Penge fra boligsalg: Hvad gør man med dem?

For to uger siden modtog jeg en mail fra Oliver. Kort efter blev familien Pengepuger beriget med endnu en lille dreng, så det trak lidt ud med at få skrevet et svar. Jeg håber, at Oliver alligevel kan bruge det til noget.

“Nu har jeg kigget med igennem et lille halvt års tid når jeg har haft behov for gode råd og lignende, i den forbindelse skal jeg naturligvis takke for nogle fede indlæg og velovervejede privatøkonomiske tanker!

Når det så er sagt: Jeg går og tumler med min egen lille udfordring – Jeg har efter et lejlighedssalg fået udbytte af at købe billigt og sælge dyrt og står derfor med et par 100.000 som gerne skulle sættes igang med at yngle.

Jeg er en endnu ung gut, som lever sammen med kæresten i en fuldt betalt ejerlejlighed, som der tidligst er behov for at udvide om 3 år. Jeg har kigget på diverse banker i forhold til at investere mine penge, men som du skriver et sted i bloggen er det jo ikke den fedeste løsning. Jeg leder efter et sted hvor jeg kan lade opsparing være opsparing og kun i mindre omfang skulle bekymre mig selv om investeringen.

Dog må jeg trække nybegynderkortet og sige jeg er for konservativ til at skulle træffe alle beslutninger selv og er pt ikke i stand til at prioritere ressourcer til aktivt at forvalte (Det kommer senere, bare rolig!). Men som skrevet, inden jeg selv føler mig klar til at forvalte, har du da forfattet et fedt blogopslag som man kunne drage inspiration fra?

Nu beder du om gode ideer og jeg tænker iøvrigt måske godt dette område om de yngre investorer og hvad en klog mand gør kunne være interessant læsning for andre end mig selv. Ubeset, igen, tak for en fed blog, jeg ser frem til eventuelt at få dine anbefalinger! – Oliver”

Først, mange tak for de pæne ord. Det er dejligt at blive rost for sit arbejde, og jeg er beæret over at blive kaldt en klog mand :-)

Dernæst, stort tillykke med den gode økonomiske situation. Fuldt betalt lejlighed plus en god sjat penge på kontoen, det er imponerende!

Indholdsfortegnelse

What to do?

Et par hundrede tusinde gode danske kroner er rigtig mange penge, og et fantastisk udgangspunkt for en stor formue og måske økonomisk uafhængighed i fremtiden. Det gælder derfor først og fremmest om ikke at klatte pengene væk. En mulighed som denne kommer måske aldrig igen.

Oliver er tydeligvis en mand med en usædvanligt veludviklet finansiel fornuft, men alligevel kan det være svært ikke at bruge pengene. Gevinst ved boligsalg er jo ofte “lette” penge. En slags gevinst. Og selvom det er blevet en kliché, så er det sandt, at det som kommer let, går let. De penge man arbejder hårdt for, er bare sværere at trække op af lommen end dem, som kommer lettere.

…Så de mange dejlige penge skal først og fremmest adskilles fra forbrugsøkonomien med vandtætte skodder. Som minimum på en bankkonto for sig selv.

Skal der investeres i aktier?

Du skriver, at du muligvis får brug for pengene til en større bolig om 3 år. Da vil jeg ikke uden videre anbefale aktieinvestering. Hvis markedet styrtdykker igen om fx et år eller to, så kommer du til at vælge mellem at sælge med tab eller udskyde fremtidsplanerne.

Hvis du alligevel mener, at du kan leve med en potentielt længere tidshorisont, så overvej indeksaktier via en relativt billig investeringsforening. Fx Sparinvest Globale Aktier Min. Risiko og Sparinvest OMX C20 Capped (Disclaimer: Jeg handler selv Sparinvest). Fordelen ved at købe indeksaktier er, at du ikke selv skal forvalte, men i stedet følger de respektive indekser. Samtidig kan du hos nogle (bl.a. Sparinvest) slippe relativt billigt i administrationsudgifter, fordi de “bare” følger en beregningsnøgle, og således ikke betaler dyre analytikere for at udvælge de “rigtige” aktier.

Det er en meget let måde at investere i aktier, og du påvirkes alene af de store udsving i markedet – ikke de enkelte virksomheders succes eller fiasko.

Annonce

Alternativt kan du gå efter udbytteaktier. Her skal hensigten være at købe stabile selskaber, som udbetaler udbytte, og kun trække udbyttet ud uden at sælge aktierne. Da vil du kunne skabe et rimeligt fast afkast. Men det vil kræve en noget mere aktiv indsats mht. til at udvælge de rigtige selskaber. Læs eventuelt artiklen “Skal jeg investere i udbytteaktier eller ej?

Eventuelt kan du kombinere de to løsninger. Fx betaler de ovenfornævnte fra Sparinvest også noget udbytte.

Under alle omstændigheder bør du starte i det små, indtil du har fået noget erfaring og føler dig tryg ved at investere. Hellere miste lidt til inflationen end at miste meget til uovervejede investeringer. Hvis du vælger at købe investeringsforeninger, kan du med fordel oprette en månedsopsparing hos Nordnet og fx investere 1.000 eller 2.000 om måneden – kurtagefrit. Det her dertil den fordel, at du spreder investeringen over tid, og derved ikke risikerer at købe stort ind på årets dyreste dag.

Når det er sagt, så tror jeg helt personligt, at aktiemarkedet er svært overvurderet i dag, og at næste crash er lige om hjørnet. Shiller S&P P/E er på niveau med 2008 og et af historiens højeste. Det betyder kort sagt, at forholdet mellem aktiernes priser og selskabernes indkomster er meget høje (læs: efter min mening overvurderende).

Hvis jeg selv lå inde med et par hundrede tusinde i likvide midler, ville jeg se tiden an og handle, når markedet dykker næste gang … Men hey, jeg er ikke spåmand, og kan absolut tage fejl.

Den kedelige men trygge

Den sikreste løsning er at sætte pengene ind på en højrentekonto med binding. Det er kedeligt, og du kan kun med lidt held slå inflationen (efter skatten er betalt). Men det er trygt, og du ved, at du stadig har alle pengene om 3 år.

Jeg bryder mig generelt ikke om bare at lade penge stå i banken til minimale renter, når de kan bruges til at øge formuen andre steder. Men det kan nogle gange være fornuftigt alligevel.

Crowdlending

Alternativt kan du sætte størstedelen ind på en højrentekonto men investere fx 10 eller 20 % i crowdlending. Jeg har ikke så meget erfaring med det endnu, men med en relativt lille del af din portefølje i crowdlending er risikoen ikke så stor, og den potentielle gevinst er langt højere end både højrentekonti og aktieindekser kan præstere.

Du kunne fx afsætte 5 – 10.000 til lige at dyppe tærene. Måske kunne det gøres til et forsøg om hvorvidt 10.000 kr. i crowdlending kan konkurrere med 100.000 på en højrentekonto.

Jeg har for nylig skrevet et indlæg om netop crowdlending via Bondora her. Men jeg har også et kommende indlæg i støbeskeen om Mintos, som måske passer bedre til den mere konservative pengepuger.

God fornøjelse med formueforvaltningen. Uanset hvilke valg du træffer, vil jeg meget gerne høre om beslutningen, og om de tanker der ligger bag.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com