5 simple regler: Sådan får du aldrig pengeproblemer igen

Penge

Alt for mange mennesker døjer med pengeproblemer. Nogen er endt i et dybt, sort hul, og har meget svært ved at se en udvej. For mange andre står det ikke helt så slemt til. For dem hænger det nogenlunde sammen i dagligdagen, og regningerne bliver betalt. Alligevel er der en konstant nagende bekymring for arbejdsløshed, et ødelagt køleskab eller stigende renter.

Hvis bekymringer om penge dag ud og dag ind får lov til at gnave i din sjæl, så går det både ud over humøret, forholdet til vores nærmeste og på sigt det fysiske velbefindende. Det kan føre til stress, skilsmisse og en generel skodtilværelse.

Den eneste måde at slippe for pengebekymringer er, at gribe fat om problemet som var det en stor, genstridig mælkebøtte, og flå det op med roden.

I nogle dele af verden er pengemangel et reelt og uoverstigeligt problem. Men for os, som er så heldige at leve i den vestlige verden, er det let at tjene betydeligt mere end vi har brug for til at få vores behov dækket. Herunder følger 5 fundamentale forudsætninger for en velfungerende og bekymringsfri privatøkonomi. Hvis du følger disse råd, er du sikret mod langt, langt de fleste økonomiske problemer.

Denne artikel findes også som video:

Indholdsfortegnelse

Brug mindre end du tjener

Det er simpelt at tabe sig: Afbrænd flere kalorier end du indtager. Et tilsvarende princip gælder for en dårlig privatøkonomi. Hvis du mangler penge i slutningen af måneden, så er det fordi du har brugt mere end du tjente. Det er meget simpel matematik og alle ved, at det er en fundamental sandhed. På papiret er løsningen da også ganske enkel: Hver gang du får nogle penge, så lad være med at bruge dem alle!

Alle mennesker i den udviklede del af verden har mulighed for at bruge mindre end de tjener, men det er ikke let at ændre på dårlige vaner. Hvis overforbrug skyldes decideret shoppemani eller et misbrug, så kan det være nødvendigt at søge professionel hjælp. For mange andre kan det gøre underværker at holde lidt igen i butikkerne og skære i de faste udgifter. Og eventuelt overveje om man overforbruger for at imponere kollegaerne eller overgå naboen.

Inspiration til at bruge mindre:

Benyt prisdiskrimination til din fordel

Snyd dig selv til økonomisk uafhængighed

Stop impulskøb med disse to simple regler

Spar penge på dagligvareindkøb

Bliv rig med overvågning

Spar penge ved at spare på vandet

Spar mange tusinde kroner ved at skifte til LED

Opspar mindst 10 % af din indkomst

I forlængelse af ovenstående skal du opspare de penge, du ikke bruger. For hver 100 kroner du får ind, hvad enten det er i gave, løn eller overførselsindkomst, så læg mindst 10 kroner til side. Med tiden vil pengene akkumulere og blive til flere. Når du så en gang får brug for ekstra penge til et nødstilfælde, din pension eller en god investering, så har du en pæn økonomisk buffer at trække på.

Hvordan pengene skal varetages, er meget individuelt. Det kommer blandt andet an på temperament, risikovilje og opsparingsmønster. Hvis du har lagt mange penge til side, vil du måske fordele dem mellem forskellige typer af investeringer. Hvis du har en mindre opsparing, vil en almindelig opsparingskonto måske være bedre. Det vigtigste er ikke hvordan du sparer op, men at du gør det.

Inspiration til at spare op:

Hvor meget skal jeg have opsparet til et nødstilfælde?

Konverter teoretiske udgifter til rigtige sparepenge

Læg et budget, og følg det

Det kan være svært at spare op og bruge mindre end man tjener, især hvis man ikke har et ordenligt overblik. Det overblik får du fra et budget.

At lægge et budget behøver hverken at at være svært eller tidskrævende, og det vil spare dig for en masse tvivl og bekymringer. Det er vigtigt, at budgettet ikke bare er et tilfældigt Excel regneark, man har liggende på computeren. Et budget er en plan, og som med alle andre planer, er det meget svært at nå målet, hvis man ikke aktivt forholder sig til planen i hverdagen.

Et budget er naturligvis ikke en statisk plan. Det bør jævnligt tages op til revision og ændres efter skiftende omstændigheder og nye mål. Men det er vigtigt at budgettet overholdes, indtil man tager en bevidst beslutning om at ændre det.

Inspiration til budgettering:

Du har brug for et budget

Sky gæld som pesten

Overskriften lyder overdrevet, men det er den faktisk ikke. Pest kan man dø af, og selv om man måske ikke dør af gæld (med mindre du låner af rockerne), så kan det i yderste konsekvens ødelægge dit liv i en grad, så du måske ville ønske, at du var død. Faktisk bør du være mere bange for gæld end for pest. Pest kan nemlig behandles med antibiotika, gæld er der derimod sjældent en nem og hurtig måde at slippe for. Når først gælden er optaget, så skal den betales tilbage.

Gæld er i bund og grund frivillig slaveri. Når du optager et lån, binder du dig til at arbejde for pengenes skyld, så din kreditor kan blive betalt – ofte i årevis. Når du er forgældet, har du opgivet friheden til at gøre som du har lyst til, for du skal jo tjene penge til kreditor. Det begrænser fx dine muligheder for at starte egen virksomhed eller at arbejde på nedsat tid i en periode.

Der kan naturligvis være gode grunde til at optage visse former for lån. Boliglån kan i nogle tilfælde betale sig, da vi alligevel skal betale for et sted at bo. Billån er en dårlig ide, men særligt de højt forrentede kviklån og SMS lån, skal man altid holde sig langt væk fra.

Uanset om man har taget fornuftige eller ufornuftige lån, så gælder det om at tilbagebetale kreditor hurtigst muligt. Jo hurtigere du bliver gældfri, desto hurtigere er du fri til selv at træffe beslutninger og sætte dine egne prioriteter.

Inspiration til gældsafvikling:

Sådan optimerer du afbetaling af din gæld

Derfor er ÅOP meget vigtigere end rente

Tegn de nødvendige forsikringer

Jeg har et lidt ambivalent forhold til forsikringer. På den ene side betaler man for noget, man normalt ikke får brug for, på den anden side er det vigtigt at sikre sig hvis uheldet skulle være ude. Det er derfor en god idé at tænke sig godt om i forbindelse med valg af forsikringer, så man sikrer sig den rigtige balance mellem over-/underforsikring og fornuftig gardering af det uforudsete.

En af de vigtigste forsikringer man kan optage, er at melde sig ind i en A-kasse. Mange mennesker kan ikke modtage kontanthjælp, enten fordi de er gift/samboende med en fuldtidsbeskæftiget, eller fordi de har en opsparing eller andet af værdi. Som medlem af en A-kasse er du garanteret dagpenge ved arbejdsløshed, uanset opsparing eller ægtefælles status på arbejdsmarkedet. I øvrigt finansierer medlemskontingenterne kun ca. 25 % af dagpengesystemet, resten betaler du allerede via skattebilletten. Hvis du har bare en lille sandsynlighed for arbejdsløshed, giver det derfor god mening at melde sig ind.

Det anbefales også at tegne en forsikring som sikrer dig, hvis du skulle forsage en ulykke eller komme ud for en ulykke. Men lad være med at overforsikre dig. Fx er der ingen grund til at tegne en livsforsikring, hvis du er enlig eller i forhold med en person, som ville kunne klare sig uden din indkomst.

Inspiration til forsikringer:

Hvor meget skal jeg have opsparet til et nødstilfælde?

Vælg forsikring med høj selvrisiko

Hvis du følger disse fem råd, vil et af det moderne menneskes største bekymringer forsvinde fra dine skuldre. Intet er naturligvis 100 % garanteret her i livet, men med undtagelse af ekstreme uheld, vil du kunne kunne leve et liv uden pengeproblemer.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

2 kommentarer til “5 simple regler: Sådan får du aldrig pengeproblemer igen

 1. Hejsa
  Det lyder super godt alt det du tilbyder og alle de punkter som er væsentlige for at få ryddet op i gæld mv.

  Jeg er dér hvor jeg har siden jeg tog en uddannelse i 2014, samt startet op som selvstændig fået alt for meget gæld, at jeg har svært ved at se udover min egen næse og ja det stresser jo big time.

  Hjælper du folk individuelt? Jeg ved jo godt fornuftsmæssigt hvad jeg skal gøre, men inde i mig føles det fuldstændig uoverskueligt.

  Jeg ser frem til at høre fra dig..

  Bh Sanne

  1. Hej Sanne

   Jeg tilbyder one-to-one sparring og vil med glæde hjælpe dig. Jeg har ikke et bookingsystem, men hvis du sender en mail til til pp@pengepugeren.dk med lidt grundlæggende detaljer om din situation, så finder vi en dato.

   Medvind
   Rasmus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com