Sådan indberetter jeg skat af crowdlending-indkomst

Bemærk: Jeg er ikke revisor! Dette er er ikke skatterådgivning. Hvis du gør som jeg, og det viser sig, at være forkert, og du kommer i fængsel og/eller bliver hængt for landsforræderi, så er det din egen skyld.
Hvis du er revisor og mener, at jeg er helt galt på den, så skriv endelig en besked i kommentarfeltet eller send en mail.

Nå.

Vi skulle jo til det.

Det der med at gå den tunge gang til skat.dk, logge ind med nemID, tjekke årsopgørelsen, og indberette de af vores indkomster, som ikke var indeholdt i kildeskatten.

Denne gang var der en ekstra lille indkomst fra vores (ganske succesfulde) forsøg med at investere i crowdlending. Og vores samlede renteindtægter fra crowdlending var i 2016 på svimlende 255,67 kroner.


Da jeg først begyndte på crowdlending i efteråret, var gevinsten ikke så stor, men vi skal jo starte et sted. Og lidt har bestemt også ret.

Jeg undersøgte derfor sagen vedr. beskatning af crowdlending. Skat skriver selv lidt om skat på crowdfunding på en dedikeret oplysningsside.

Der står heldigvis, at man kan fradrage eventuelle tab, men desværre også, at man skal betale skat. De skriver bare ikke, hvilken rubrik man skal registrere indtægten i.

Det råder Flex Funding heldigvis bod på. I deres opgørelse for 2016 står der nemlig, at renteindtægten skal registreres i rubrik 39 – “Anden kapitalindkomst”. Så det tager jeg for gode varer.

Jeg loggede derfor ind på skat.dk og indtastede beløbet.

Efter at have godkendt ændringen, står der lige så nydeligt i årsopgørelsen (AKA selvopgivelsen), at du har angivet dig selv for renteindtægt:

Bemærk, at du også skal tage højde for eventuelle tab i samme rubrik.

Fradrag af tab på udlån: En læser bemærkede i en kommentar på min artikel om Bondora, at tab først blev afskrevet efter lang tids juridisk tovtrækkeri.

Jeg har derfor trawlet internettet for reglerne på området. Som jeg tolker reglerne, skal man i bund og grund have sandsynliggjort, at beløbet ikke kan inddrives. Normalt ved at have været forbi en domstol. Uanset om man benytter danske eller udenlandske udlån, kan der derfor rigtigt nok gå lang tid, før man kan fradrage tab.

Så meget betaler jeg i skat på renteindtægter

Inden indtægten blev registreret, havde jeg overskydende skat på 480 kr.

Efter registreringen faldt beløbet til 397 kr.

Det vil sige, at jeg havde en effektiv skat af renteindtægterne på 83 kr. eller 32,42 %. Det hænger vistnok sammen med, at kapitalindkomst fratrækkes vores renteudgifter til boliglån, som har en lavere skattesats end min indkomstskat. I praksis vil vi derfor betale lavere skat af kapitalindkomst, så længe den ikke overstiger vores renteudgifter til boliglån. (Yay, en lille fordel ved at have boliggæld).

Din skattesats afhænger derfor meget af din egne økonomiske omstændigheder, og kan være op til loftet på 42 %.

(Bemærk: Artiklen er 6. april blevet tilrettet efter at en kommentator gjorde opmærksom på en fejl, jeg havde begået mht. fortolkning at SKATs regler. Tak til “Wizards” for korrektionen.)

Annonce

17 thoughts on “Sådan indberetter jeg skat af crowdlending-indkomst

 • 05/04/2017 at 08:44
  Permalink

  Billederne i artiklen loader ikke

  Reply
 • 06/04/2017 at 19:18
  Permalink

  Nu er det vel en renteindtægt og ikke gevinst på fordring…så umiddelbart vil jeg mene du bør rette tilbage…

  Reply
 • 06/04/2017 at 20:29
  Permalink

  Vi er ikke uenige i et at det er en fordring, men det er ikke gevinst. Det er en renteindtægt, uden bundgrænse – ellers ville alle med lidt omløb sørge for at have en renteindtægt i EUR på 1.9xx….

  Bagatalgrænsen relaterer sig til kursgevinster/tab på valuta samt gevinst/tab på selve hovedstolen.

  Reply
   • 07/04/2017 at 07:30
    Permalink

    Det har vel også den uheldige konsekvens at tab på lån der ikke kan inddrives kun kan trækkes fra i skat hvis man har tabt over 2000kr. :/

    Reply
    • 23/04/2017 at 14:46
     Permalink

     Helt rigtigt sådan som jeg forstår reglerne! Og netop herfor er det en risiko ved brug af crowdlending, fordi langt de fleste beløb er under bagatelgrænsen.

     Reply
 • 19/05/2017 at 10:51
  Permalink

  Jeg kan fortælle at jeg har skrevet til Skat for at få et svar på det med tab og hvordan det skal udregnes, mon ikke jeg om et par måneder har et endeligt svar :)

  Reply
 • 15/06/2017 at 18:04
  Permalink

  Hej Pengepuger!

  Ang. betaling af skat, ved du hvordan man håndterer valutakursen?

  Man får jo løbende renter udbetalt, i f.eks. Euro… men er man ikke nødt til at skrive ned et eller andet sted hvad Euroen eller whatever-kursen lå på, på den dag som renter blev tilskrevet? Man kan vel ikke bare lægge alle optjente renter sammen i den pågældende valuta, konvertere det til DKK og skrive på årsopgørelsen? Det giver vel et lidt skævt billede.

  Reply
  • Pengepugeren
   15/06/2017 at 19:40
   Permalink

   Hej Finn

   I følge Skat skal man “omregne efter afregningskursen på henholdsvis udbetalings-/betalingstidspunktet.” hvorefter de henviser til nationalbankens statistik over årlige kurser…

   Det er naturligvis i praksis så godt som umuligt (i al fald ikke noget jeg gider, at spilde tid på) at håndtere den præcise kurs på det præcise tidspunkt for måske hundreder af daglige mikrotransaktioner.
   Det er også meningsløst for valutaer, som kun svinger marginalt – særligt mht. EUR, som kronen jo er bundet til og, som næsten konsekvent ligger lige under 7,45.

   I praksis har jeg et regneark, som opdateres (inkl. valutakurser) hver måned for at kunne opdatere https://pengepugeren.dk/pengepugerens-crowdlending-eventyr/

   De fleste vil nok kunne omregne en gang om året uden at afvige mere end nogle få kroner.

   Reply
   • 07/09/2017 at 08:29
    Permalink

    Inde på Skat når du indberetter har du også mulighed for at indsætte gennemsnitskursen for året.
    Dog kan det hurtigt blive ret forkert ved valutaer som Pund eller USD, men er det Euro er det mindre vigtigt.

    Ja jeg fik svar, og det var lidt et helvede. F.eks. afskriver Bondora først et lån på deres platform 3 år efter retten har sagt at det ikke kan inddrives, jeg har et enkelt lån hvor det har været i retten som svindel, men de afskriver det stadig først efter 3 år….

    Det er dog lige netop det med at sandsynliggøre at de ikke kan inddrives, og der er god praksis at så snart retten har sagt at de ikke kan inddrives, så kan de ikke inddrives og må afskrives.

    Reply
    • Pengepugeren
     07/09/2017 at 10:50
     Permalink

     Tak for svaret. Det lyder som en fordel, at man kan arbejde med deres gennemsnitskurser.

     Det er normalt, at der går flere år, før tabt udlån kan fratrækkes. Men jeg tænker umiddelbart, at hvis dit udlån allerede har været for retten, og tabet kan afskrives jf. Skats regler, så kan du vel bare afskrive det, uagtet Bondroas politik.

     Men de lange venteperioder det kan vel også have sin fordel for os småsparere. Vil vil jo gerne samle til hobe, så vi kan kommer over bagatelgrænsen på 2.000 kr.

     Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com