløst forbrug.

Der er mange måder, som gør opsparing og investering sjovt, i stedet for at det skal være en tung byrde, som spærrer for det storforbrug, man i virkeligheden hellere ville kaste sig ud i. Måske kender du nogle tricks?

Adam Selwood

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

2 kommentarer til “Snyd dig selv til økonomisk uafhængighed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com