Anmeldelse af det ny YNAB

Den 30. december 2015 blev YNAB opdateret til en helt ny version: “New YNAB” eller nYNAB. Og det skabte stærk utilfredshed blandt de mange brugere, som havde benyttet YNAB 4 i årevis, og som nu følte, at den nye version slet ikke var i tråd med deres ønsker.

Hvis du ikke kender YNAB, så er du gået glip af noget stort! YNAB står for You Need A Budget og er et system til at holde styr på privatøkonomien. YNAB følger nogle fundamentale principper, som “tvinger” brugeren til at forholde sig til både indtægter og udgifter, og som har sparet os for adskillige hundrede tusinde kroner siden vi købte det i 2009.

Jeg har tidligere skrevet en artikel om YNAB, og om hvorfor det er så fantastisk. Dette indlæg er derfor ikke en beskrivelse af YNAB, men en anmeldelse af den nye version. Nedenstående kan derfor godt være lidt langhåret for de, som ikke kender YNAB.

Indholdsfortegnelse

Om softwareopdateringer

Vi ved, at mange mennesker er meget konservative når det kommer til IT. Hver gang folks favoritsystemer opdateres, så kommer der en modreaktion fra dem, som havde lært det gamle at kende, og som ikke gider at skulle forholde sig til ændringerne.

Jeg mener selv, at jeg oftest er ganske positivt indstillet overfor softwareforbedringer – hvilket jeg i øvrigt arbejder med til daglig. Men jeg kan godt forstå, at det er surt at skulle lære noget nyt, hvis man synes, at det gamle fungerede upåklageligt. Og i sidste ende er vores reaktion nok en afvejning af vores modvilje mod at skulle lære noget nyt og så vores individuelle vurdering af, om forbedringerne er indsatsen værd.

Herunder er min erfaring med nYNAB, som jeg har benyttet på næsten daglig basis siden release i december. Det bør gentages, at YNAB har haft en afgørende indflydelse på hvordan jeg har forvaltet mine og familiens penge. Det har uden tvivl været den bedste investering jeg nogensinde har gjort – langt bedre end da jeg skabte 1.000 % afkast på at investere i Bitcoin. Jeg har derfor virkelig gerne villet kunnet lide nYNAB, og alligevel krævede den en vis indsats ikke at blive desillusioneret over de første indtryk. Jeg anmelder desuden som bruger af YNAB med ca. 6 år på bagen og en del gamle vaner, som nye brugere ikke skal tumle med.

Budget på abonnementsordning

En betydelig del af kritikken blandt de “gamle” YNAB-brugere var, at den nye version er abonnementsfinansieret. Tidligere kostede det en engangsudgift på $60 for en familielicens, og så kunne man bruge systemet kvit og frit i al fremtid. Det kan man også fortsat, men den nye version koster $5 om måneden.

Personligt har det jeg fint med den nye betalingsmodel. Det giver teamet bag YNAB en relativt stabil indtjening som kan bruges på løbende opdateringer. Desuden bidrager YNAB til at skabe en grad af privatøkonomisk overblik og kontrol, som er næsten uvurderlig. Jeg betaler med glæde 30 kr. for at kunne spare tusinder af kroner hver måned!

Der var også en del utilfredshed med, at den nye udgave er browserbaseret, og nogen stillede spørgsmålstegn ved, hvorvidt man kan stole på, at ens privatøkonomiske oplysninger bliver sikkert lagret.

Age of Money

Det nyeste koncept i nYNAB er Age of Money (AOM). Det er en måleenhed, som viser, hvor lang tid siden det er, at du tjente de penge, du bruger nu. Tallet er beregnet som et gennemsnit af de sidste ti transaktioner fra dine budgetkonti. En for mig ubrugelig metrik. Måske kan den være meningsfuldt for de, som kæmper sig ud af overforbrug, og som har svært ved at betale regningerne. Men så snart man har mindst en måneds udgifter opsparet (AOM = 30), er tallet ubrugeligt.

Age of Money

Nogen mener, at AOM er en udmærket indikator for hvor længe man ville kunne klare sig uden ny indtægt, men det er sjældent tilfældet. For hvis du flytter penge til konti uden for budgettet, tæller de ikke med i AOM. Dvs. at du kan have ti millioner stående på en investeringskonto uden for budgettet, men stadig have lavere AOM end en person uden opsparing, men som har et par tusinde mere på budgetkontoen.

Heldigvis kan man ignorere AOM, hvis man ikke finder det brugbart.

Mangler i nYNAB (pt)

Årsagen til, at jeg ikke allerede i starten af januar skrev denne anmeldelse er, at de lovede snarlige opdateringer. nYNAB blev released med en hel del bugs og mangler, og jeg ville ikke påpege manglende features, som måske var lige på trapperne.

En del af det, som var savnet i starten af året, er kommet med nu, men der mangler fortsat nogle for mig vigtige features, som fandtes i YNAB 4. Nogle er fravalgt pga. ændringer i de nye metoder, andre er bare endnu ikke implementeret i den nye version.

Løbende saldo

På din netbank kan du se, hvad der kommer ind og går ud af en given konto. Men du kan normalt også se en løbende saldo, som løbende viser hver kontobevægelses effekt på din saldo. Fx således:

DatoTransaktionBeløbLøbende saldo
03-04-2016Husleje6.00013.850
02-04-2016Bilka15019.850
01-04-2016Løn20.00020.000

Når man indtastede og/eller godkendte mange transaktioner i YNAB 4, var det en stor hjælp at kunne se den løbende saldo, fordi det gør det lettere at finde og rette fejl. Men det kan man ikke i nYNAB.

Jeg vil tro, at løbende saldo er på listen over fremtidige udviklingsopgaver. Både fordi det er efterspurgt, og fordi det burde være en relativ let og billig udviklingsopgave. Men pt kender vi ikke status på det.

Overblik på tværs af måneder

I YNAB 4 var det muligt at se budget for flere måneder samtidig. Jo højere skærmopløsning desto flere perioder kunne man se. Det er en om ikke nødvendig feature, så dog et plus at kunne se hvor meget du brugte på fx benzin i sidste måned, når du skal budgettere kategorien i indeværende måned.

Rapporter

Dette er meget efterspurgt blandt mange “gamle” brugere og absolut også et savn for mig. YNAB4 kunne vise mange forskellige informationer i rapportformat. Fx dit forbrug på udvalgte konti og kategorier over tid. Og du kunne få en flot oversigt over hvordan din formue er steget (eller uha, faldet) over tid, hvilket var yderst motiverende til at fortsætte med at skære i forbruget og øge opsparingen.

Man kan heldigvis trække data ud i regnearksformat og så lave sine egne rapporter i Excel. Men det kræver dog en noget større indsats end det gjorde at benytte rapportmodulet i YNAB 4.

YNAB’s grundlægger, Jesse Mecham, har lovet at prioritere udviklingen af et rapportmodul, men han har også udmeldt, at andre ting har højere prioritet. Vi ved derfor ikke hvornår vi kan forvente denne længe ventede feature :-(

Opdatering: Rapporter er nu tilgængelige!

Man kan stjæle fra sig selv!

Lad os sige, at du har tilstrækkeligt med penge til både maj og juni, og derfor lægger du allerede nu budget for begge måneder.

I løbet af maj kommer du til at bruge 200 kr. for meget på restaurantbesøg. Derfor øger du det budgetterede beløb i kategorien for restaurantbesøg tilsvarende, så kategorien går i nul. Du skal nu skære i andre udgifter for at regnestykket kan gå op.

Men YNAB minder dig ikke om, at du nu skal skaffe pengene fra en anden kategori. I stedet står der et stort fint nul under “To be budgeted” (som viser, hvor mange penge du mangler at budgettere) hvor der burde stå -200 kr. Og fordi du har drukket for meget rødvin på restauranten, husker du ikke selv at finde pengene andetsteds.

Men man kan jo ikke bruge penge uden at skære et andet sted. Og når april er gået, så mangler der pludselig 200 kr. i budgettet for maj måned. Du har med andre ord stjålet fra fremtidige dig.

Der er mange måder at løse denne fejl på, og jeg forventer, at det vil ske, men det er ikke i orden, at den slags bugs får lov at eksistere i månedsvis. Jeg har en mistanke om, at deres nye fokus på kunder med dårlig økonomi betyder nedprioritering af rettelser, som primært berør os med råd til at budgettere flere måneder frem i tiden.

Det gode ved YNAB

Du kan nu tilgå YNAB fra enhver computer. Det betyder, at du ikke skal installere YNAB software, men bare tilgå en webadresse, indtaste brugernavn og password, og vupti, så er du klar til at budgettere.

I YNAB 4 skulle man også installere Dropbox for at kunne tilgå selve budgettet, hvilket jeg var temmelig træt af, fordi Dropbox er ret ressourceintensivt at have kørende i baggrunden. Det slipper vi for nu, fordi filerne ligger på YNAB’s egne servere.

Desuden har YNAB’s app til Android og iOS også fået en opgradering, som gør den mere brugervenlig.

Konklusion (tl;dr)

nYNAB er bestemt ikke uforbeholdent en forbedring af det gamle YNAB 4. Det er på mange måder en nedgradering med betydeligt færre features. Jeg forventer dog, at de løbende implementerer de manglende features, hvilket i høj grad vil forbedre systemet. Jeg kan se i deres release notes, at der løbende kommer små rettelser og fra tid til anden en større tilføjelse. Og med at fast månedligt abonnement må man forvente, at de løbende arbejder på at forbedre systemet.

Trods tilbageskridt i den nye version er YNAB stadig mit fortrukne budgetsoftware til privatøkonomi. Jeg har tidligere prøvet Quicken, Mint, Gnu Cash, Microsoft Money og det danske (og i øvrigt super initiativ) Spiir. Fejlen ved alle disse er, at de alene tracker dit forbrug og laver dejligt positive forudsigelser om fremtiden. De fortæller, at hvis du tjener X kr. og bruger Y kr. hver måned, så har du Z kr. om et år. Og det gør ikke noget, at du bruge mere end du har tjent i januar, hvis blot du bruger mindre i februar. Det er i teorien sandt nok, men det virker sjældent godt i praksis.

YNAB har derimod en metodologi, som virker. Og selvom jeg bedre kunne lide YNAB 4, så er nYNAB den bedste løsning på markedet. De overordnede principper om nulsumsbudgettering, tvungen stillingtagen til ethvert overforbrug og at man kun budgetterer de penge, man allerede har tjent gør YNAB overlegent. Det eneste alternativ jeg ville overveje, var selv at udvikle et regneark baseret på de samme principper. Det har jeg dog ikke umiddelbart planer om.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

24 kommentarer til “Anmeldelse af det ny YNAB

  1. Hej,
    Hvad er dine erfaringer med import af data fra danske banker, fx Nordea? Virker det out-of-the-box, eller hvilke justeringer foretager du manuelt?

    1. Jeg er også interesseret i dine (Rasmus) praktiske erfaringer på dette punkt.

    2. Hej Carsten og NewNormal.

      Det er kun amerikanske (og nogle canadiske) banker, som understøtter autoimport. Vi andre er nød til at indtaste transaktionerne manuelt.

      Men det havde jeg nok alligevel gjort, fordi manuel indtastning giver bedre føling med udgifterne.

      1. Hej Pengepugeren
        Jeg er Datamatiker studerende og glad YNAB bruger, der arbejder på at få CSV eksporteringer fra danske banker, til at spille godt sammen med YNAB’s import af CSV filer.

        https://github.com/torbengb/bank2ynab
        Projektet hedder bank2ynab, det fungerer så enkelt at man downloader sin eksporterede CSV posterings-fil til sin “overførsler/downloads” mappe, kører et lille python script der så “fixer” CSV filen, så den kan læses korrekt af YNAB. (den nye fil hedder nu fixed_Posteringer.csv)

        Jeg er i gang med tilføje support for flere banker, og lige nu har jeg tilføjet support for Merkur andelskasse (min kærestes bank) og Arbejdernes landsbank (min egen).

        Hvis man har mod på at hjælpe, ved at give mig et eksempel på en Posterings CSV fil fra din bank, vil jeg med glæde få det til at virke for din bank :)
        https://github.com/torbengb/bank2ynab/issues/219

    3. Jeg har fået det til at virke for nogle banker, nordea er allerede understøttet vha “bank2ynab” som er et open source projekt på github, der i bund og grund er et lille projekt til at få posterings filer fra banker til at virke med YNAB.
      Hvis der er andre der vil have deres bank til at virke med projektet, vil jeg med glæde hjælpe til.

      1. Hej Jonas
        Fedt initiativ! Jeg så godt, at de havde frigivet deres API, og du har virkelig været hurtigt ude.

        Jeg kan bekræfte, at Handelsbanken bruger standardformatet fra “Bankernes EDB Central”.
        Bank Norwegian benytter derimod et andet format: https://pengepugeren.dk/wp-content/uploads/2018/08/Statement.xlsx
        Bemærk, det er ikke mig, som har gemt det i XLSX format. Det er tilsyneladende Norwegians beslutning.

        1. Det her har desværre intet med deres API at gøre, jeg er dog i gang med at undersøge muligheden for at gøre brug af den til en automatisk import direkte fra en bank.

          Handelsbanken: har du testet det? Ellers ville jeg med glæde lige gøre det hvis du havde en posteringsfil fra dem. :)

          Bank Norwegian: Lyder godt, inden jeg tilføjer et issue for at kunne understøtte XLSX format, vil jeg lige høre;
          – Kan man vælge at eksportere det som en CSV fil?

          1. Bestemt. Her er et (anonymiseret) udstræk fra Handelsbanken: https://pengepugeren.dk/wp-content/uploads/2018/08/Posteringer-3.csv
            Der er umiddelbart ingen valgmuligheder hos Bank Norwegian. Man kan naturligvis selv konvertere til CSV, men ikke inden download.

            Alle banker tilbyder vist også et API, som med lidt hjælp vel burde kunne skrive til YNAB. Jeg har dog ikke undersøgt hvad der skal til, for at få adgang til det.

            1. Det er ihvertfald det mål jeg har med mit fritidsarbejde, jeg skal bare lige have fundet den rigtige måde at gøre det på.

      2. Hej Jonas, jeg har prøvet at tilføje Jutlander Bank, men får kun headers ud. Nogen idé til hvad der kan være galt?

        – Jeg får en fixed_ csv fil ud
        – Jeg har prøvet at fjerne alle andre banker så der ikke er nogen “interference”
        – Jeg har INGEN kode erfaring

  2. Så har jeg testet Handelsbanken.
    Nu mangler jeg bare at tilføje Bank Norwegian, jeg tror sagtens den kan løses, da der understøttes plugins i bank2ynab. Jeg skal bare lige have styr på hvordan det til sættes til. :)

  3. Får desværre en eller anden fejl ved Sparekassen Thy. Har sendt en eksempel ind til test.

    1. Hej Simon, hvorhenne? Jeg er inde på github siden men kan ikke lige umiddelbart se dit eksempel?

  4. Hmm. Jeg har udfyldt spørgeskemaet. Men det er måske ikke måden man indsender på?
    Har forsøgt selv at lave en sektion, men der er lidt forskel mellem dato syntaks? nogle er med %y-%m-%d og andre er med DD/MM/YYYY?

  5. Jeg kan ikke finde spørgeskemaet du snakker om, kan du smide mig et link til det?
    Det projekt jeg arbejder på er herinde:
    https://github.com/torbengb/bank2ynab/issues/219

  6. Man kan åbenbart ikke se survey hvis man ikke har gemt linket. Men det ser sådan ud:
    https://pastebin.com/cXMMkeHw

  7. Har kigget lidt på YMAB datapolitik.
    De lover de IKKE sælger kundens oplysninger, men de udleverer data til deres samarbejdspartnere. Det gælder person oplysninger med kundens tilladelse samt data i aggregeret form, bla. til legale formål og analyse for snyd og mistænkelige transaktioner (hvidvask mv) og meget andet som YNAB finder rigtigt. Det gør mig lidt utryg, når det nu er et amerikansk firma. Det virker lovende, men hænger ikke helt sammen og dog.

    Sikkerhedspolitik.
    YNAP skriver at de krypterer data i deres database, som ligger hos Amazon. Det burde betyde at de ikke kender kundens kodeord, at de kender kundens hash’ed kodeord, og at adgang til ukrypterede data kun kan ske gennem hashingfunktionen. De skriver også at de overvåger medarbejdes adgang til data og uberettiget adgang medfører bortvisning.

    Ved du om YNAB nu har fået planer om at indføre automatisk synkronisering af data fra banker udenfor USA / Canada?

  8. Hej Rasmus
    Jeg har fulgt linket til YMAP og prøvet det og det er en god filosofi.
    Jeg har Danske Bank, som har funktion til at eksportere transaktioner til fil og droppe filen på en online YNAP CVS Converter https://aniav.github.io/ynab-csv/ for at konvertere til YNAP format inden den importeres.
    Jeg har tegnet et årsabonnement til 84$ og selvom det er mange penge og en del arbejde så skal det prøves af og oven længere periode. Jeg er allerede kommet op på en Age of Money på 29 dage.

    Men jeg fik ingen henvisningsrabat og den flinke supporter kendte ikke til Pengepugeren.dk eller det affiliate link som står i denne artikel. https://www.youneedabudget.com/?ref=bTGAnYdOUG7-Rtjb&utm_source=customer_referral

    Får du nogle indtægter fra YNAP?

    Er linket korrekt?

    1. Hej Jesper

      Linket virker, men supporten kan måske ikke se det. Du har et tilsvarende referral-link nederst i venstre hjørne af desktopversionen. Henvisningsrabatten ser desværre ikke ud til at være gældende længere, og nu modtager jeg/vi en gratis måned for hver henvisning.
      Jeg har opdateret disclaimeren i bunden.

      Fedt, at du næsten har nået næsten en måneds AOM! Hvis du bruger Chrome vil jeg anbefale at kaste et blik på denne tredjeparts-extention: https://chrome.google.com/webstore/detail/toolkit-for-ynab/lmhdkkhepllpnondndgpgclfjnlofgjl?hl=en
      Her kan man bl.a. aktivere “Days of buffering”, som efter min mening er mere brugbar end AOM.

  9. Pingback: Spar penge på forsikringer: Sådan sparede vi 4.054,63 kr. årligt - Pengepugeren
  10. Hej alle,

    Jeg har lavet en extension til firefox for at eksportere fra nordea websiden til ynab fil.

    https://github.com/danielcft/ynab-export-csv-extension
    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/ynab-export-csv/

    mvh
    Daniel

  11. Hej Rasmus (og co – fedt med løbende aktivitet i kommentarsporet!)
    Er YNAB stadig din primære anbefaling som app til formålet?
    Jeg har gjort det hele manuelt i excel i årevis, da jeg er en kontrolhorder ud over alle grænser – men nu er jeg fristet af at spare tiden og bruge den på noget mere frugtbart (og sjovere).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com