5 spørgsmål du bør stille din privatøkonomi

Det er god vane at ryste posen fra tid til anden – At revidere sine antagelser og overbevisninger på både det privatøkonomiske område og i alle andre aspekter af livet. På den måde undgår man at sidde fast i uproduktive vaner, som koster både penge, tid og generel tilfredshed.

Derfor er det en god ide at overveje, hvordan man blandt andet håndterer sine penge, at være bevidst om sin egen situation, og at vide hvad man kan gøre bedre. Det betyder ikke nødvendigvis, at du skal ændre ved noget, hvor du er godt tilfreds med dine prioriteringer. Det vigtigste er at træffe nogle bevidste beslutninger med henblik på at optimere dit liv.

Her er fem spørgsmål, som er vigtige at stille sig selv. De er ikke udtømmende for et optimal privatøkonomi, men de er en god start:

Hvad er det allerlaveste beløb, jeg kan leve for uden at ty til mere drastiske tiltag (flytte, sælge bilen osv.)?
Hvor mange udgifter har jeg, som ikke er nødvendige? Nogle er måske deciderede ligegyldige og kan fravælges. Andre udgifter kan du leve uden, men vælger alligevel at fastholde, fordi det gør livet lidt (helst meget) bedre. Måske er der områder, hvor der er penge at spare.

Hvor meget ekstra ville jeg have, hvis jeg var gældfri?
Hvis du i forvejen er gældfri så tillykke! De fleste af os har som minimum gæld i vores bolig, mange har *suk* bilgæld, og nogle har *gisp!* forbrugsgæld. Al gæld koster penge, og det trækker vores faste udgifter op. Prøv at danne dig et overblik over din samlede gæld, og beregn hvor mange ekstra penge, du ville have, hvis du var fri for gældsbyrden. Læg eventuelt en plan for at afbetale din gæld.

Hvordan ville min økonomiske situation se ud, hvis jeg/vi kom på overførselsindkomst?
Hvis du/i måtte leve af dagpenge eller kontanthjælp, ville det vælte jeres verden? Har du en plan for eventuelt at skære udgifterne tilstrækkeligt langt ned til, at i kunne leve uden at måtte gå fra hus og hjem?
Det er sjældent morsomt at tænke på nødsituationer, hverken privatøkonomisk eller andet. Men det vil være meget, meget lettere at håndtere, hvis du på forhånd har lagt en slagplan. Og det vil også lette bekymringerne for fremtiden.

Hvordan kan jeg øge min indkomst?
Med mindre du allerede er økonomisk uafhængig, så har du behov for at tjene mere. Det kan gøres på mange måder, og man behøver ikke at nøjes med én indtægtskilde. Har du en plan for næste lønforhandling eller avancement? Måske er du selvstændig og har lagt planer for at skaffe flere kunder, eller du forsøger at tjene penge ved siden af arbejdet. Der er mange måder at øge sin indkomst på, og mange kræver ikke andet end, at man bruger et par timer hver eller hver anden eftermiddag på det i stedet for at se TV.

Hvordan ser mit liv ud om et år?
Hvad har du gjort om 365 dage, som som du pt ikke har opnået? Blevet gældfri? Lagt og fulgt et budget? Skåret 1.000 kr. i faste månedlige udgifter? Sparet op til en ny bil?
Når du kender dine mål, så læg planer for hvordan, de skal opnås. Uden mål ingen fremskridt, men det er svært at nå sine mål, hvis man ikke også har besluttet hvordan de skal føres ud i livet.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com