Køb af forbrugsvarer: En 3-trins guide

Indkøbsvogn

Selv en pengepuger skal fra tid til anden købe forbrugsgoder. Enden fordi det er nødvendigt, eller fordi der er noget, man bare gerne vil have. Det er der ikke noget galt med, så længe a) der er råd til det, b) al forbrugsgæld er afviklet og c) det ikke tærer for meget på opsparingen.

Men som med så meget andet i tilværelsen gælder køb af forbrugsgoder om at optimere det relative forhold mellem omkostning og nytte. Og det gøres ved at lave et grundigt stykke forarbejde, inden dankortet trækkes op af lommen.

Jeg tror (håber) at de fleste i dag laver lidt online research, inden de køber et produkt. Men det skal sættes i system, hvis man for alvor vil købe det bedste til den laveste pris. Derfor kommer her en guide til hvad Pengepugeren normalt gør ved køb over 500 kr. Og jo dyrere en vare desto grundigere forarbejde.

1. Find du af, hvad du har brug for

Næsten uanset hvad du vil købe, findes der et stort udvalg af forskellige modeller og mærker. Fra dyre designervarer til de helt billige kineserprodukter og alt derimellem.

Det er let at lade sig friste af features, som er fede, men som koster ekstra. Når du er ved at falde på halen over en eller anden smart feature, så spørg dig selv hvor vigtig den er for dig i forhold til ekstraudgiften. Fx “Hvor ofte får jeg brug for den indbyggede ismaskine i køleskabet? Er den virkelig de 2.000 kr. ekstra værd?” og vælg så den billigere model plus et par isbakker fra IKEA.

Det samme gælder muligvis i endnu højre grad design og kvalitet. Er det virkelig værd at købe mærkevaren med det smarte design? Er mærket reelt af højere kvalitet, og betyder det i så fald noget, hvis det er et produkt (fx elektronik), som alligevel bliver smidt ud, inden den slides op?

Og er designet pengene værd fordi du glædes over æstetikken, eller skal det bare imponere naboen og dine kollegaer? Det er vel som sådan ok at ville imponere folk, men vær i det mindste fuldt bevidst om det, og beslut da, præcis hvor meget du vil betale for at imponere folk med din vilje til at smide penge efter statussymboler.

2. Læs anmeldelser online

Produktanmeldelser fortæller rigtig meget om en vare. Prøv derfor at google sætningen “[varens navn] review“. Brug også gerne YouTube til at søge efter videoanmeldelser. Overvej om de negative ting i anmeldelsen betyder noget for dig. Fx købte vi for nylig et Vivofit fitnessarmbånd til Fru Pengepugeren. En af de negative bemærkninger i mange af anmeldelserne var, at skærmen ikke er baggrundsbelyst. Det betyder måske meget for nogen, men ikke for Fru Pengepugeren.

Pas især på ikke at lade dig rive med af anmelderens nørderi. Anmeldelser skrives naturligt nok ofte af folk, som virkelig interesserer sig for emnet, og som lægger stor vægt på selv små detaljer. Hvis du fx læser anmeldelser af smartphones, vil du ofte se benchmarktests af processerhastighed. Selvom den telefon du læser om, viser sig at være signifikant langsommere i test end sammenlignelige (men dyrere) modeller, er det ikke nødvendigvis noget, du vil bemærke. Heller ikke selvom anmelderen ser det som en ulempe.

Kig også gerne på Amazon. Hvis varen sælges der, er der dels sandsynlighed for at finde den til en billigere pris end i Danmark, dels er der ofte mange anmeldelser skrevet af tilfredse og utilfredse kunder. Men pas på de overdrevent positive anmeldelser, de kan være betalt af sælger.

Udvælg gerne 2 til 4 forskellige alternativer, som du overvejer at købe. Så kan du sammenligne priser og vælge den, som giver mest “bang for the buck”.

3. Find den rigtige pris og den rigtige forhandler

Benyt prissammenligningssites som Pricerunner og emnespecifikke sites som fx edbpriser, hvor du let og hurtigt kan sammenligne priser på tværs af sælgere. Lav også en hurtig søgning på eTilbudsavis. Måske er du så heldig, at varen er på tilbud et sted.

Men prisen alene er ikke altid tilstrækkelig information. Ofte er den virksomhed som tilbyder varen til laveste pris desværre ikke den mest troværdige sælger. De forsøger at lokke købere til med markedets laveste pris, men hvad betyder 100 kr. sparet, hvis du skal kæmpe en lang kamp for at returnere et defekt produkt?

Her er ratingsitet Trustpilot din ven. Inden du handler i en forretning, så slå den altid op på Trustpilot. Kig først og fremmest på gennemsnitsvurderingen, men læs også de negative anmeldelser og især virksomhedens respons. Hvilket indtryk får du? Skyldes de negative ratings ofte, at det er kunden, som er en klovn, eller er det virksomheden? Er der primært klager over dårlig håndtering af defekte varer, eller var leveringstiden bare lidt længere end normalt? Svarer virksomheden i en god tone, også når kunden er åbenlyst urimelig?

Hvis billigste forhandler virker utroværdig, så køb hos den 2. eller 3. billigste og betal lidt mere for trygheden. Det kan virkelig godt betale sig at betale lidt mere hos en forhandler med god kundeservice.

Hvis du følger ovenstående tre trin, øges sandsynligheden for, at du får en god vare til en lav pris og en købsoplevelse uden for meget bøvl.

Bonustip: Inden du betaler for din vare, så google “[sælgernavn] rabatkode“. Nogle gange kan du finde en kode, som giver dig nogle procent i rabat.

Artikelbillede: Caden Crawford

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com