Udbytteskat fra udlandet og hvordan man får skatten retur

Udbytteskat fra udlandet
Disclaimer
Husk, at Pengepugeren ikke er advokat eller revisor, men bare en tilfældig amatør på Internettet. Alt hvad jeg skriver er egen research og sikkert det rene sludder. Så tænk dig om. Nedenstående er ikke rådgivning!

De fleste, der køber udbytteaktier, har sikkert forsøgt at finde hoved og hale i de konsekvenserne af udbytteskat fra udlandet. For danske selskaber er det relativt simpelt, men mange opgiver ævred, når det drejer sig om kildeskat på udbytte fra udenlandske selskaber. Nogle gange trækkes der skat fra udbetalingen, andre gange sker det ikke. Hvad foregår der, og hvordan påvirker det din danske skat?

Min erfaring er, at mange investorer simpelthen accepterer at betale mere i skat end de bør, fordi det er lettere end at gennemskue reglerne.

Andre nøjes med at betale den skat, der trækkes ved kilden, og indberetter ikke differencen til Skat. Man kan slippe afsted med det, fordi risikoen såvel som straffen for at blive taget for “sjusk” med udbytteskat sandsynligvis er ret begrænset, så længe det drejer sig om småbeløb.

Men hvis man gerne vil have ro i sindet og hverken snyde sig selv eller myndighederne, kan man lige så godt gøre det korrekt fra starten. Særligt hvis hensigten er at generere tilstrækkelig indtægt til på sigt at leve af udbyttet.

Indholdsfortegnelse

Liste over udenlandske satser for skat på udbytte for privatpersoner

For at gøre det lidt lettere at skabe overblik, har jeg lavet en liste herunder indeholdende resultatet af min research og personlige erfaring vedr. udbytteskatter i udlandet. Listen opdateres løbende.

LandKildeskatBemærkning
Australien30%Søg om refusion her
Bahamas0%
Belgien30%Søg om refusion her
Bermuda15%
CanadaREIT: 15%
Andre aktier: 25%
Søg om refusion her
Danmark27%Søg om refusion her, hvis du bor i udlandet
Finland15% Se punkt vedr. Sverige
Frankrig30%Søg om refusion her, her og her
Færøerne35%Søg om refusion på taks.fo
Grønland42%
Holland15%
Hongkong10%
Indien0%
Indonesien20%
Italien26%
IrlandETF: 0%
Enkeltaktier: 20%
Søg om refusion her
Kina10%
Luxembourg15%
Japan15,315%
Norge25%1. januar 2019 blev kildeskatten hævet.
Søg om refusion her
Rusland15%Bemærk: Kun 10% kan modregnes i den danske skat.
SingaporeREIT: 0%
Spanien19%
StorbritannienAktier: 0%
REIT: 20%
Søg om refusion her
Sverige15/30%Mange banker trækker 30% – dog 15% hos Nordnet.
Søg om refusion her
Taiwan21%
Sydafrika25%
Sydkorea22%
Tyskland26,375%
USA15%
Østrig27,5%

Pas på med at tage ovenstående for bibelvers. Det er alene min personlige research og erfaring fra investering med private midler og hjemsøgning af udbytteskat fra udlandet. Love ændrer sig, og nogle aktiver kan være beskattet anderledes end andre. Fx er der ingen kildeskat på de fleste britiske aktier, undtagen REITs, som beskattes med 20 %.

Bemærk i øvrigt, at selvom et selskab er noteret på én børs, er det stadig selskabets hjemland, der afgør udbytteskatten. Fx handles franske Unibail Rodamco (URW) på den hollandske børs, men udbyttet beskattes stadig i Frankrig efter franske regler. Det har jeg lært på den hårde måde.

Hvis du er i tvivl, så undersøg de relevante love nærmere. Eller køb eventuelt aktier for et meget lille beløb i det pågældende land, indtil du har modtaget første udbytte. Nogle gange er det lettere.

Hvis du har information om udbytteskat fra lande, der ikke er på listen, skriv da endelig en kommentar. Så opdaterer jeg listen.

Kildeskat af udbytte fra udlandet

Udbytteskat trækkes ofte helt eller delvist som kildeskat (Eng. ‘withholding tax’). Kildeskatten er den skat, som tilbageholdes ved kilden – dvs. direkte fra det selskab, som udbetaler udbyttet, og den er årsagen til hovedpine hos mange udbytteinvestorer.

I Danmark er kildeskatten på udbytte 27 %, men den samlede udbytteskat kan være 42 %.

Hvis du modtager udbytte fra et dansk selskab, tilbageholder selskabet automatisk 27 % fra alle aktionærer. Såfremt du er skattepligtig i Danmark (og dine samlede aktieindtægter overstiger progressionsgrænsen) skal du selv betale yderligere 15 %-point i skat.

Udbytte fra udenlandske selskaber beskattes ligeledes med 27/42 %. Men da pengene ikke kan tilbageholdes som kildeskat, skal du betale hele beløbet i forbindelse med årsopgørelsen.

Ka' du li' hvad du læser?

Tilmeld mig
Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du at modtage nyheder og tilbud fra Pengepugeren. Dine persondata bliver ikke overdraget til andre, og du kan frit til- og framelde dig nyhedsbrevet.

Internationale regler for udenlandsk udbytteskat

De internationale regler for beskatning af udbytte tillader, at ethvert suverænt land kan trække så meget kildeskat, de vil.  Og da de fleste lande opkræver udbytteskat fra kilden, bliver det hurtigt en dyr fornøjelse for investorerne.

I Sverige betaler man fx 30 %. Så hvis du modtager 100 kr. i udbytte fra et svensk firma, trækker de først 30 % til den svenske stat, og herefter skal du betale 27/42 % til den danske stat. Dvs. at du ender med at have 51,10/40,50 kr. tilbage.

For at undgå den slags dobbeltbeskatning, har Danmark indgået såkaldte dobbeltbeskatningsoverenskomster med en række lande. Overenskomsterne er oftest ensartet og tager udgangspunkt i internationale standarder. Aftalen er typisk at udbytte højest beskattes med 15 % i kildelandet, som til gengæld kan fratrækkes den danske skat.

I eksemplet ovenfor betyder det, at det svenske udbytte kun må beskattes med 15 % i Sverige. Disse 15 % kan så fratrækkes den danske skat, således at man betaler 15 %-point mindre i Danmark.

Udbytteskatten er ofte for høj

Men selvom en given dobbeltbeskatningsoverenskomst siger, at oprindelseslandet ikke må opkræve mere end 15 % betyder det ikke, at de aldrig gør det. Mange lande opkræver langt mere, for man kan jo “bare” søge differencen tilbagebetalt. Og det er jo let nok, ikke?

Fx opkræver Sverige, som nævnt, 30 % i udbytteskat. Men fordi de maksimalt må tage 15 %, kan man få de overskydende 15 % refunderet.

Det var netop den slags ansøgninger om refusion af udbytteskat, som nogle kreative sjæle benyttede, da de i starten af 2010’erne svindlede Skat (og by proxy os skatteydere) for 12 milliarder kroner. Da Skat tager 27 %, men kun må opkræve 15 %, kan udenlandske investorer bede om refusion svarende til 12 %… Tilsyneladende også selvom de aldrig har modtaget de påståede udbytter og ej heller betalt en krone til Skat.

Undgå at betale for meget i udbytteskat

Jeg opdeler i denne sammehæng verdens lande i tre kategorier, alt efter hvor bøvlet deres udbytteskat er for investorerne.

De letteste er lande, som ikke opkræver kildeskat på udbytte. Her er Irland efter min erfaring et rigtig godt eksempel. Når jeg modtager udbytte fra irske ETF’er, står der et stort rundt nul på udbyttenotaens kolonne for tilbageholdt udbytteskat. Og det er muligvis også en del af forklaringen på, at mange europæiske ETF’er har hjemsted i Irland.

De næstbedste er lande som Canada (REITs) og USA. Her opkræves kun de 15 %, som jeg kan fratrække i den danske skat. Dermed slipper jeg for at skulle bede om refusion.

De værste er lande, hvor udbytte beskattes med mere end 15 %. Tyskland opkræver fx 26,375 %, hvorfor jeg aktivt skal søge om at få de 11,375 %-point refunderet.

De to førstnævnte kategorier er begge glimrende valg. Men som udgangspunkt gider jeg ikke at købe udbytteaktier i lande, hvor skatten overstiger de 15 %. Tilbagebetaling af udbytteskat fra udlandet er simpelthen for besværligt. Særligt for os småsparere med relativt lave udbytteindtægter, står indsatsen ved at søge om refusion sjældent mål med det refunderede beløb.

Sådan modregnes udenlandsk udbytteskat i årsopgørelsen

Som udgangspunkt bør din (danske) børsmægler indberette udbytteskatten til SKAT, således at det korrekt beløb modregnes. Hvis det ikke er gjort (korrekt), kan man bede om få oplåst rubrikken benævnt ‘Udenlandsk udbytteskat af aktier optaget til handel på et reguleret marked, i dansk depot‘.

Her indtastes betalt udenlandsk udbytteskat efter SKATs vejledning:

Sådan modregnes udenlandsk udbytteskat i årsopgørelsen

06-05-2020: Jeg har fundet flere fejl vedrørende udbytteskat i min årsopgørelse og har derfor bedt om at få feltet låst op. “Stay tuned” (som man siger) for yderligere information.

Sådan ansøger man om refusion af udbytteskat

Det er typisk ikke svært at søge om at få sine penge tilbage, men det er bøvlet, bureaukratisk og langtrukkent. For hvorfor skulle det være let, når nu diverse skattemyndigheder har interesse i, at vi ikke beder om de penge, som ellers retmæssig tilhører os?

For at søge refusion om for meget betalt udbytteskat fra udlandet skal man:

 1. Fremskaffe dokumentation for udbyttebetalingerne.
 2. Lokalisere og udfylde et ansøgningsdokument.
 3. Indsende dokumenterne til Skat, som skal verificere, at du var bosiddende og skattepligtig i Danmark, da udbyttet blev udbetalt.
 4. Vente på svar fra Skat.
 5. Fremsende det hele til det pågældende lands skattemyndigheder.
 6. Vente på pengene. Ofte meget længe.

Alene processen med at udfylde ansøgningsblanketten korrekt kan godt tage en aften. For at spare lidt på bøvlet kan man med fordel udskyde ansøgning om tilbagebetaling og i stedet samle til bunke. Men bemærk, at der typisk er en forældelsesfrist på 5 år – i nogle tilfælde (bl.a. for danske aktier) helt ned til 3 år fra den dato tidspunktet, udbyttet blev udbetalt.

Kort sagt om udbytteskat fra udlandet

Vi kan lige så godt indse den trist sandhed, at udenlandsk udbytteskat er et helvede at holde styr på. Og det bliver nok ikke lettere i fremtiden. Derfor kan det for privatpersoner ofte ikke betale sig at investere i udbyttebetalende selskaber hjemmehørende i lande, hvor det er nødvendigt at søge de lokale myndigheder om tilbagebetaling.

Det bedste vi kan gøre, er at holde styr på hvilke lande, vi skal styre udenom. Det gælder i øvrigt også danske udbytteaktier, hvis du bor i udlandet, eller planlægger at flytte i fremtiden.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

140 kommentarer til “Udbytteskat fra udlandet og hvordan man får skatten retur

 1. Rigtig god artikel. Man bør bestemt være opmærksom på tilbageholdte udbytteskatter, når man investerer i udenlandske værdipapirer.

  Eksempelvis har jeg lige gennemgået mine udbytter for 2017, og her bemærker jeg nu, at der er tilbageholdt 35% på en portugisisk aktie og 19% på en polsk. Da det er beskedne positioner drejer det sig i kroner og ører dog om ret små beløb, så jeg vil ikke foretage mig yderligere.

  I fremtiden vil jeg ved større positioner klart undersøge udbytteskatten, før jeg kaster mig over nye markeder.

  Mvh.
  Peter

  1. Ved dobbeltcheck af årsopgørelsen for 2017 ser det imidlertid ud til, at jeg får fuld kompensation for den betalte udbytteskat. Det forekommer mig underligt, hvis man kun skulle blive kompenseret op til 15%.

   Mvh.
   Peter

   1. Ud over de 15 %?
    Jeg tænker, at det enten skyldes forkert indberetning, eller at det højere beløb er fastsat i de respektive dobbeltbeskatningsoverenskomster. Skat skriver i følge https://skat.dk/skat.aspx?oid=2060729 at “Satsen på 15 pct. er modeloverenskomstens udgangspunkt for almindelige aktionærer. Nogle danske DBO’er indeholder andre procentsatser for almindelige aktionærer. “

    1. Ja, udover de 15%. Jeg mener at indberetningen er rigtig nok, da jeg har indberettet det som udenlandsk indkomst (da værdipapirerne var i udenlandsk depot).

     https://skat.dk/SKAT.aspx?oID=2234757

     Mvh.
     Peter

      1. Jeg har indberettet det samlede udbytte før skat og den samlede tilbageholdte skat.

       1. Burde du da ikke have indtastet et lavere beløb jf. Skats vejledning: “Der må i dette felt ikke medregnes mere, end hvad der svarer til den procent, som det enkelte kildeland har ret til efter dobbeltbeskatningsoverenskomst.”

        1. Godt spørgsmål. Jeg gik egentlig bare ud fra, at man skulle angive den tilbageholdte udbytteskat, og så regnede SKAT selv ud, hvor meget man fik godtgjort.

         Det må jeg lige kigge nærmere på.

         Mvh.
         Peter

          1. Så fik jeg gravet lidt mere i det, og du havde helt ret mht. for meget opgivet kildeskat.

           Portugal har faktisk kun ret til at tilbageholde 10% i udbytteskat, men de har tilbageholdt 35%. Det er bestemt værd at være opmærksom på. Som jeg vist også tidligere skrev, så var beløbet ret beskedent, så der bliver ikke anmodet om tilbagebetaling fra min side.

           For Polen er satsen 15%, og de har tilbageholdt 19%. Da udbyttet er beskedent, så er det bestemt ikke arbejdet værd at hjemsøge.

           Men godt at være opmærskom på. Jeg må hellere rette årsopgørelsen for god ordens skyld.

           Til andre mulige læsere vil jeg opfordre til at kigge denne side igennem for de relevante lande https://skat.dk/skat.aspx?oid=2082818&vid=214955&ik_navn=breadcrum

           Mvh.
           Peter

          2. Ny version af SKATs aftaler om dobbeltbeskatning pr. 31. juli 2018:

           https://skat.dk/skat.aspx?oid=2082818&chk=215444

 2. Ja, der er ufatteligt, at det skal være så svært med udbytte. Og man er ikke nødvendigvis bedre stillet i en investeringsforening. Her er et citat fra Daske Invests seneste årsberetning, som man så kan vælge at grine eller græde over:

  “Danske Invest har gennem nogle år arbejdet med at tilbagesøge udbytteskatten, som visse lande tilbageholder i henhold til dobbeltbeskatningsaftaler, når der bliver udbetalt udbytte fra selskaber hjemmehørende i de pågældende lande. Det har ført til et positivt resultat i Norge, Polen, Finland, Frankrig, Sverige, Spanien og Belgien. Herudover arbejder vi på at tilbagesøge udbytteskat fra Holland og Tyskland, men det er endnu ikke afklaret, om og i hvilket omfang der kommer udbytteskat tilbage fra disse lande. De enkelte landes dokumentationskrav skærpes til stadighed i lyset af uregelmæssigheder. Dette gælder også for tilbagesøgning af udbytter i henhold til sædvanlige dobbeltbeskatningsaftaler, hvilket generelt øger omkostninger til tilbagesøgning. ”

  Man undres over, at EU landene ikke spiller bedre sammen…

  Det var egentlig mit indtryk at alle de nordiske lande opførte sig efter bogen, men Sverige skejer åbenbart ud? Til gengæld troede jeg også, at Canada trak for meget, men det gør de så ikke.

  Er det korrekt forstået, at så længe man holder sig til en mægler som Nordnet/Saxo Bank, og kun handler i lande, der trækker 15%, så foregår alt helt automatisk mht. Skat?

 3. Jeg undersøgte det også den anden dag for at være helt sikker på, hvordan reglerne var, da jeg jo helst ikke ville betale for meget i skat. Her var jeg dog glad for at finde ud af, at de 2 lande som jeg primært har handlet i udover DK (Norge og Canada) kun trækker 15 %.

  Jeg er ihvertfald glad for, at jeg ikke har aktier de besværlige steder, og det er da et kæmpe incitament til at købe aktier i de lande, der kun trækker de 15 %.

 4. Ja, det er ret bøvlet af søge om penge tilbage. Så er det lettere at holde sig til de “gode” lande og eventuel investere i lande med højere udbytteskat via en ETF eller investeringsforening.

 5. Hvis Irland tager 0% i udbytteskat, hvordan fungerer det så med fx en udbyttebetalende ETF, der er hjemhørende i Irland? Bliver der trukket 36% til Skat ved udbetaling af udbytte, eller bliver der trukket 21% (36-15)?

  1. Hej Mikael,

   Jeg bruger selv en enkelt udbyttebetalende ETF fra iShares, som har domicil i Irland. Der bliver ikke tilbageholdt noget udbytteskat.

   Mvh.
   Peter

   1. Hej Peter,

    Jeg tænkte også mere på, hvor meget det danske skattevæsen tager? Har jeg en danske aktie, der giver udbytte, får jeg udbetalt et nettoudbytte (fraregnet 27% til Skat). Hvis det er en amerikansk aktie, trækkes der 15% af det amerikanske skattevæsen, og 27-15 % af det danske. Så spørgsmålet gik på, hvad der skete, når det udlandske skattetræk er på mindre end 15%, fx 0% som i Irland? Reagerer det danske skattevæsen altid, som om der allerede er trukket 15%, eller kan de godt finde ud af, at trække de fulde 36%

    1. SKAT tilbageholder ikke udbytte af udenlandske værdipapirer. I tilfældet med ETF’en vil udbyttet i sidste ende blive beskattet efter satsen for kapitalindkomst. Da der ikke er tilbageholdt udbytteskat, så får man i dette tilfælde heller ikke nedslag, så det kommer til at stemme i sidste ende.

     De 15% som du hentyder til er ikke en universel standard. Nogle DBO’er har andre satser og nogle skattemyndigheder kan finde på at tilbageholde mere om aftalt i den gældende DBO.

 6. Jeg har lige brugt langt mere tid end hvad rimeligt er, på at finde ud af hvordan jeg skulle forholde mig til udbytteskate for mine Microsoft-aktier.. indtil jeg endte her.

  Tak for en udførlig artikel som gav et klart svar!

  1. Og eftersom det er USA og hvis vi har handlet på fx Nordnet eller Saxo bank, så er det ingenting. Right??? Så forvirret er jeg over det her skattehejs!!!

 7. Er det rigtigt forstået at der ikke bliver tilbageholdt udbytteskat hvis man ejer en ETF der hører til i Irland, selvom den er købt på en børs i Tyskland?

  1. Ja, den burde blive beskattet efter irske regler, hvis domicilet er Irland – uanset hvor pairet handles.

   Jeg kan ikke bekræfte det ud fra egen erfaring, fordi jeg ikke har såden et setup, men jeg skulle absolut mene, at det er tilfældet.

 8. Jeg har et eksempel, du måske kan hjælpe mig med at blive klogere omkring:

  Jeg bor i Danmark, har min portefølje hos Nordnet og er auktionær hos et norsk udbyttebetalende selskab, der er noteret på børsen i Norge.

  Jeg modtager 1000 DKK i udbytte fra selskabet. Nordnet trækker udbytteskat på 15%, hvilket vil være 150 DKK i dette tænkte tilfælde. Det efterlader 850 DKK udbetalt til min investeringskonto hos Nordnet.

  Vil jeg så her skulle betale 27% af de udbetalte 850 DKK ( = 229,50 DKK), 27% af 1000 DKK ( = 270 DKK) også søge om at få refunderet de 150 DKK, som Nordnet allerede har trukket?
  Eller klares selve “udligningen” automatisk gennem min årsopgørelse, således at jeg får et fradrag på 150 DKK også skal betale en skat svarende på 12% af udbyttebeløbet (120 DKK), således at min nettoindtægt efter al skat vil være 730 DKK?

  På forhånd tak :-)

  1. Hej Tyler

   Vi har dobbeltbeskatningsoverenskomst med Norge. Det vil sige, at de må tage 15 % som skal modregnes i den danske skat. Det er kun eventuelt tilbageholdt skat over de 15 % der skal søges tilbagebetalt.

   Du skal således betale 27 % minus de allerede tilbageholdt 15 %-point til Danmark. Det burde Nordnet meget gerne indberette for dig. Men det skader ikke at tjekke op på det selv, når årsopgørelsen kommer til marts.

   Som altid: Men forbehold for, at jeg ikke er revisor, men bare en glad amatør!

   1. Tak for et rigtig godt svar, Pengepugeren :-)

    Så er alt som det skal være – men jeg tjekker nu lige årsopgørelsen til marts alligevel ;-)

 9. Er der nogen som ved, om Skat i Danmark automatisk giver dig fradrag for de 15% (eller mere) som er blevet trukket af udbyttet af ophavslandets skattevæsen?
  (eller skal man selv fratrække dette ved sin selvangivelse?)

  1. Hej SR

   Du skal i din selvangivelse opgøre, hvor meget du har modtaget i udbytte fra udenlandske aktier (før skat), og hvor meget der er blevet tilbageholdt i udbytteskat. Dermed skulle resten gerne blive regnet ud for dig, sådan at du får nedslag i aktieindkomst for den tilbageholdte skat.

   Bemærk at du ikke må angive mere i tilbageholdt udbytteskat, end den relevante DBO tillader. Eks. har jeg haft en portugisisk aktie, hvor der blev tilbageholdt 35% i udbytteskat, men hvor DBO’en faktisk kun tillod 10%. Dermed er jeg effektivt set endt med at betale (35-10+27)%=52% i udbytteskat i dette tilfælde (kunne være helt op til 67% over progressionsgrænsen – (35-10+42)%=67%. Jeg kunne selvfølgelig vælge at søge refusion fra de portugisiske myndigheder, men da der er tale om et relativt beskedent beløb, har jeg vurderet, at det ikke er besværet værd.

   Mvh.
   Peter

 10. Hej,

  Tak for din artikel, var var meget nyttig.

  Kan du evt. snakke mere om hvordan forholdende er når man ejer aktier i et selskab i udlandet gennem et holding selskab i Danmark? Hvordan foregår det med udbytter i disse situationer?

  For eksempel i USA. Hvis mit holding selskab køber 10 aktier i kurs $1 USD og sælger dem til kurs $100 et år senere. Hvordan står det danske holdingselskab i denne situation?

  Er det en bedre ide personligt at eje aktierne i firmaet i USA fremfor at stifte holding selskab hjemme i Danmark?

  Tak for din tid.

 11. Hej Peter
  Tak for svar….. Men spørgsmålet gik mere på hvad der rent faktisk sker automatisk allerede hos Skat og hvad jeg skal gøre manuelt…. For de modtagne udbytter bliver jo automatisk indberettet til skat af det pengeinstitut/handelsplatform man benytter til aktiehandel….

  1) men bliver det tilbageholdte udbytte også registreret automatisk?
  2) og bliver de 15% automatisk fratrukket, iht hvilket land udbyttet kommer fra?

  1. Hej SR,

   Jeg har indtil nu kun benyttet udenlandske mæglere ift. udbytte fra udenlandske aktier, og derfor ved jeg ikke præcis, hvad der automatisk vil blive indberettet af en dansk mægler i denne sammenhæng, da jeg selv har skullet indberette.

   Måske Pengepugeren ved hvor meget der automatisk bliver registreret?

   Mvh.
   Peter

 12. Er du skattepligtig og bor i Danmark, så trækkes også kun 15% fra aktier noteret i Sverige. Der findes vejledning til de nordiske lande her: https://www.nordisketax.net/main.asp?url=files/sve/dan/034.asp&c=sve&l=dan

  1. De har kun krav på at trække 15%, men trækker 30% hvoraf man kan søge om tilbagebetaling af de 15%-point.
   Det er i fald min praktiske erfaring fra aktier i Handelsbanken. Har du anden erfaring?

   1. Nyligt udbetalte udbytte fra H&M i aktiedepot hos Nordnet blev kun kupbeskattet med 15%… Måske fordi Nordnet er Svensk og kender reglerne? Hvem ved?

    1. Det kan godt, være du har ret. Jeg har flere gange spurgt til emnet hos Saxo Bank, men fik kun kryptiske svar. Måske burde jeg tage fat i Nordnet for en afklaring.

 13. Jeg har gjort arbejdet. Fandt skemaerne og udfyldte dem og sendte dem til skattestyrelsen og har nu efter et par måneders venten fået dem attesteret retur og skal nu selv sende dem til tyskland da det er tysk udbytteskat jeg søger om at få retur.
  Kan du hjælpe med hvilken adresse blanketterne skal sendes til?

 14. Ser ud til at listen skal opdateres.
  https://www.nordnet.dk/kundeservice/starte/skat/selvangivelse-.html#beskatning-af-udbytte-pa-norske-aktier

 15. Hej Pengepugeren

  Et spørgsmål fra en nybegynder (håber ikke du ryster alt for meget på hovedet af mig!):
  Jeg har penge i en globale indeksfonde fra hhx. BankInvest og NordeaInvest. Jeg får udbytte heraf en gang årligt.
  Er mine indeksfonde så at betragte som udbytteaktier?
  For jeg kan ikke lige gennemskue, hvordan med refusionen, da de jo er spredt over flere lande.
  Er det kun enkeltaktier der er at betragte som udbytteaktier?

  1. Hej Jane, det er skam et rigtig godt spørgsmål.

   Hvis man ejer fonde med hjemsted uden for Danmark, kan der også blive tilbageholdt kildeskat af udbytte i udlandet.

   Men da du ejer danske investeringsforeninger, skal du ikke bekymre dig om udenlandsk udbytteskat – heller ikke hvis de underliggende papirer beskattes i udlandet. Investeringsforeningerne sørger selv for at søge eventuelt tilgodehavende skat tilbage.

 16. Super god artikel og særligt listen til sidst!
  Jeg vil også for fremtiden undgå dem der trækker mere end 15%
  Jeg kan tilføje at der blev trukket 30% af mine svenske aktier hos DeGiro i 2017.
  Ved I hvordan Finland, Tyskland og Japan praktiserer på dette område?

  Mvh Loui

  1. Hej Loui,

   Jeg har selv japanske aktier, der betaler udbytte. Her tilbageholdes der 15,3% i udbytteskat, så man kan næsten få det hele refunderet via selvangivelsen alene.

   Mvh.
   Peter

 17. Hej Pengepuger
  Du skriver at “der typisk er en forældelsesfrist på 5 år”.
  Det lader til at Skat bruger med en forældelsesfrist på 3 år og det fra tidspunktet, hvor udbyttet blev udbetalt (forældelseslovens § 3 stk. 1).
  Jeg bor I Schweiz og har danske aktier. I efteråret 2017 ansøgte jeg om, at få (en del) den betalte danske udbytteskat tilbage, da udbyttet også bliver beskattet i Schweiz. I dag har jeg fået brev om, at min ansøgning er blevet afvist med begrundelse i forældelseslovens § 3 stk. 1. Jeg var gået ud fra at de 3 år blev regnet fra årets udgang og ikke fra udbetalingstidspunktet.
  Pas på med ikke at gå i samme fælde!

  1. … seneste nyt: Jeg klagede til Skat over deres afgørelse, hvor jeg bl.a. skrev, at jeg mente at forældelsesfristen på 3 år i Schweiz gælder fra 31.12 i året for udbetalingen af udbyttet. Til min overraskelse og glæde har jeg lige fået e-post brev fra Skat, hvor der står, at ifølge dobbeltbeskatningsaftalen mellem Danmark og Schweiz starter forældelsesfristen i mit tilfælde fra årets afslutning, og jeg derfor får den retmæssige del af det betalte udbytte tilbage. Rart at vide at der også er mennesker i Skat :-)

 18. Hej
  Jeg har fonde i Sverige, som jeg har købt før år 2000. Der er aldrig betalt skat af udbyttet i hverken Sverige eller Danmark.
  Nu har danske skat bedt om oplysninger om udbytte og formue.
  Kommer jeg til at betale skat i Danmark, når fondene er købt for mange år siden?
  I

  1. Mona, det kommer an på om du er fuldt skattepligtig i Danmark eller ej. Men det er du vel… I så fald er svaret ja jf. skat.dk/skat.aspx?oid=2061665 “Globalindkomstprincippet går ud på, at alle indtægter er skattepligtige, “hvad enten de hidrører her fra landet eller ikke”. Se SL § 4. Hvis en person er fuldt skattepligtig til Danmark, er det derfor som udgangspunkt uden betydning, om personens indtægt stammer fra udlandet eller fra Danmark. Se afsnit C.F. om skattepligtig til Danmark.” og det der er sket er formodentlig at Danmark har modtaget en CRS fra Sverige jf. en.wikipedia.org/wiki/Common_Reporting_Standard og skat.dk/skat.aspx?oid=830
   Jeg kan ikke se, at det at “fondene er købt for mange år siden” fritager dig fra at betale skat, men jeg er hverken jurist eller revisor :-) Typen af fonde fremgår ikke, men du skal nok rette dig efter vejledningen i skat.dk/skat.aspx?oid=2234755 under Udenlandske aktier

 19. Er man garderet, hvis man kun køber f.eks. acc. ETF, altså hvor der ikke udlodes?

  Eller vil en ETF’ere være afhængig af, om de underliggende enkelte aktier giver udbytte i deres respektive hjemlande?

  Eks., Ishares (IS3N) som følger et index i asien, en ETF uden udbytte.

  1. Man er efter min bedste overbevisning garderet, hvis der ikke udlodes udbytte.

   I mange lande er der mere lempelige skatteregler for udenlandske selskaber og fondene sørger for at tilbagesøge eventuel for meget betalt skat.
   Den slags kræver sikkert en hær af jurister og revisorer, men det har Blackrock (iShares) sandsynligvis også. Og du betaler dig fra bøvlet via fondens administrationsgebyrer.

   Mange af Blackrocks fonde hører dog hjemme i Irland, hvor udbytte fra ETF’er ikke kildebeskattes.

 20. Jeg har Nordea-aktier i et depot hos Jyske Bank, som udbyttebeskattes med 30%. Som jeg kan forstå det, trækker Nordnet kun 15% af Nordea aktier, mens Jyske Bank altså tilbageholder 30%.

  Jeg ligger samlet over 54.000-udbyttegrænsen. Indregner skat ikke de fulde 30% – eller er det noget, der skal søges refusion af?

  1. Så vidt jeg ved, foretager Nordnet det administrative arbejde der skal til, for at man “kun” betaler de (i følge nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomster) tilladte 15%. Det gør de fleste andre mæglere desværre ikke.

   Du burde derfor kunne tilbagesøge differencen mellem 15 og 30%. Ellers ender du med at betale 30% i Finland og (42-15) 27% i Danmark. Dvs. 57%.

   1. Modtog også denne fra Skat, som bekræfter difference-tilbagesøgning og automatisk modregning fra 15%:
    “… på årsopgørelsen er du godskrevet den skat du har betalt i Sverige men kun de 15% idet det er den skat som Sverige i følge dobbeltbeskatningsaftalen (DBO) må indeholde. Har de indeholdt mere kan du ikke få det godskrevet i Danmark men skal søge det tilbage i Sverige.
    Skattestyrelsen i Danmark er ikke involveret i det men du må henvende dig til det svenske skattevæsen.”

 21. (som pengepugeren er jeg en glad amatør. Nedenstående er basseret på en mail korrospondance jeg har haft med sparinvest samt hvad jeg selv kan regne mig frem til – se også tråden https://www.euroinvestor.dk/debat/post-59413-413409-4234085/jeg-har-et-sp-oslash-rgsm-aring-l-om-udbytteskat-f)

  Der er en ekstra problematik i forbindelse med investering gennem investeringsforeninger: Antag at det lykkes investeringsforeningen at få refunderet den tyske udbytteskat. Efter min bedste overbevisning vil den maksimalt kunne få refunderet således at den ender med at have betalt 15% i tysk udbytteskat da dette beløb tilkommer Tyskland efter dobbeltbeskatningsaftalen mellem Danmark og Tyskland. Når foreningen så udbetaler udbyttet vil det resterende beløb blive beskattet med 27%/42% i dansk udbytteskat.

  Hvis man derimod havde ejet den tyske aktie direkte, så ville man kunne få reduceret sin danske udbytteskat med de 15% man har betalt i Tyskland. Men det kan man altså ikke hvis man har investeret gennem en investeringsforening.

  Denne ekstra omkostning ved at bruge en investeringsforening er ikke indeholdt i ÅOP for investeringsforeningen.

 22. Var der en update ift. Finland? Har lige fået udbytte og Jyske Bank har tilbageholdt 30% og der er dermed 15%, der skal tilbagesøges :S

  1. Jeps, jeg er ramt ind i den samme situation :-/

   Havde ellers netop købt Nordea-aktien til min aktiesparekonto, for at spare 10% på skatten, men for at kunne gøre det, så skal jeg selv tilbagesøge ved den finske stat.

   Nogen der kender processen for det?

 23. Hej
  Nu stiller jeg det måske dumme spørgsmål, fordi jeg ikke helt er med på processen.
  Hvis jeg har fået 100DKK i udbytte fra en given amerikansk eller canadisk udbytte aktie. Så trækkes der 15% i forsøgte omgang og jeg skal så senere betale 27% i DK.
  Hvorhenne på årsopgørelsen fortrækker jeg de første 15%? Prøvede google, men fandt ikke lige noget konkrekt.

 24. Hej,
  Dette med at søge refusion for udbytteskat er et nyt område for og jeg har ikke helt styr på reglerne.

  Jeg bor i Thailand permanent og er derfor omfattet af DBO’en mellem Danmark og Thailand. Endvidere er jeg skattepligtig i Thailand i henhold til Thailands lov.

  I flg. DBO’en kan udbytteskatten højst udgøre 10%, som samtidig er den normale udbytteskat her i Thailand. Det fremgår DBO’en af Artikel 10, stk1 at Thailand kan opkræve udbytteskatten. Endvidere fremgår det af Artikel 10. Stk. 2 at Danmark ligeledes kan opkræve udbytteskatten.

  Da jeg er skattepligtig her i Thailand skal jeg svare 10% i udbytteskat her i Thailand, men samtidig opkræver Skat i Danmark også 10% i udbytteskat. Så samlet set ender jeg op med at betale 20% i udbytteskat.

  Mit spørgsmål er derfor: Kan jeg kræve udbytteskatten i Danmark refunderet således at jeg kun ender med at betale de 10% i henhold til BDO’en?

  Med venlig hilsen

  Peter

 25. Hvordan forholder det sig med udenlands udbytte til hhv. Pensionsdepoter og aktiesparekonto? Er der her mulighed for at få kildeskatten retur?

  1. Hej Jørgen,

   Ved ASK’en modregnes udenlandsk tilbageholdt udbytteskat automatisk med op til 15%, såfremt der findes en gældende DBO.

   Se eksempel 4+5 her https://www.ft.dk/samling/20171/almdel/SAU/bilag/248/1922132/index.htm

   Mvh.
   Peter

 26. Jeg bor i Spanien og er skattepligtig der.
  Da dk ophævede dobbeltbeskatningsordningen (10 år siden) fik de der allerede modtog pension og betalte spansk skat lov til at fortsætte ordningen efter dobbeltbeskatningsordningen i øvrigt blev ophævet.

  Jeg kan se at jeg betaler 27% skat til DK af udbytte – skulle det ikke være 15%.?

  I Spanien kan jeg ikke modregne mere end 15% så der er et tab på 12%.

  Nogen der har en ide om hvordan jeg retter den danske skat til 15% (hvis det er det rigtige) ?

 27. Er der nogen, som har links til refusioner af for meget betalt udbytteskat for italienske aktier?

   1. Lyder godt, kan du også linke til en blanket omkring tilbagesøgning hvis du falder over en. Har rettet henvendelse til de canadiske skattemyndigheder men indtil videre uden held.

     1. Super, hvad med blanket til tysk udbytterefusion, kan man være så heldig at du også ved hvor den er?

      1. Hej Jesper, Har du haft held med at finde en blanket til tysk udbytterefusion?

   2. Jeg har Summit Industrial Income REIT i et almindeligt depot hos Saxo Bank, og så vidt jeg kan se tilbageholder de 25 %. Det er så et “Dividend reinvestment” og ikke en kontant udbyttebetaling — måske gør det en forskel?

   3. Jeg er hos Nordnet kun blevet trukket 15% på udbytte fra Canada (Kirkland Lake Gold).

 28. Kan jeg få et link til at ansøge om refusion af udbytteskat i Tyskland

  1. Hej Maria, Har du fundet et link til refusion af udbytteskat i Tyskland?
   /Dorthe

 29. Er der også nogen, der kan være behjælpelig med at anskaffe mig et link til at ansøge om refusion af udbytteskat i Japan

  1. Japan trækker 15,315%, så det kan da næppe betale sige at søge refusion for sølle 0,375% ?

 30. Tak for en god artikel og landeoversigt. Tror jeg er nødt til at bruge Nordnet istedet for Saxo. Gider simpelthen ikke at betale for meget i skat. Jeg har 2 små begynderspørgmål:

  1. Hvor finder jeg en god oversigt over REIT selskaber? (kan godt søge på REIT på Saxo men det er langtfra en komplet liste)
  2. En ting er udbytte, men aktien kan vel også stige i værdi. Med mindre værdistigningen bliver helt udlignet af udbyttebetalingen skal jeg vel betale normal aktieskat af gevinsten. Korrekt?

 31. Jeg er stadig lidt i tvivl mht ETF’er. Synes ikke det står helt klart i tråden.

  Hvis jeg køber en udbyttebetalende ETF med domicil i Luxembourg (15% indeholdt udbytteskat) på Nordnet.
  Hvad sker der så ift skat

  1) Sørger Nordnet/Skat i forening at oplyse skat om hvad jeg allerede har betalt, så de kan trække det fra?

  2) Gør det nogen forskel på om det er en kapitalindkomst ETF – eller en aktieindkomst ETF?

  (Det er den her del jeg ikke synes fremgår tydeligt… da en kapitalindkomstbeskattet ETF jo ikke har noget med grænserne på 27%/42% aktieindkomstskat at gøre)

 32. Hej pengepugeren, det er en meget flot service du yder, tak for det. Du skriver, at du ikke har fået et brugbart svar fra Saxo Bank. Jeg har fundet nedenstående, som ser ud til at være ret nyt, og som måske løser problemerne. Har nogen herinde erfaring med den eksterne servicepartner de nævner?

  https://www.help.saxo/hc/da/articles/360001253143-Hvordan-behandler-Saxo-Bank-udbyttebetalinger-

  1. Interessant, Danmark og USA er jo ligesom no-brainers, men Sverige har jeg ikke før hørt, at de håndterer. Det er i det hele taget ved at være lidt en pet peeve ved Saxo – hver gang de kommer med noget nyt, er det noget man tilfældigvis hører om rundt omkring. Hvor mange tror fx stadigvæk, at der er et inaktivitetsgebyr? Hvorfor får de dog ikke banket en blog op på deres hjemmeside, hvor de kan publicere nyhederne, i takt med de kommer?

 33. Tak fordi du tager dig tid til at skrive indlæg som dette, der har hjulpet mig lidt på vej og som jeg flere gange er vendt tilbage til for listen over hvilke lande, der tilbageholder mere end 15 % (og som jeg derfor ikke orker at have udbytteaktier i). Med afsæt i din liste har jeg tilpasset min portefølje, så jeg ikke skal søge om refusion af mine ganske små udbytter fra bl.a. Tyskland og Frankrig.

  Jeg påbegyndte egentlig mit indlæg for at fortælle dig præcis det samme, som jeg kan se, at Peter har skrevet for få dage siden om Saxo og svenske udbytter. Det skal jeg undlade at gentage og vil i stedet gentage, at jeg sætter pris på din blog.

 34. “Schweiz: 35 % (Jeg kan ikke finde refusionsansøgning for privatpersoner. Start her, og kontakt evt. skattemyndigheden)”

  Hvor har du det fra? IHT https://home.kpmg/xx/en/home/insights/2011/12/switzerland-income-tax.html er der ingen Capital Gains Tax i Schweiz.

  1. Hej RCD

   I artiklen, du linker til, står der, at “Swiss-sourced investment income, such as bank and bond interest, dividends, and investment fund distributions, is generally subject to a 35 percent withholding”.

   Jeg er også tidligere aktionær i Nestlé, hvor udbytter blev fratrukket 35% kildeskat.

 35. Hej Pengepugeren,

  Hvor beskattes EULN som er iShares MSCI World (Acc)? ETF’en hører hjemme i Dublin men handles via Nordnet på XETRA, altså den tyske børs.

  Så bliver den kildebeskattet med 0%, da den høre hjemme i Irland eller med 26% og der skal søges om refusion, da børsen den er købt på er tysk?

  1. Hej Thomas

   Jeg kan ikke finde EULN på iShares liste. Men hvis den har hjemsted i Irland, trækkes skatten efter irsk sats.

   Børsens placering betyder ikke noget i den sammenhæng. Mange aktier og ETF’er handles på flere børser i forskellige valutaer.

   1. Hej igen,

    Tak for hurtigt respons.

    Det er denne jeg omtaler: https://www.nordnet.dk/markedet/etf-lister/16309430-black-rock-i-shares-core?accid=2

    Her er faktaarket:
    http://doc.morningstar.com/document/2cf97a7f6156082d50bb859a04484ef2.msdoc/?clientid=nordnet&key=b3a3825282b90bac

    Så det ser ud til at den vil blive kildebeskattet i Irland, hvilket er dejligt da jeg ikke behøver at foretage mig yderligt i forhold til SKAT. (Selv om jeg har købt den på den tyske børs)

    Selv om denne ETF er overgået til at være aktieindkomst (Fra kapital i 2020), er den jo stadig lagerbeskattet. Så jeg formoder at skal skal betale dansk skat af urealiserede gevinster fremadrettet (27%). Det sørger Nordnet for at indberette.

    1. Du har ret. Jeg kan se, at det er SWDA med notering på Deutsche Boerse Xetra: https://www.blackrock.com/dk/individuel/produkter/251882/ishares-msci-world-ucits-etf-acc-fund
     Ja, så burde den blive beskattet i Irland og lagerbeskattet i Denmark :-)

 36. Er lige lidt ny i det her med aktier i udlandet da jeg har holdt mig til DK aktier med fin succes. Jeg kan forstå at man skal betale noget udbytte skat i det land hvor man har købt aktierne samtidig med man skal betale i danmark, det er jeg helt med på… Men hvad med den dag hvor jeg sælger mine aktier i udlandet med fortjeneste , skal der så osse betales skat af den fortjeneste i udlandet , samtidig med jeg bliver beskattet i Danmark

  1. Hej Per

   Den del er heldigvis meget mere ligetil :-)
   Nogle lande har en lille afgift på selve transaktionen (I UK betaler man fx 0,5% ‘Stamp Duty‘ for køb), men ellers trækkes ingen skat i udlandet for realiseret kursgevinst.

 37. OK så det er kun det årlige udbytte der skal betales skat af eller tager jeg fejl

  1. Jeg kan selvfølgelig ikke udelukke, at der er nogle lande, som trækker en eller anden form for skat, men ja. Jeg har haft aktier i de fleste vestlige lande og aldrig oplevet at betale kildeskat af kursgevinst.

 38. Et par andre

  Rusland 15% tages i kildeskat- Heraf bliver de 10 (kun!!) refunderet/godtgjort automatisk
  Sydkorea 22% tages i kildeskat- Heraf bliver de 15 refunderet/godtgjort automatisk
  Taiwan 21% tages i kildeskat- Heraf bliver de 15 refunderet/godtgjort automatisk
  Sydkorea 22% tages i kildeskat- Heraf bliver de 15 refunderet/godtgjort automatisk
  Gronland 42% tages- – Heraf bliver de 15 refunderet/godtgjort automatisk
  Faroerne 35 tages- – Heraf bliver de 15 refunderet/godtgjort automatisk
  Bermuda 15% – alt godtgjort
  Bahamas 0%

   1. GLemte

    Sydafrika 25% tages i kildeskat- Heraf bliver de 15 refunderet
    Kina og Hongkong: 10% som refunderes.
    Indien: Det hele udbetales fra Nordnet uden kildeskat. I papirer fra skat er dobbeltbeskatningsprocent sat som 25%,men regner ikke med det betyder noget.

    Tilfoj evt en note til listen om at man ikke kompenseres fuldt ud for den russiske skat.

    1. Jeg sætter stor pris på dit input!

     Med 10% refunderet/godtgjort mener du da, at man kun kan modregne 10% af russisk og kinesisk kildeskat i den danske skat jf. overenskomst?

     Det der ud som om, Indien lige har gennemført en reform, som vistnok betyder, at der ikke trækkes kildeskat. Måske er SKATs dokumenter ikke opdateret.

     1. Ja jeg mener man kan modregne 10 pct point af den udenlandske kildeskat.
      For Kina tager de kun 10 pct og dermed mister man ikke noget.
      Men for Rusland tager de 15% og eftersom man kun kan modregne de 10% point mister man 5% point.

      Data er fra min egenskattemappe. Kan sendes par billeder som eksempler

      1. Tak for mailen og for uddybning. Jeg har tilføjet beskrivelsen mht. til Rusland.

       Det er i øvrigt god service af Nordnet at indberette detaljerne. Mine indberettede skattedata fra Saxo er ganske begrænsede.

 39. Fra min skattemappe:(Beklager står lidt rodet pga copy paste)

  Udbytte (optaget til handel) (Bruttoudbyttet kan normalt henføres til rubrik 63)
  Regnr/CVRnr Depotnummer Depot Ejerst. Antal aktier Nettoudbytte Bruttoudbytte R.dato
  Nordnet, filial af nordnet bank ab
  32301908 00000000010191310 500 6.983 8.215 22/1-20
  Isin-kode Papirnavn Landenavn
  US69343P1057 LUKOIL PJSC Rusland (RU)
  UdlodningsCVRnr Udbytteprocent Vedtagelsesdato Udbyttekonto(IBANNR)
  15,00
  dobbeltbeskatningsprocent Indeholdt udbytteskat
  10,00 1.232,00

  Udbytte (optaget til handel) (Bruttoudbyttet kan normalt henføres til rubrik 63)
  Regnr/CVRnr Depotnummer Depot Ejerst. Antal aktier Nettoudbytte Bruttoudbytte R.dato
  Nordnet, filial af nordnet bank ab
  32301908 00000000010191310 500 4.803 5.337 22/1-20
  Isin-kode Papirnavn Landenavn
  US1694261033 CHINA TELECOM CORP LTD Kina (CN)
  UdlodningsCVRnr Udbytteprocent Vedtagelsesdato Udbyttekonto(IBANNR)
  10,00
  dobbeltbeskatningsprocent Indeholdt udbytteskat
  10,00 534,0

  Udbytte (optaget til handel) (Bruttoudbyttet kan normalt henføres til rubrik 63)
  Regnr/CVRnr Depotnummer Depot Ejerst. Antal aktier Nettoudbytte Bruttoudbytte R.dato
  Nordnet, filial af nordnet bank ab
  32301908 00000000010191310 3.500 7.390 7.390 22/1-20
  Isin-kode Papirnavn Landenavn
  US4567881085 INFOSYS TECHNOLOGIES ADR Indien (IN)
  dobbeltbeskatningsprocent 25,00

  1. Et par år gammelt dokument men ser ud til at passe ok generelt:

   https://topforeignstocks.com/wp-content/uploads/2018/02/Dividend-Withholding-Tax-Rates-by-Country-2018.pdf

 40. Vil prøve at få refunderet udbytte fra nogle lande og starter med Grønland og Færøerne.
  Når man i første omgang skal sende dokumentation til skattefar i Danmark kan det sendes til

  Skattecenter Høje-Taastrup
  Helgeshøj Alle 9
  2630 Taastrup

  Vil dog foretrække at gøre det online. Er der mulighed for det?

 41. Jeg prøvede at tilbagesøge fra Grønland, processen gik smertefrit. De giver dog kun 7% point tilbage af de 42!!
  Forstår ikke helt hvorfor. Deres svar ses nedenfor

  Kære Bjørn

  Tak for Deres henvendelse.

  Refusion af udbytteskat sker i henhold til artikel 3 i tillæg til den dansk-grønlandske dobbeltbeskatningsaftale af 19. august 2008. Heraf fremgår følgende:

  ”Så længe det efter grønlandsk lovgivning er muligt for selskaber fuldt ud at fradrage udbetalt udbytte i den skattepligtige indkomst, kan Grønland beskatte udbytte, som udbetales fra selskaber, der er bosat eller registreret i Grønland, men hvis den retmæssige ejer af udbyttet er bosat i Danmark, må den skat, der pålægges, ikke overstige 35 pct. af bruttobeløbet af udbyttet.”

  Aftalen kan findes i sin helhed på vor hjemmeside: https://aka.gl/~/media/Skattestyrelsen/Skatteaftaler/Fra%20gammel%20Site%20Core/Tillgsaftale%20af%2019%20%20august%202008%20dk.pdf

  Der kan søges om refusion 5 år tilbage i tiden.

  Reglerne er i korthed således, at refusionen udgør forskellen mellem aktuelt indeholdt udbytteskat (i dette tilfælde 42%) og 35%.

  Til orientering kan oplyses, at Deres ansøgning om refusion af udbytteskat nu er behandlet, og at beløbet vil blive indsat på det oplyste kontonummer i løbet af ca. 5 arbejdsdage

  Inussiarnersumik inuulluaqqusilluta / Med venlig hilsen / Best regards,

  Julie Heilmann
  Skattestyrelsen
  tax@nanoq.gl

 42. Hej Pengepugeren
  Jeg faldt over termet “Dividend Leakage”, da jeg undersøgte iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8). Det går eftersigende på, at udbyderen af fonden (BlackRock) er baseret i USA, men har registreret fonden i Irland, hvorfor fonden betaler 15% af udbyttet til USA, hvorefter jeg, som skatteborger i DK kun får 85% af udbyttet i kurstillæg, da den er akkumulerende.
  Jeg havde umiddelbart en forventning om, at jeg udelukkende skulle betale dansk skat af udbyttet, da Irland tager 0% skat for ETF’er.
  Er det noget, som du kender til?

  1. Hej Thomas

   Jeg har hørt om begrebet, men ikke sat mig ind i de nøjagtige konsekvenser. Det burde jeg måske.

 43. Pingback: Grøn investering: Hvilke muligheder har vi? - Pengepugeren
 44. Ang. tysk udbytte, som flere spørger om, så er den bedste fremgangsmåde at udfylde en fuldmagt overfor de tyske myndigheder, som man sender til sin mægler, tilsvarende til W8BEN formularen for USA.

  Denne fuldmagt findes hos det tyske skattevæsen: www.bzst.de. Søg på “withholding dividend” så finder du et dokument, der hedder “power of attorney phrasing aide”.

  Imidlertid kan man ikke være sikker på denne service (gratis) fra sin mægler, selv om det burde være både en selvfølge og en ret. Jeg har rigtig dårlige erfaringer med Nordnet personligt!

  I så fald må man kontakte BZST direkte (og skifte mægler!), men så kan det tage omkring 8 måneder at få sine penge og man skal sende hjemstedsdokumentation m.m.

 45. Pingback: Aktiesparekontoen: Hvad kan den bruges til? - Pengepugeren
 46. Pingback: Børnebørnsopsparing - udnyt dit barns personfradrag – Squazz.dk
 47. Pingback: Hvad er udbytteaktier? – Invst
 48. Hej pengepugeren
  Jeg har haft glæde af at læse dine opslag for at dobbelbeskattet udbytte retur fra Sverige for 4 år på mine Nordea aktie.ca. 6.500,00 retur.
  Jeg havde fået tilsagn allerede 1.7.2020 om at jeg ville få udbetalt udbyttet hvis jeg ikke klagede over beløbets størrelse inden en bestemt dato. Herefter gik sagen i stå og jeg hørte intet om min udbetaling.
  Nu har jeg så rykket via e-mail og jeg kunne se at den person som havde givet mig accept ikke var ansat mere.
  Jeg valgte så at videresende min mail afdelingens e-mail adresse og en vældig flink mand har sørget for at autoriseret beløbet til udbetaling og nu står pengene og hygger sig på min konto.
  Jeg sendte samtidig anmodning om udbetaling til det finske skattevæsen og har intet hørt overhovedet fra dem. Jeg indsendte ca. 1.3.20.
  Jeg prøvede for et par måneder siden at ringe til dem, men du kunne ikke finde min ansøgning. Nu prøvede jeg så for en uge siden igen at ringe. Stadig kan de ikke finde mig. Hende jeg snakkede med ville vældig gerne have mit finske registreringsnummer, men sådan et har man jo ikke, når man sender en ansøgning afsted.
  Det var op ad bakke med at forklare hende at det drejede sig om refusion af dobbeltbeskatning af aktier, da hun ikke anede hvad stocks og shares var for nogen størrelser. Hun lovede dog at få en person til at ringe retur dagen efter. Det endnu ikke sket efter en uge.
  Jeg ville jo utroligt gerne have haft en e-mail adresse til det finske skattevæsen, men det påstod hun de ikke brugte.
  Mon der er en der er lykkes med at få finsk udbytte skat retur som kunne give mig et direkte telefonnummer til afdelingen der administrer dette eller emailadresse.
  På forhånd tak og tak for alle jeres opslag, hvor alle hjælper alle.

 49. Hej er der nogen der har det direkte nummer i Finland til afdelingen der står for udbetaling af dobbelbeskattet aktieudbytte. F.eks. er Nordea Bank jo hjemhørende i Finland.
  Er der eventuelt har det finske skattevæsenet e-mail adresse.
  Tak for din skønne sige pengepuger, som jeg har brugt til at sætte mig ind i hvordan får formeget betalt skat retur. Det er lykkedes med at få 4 år retur fra Sverige på Nordea aktierne.
  Finland er op ad bakke har ikke hørt en lyd.

  1. Hej Anne,
   brugte du denne blanket? Jeg skal selv i gang med Finland :S
   https://www.vero.fi/contentassets/c10f3e2f303547d0852d1acb971234a1/6164ev20_ws.pdf

  2. Anne: Anvendte du denne blanket?
   https://www.vero.fi/contentassets/c10f3e2f303547d0852d1acb971234a1/6164ev20_ws.pdf

   Jeg har fået retur fra Sverige ift. Nordea og skal nu i gang med Finland :/

 50. Pingback: Ejendomsinvestering er for alle: Sådan investerer man i ejendom
 51. Pingback: Hvad er udbytteaktier? - Invst
 52. Pingback: Hvad er udbytteaktier? – Passiv indkomst resten af livet - Invst
 53. Hej alle,
  Er der nogen der ved hvordan udbytte fra Australien bliver beskattet?

  Vh

  1. Godt spørgsmål. Så vidt jeg kan se, er skatten 30%, men vi har en overenskomst med dem, så man burde kunne få 15%-point tilbage.
   Jeg har tilføjet Australien til tabellen.

 54. Hej Pengepuger,

  Tak for en god artikel. Jeg har, som jeg lige vurderer det, en lidt anden variant i aktie setuppet, og vil høre om du har nogen gode ideer her ? ;-)

  Jeg har igennem jobbet både fået aktier (bonus) og tilkøbt aktier i et større amerikansk IT selskab, som er deponeret i et amerikansk depot. Jeg ønsker at afregne den korrekte skat, men er lidt i tvivl om hvad jer gør.

  I første omgang vil jeg gerne overføre dem til et dansk depot, så jeg bedre kan disponere over dem (Sælge nogen af dem og evt. beholde en andel i depot indtil videre). Kan jeg “hjemtage” dem til DK uden at skulle afregne skat nu og her? Og så først afregne skatten når jeg reelt sælger dem (eller dele af dem) ? Eller er det at betragte som et salg i US og et køb i DK ?

  Aktierne er opgjort med “Cost” og “Unrealised gain”, så jeg tænker det er således, at jeg skal afregne skat (27/42%) på “Unrealised gain” ved evt. handel. Men er det ved “hjemtagning” eller ved reelt salg? Og vil det så være mest begavet at hjemtage op til progressionsgrænsen årligt indtil de alle er hjemtaget.

  Håber spørgsmålene give rmening ;-)

  Mvh. Carsten

 55. Hej Anne: Anvendte du denne blanket?

  https://www.vero.fi/contentassets/c10f3e2f303547d0852d1acb971234a1/6164ev20_ws.pdf
  Jeg har fået retur fra Sverige ift. Nordea og skal nu i gang med Finland :/

  Jeg svarede direkte på din kommentar; men enten er der mega lag på posts på siden, eller også virker det bare ikke. Håber du ser den her “i bunden”.

 56. Hej Simon
  Ja jeg anvendte denne blanket. Jeg sendte til den adresse, der står på blanketten den 12. Maj 2020 og fik pengene til min åbne depot den 11.12.2020, men først efter at have rykket for dem, de påstod de ikke havde modtaget blanketterne, så måtte i gang med at indhente fornyede underskrifter fra det danske skattevæsen, inden jeg fik dem retur fik jeg så den 11.12.20 udbetaling fra Finland.
  I samme kuvert var også ansøgning på ratepension, jeg ventede så til i mandags på at beløbet ville komme, hvorefter jeg rykkede Natalia Grigorieva tlf 00358295122626, hun havde overset, at der var to ansøgninger og efter længere snakken frem og tilbage lovede hun at sende også dette beløb til udbetaling, jeg har ikke fået dem endnu, men de kommer nok. Derfor anbefaler jeg at sende brevet recommanderet til Finland :0))
  God aften
  Mvh Anne

 57. En lille tilføjelse:

  Belgien ser ud til at tage 30%
  Brasilien 0% (https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/cn/Documents/international-business-support/deloitte-cn-ibs-brazil-int-tax-en-2017.pdf)
  Indonesien 20% (https://www.pwc.com/id/en/pocket-tax-book/english/pocket-tax-book-2020.pdf)

  Tak for indsatsen, Rasmus :)

 58. Hej

  Jeg har lidt svært ved at gennemskue, hvordan det fungerer i praksis.

  Lad os sige jeg får udbytte fra en aktie, hvor virksomheden har hovedsæde i Sverige. Der er der 30% beskatning på udbyttet, men pga. den fælles aftale, så trækker de kun 15% (måske nogle gange mere “ved en fejl” som du skriver).

  Det jeg har svært ved at forstå er det samlede regnestykke.

  Jeg får 100 kr. udbetalt i udbytte. Sverige trækker 15% = 15 kr. Så har vi 85 kr. tilbage.
  Ud af disse skal jeg så betale 27% (17% på Aktiesparekonto) til Danmark? 27% af 85 kr. = 22,95 kr.
  Så jeg får udbetalt 62,05 kr.

  Eller bliver de 15% fra udland modregnet de danske 27% automatisk, så jeg kun betaler 12% til Danmark? Så jeg i stedet får udbetalt 74,8 kr.?

 59. Finland har pr. 1. januar 2021 ændret deres beskatning fra 15-35%.

  Læs evt. mere her: https://www.euroinvestor.dk/nyheder/danske-nordea-aktionaerer-i-udbytteskat-klemme-her-er-forklaringen

  Nordea er den mest ejede udenlandske aktie blandt private investorer i Danmark. Den er finsk – uanset om den er købt på den danske børs i DKK. Derfor vil alle Nordea-aktieejere have ovenstående problem.

  Nordnet er blevet registreret (pr. 20. feb 2021) som ‘autoriseret formidler’ af de finske skattemyndigheder. Det betyder (formentlig), at har man Nordea aktier, vil man kun blive trukket 15%, og dermed skal man ikke foretage sig noget. Nordnet tager et forbehold – og nævner ikke Nordea. Jeg tolker forbeholdet, som at hvis du har en aktie i en LILLE finsk aktie, så kan du stadig løbe ud i 35%-problemet. Men Nordea og andre store finske selskaber burde gå fri.

  At man slipper for 15% som Nordnet-kunde sker kun, hvis du er danske statsborger, bosiddende i Danmark.

  Benytter du Saxo eller en klassisk bank, må du tjekke med denne bank. Bruger du Nordea, har Nordea meldt ud, at de vil hjælpe med egne aktier.

  Skal man selv søge refusion gøre det bl.a. på denne finske hjemmeside: https://www.vero.fi/en/About-us/contact-us/forms/descriptions/application_for_refund_of_finnish_withh/

  Når jeg får udbytte fra Nordea, melder jeg tilbage, hvis der er trukket mere end 15% i udbytte.

  Ovenstående er skrevet ud fra min erfaring/viden eller mangel på samme. Jeg har ikke nødvendigvis læst hele tråden, så beklager hvis der er dubletinformation.

  Har du viden, der kan uddybe/ændre ovenstående, så læg en kommentar..

 60. Hej Pengepugeren

  Tak for god artikel. Kan du komme med en kildeangivelse for listen over udenlandske satser for skat på udbytte. Det er god skik :-)

  Tak

  1. Hej Jarl

   Det er indsamlet fra mange forskellige kilder. Som nævnt under tabellen er det min personlige research og erfaring fra investering med private midler og hjemsøgning af udbytteskat fra udlandet. Der er også en del info fra læsere, som har delt deres erfaring eller viden.

 61. Jeg fandt nedenstående oversigt fra revisionshuset PWC over tilbageholdelsesprocentsatsen for udbytter fra de fleste relevante lande, for hvilke man kunne tænkes at købe aktier. Det er den sats der i Danmark lyder på 27 procent, og som danske selskaber tilbageholder i kildeskat, før de udbetaler udbytte til danske og udenlandske aktionærer (med mindre de er opmærksomme på eventuelle dobbeltbeskatningsoverenskomster for sidstnævnte). Og som der tales om i den gode artikel pengepugeren har forfattet, og i kommentarerfelterne under.

  Jeg er ofte vendt tilbage til artiklen når jeg ville finde information om udenlandsk udbytteskat for et givent land.
  Nu da jeg tilfældigvis faldt over en fyldestgørende liste fra et stort internationalt revisionshus med procentsatserne syntes jeg det var på sin plads at dele den med jer.

  Mit umiddelbare gæt er at det især er de lidt mindre selskaber der ikke er inde i dobbeltbeskatningsoverenstkomsterne, og derfor med hovedet under armen tilbageholder samme procentsats for udenlandske aktionærer som for deres egne. Men det vil ikke forbavse mig hvis store large cap selskaber også kan begå fejlen.

  Det er første tal udfor Non-resident der er tilbageholdelsesprocentsatsen for aktieudbytter til udenlandske aktionærer for pågældende land man skal være opmærksom på (I United Kingdom er satsen eksempelvis 0 procent, hvorfor der ikke burde kunne opstå problemer ved at købe Selskaber der er hjemhørende i Storbritannien og Nordirland. Samme for Malta hvor United International Enterprises Ltd der handles på den danske fondsbørs hører hjemme.

  https://taxsummaries.pwc.com/quick-charts/withholding-tax-wht-rates

 62. Her er endnu to lister.
  Det nederste link er den komplette liste simplysafedividends.com henviser og linker videre til.

  Simplysafedividends.com nævner desuden, det er børsmægleren og ikke aktieselskabet der tilbageholder udbytteskatten. Det var jeg ikke klar over, og er heller ikke sikker på det altid er korrekt.
  I Danmark er det selskabet der tilbageholder udbytteskatten, hvad PWC også nævner hvis man søger specifikt på dansk udbytteskat.
  Jeg tror mange andre lande har samme system med kildebeskatning som Danmark, ellers burde man vel i samme sekund man modtager udenlandske udbytter, og ser banken/børsmægleren har tilbageholdt for meget i udbytteskat, kunne tage kontakt til dem og bede dem rette fejlen inden de sender beløbet tilbage til skattemyndighederne i pågældende land, og dermed undgå besværet med at kontakte udenlandske skattemyndigheder….. oder ?

  Nå, det var en lille afstikker fra emnet. Her er de to lister:

  https://www.simplysafedividends.com/intelligent-income/posts/31-foreign-dividend-withholding-tax-guide

  https://www.spglobal.com/spdji/en/documents/additional-material/withholding-tax-index-values.pdf

 63. Hej
  Kan du hjælpe mig hvis jeg har investeret i et aktieselskab i udlandet som er svindler kan ikke få mine penge retur uden at skulle betale yderlige penge hvilket jeg ikke har lyst til er der nåde man kan gør?

 64. Hej Pengepugeren

  Som du måske allerede ved, så har det tyske skattevæsen indført en yderligere bureaukratisk hurdle for at modtage refusion. Jeg har i flere år med stor tålmodighed opnået refusion fra det tyske skattevæsen. For året 2020 har jeg netop modtaget push back (efter 8 måneders ventetid) på, at jeg også skal levere en “Steuerbescheinigung” (=Skatteattest) som skal underskrives af min depotbank. Jeg har fundet en Steuerbescheinigungs-formular på det tyske skattevæsens hjemmeside:
  http://www.formulare-bfinv.de/ffw/action/invoke.do?id=010091
  som jeg tror er den rigtige. Er du enig?

  Der er i øvrigt to begreber i formularen, som jeg er lidt i tvivl om: Hvem er henholdsvis debtor – og creditor of the remuneration. Kan du hjælpe?

 65. Hej. Tak for en god artikel. Jeg har aldrig vidst dette. Hvordan helt præcist kan jeg tjekke 3-5 år tilbage om jeg har noget/hvor meget jeg kan søge refusion om? (Bruger Nordnet)

 66. Hej Sine

  Jeg har ingen erfaring med Nordnet, jeg ved således ikke hvordan Nordnet giver meddelelse om udbytter. Jeg tænker at kontoudskrifterne fra Nordnet indeholder oplysninger om afregnet udbytte og tilbageholdt udbytteskat. Så dem er du nødt til at finde. Evt. har Nordnet sendt en e-mail med detaljerne.

  Mvh
  Mogens

 67. På Petrotal (canada) trækker
  Saxo Bank 25% (træls… og Saxos omkostninger ift. Canada er astronomiske. Men aktiesparekonto kan man ikke flytte med mindre man vil starte forfra.
  Nordnet 15%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com