Ønsker vs. behov

For nylig blev jeg ramt af teknologifeber i svær grad. Det er desværre en tilbagevendende lidelse, som jeg har kæmpet med hele livet. Jeg elsker teknologi. Bruger man moderne teknologi korrekt, kan det gøre livet betydeligt lettere, og det kan hjælpe een til at løse sine opgaver betydeligt hurtigere.

Denne gang kom feberanfaldet sig til udtryk i en stærk trang til at købe en tablet med Windows 8. Jeg har allerede en Android tablet, men det er irriterende at jeg ikke kan installere Windows software på den, så jeg kan arbejde inde fra stuen i stedet for at tænde strømslugeren i kontoret. Jeg forestillede mig allerede fordelen ved at kunne sidde i sofaen og flytte rundt på budgettet i YNAB. Jeg ville endda kunne logge på arbejdscomputeren via Citrix og lave lidt let arbejde uden at lette enden. Livet ville blive mindst 1.000 gange lettere med en Windows 8 tablet.

Jeg lavede den sædvanlige research, og savlede ud over keyboardet, mens jeg læste reviews af alle de potentielle mærker og modeller. Jeg kæmpede en hård mental kamp for at overbevise mig selv om, at sådan en maskine var et reelt behov.

Men det var ikke et behov. Jeg kan lave mange ting fra sofaen med en Android tablet: Skrive e-mails, bruge kalenderen, surfe nettet osv. Var det virkelig nødvendigt at betale 4.000 kr. for at kunne køre Windows software fra sofaen? J…NEJ! Det er ikke et behov. Det er et ønske. Måske falder jeg i fremtiden over et super tilbud, og så kan det være, at jeg slår til. I mellemtiden kan der opstå et reelt behov, og så vil det være godt at have de ekstra 4.000 på kistebunden til at dække behovet.

Og deri findes forskellen på ønsker og behov. Vi har behov for mad, ellers dør vi af sult. Man kan ønske at spise sig mæt i hummer hver dag, men det er ikke et behov. Denne forskel er vigtig at skrive sig bag øret, hvis man vil have styr på sin økonomi. Ikke dermed sagt, at man aldrig skal bruge penge på ønsker, men det skal være en bevidst handling. Hvis man smider sine penge efter ønsker i den tro, at de er behov, så risikerer man at skulle stifte gæld den dag, et utvetydigt behov opstår.

Artikelbillede: Wikipedia
Annonce

3 thoughts on “Ønsker vs. behov

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com