Hvad koster det at have bil?

Dyr bil

For mange af os er bilejerskab en af de største poster på budgettet, men hvad koster en bil egentlig om måneden/året? Det var et spørgsmål jeg gik meget op i at få besvaret, inden jeg købte min første bil, men som det var svært ved at finde et klart svar på.

I dag har jeg et tydeligt overblik, men første gang man skal ud og købe bil, kan det være svært at vide præcis, hvad man skal forvente at afsætte i bilbudgettet. Derfor kommer her en oversigt, som kan hjælpe vordende bilejere til at beregne udgifterne forbundet med at transportere sig selv rundt i verdens mest afgiftsbelagte transportmiddel.

Biludgifter kan opdeles i seks kategorier:

  • Bilkøb
  • Brændstof
  • Ejerafgift
  • Forsikring
  • Værkstedsregninger
  • Diverse

I denne artikel gennemgår vi hver af disse kategorier og giver til sidst en bud på de samlede, månedlige udgifter ved en billig bil og en noget dyrere.

Indholdsfortegnelse

Køb af bil

Det er vist ingen tvivl om at bilkøb er ekstremt dyrt i Danmark, takket være de i alt 200 % afgifter på nye biler. Mange mennesker vælger derfor at optage lån, når de køber bil – hvad enten man køber brugt eller nyt.

Det er i dag et udbredt kulturelt fænomen, at billån anses for en naturlig ting, som alle påtager sig. Men det er en rigtig dårlig ide! Jeg fraråder på det kraftigste at man låner penge, og at man i stedet køber en bil, man har råd til at købe kontant.

Hvis man alligevel optager et lån, bør det betales tilbage så hurtigt som muligt, og ikke over de typisk 5-8 år, som de fleste billån er normeret til.

Udgiften til billån varierer naturligvis afhængigt af bilens pris, rentesatser, lånets løbetid osv. Den præcise pris kan man regne ud sammen med sin bank, eller man kan danne sig et overslag på de fleste bankers hjemmesider. En tommelfingerregel er, at 5 års løbetid koster ca. 2.000 kr. om måneden for hver 100.000 kr. man låner.

Brændstof

Benzin og diesel er også absurd dyrt i Danmark. Biludgifterne afhænger derfor i høj grad af, hvor langt man kører, hvor ofte man gør det og hvor brændstofeffektiv din bil er. Her skal man tage EUs standarder med et gran salt. Fx kører pengepugermobilen meget økonomisk, men opnår alligevel kun 20,5 km/l med blandet kørsel i hhv. by, landevej og motorvej. Bilens EU standard er 23,8 km/l.

Med ca. 1.000 km kørsel om måneden bruger vi rundt regnet 900 kr. månedligt på benzin, og det er en ganske lavt beløb. I vores forrige benzinsluger, brugte vi let mere end det dobbelte på benzin.

Ejerafgift

Ejerafgiften afhænger af bilens EU norm for brændstofforbrug. Hvis din bil kører få kilometer på literen, så koster det ikke kun mere i brændstof men også betydeligt mere i ejerafgift. Den lavere pris på diesel skal vejes op mod en endnu højere ejerafgift på dieselbiler.
nysynet.dk kan du se en oversigt over afgiftssatserne.

Forsikring

Forsikringudgiften afhænger i høj grad af ejerens alder, anciennitet, bilens værdi og motorstørrelse. En erfaren bilejer som er fyldt 30 år, og kører i en lille bil, betaler let under 4.000 om året, hvorimod en ung mand i en dyr og hurtig bil, kan være nød til at betale en årlig forsikringsudgift på 30.000 kr. eller mere!

Forsikringsudgiften afhænger desuden også af selvrisikoen. Her kan der være store penge at spare, hvis man vælger en høj selvrisiko uden friskade og alt det andet lir. Forsikringsselskaberne tilbyder ikke friskade fordi de vil være flinke. De ved godt hvad det koster, og tager sig også betalt for det. Vælg derfor en høj selvrisiko, gem lidt ekstra på kistebunden og kør så ellers pænt.

Mange bilforhandlere samarbejder med forsikringsselskaber, og de kan tilbyde forsikringer til fordelagtige priser for nye biler. Det kan give et markant nedslag i forsikringsudgifterne, i en grad som i nogle tilfælde gør det mere rentabelt at købe nyt i stedet for brugt.

Værksted

Nye biler er dækket af garantien, og ofte kan man tilkøbe en udvidet garanti for en rimelig pris. Der vil dog altid være udgiften til service, og den pris afhænger især af bilens mærke. Vores Škoda kostede 1.300 kr. efter første (15.000 km) syn.

Køber man brugt bil er der naturligvis ofte sammenhæng mellem alder, pris og værkstedsudgifter. Hvor meget man skal regne med at betale, afhænger i høj grad af bilens stand, men hvis man opretter en pulje med 12-15.000 kr., så er man dækket ind mod de fleste ubehageligheder. Meget større udgifter kan desværre opstå, men så er det måske værd at regne på, om det er tid til skrotning.
Reparationspriser varierer også betydeligt fra værksted til værksted. Det er som udgangspunkt dyrere at reparere en Mercedes eller Audi end en Škoda. Og falder man over en god pris på en gammel Jaguar, så skal man være indstillet på at en ny gearkasse koster det samme som en fabriksny VW up!

Værksteder tager også ganske forskellige priser for samme opgave. Det kan derfor godt betale sig at ringe eller skrive rundt og bede om et bud på en opgave. Desuden er der enorm forskel på serviceniveauet. Fx får vi langt, langt bedre service hos Škoda Birkerød, end vi fik hos vores forrige Škoda-mekaniker.

Diverse

  • Sprinklervæske: Om vinteren bruger man en hel del sprinklervæske, om sommeren betydeligt mindre. Det er dyrt på tankstationerne, så vær forudseende og køb sprinklervæske i Silvan eller lignende forretninger. Vores årlige forbrug på sprinklervæske er ca. 150 kr.
  • Syn: Biler ældre end 4 år skal synes hvert 2. år. Det koster normalt 300 – 400 kr. hvis den godkendes ved første syn.
  • Nye dæk: Man kan køre meget lagt på nye dæk, men på et tidspunkt skal de udskiftes. Man må som minimum forvente at kunne køre 35.000 km før de skal skiftes, og gerne meget, meget, meget længere. Fire nye dæk af anstændig kvalitet koster 4-5.000 kr.
  • Færge og broafgift: Kører du over Storebælt koster det 200+ hver vej. Øresundsbroen koster ca. 150 kr. Man kan ofte få billige færgebilletter, hvis man bestiller billetterne god tid i forvejen. Ellers koster de større færgeruter 5 – 700 kr. hver vej.
  • Vask: Det er mest op til dig selv, hvor ren din bil skal være og om du vasker selv eller bruger en vaskehal.
  • Parkering: Det koster mange penge at parkere i København og dele af de andre større byer. Ellers kan man normalt finde gratis parkering eller priser omkring 10 kr./time.
  • Afskrivning: Ofte beregnes afskrivning som en løbende udgift. Jeg vælger dog at medregne det i købsprisen. Afskrivninger er en regnskabsteknisk øvelse, som har meget lidt med virkeligheden at gøre. I praksis aner vi ikke hvad bilen er værd før den eventuelt sælges videre.
  • Vejhjælp: Nogle forsikringer dækker vejhjælp, og nogle bilmærker tilbyder gratis vejhjælp, hvis man får servicenet bilen på et autoriseret værksted. Man kan også bestille et vejhjælpsabonnement for 600 – 900 kr. årligt som bl.a. afhænger af, om man ønsker dækning udenfor Danmarks grænser.
Ny Škoda Citigo, ca. 15.000 km/årBrugt Opel Vectra, ca. 20.000 km/år
Benzinkr. 900,00Benzinkr. 2.500,00
Forsikringkr. 300,00Forsikringkr. 650,00
Værkstedkr. 200,00Værkstedkr. 480,00
Bro/færgekr. 100,00Bro/færgekr. 100,00
Ejerafgiftkr. 48,33Ejerafgiftkr. 306,67
Diversekr. 100,00Diversekr. 100,00
Parkeringkr. 70,00Parkeringkr. 70,00
    
I alt pr måned:kr. 1.718,33I alt pr måned:kr. 4.206,67

Kort og godt: Det er møgdyrt at være bilejer, men det giver også en grad af bevægelsesfrihed, som offentlig transport ikke kan tilbyde. Udgiften kan holdes nede, hvis man tænker sig om, kører i en lille bil og forhandler med både forsikringsselskaber og værksteder.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

16 kommentarer til “Hvad koster det at have bil?

  1. Fin artikel, som jeg har læst flere gange med fornøjelse.

    Dog er jeg uenig i din beslutning om ikke at tage værditab med i budgettet. Værditabet er den største post ved de fleste bilejerskaber, og er ofte omvendt korreleret til de øvrige udgifter (især værkstedsudgifter), hvilket også ses af dit eksempel. Og selvom man ikke med sikkerhed kan forudsige værditabets størrelse, kan man gøre et kvalificeret skøn.
    Derfor virker det omsonst at sætte et bilbudget op uden denne centrale post.

    Du kunne evt. lave en opfølgningsartikel om hvordan man estimerer man værditabet, hvordan man objektivt vurderer om en bil er dyr i vedligehold, før den holder i indkørslen (tyske og britiske reliability index), klassiske faldgruber ved bilkøb etc.

    1. Hej Martin!

      Jeg er for så vidt ikke uenig. Jeg medregner da også afskrivning, men i form af bilens købspris frem for en månedlig udgift.
      Når bilen købes, har den kostet X kroner. Det beløb afskriver jeg så på én gang, og skal dermed ikke beregne månedlige afskrivninger.

      Jeg mener, at det er en bedre metode, fordi vi reelt ikke ved hvad bilen er værd på brugtmarkedet, og fordi vi ikke ved, om kan holde de næste tyve år eller kun en uge endnu. Dertil er det ikke en driftsudgift, der skal finansieres hver måned. I stedet skal man være forberedt på at kunne betale en ny bil, når den nuværende dør.

  2. Rigtig god artikel! Kan ikke lade vær med at komme med et lille fif til alle Jer andre der er økonomi bevidste fra en rigtig data nørd :)

    Jeg er af flere omgange faldet over warranty directs reliability index og det kan altså godt svare sig at tage et kig på. Statistisk set er det meget billigere at eje en Honda en hvilken som helst andet bilmærke, ganske enkelt fordi de sjældent går i stykker og når de gør er de ikke lige så dyre at reparere på.
    https://www.reliabilityindex.com/manufacturer

    Honda ligger på index 42, index 100 svarer til gennemsnitlig udgifter til bil.

    Så selv mærket af bil man køber, har stor betydning ift. hvad det koster at eje en bil.

    Håber I kan bruge det,
    Casper Andersson
    www.adsson.dk

    1. Tak for linket til reliabilityindex.com. En meget interessant oversigt, som jeg vil have med i overvejelserne, når den gamle Fabia skal udskiftes.

  3. Har nok læst dennne artikel et par gange henover det seneste år eller to. Den giver et fint overblik over udgifter ved at have bil. Godt skrevet!

    Mvh.
    Peter

  4. Hej
    Jeg har først lige fundet din side/blog, så måske spørger jeg om noget, du allerede har skrevet om andetsteds; hvis det tidsmæssigt ikke er realistisk at spare op til at kunne købe bilen kontant, hvad så med at lease en bil – hvad er dine tanker om det?

    1. Hej Conrad
      Godt spørgsmål, som jeg desværre ikke kan give et godt svar på. Jeg kender meget lidt til leasing, men det kommer sandsynligvis an på den enkelte bil og dit specifikke forbrug. Begge muligheder vil binde dig til et fast (høj) månedlig udgift lang tid fremover.

      Personligt ville jeg vælge en god og stabil brugt bil og så budgettere lidt mere til vedligehold.

      1. Tak for svar. Ja, der er selvfølgelig flere faktorer at tage hensyn til, så måske det ikke er den optimale løsning. Men interessant at høre din vinkel på det!

  5. Pingback: Hvilken bil skal jeg købe? - En guide til kommende bilejere - Pengepugeren
  6. Pingback: Spar penge i hverdagen: En realistisk guide til at leve billigt - Pengepugeren
  7. God artikel!

    Ift. afskrivning. Hvorfor er der flere, som tager denne post med i et privatbudget? Hvis man lægger 20% af bilens værdi til side det første år (i rede penge) og lidt færre procent af værdien de næste år – er formålet så at kunne købe den næste bil kontant, når den andens værdi er lig 0?

    1. Jeg er enig. Hvis man både inkluderer afskrivninger og købsprisen i samme budget, så regner man dobbelt op for samme bil. Opsparing til ny bil hører til i en anden budgetkategori.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com