Skal jeg investere i udbytteaktier eller ej?

Udbytteaktier

Foråret er tiden for udbetaling af udbytte i danske aktier. Og hvis man følger med i massemediernes dækning om foråret af investeringsverdenen, får man let det indtryk, at udbytte er en slags pengemaskine, som hvert år giver investorerne en stor bunke kontanter.

Men udbytte er ikke gratis penge. Når et selskab betaler udbytte til aktionærerne, falder aktien tilsvarende i værdi, fordi selskabet “mister” penge, når det udbetaler udbytte og dermed bliver mindre værd. På grund af almindelige udsving i aktiekurserne eller særlig information fra generalforsamlingen, er faldet dog ikke altid præcis i samme størrelsesorden, men det er den teoretiske effekt af udbyttebetaling.

I dag modtog jeg fx udbytte fra mine aktier i investeringsforeningen Sparinvest. Og det er da meget sjovt at se den kontante effekt at at være investor, men depotværdien blev jo ikke større af det, for aktiekursen faldt tilsvarende i sidste uge, da udbyttet blev godkendt ved generalforsamlingen.

Indholdsfortegnelse

Hvad er fordele og ulemper ved at vælge udbyttebetalende aktier?

Ulemper

Du betaler skat af udbyttet. Du skal naturligvis også betale skat af kursgevinster i fremtiden, når/hvis du en dag sælger aktierne. Forskellen er, at du betaler skatten nu og her, og dermed går glip af det akkumulerende afkast, som de penge du betalte i skat, kunne have givet.

Lad os eksempelvis sige, at du køber aktier for 200.000 kr. fordelt på to fiktive selskaber, som hver årligt stiger 5 % i værdi over de næste 5 år, hvorefter du sælger aktien.

Det ene selskab udbetaler udbytte svarende til de 5 %. Aktien stiger derfor ikke i værdi, men i stedet får udbetalt (100.000 * 0,05) 5.000 kr. om året, eller 3.650 kr. efter skat (den lave skattesats). Du vil efter 5 år derved have modtaget 25.000 kr. i udbytte og 0 kr. i kursgevinst. I alt 18.250 kr. efter skat.

Det andet selskab udbetaler intet udbytte. I stedet stiger aktiekursen med 5% om året. Efter 5 år vil du have haft en kursgevinst på 27.628 kr. eller 20.169 efter skat. Dvs. 1.919 kr. mere end udbytteaktien.

Kan jeg ikke bare reinvestere mit udbytte?

Det er naturligvis en mulighed at reinvestere sit udbytte i samme aktie og derved få lidt ekstra i udbytte året efter. Men hvert køb koster normalt et beløb i kurtage. Men endnu værre er det, at du kun kan reinvestere det, som er tilbage efter skat. Hvis du bruger pengene til at geninvestere, kan du derfor kun geninvestere det beløb, du fik udbetalt efter skat.

I tabellen herunder illustrerer jeg effekten af udbytte på afkast forudsat den “lave” aktieindkomstskattesats på 27 %.

Afkast
År Med udbytte Udb. m. reinvest.* Ikke udbytte
1 5.000 5.000 5.000
2 5.000 5.183 5.250
3 5.000 5.372 5.513
4 5.000 5.568 5.788
5 5.000 5.771 6.078
I alt 25.000 26.893 27.628
I alt efter skat 18.250 19.632 20.169

*Det antages, at der ikke betales kurtage for geninvestering.

Fordele ved udbytteaktier

“Hvis udbytte giver et lavere afkast, hvorfor skal jeg så investere i det?”

En af fordelene er, at du får penge nu og her. Hvis du faktisk ønsker at tjene penge løbende, er udbytte en mulighed, der er værd at overveje. Hvis du fx investerer med henblik på passiv indkomst, har udbytte den fordel, at du får udbetalt penge uden at skulle sælge ud af dine aktier. Du trækker naturligvis stadig penge ud af din aktieoportefølje, men skal ikke tære på selve aktiebeholdningen.

En anden fordel er, at udbytte i mange tilfælde stiger eller forbliver på samme niveau i nedgangstider. I perioder hvor aktiekurserne falder for ellers stabile virksomheder, er det ikke en god idé at sælge ud for at skaffe penge. I stedet for at tære på aktiebeholdningen ved at sælge billigt, kan udbyttet være med til at trække lidt kontanter ud eller eventuelt geninvestere, mens der er udsalg på aktiemarkedet.

Hvorfor jeg godt kan lide udbytteaktier

Som aktieejer er man medejer af et selskab. På linje med alle andre virksomhedsejere forventer man at få del i overskuddet – enten på kort eller langt sigt. Og udbetaling af udbytte er lige netop dette. Virksomheden kigger i regnskaberne, beregner hvad der er tilbage efter diverse udgifter, lægger (forhåbentligt) lidt til side til fremtidige investeringer og en regnvejrsdag, og giver ejerne resten af årets profit.

Det er ærlig og gennemskuelig business, og det kan jeg godt lide.

Den anden måde at tjene penge på aktier er, at man køber billigt og sælger dyrt i fremtiden, fordi der er nogle andre, som forventer at selskabets aktiekurs vil stige yderligere fremover. Det er spekulation på kort eller langt sigt. Der er for så vidt ikke noget galt med at tjene penge på den måde. Men det er for mig at se mindre jordnært at tjene penge på teoretiske værdier af et selskab, som reelt aldrig deler sin profit med ejerne.

Men selvom noget er jordnært eller føles rigtigt, er det ikke nødvendigvis tilstrækkelig grund til at handle derefter :-)

Valget mellem udbytteaktier og aktier uden udbytte er kort sagt en individuel sag. Det kommer an på din økonomiske situation og planer for fremtiden. Vil du gerne have flere penge om mange år, eller vil du hellere drypvis nyde frygten af dine investeringer i form af årlige eller (for mange amerikanske aktiers vedkommende) kvartalsvise udbyttebetalinger?

Hvis du ønsker at investere for at tjene udbytte, så er der nogle ting, du bør være opmærksom på. Det vender vi en anden dag :-)

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

11 kommentarer til “Skal jeg investere i udbytteaktier eller ej?

  1. Det er interessant det her med udbytter. Jeg har også selv skrevet lidt om det: http://www.frinans.dk/udbytte-noget-til-mig-og-noget-til-skat/
    Jeg synes der er mange der lovpriser udbytte rigtig meget, men de glemmer ofte, at de skal betale skat af udbyttet samt at aktien falder tilsvarende i kursværdi. Jeg forstår dog godt dit argument for hvorfor du godt kan lide udbyttebetalende aktier.

  2. Interessant indlæg (og blog)! :)
    Jeg tænker at en udbyttesaktie også kan stige i værdi? Det gør de ihf hos mig.. :) Og er man langsigtet så kommer aktien også igen efter at den droppet lidt ved udbyttes-tidspunktet.

    Men ja, skatten er træls. Også på ETF:er. Synes Danmark burde se lidt til Sverige med hvordan det “nye” ISK har gjort det MEGET nemmere for alle at investere, om det så er nogle få hundrede i måneden. :) Det snakkes jo også rigtigt meget om dette, som med ETF:er.. One day.. I hope.. :)

  3. Spændende indlæg med nogle gode pointer!

    Jeg følger selv lystigt med både her, hos Frinans og på BlueLobster.

    Overvejer selv at lave en portefølje med udbytteaktier, så det kunne være spændende at se hvordan det er gået for dine aktier, ligesom du holder os opdateret om dit crowdlending eventyr :)

  4. En yderligere fordel ved avanceaktierne er, at de beskattes efter gennemsnitsmetoden. Så når man en dag når til at leve af aktierne, og løbende sælger, f.eks. 4 pct af sin beholdning årligt, i stedet for at modtage det tilsvarende beløb som udbytte, så beskattes man kun af avancen, og ikke hele det likviderede beløb. Dvs de første mange år af RE kan man måske nøjes med den lave aktieskat, selv om man årligt likviderer f.eks 150.000 kr.

  5. Pingback: Grøn investering: Hvilke muligheder har vi? - Pengepugeren
  6. Pingback: Udbytteskat fra udlandet og hvordan man får skatten retur - Pengepugeren
  7. Pingback: Aktiesparekontoen: Hvad kan den bruges til? - Pengepugeren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com