Om udbytteskat fra udlandet og hvordan man får skatten retur

Disclaimer
Husk, at Pengepugeren ikke er advokat eller revisor, men bare en tilfældig amatør på Internettet. Alt hvad jeg skriver er egen research og sikkert det rene sludder. Så tænk dig om. Nedenstående er ikke rådgivning!

De fleste, der køber udbytteaktier, har sikkert forsøgt at finde hoved og hale i de skattemæssige konsekvenser. For danske selskaber er det relativt simpelt, men mange opgiver ævred, når det drejer sig om udbytte fra udenlandske selskaber. Nogle gange trækkes der skat fra udbetalingen, andre gange sker det ikke. Hvad foregår der, og hvordan påvirker det din danske skat?

Min erfaring er, at mange investorer simpelthen accepterer at betale mere i skat end de bør, fordi det er lettere end at gennemskue reglerne.

Andre nøjes med at betale den skat, der trækkes ved kilden, og indberetter ikke differencen til Skat. Man kan slippe afsted med det, fordi risikoen såvel som straffen for at blive taget for “sjusk” med udbytteskat sandsynligvis er ret begrænset, så længe det drejer sig om småbeløb.

Men hvis man gerne vil have ro i sindet og hverken snyde sig selv eller myndighederne, kan man lige så godt gøre det korrekt fra starten. Særligt hvis hensigten er at generere tilstrækkelig indtægt til på sigt at leve af udbyttet.

Hop direkte til liste over skattesatser for udenlandsk udbytte

Kildeskat af udbytte

Udbytteskat trækkes ofte helt eller delvist som kildeskat (Eng. ‘withholding tax’). Kildeskatten er den skat, som tilbageholdes ved kilden – dvs. direkte fra det selskab, som udbetaler udbyttet, og den er årsagen til hovedpine hos mange udbytteinvestorer.

I Danmark er kildeskatten på udbytte 27 %, men den samlede udbytteskat kan være 42 %.

Hvis du modtager udbytte fra et dansk selskab, tilbageholder selskabet automatisk 27 % fra alle aktionærer. Såfremt du er skattepligtig i Danmark (og dine samlede aktieindtægter overstiger progressionsgrænsen) skal du selv betale yderligere 15 %-point i skat.

Udbytte fra udenlandske selskaber beskattes ligeledes med 27/42 %. Men da pengene ikke kan tilbageholdes som kildeskat, skal du betale hele beløbet i forbindelse med årsopgørelsen.

Ka' du li' hvad du læser?

Tilmeld dig Pengepugerens nyhedsbrev, og gå aldrig glip af en artikel. (Vi deler ALDRIG dine data med andre)Du kan også følge Pengepugeren på Facebook!

Udenlandsk udbytteskat

De internationale regler for beskatning af udbytte tillader, at ethvert suverænt land kan trække så meget kildeskat, de vil.  Og da de fleste lande opkræver udbytteskat fra kilden, bliver det hurtigt en dyr fornøjelse for investorerne.

I Sverige betaler man fx 30 %. Så hvis du modtager 100 kr. i udbytte fra et svensk firma, trækker de først 30 % til den svenske stat, og herefter skal du betale 27/42 % til den danske stat. Dvs. at du ender med at have 51,10/40,50 kr. tilbage.

For at undgå den slags dobbeltbeskatning, har Danmark indgået såkaldte dobbeltbeskatningsoverenskomster med en række lande. Overenskomsterne er oftest ensartet og tager udgangspunkt i internationale standarder. Aftalen er typisk at udbytte højest beskattes med 15 % i kildelandet, som til gengæld kan fratrækkes den danske skat.

I eksemplet ovenfor betyder det, at det svenske udbytte kun må beskattes med 15 % i Sverige. Disse 15 % kan så fratrækkes den danske skat, således at man betaler 15 %-point mindre i Danmark.

Udbytteskatten er ofte for høj

Men selvom en given dobbeltbeskatningsoverenskomst siger, at oprindelseslandet ikke må opkræve mere end 15 % betyder det ikke, at de aldrig gør det. Mange lande opkræver langt mere, for man kan jo “bare” søge differencen tilbagebetalt. Og det er jo let nok, ikke?

Fx opkræver Sverige, som nævnt, 30 % i udbytteskat. Men fordi de maksimalt må tage 15 %, kan man få de overskydende 15 % refunderet.

Det var netop den slags ansøgninger om refusion af udbytteskat, som nogle kreative sjæle benyttede, da de i starten af 2010’erne svindlede Skat (og by proxy os skatteydere) for 12 milliarder kroner. Da Skat tager 27 %, men kun må opkræve 15 %, kan udenlandske investorer bede om refusion svarende til 12 %… Tilsyneladende også selvom de aldrig har modtaget de påståede udbytter og ej heller betalt en krone til Skat.

Sådan ansøger man om refusion af udbytteskat

Det er typisk ikke svært at søge om at få sine penge tilbage, men det er bøvlet, bureaukratisk og langtrukkent. For hvorfor skulle det være let, når nu diverse skattemyndigheder har interesse i, at vi ikke beder om de penge, som ellers retmæssig tilhører os?

For at søge refusion fra udlandet skal man:

 1. Fremskaffe dokumentation for udbyttebetalingerne.
 2. Lokalisere og udfylde et ansøgningsdokument.
 3. Indsende dokumenterne til Skat, som skal verificere, at du var bosiddende og skattepligtig i Danmark, da udbyttet blev udbetalt.
 4. Vente på svar fra Skat.
 5. Fremsende det hele til det pågældende lands skattemyndigheder.
 6. Vente på pengene. Ofte meget længe.

Alene processen med at udfylde ansøgningsblanketten korrekt kan godt tage en aften. For at spare lidt på bøvlet kan man med fordel udskyde ansøgning om tilbagebetaling og i stedet samle til bunke. Men bemærk, at der typisk er en forældelsesfrist på 5 år – i nogle tilfælde (bl.a. for danske aktier) helt ned til 3 år fra den dato tidspunktet, udbyttet blev udbetalt.

Annonce

Undgå at betale for meget i udbytteskat

Jeg opdeler i denne sammehæng verdens lande i tre kategorier, alt efter hvor bøvlet deres udbytteskat er for investorerne.

De letteste er lande, som ikke opkræver kildeskat på udbytte. Her er Irland efter min erfaring et rigtig godt eksempel. Når jeg modtager udbytte fra irske ETF’er, står der et stort rundt nul på udbyttenotaens kolonne for tilbageholdt udbytteskat. Og det er muligvis også en del af forklaringen på, at mange europæiske ETF’er har hjemsted i Irland.

De næstbedste er lande som Canada (REITs) og USA. Her opkræves kun de 15 %, som jeg kan fratrække i den danske skat. Dermed slipper jeg for at skulle bede om refusion.

De værste er lande, hvor udbytte beskattes med mere end 15 %. Tyskland opkræver fx 26,375 %, hvorfor jeg aktivt skal søge om at få de 11,375 %-point refunderet.

De to førstnævnte kategorier er begge glimrende valg. Men som udgangspunkt gider jeg ikke at købe udbytteaktier i lande, hvor skatten overstiger de 15 %. Tilbagebetaling fra udlandet er simpelthen for besværligt. Særligt for os småsparere med relativt lave udbytteindtægter, står indsatsen ved at søge om refusion sjældent mål med det refunderede beløb.

Liste over udenlandske satser for skat på udbytte for privatpersoner

For at gøre det lidt lettere at skabe overblik, har jeg lavet en liste herunder indeholdende min egen erfaring vedr. udbytteskatter i udlandet. Listen opdateres løbende:

 • Canada: 15 % (REITs) og 25% (alle andre aktier – søg om refusion her) opdateret august 2019
 • Danmark: 27 % (Søg om refusion her, hvis du bor i udlandet)
 • Finland: 15% / 30% (Se punkt vedr. Sverige) opdateret april 2019
 • Frankrig: 30 % (Søg om refusion her, her og her)
 • Holland: 15 %
 • Irland: 0 % (ETF’er) / 20% (enkeltaktier). Søg om refusion her.
 • Luxembourg: 15% opdateret maj 2019
 • Japan: 15,315% opdateret marts 2019
 • Norge: 25 % (Fra 1. januar 2019 blev kildeskatten hævet fra 15% til 25%Søg om refusion her)
 • Schweiz: 35 % (Jeg kan ikke finde refusionsansøgning for privatpersoner. Start her, og kontakt evt. skattemyndigheden)
 • Singapore: 0% (REITs) opdateret september 2019
 • Spanien: 19%opdateret marts 2019
 • Storbritannien: 0 % (REIT: 20% – søg om refusion her)
 • Sverige: 15% / 30%
  Saxo Bank (blandt mange andre banker) trækker 30% mod 15% hos Nordnet. Som udgangspunkt skal der trækkes 15%. Jeg har derfor været i kontakt med Saxo, hvor jeg kun har fået en sludder for en sladder.
  (Søg om refusion her)
 • USA: 15 %

Pas på med at tage ovenstående for bibelvers. Det er alene min personlige research og erfaring fra investering med private midler. Love ændrer sig, og nogle aktiver kan være beskattet anderledes end andre. Fx er der ingen kildeskat på de fleste britiske aktier, undtagen REITs, som beskattes med 20 %.

Bemærk i øvrigt, at selvom et selskab er noteret på én børs, er det stadig selskabets hjemland, der afgør udbytteskatten. Fx handles franske Unibail Rodamco (URW) på den hollandske børs, men udbyttet beskattes stadig i Frankrig efter franske regler. Det har jeg lært på den hårde måde.

Hvis du er i tvivl, så undersøg de relevante love nærmere. Eller køb eventuelt aktier for et meget lille beløb i det pågældende land, indtil du har modtaget første udbytte. Nogle gange er det lettere.

Hvis du har information om udbytteskat fra lande, der ikke er på listen, skriv da endelig en kommentar. Så opdaterer jeg listen.

Kort sagt

Vi kan lige så godt indse den trist sandhed, at udenlandsk udbytteskat er et helvede at holde styr på. Og det bliver nok ikke lettere i fremtiden. Derfor kan det for privatpersoner ofte ikke betale sig at investere i udbyttebetalende selskaber hjemmehørende i lande, hvor det er nødvendigt at søge de lokale myndigheder om tilbagebetaling.

Det bedste vi kan gøre, er at holde styr på hvilke lande, vi skal styre udenom. Det gælder i øvrigt også danske udbytteaktier, hvis du bor i udlandet, eller planlægger at flytte i fremtiden.

Annonce

84 thoughts on “Om udbytteskat fra udlandet og hvordan man får skatten retur

 • Avatar
  23/07/2018 at 20:03
  Permalink

  Rigtig god artikel. Man bør bestemt være opmærksom på tilbageholdte udbytteskatter, når man investerer i udenlandske værdipapirer.

  Eksempelvis har jeg lige gennemgået mine udbytter for 2017, og her bemærker jeg nu, at der er tilbageholdt 35% på en portugisisk aktie og 19% på en polsk. Da det er beskedne positioner drejer det sig i kroner og ører dog om ret små beløb, så jeg vil ikke foretage mig yderligere.

  I fremtiden vil jeg ved større positioner klart undersøge udbytteskatten, før jeg kaster mig over nye markeder.

  Mvh.
  Peter

  Reply
  • Avatar
   23/07/2018 at 20:21
   Permalink

   Ved dobbeltcheck af årsopgørelsen for 2017 ser det imidlertid ud til, at jeg får fuld kompensation for den betalte udbytteskat. Det forekommer mig underligt, hvis man kun skulle blive kompenseret op til 15%.

   Mvh.
   Peter

   Reply
   • Pengepugeren
    23/07/2018 at 22:37
    Permalink

    Ud over de 15 %?
    Jeg tænker, at det enten skyldes forkert indberetning, eller at det højere beløb er fastsat i de respektive dobbeltbeskatningsoverenskomster. Skat skriver i følge https://skat.dk/skat.aspx?oid=2060729 at “Satsen på 15 pct. er modeloverenskomstens udgangspunkt for almindelige aktionærer. Nogle danske DBO’er indeholder andre procentsatser for almindelige aktionærer. “

    Reply
      • Avatar
       24/07/2018 at 04:35
       Permalink

       Jeg har indberettet det samlede udbytte før skat og den samlede tilbageholdte skat.

       Reply
       • Pengepugeren
        24/07/2018 at 09:18
        Permalink

        Burde du da ikke have indtastet et lavere beløb jf. Skats vejledning: “Der må i dette felt ikke medregnes mere, end hvad der svarer til den procent, som det enkelte kildeland har ret til efter dobbeltbeskatningsoverenskomst.”

        Reply
        • Avatar
         24/07/2018 at 11:37
         Permalink

         Godt spørgsmål. Jeg gik egentlig bare ud fra, at man skulle angive den tilbageholdte udbytteskat, og så regnede SKAT selv ud, hvor meget man fik godtgjort.

         Det må jeg lige kigge nærmere på.

         Mvh.
         Peter

         Reply
         • Pengepugeren
          24/07/2018 at 22:02
          Permalink

          Det er med Skat er et helvede at finde rundt i. Gid det ikke var nødvendigt at bruge så meget tid på at gennemskue reglerne.

          Reply
          • Avatar
           26/07/2018 at 12:54
           Permalink

           Så fik jeg gravet lidt mere i det, og du havde helt ret mht. for meget opgivet kildeskat.

           Portugal har faktisk kun ret til at tilbageholde 10% i udbytteskat, men de har tilbageholdt 35%. Det er bestemt værd at være opmærksom på. Som jeg vist også tidligere skrev, så var beløbet ret beskedent, så der bliver ikke anmodet om tilbagebetaling fra min side.

           For Polen er satsen 15%, og de har tilbageholdt 19%. Da udbyttet er beskedent, så er det bestemt ikke arbejdet værd at hjemsøge.

           Men godt at være opmærskom på. Jeg må hellere rette årsopgørelsen for god ordens skyld.

           Til andre mulige læsere vil jeg opfordre til at kigge denne side igennem for de relevante lande https://skat.dk/skat.aspx?oid=2082818&vid=214955&ik_navn=breadcrum

           Mvh.
           Peter

 • Avatar
  25/07/2018 at 11:48
  Permalink

  Hvilke rubrik nr hos SKAT er det at I indberetter disse oplysninger I?

  Reply
 • Avatar
  26/07/2018 at 08:37
  Permalink

  Ja, der er ufatteligt, at det skal være så svært med udbytte. Og man er ikke nødvendigvis bedre stillet i en investeringsforening. Her er et citat fra Daske Invests seneste årsberetning, som man så kan vælge at grine eller græde over:

  “Danske Invest har gennem nogle år arbejdet med at tilbagesøge udbytteskatten, som visse lande tilbageholder i henhold til dobbeltbeskatningsaftaler, når der bliver udbetalt udbytte fra selskaber hjemmehørende i de pågældende lande. Det har ført til et positivt resultat i Norge, Polen, Finland, Frankrig, Sverige, Spanien og Belgien. Herudover arbejder vi på at tilbagesøge udbytteskat fra Holland og Tyskland, men det er endnu ikke afklaret, om og i hvilket omfang der kommer udbytteskat tilbage fra disse lande. De enkelte landes dokumentationskrav skærpes til stadighed i lyset af uregelmæssigheder. Dette gælder også for tilbagesøgning af udbytter i henhold til sædvanlige dobbeltbeskatningsaftaler, hvilket generelt øger omkostninger til tilbagesøgning. ”

  Man undres over, at EU landene ikke spiller bedre sammen…

  Det var egentlig mit indtryk at alle de nordiske lande opførte sig efter bogen, men Sverige skejer åbenbart ud? Til gengæld troede jeg også, at Canada trak for meget, men det gør de så ikke.

  Er det korrekt forstået, at så længe man holder sig til en mægler som Nordnet/Saxo Bank, og kun handler i lande, der trækker 15%, så foregår alt helt automatisk mht. Skat?

  Reply
 • Avatar
  26/08/2018 at 13:44
  Permalink

  Jeg undersøgte det også den anden dag for at være helt sikker på, hvordan reglerne var, da jeg jo helst ikke ville betale for meget i skat. Her var jeg dog glad for at finde ud af, at de 2 lande som jeg primært har handlet i udover DK (Norge og Canada) kun trækker 15 %.

  Jeg er ihvertfald glad for, at jeg ikke har aktier de besværlige steder, og det er da et kæmpe incitament til at købe aktier i de lande, der kun trækker de 15 %.

  Reply
 • Pengepugeren
  26/08/2018 at 16:10
  Permalink

  Ja, det er ret bøvlet af søge om penge tilbage. Så er det lettere at holde sig til de “gode” lande og eventuel investere i lande med højere udbytteskat via en ETF eller investeringsforening.

  Reply
 • Avatar
  31/08/2018 at 07:40
  Permalink

  Hvis Irland tager 0% i udbytteskat, hvordan fungerer det så med fx en udbyttebetalende ETF, der er hjemhørende i Irland? Bliver der trukket 36% til Skat ved udbetaling af udbytte, eller bliver der trukket 21% (36-15)?

  Reply
  • Avatar
   31/08/2018 at 08:59
   Permalink

   Hej Mikael,

   Jeg bruger selv en enkelt udbyttebetalende ETF fra iShares, som har domicil i Irland. Der bliver ikke tilbageholdt noget udbytteskat.

   Mvh.
   Peter

   Reply
   • Avatar
    31/08/2018 at 09:38
    Permalink

    Hej Peter,

    Jeg tænkte også mere på, hvor meget det danske skattevæsen tager? Har jeg en danske aktie, der giver udbytte, får jeg udbetalt et nettoudbytte (fraregnet 27% til Skat). Hvis det er en amerikansk aktie, trækkes der 15% af det amerikanske skattevæsen, og 27-15 % af det danske. Så spørgsmålet gik på, hvad der skete, når det udlandske skattetræk er på mindre end 15%, fx 0% som i Irland? Reagerer det danske skattevæsen altid, som om der allerede er trukket 15%, eller kan de godt finde ud af, at trække de fulde 36%

    Reply
    • Avatar
     31/08/2018 at 10:09
     Permalink

     SKAT tilbageholder ikke udbytte af udenlandske værdipapirer. I tilfældet med ETF’en vil udbyttet i sidste ende blive beskattet efter satsen for kapitalindkomst. Da der ikke er tilbageholdt udbytteskat, så får man i dette tilfælde heller ikke nedslag, så det kommer til at stemme i sidste ende.

     De 15% som du hentyder til er ikke en universel standard. Nogle DBO’er har andre satser og nogle skattemyndigheder kan finde på at tilbageholde mere om aftalt i den gældende DBO.

     Reply
 • Avatar
  05/09/2018 at 14:01
  Permalink

  Jeg har lige brugt langt mere tid end hvad rimeligt er, på at finde ud af hvordan jeg skulle forholde mig til udbytteskate for mine Microsoft-aktier.. indtil jeg endte her.

  Tak for en udførlig artikel som gav et klart svar!

  Reply
  • Avatar
   18/10/2018 at 12:15
   Permalink

   Og eftersom det er USA og hvis vi har handlet på fx Nordnet eller Saxo bank, så er det ingenting. Right??? Så forvirret er jeg over det her skattehejs!!!

   Reply
 • Avatar
  12/09/2018 at 15:02
  Permalink

  Er det rigtigt forstået at der ikke bliver tilbageholdt udbytteskat hvis man ejer en ETF der hører til i Irland, selvom den er købt på en børs i Tyskland?

  Reply
  • Pengepugeren
   12/09/2018 at 20:59
   Permalink

   Ja, den burde blive beskattet efter irske regler, hvis domicilet er Irland – uanset hvor pairet handles.

   Jeg kan ikke bekræfte det ud fra egen erfaring, fordi jeg ikke har såden et setup, men jeg skulle absolut mene, at det er tilfældet.

   Reply
 • Avatar
  30/09/2018 at 14:02
  Permalink

  Jeg har et eksempel, du måske kan hjælpe mig med at blive klogere omkring:

  Jeg bor i Danmark, har min portefølje hos Nordnet og er auktionær hos et norsk udbyttebetalende selskab, der er noteret på børsen i Norge.

  Jeg modtager 1000 DKK i udbytte fra selskabet. Nordnet trækker udbytteskat på 15%, hvilket vil være 150 DKK i dette tænkte tilfælde. Det efterlader 850 DKK udbetalt til min investeringskonto hos Nordnet.

  Vil jeg så her skulle betale 27% af de udbetalte 850 DKK ( = 229,50 DKK), 27% af 1000 DKK ( = 270 DKK) også søge om at få refunderet de 150 DKK, som Nordnet allerede har trukket?
  Eller klares selve “udligningen” automatisk gennem min årsopgørelse, således at jeg får et fradrag på 150 DKK også skal betale en skat svarende på 12% af udbyttebeløbet (120 DKK), således at min nettoindtægt efter al skat vil være 730 DKK?

  På forhånd tak :-)

  Reply
  • Pengepugeren
   01/10/2018 at 09:47
   Permalink

   Hej Tyler

   Vi har dobbeltbeskatningsoverenskomst med Norge. Det vil sige, at de må tage 15 % som skal modregnes i den danske skat. Det er kun eventuelt tilbageholdt skat over de 15 % der skal søges tilbagebetalt.

   Du skal således betale 27 % minus de allerede tilbageholdt 15 %-point til Danmark. Det burde Nordnet meget gerne indberette for dig. Men det skader ikke at tjekke op på det selv, når årsopgørelsen kommer til marts.

   Som altid: Men forbehold for, at jeg ikke er revisor, men bare en glad amatør!

   Reply
   • Avatar
    01/10/2018 at 10:29
    Permalink

    Tak for et rigtig godt svar, Pengepugeren :-)

    Så er alt som det skal være – men jeg tjekker nu lige årsopgørelsen til marts alligevel ;-)

    Reply
 • Avatar
  25/10/2018 at 15:20
  Permalink

  Er der nogen som ved, om Skat i Danmark automatisk giver dig fradrag for de 15% (eller mere) som er blevet trukket af udbyttet af ophavslandets skattevæsen?
  (eller skal man selv fratrække dette ved sin selvangivelse?)

  Reply
  • Avatar
   25/10/2018 at 22:11
   Permalink

   Hej SR

   Du skal i din selvangivelse opgøre, hvor meget du har modtaget i udbytte fra udenlandske aktier (før skat), og hvor meget der er blevet tilbageholdt i udbytteskat. Dermed skulle resten gerne blive regnet ud for dig, sådan at du får nedslag i aktieindkomst for den tilbageholdte skat.

   Bemærk at du ikke må angive mere i tilbageholdt udbytteskat, end den relevante DBO tillader. Eks. har jeg haft en portugisisk aktie, hvor der blev tilbageholdt 35% i udbytteskat, men hvor DBO’en faktisk kun tillod 10%. Dermed er jeg effektivt set endt med at betale (35-10+27)%=52% i udbytteskat i dette tilfælde (kunne være helt op til 67% over progressionsgrænsen – (35-10+42)%=67%. Jeg kunne selvfølgelig vælge at søge refusion fra de portugisiske myndigheder, men da der er tale om et relativt beskedent beløb, har jeg vurderet, at det ikke er besværet værd.

   Mvh.
   Peter

   Reply
 • Avatar
  29/10/2018 at 14:50
  Permalink

  Hej,

  Tak for din artikel, var var meget nyttig.

  Kan du evt. snakke mere om hvordan forholdende er når man ejer aktier i et selskab i udlandet gennem et holding selskab i Danmark? Hvordan foregår det med udbytter i disse situationer?

  For eksempel i USA. Hvis mit holding selskab køber 10 aktier i kurs $1 USD og sælger dem til kurs $100 et år senere. Hvordan står det danske holdingselskab i denne situation?

  Er det en bedre ide personligt at eje aktierne i firmaet i USA fremfor at stifte holding selskab hjemme i Danmark?

  Tak for din tid.

  Reply
 • Avatar
  30/10/2018 at 12:31
  Permalink

  Hej Peter
  Tak for svar….. Men spørgsmålet gik mere på hvad der rent faktisk sker automatisk allerede hos Skat og hvad jeg skal gøre manuelt…. For de modtagne udbytter bliver jo automatisk indberettet til skat af det pengeinstitut/handelsplatform man benytter til aktiehandel….

  1) men bliver det tilbageholdte udbytte også registreret automatisk?
  2) og bliver de 15% automatisk fratrukket, iht hvilket land udbyttet kommer fra?

  Reply
  • Avatar
   30/10/2018 at 12:40
   Permalink

   Hej SR,

   Jeg har indtil nu kun benyttet udenlandske mæglere ift. udbytte fra udenlandske aktier, og derfor ved jeg ikke præcis, hvad der automatisk vil blive indberettet af en dansk mægler i denne sammenhæng, da jeg selv har skullet indberette.

   Måske Pengepugeren ved hvor meget der automatisk bliver registreret?

   Mvh.
   Peter

   Reply
  • Pengepugeren
   21/11/2018 at 15:09
   Permalink

   De har kun krav på at trække 15%, men trækker 30% hvoraf man kan søge om tilbagebetaling af de 15%-point.
   Det er i fald min praktiske erfaring fra aktier i Handelsbanken. Har du anden erfaring?

   Reply
   • Avatar
    21/11/2018 at 15:55
    Permalink

    Nyligt udbetalte udbytte fra H&M i aktiedepot hos Nordnet blev kun kupbeskattet med 15%… Måske fordi Nordnet er Svensk og kender reglerne? Hvem ved?

    Reply
    • Pengepugeren
     26/11/2018 at 11:18
     Permalink

     Det kan godt, være du har ret. Jeg har flere gange spurgt til emnet hos Saxo Bank, men fik kun kryptiske svar. Måske burde jeg tage fat i Nordnet for en afklaring.

     Reply
 • Avatar
  11/12/2018 at 14:20
  Permalink

  Jeg har gjort arbejdet. Fandt skemaerne og udfyldte dem og sendte dem til skattestyrelsen og har nu efter et par måneders venten fået dem attesteret retur og skal nu selv sende dem til tyskland da det er tysk udbytteskat jeg søger om at få retur.
  Kan du hjælpe med hvilken adresse blanketterne skal sendes til?

  Reply
  • Pengepugeren
   12/12/2018 at 11:25
   Permalink

   Hej Henrik. Tak for påmindelsen, jeg har nu opdateret artiklen.
   Det er rigtig ærgerligt.

   Reply
 • Avatar
  20/12/2018 at 00:20
  Permalink

  Hej Pengepugeren

  Et spørgsmål fra en nybegynder (håber ikke du ryster alt for meget på hovedet af mig!):
  Jeg har penge i en globale indeksfonde fra hhx. BankInvest og NordeaInvest. Jeg får udbytte heraf en gang årligt.
  Er mine indeksfonde så at betragte som udbytteaktier?
  For jeg kan ikke lige gennemskue, hvordan med refusionen, da de jo er spredt over flere lande.
  Er det kun enkeltaktier der er at betragte som udbytteaktier?

  Reply
  • Pengepugeren
   20/12/2018 at 15:36
   Permalink

   Hej Jane, det er skam et rigtig godt spørgsmål.

   Hvis man ejer fonde med hjemsted uden for Danmark, kan der også blive tilbageholdt kildeskat af udbytte i udlandet.

   Men da du ejer danske investeringsforeninger, skal du ikke bekymre dig om udenlandsk udbytteskat – heller ikke hvis de underliggende papirer beskattes i udlandet. Investeringsforeningerne sørger selv for at søge eventuelt tilgodehavende skat tilbage.

   Reply
 • Avatar
  08/01/2019 at 22:24
  Permalink

  Super god artikel og særligt listen til sidst!
  Jeg vil også for fremtiden undgå dem der trækker mere end 15%
  Jeg kan tilføje at der blev trukket 30% af mine svenske aktier hos DeGiro i 2017.
  Ved I hvordan Finland, Tyskland og Japan praktiserer på dette område?

  Mvh Loui

  Reply
  • Avatar
   08/01/2019 at 23:16
   Permalink

   Hej Loui,

   Jeg har selv japanske aktier, der betaler udbytte. Her tilbageholdes der 15,3% i udbytteskat, så man kan næsten få det hele refunderet via selvangivelsen alene.

   Mvh.
   Peter

   Reply
 • Avatar
  01/02/2019 at 23:00
  Permalink

  Hej Pengepuger
  Du skriver at “der typisk er en forældelsesfrist på 5 år”.
  Det lader til at Skat bruger med en forældelsesfrist på 3 år og det fra tidspunktet, hvor udbyttet blev udbetalt (forældelseslovens § 3 stk. 1).
  Jeg bor I Schweiz og har danske aktier. I efteråret 2017 ansøgte jeg om, at få (en del) den betalte danske udbytteskat tilbage, da udbyttet også bliver beskattet i Schweiz. I dag har jeg fået brev om, at min ansøgning er blevet afvist med begrundelse i forældelseslovens § 3 stk. 1. Jeg var gået ud fra at de 3 år blev regnet fra årets udgang og ikke fra udbetalingstidspunktet.
  Pas på med ikke at gå i samme fælde!

  Reply
  • Avatar
   24/02/2019 at 23:40
   Permalink

   … seneste nyt: Jeg klagede til Skat over deres afgørelse, hvor jeg bl.a. skrev, at jeg mente at forældelsesfristen på 3 år i Schweiz gælder fra 31.12 i året for udbetalingen af udbyttet. Til min overraskelse og glæde har jeg lige fået e-post brev fra Skat, hvor der står, at ifølge dobbeltbeskatningsaftalen mellem Danmark og Schweiz starter forældelsesfristen i mit tilfælde fra årets afslutning, og jeg derfor får den retmæssige del af det betalte udbytte tilbage. Rart at vide at der også er mennesker i Skat :-)

   Reply
 • Avatar
  24/02/2019 at 16:43
  Permalink

  Hej
  Jeg har fonde i Sverige, som jeg har købt før år 2000. Der er aldrig betalt skat af udbyttet i hverken Sverige eller Danmark.
  Nu har danske skat bedt om oplysninger om udbytte og formue.
  Kommer jeg til at betale skat i Danmark, når fondene er købt for mange år siden?
  I

  Reply
  • Avatar
   25/02/2019 at 08:50
   Permalink

   Mona, det kommer an på om du er fuldt skattepligtig i Danmark eller ej. Men det er du vel… I så fald er svaret ja jf. skat.dk/skat.aspx?oid=2061665 “Globalindkomstprincippet går ud på, at alle indtægter er skattepligtige, “hvad enten de hidrører her fra landet eller ikke”. Se SL § 4. Hvis en person er fuldt skattepligtig til Danmark, er det derfor som udgangspunkt uden betydning, om personens indtægt stammer fra udlandet eller fra Danmark. Se afsnit C.F. om skattepligtig til Danmark.” og det der er sket er formodentlig at Danmark har modtaget en CRS fra Sverige jf. en.wikipedia.org/wiki/Common_Reporting_Standard og skat.dk/skat.aspx?oid=830
   Jeg kan ikke se, at det at “fondene er købt for mange år siden” fritager dig fra at betale skat, men jeg er hverken jurist eller revisor :-) Typen af fonde fremgår ikke, men du skal nok rette dig efter vejledningen i skat.dk/skat.aspx?oid=2234755 under Udenlandske aktier

   Reply
 • Avatar
  04/03/2019 at 14:27
  Permalink

  Er man garderet, hvis man kun køber f.eks. acc. ETF, altså hvor der ikke udlodes?

  Eller vil en ETF’ere være afhængig af, om de underliggende enkelte aktier giver udbytte i deres respektive hjemlande?

  Eks., Ishares (IS3N) som følger et index i asien, en ETF uden udbytte.

  Reply
  • Pengepugeren
   04/03/2019 at 23:49
   Permalink

   Man er efter min bedste overbevisning garderet, hvis der ikke udlodes udbytte.

   I mange lande er der mere lempelige skatteregler for udenlandske selskaber og fondene sørger for at tilbagesøge eventuel for meget betalt skat.
   Den slags kræver sikkert en hær af jurister og revisorer, men det har Blackrock (iShares) sandsynligvis også. Og du betaler dig fra bøvlet via fondens administrationsgebyrer.

   Mange af Blackrocks fonde hører dog hjemme i Irland, hvor udbytte fra ETF’er ikke kildebeskattes.

   Reply
 • Avatar
  05/03/2019 at 12:23
  Permalink

  Jeg har Nordea-aktier i et depot hos Jyske Bank, som udbyttebeskattes med 30%. Som jeg kan forstå det, trækker Nordnet kun 15% af Nordea aktier, mens Jyske Bank altså tilbageholder 30%.

  Jeg ligger samlet over 54.000-udbyttegrænsen. Indregner skat ikke de fulde 30% – eller er det noget, der skal søges refusion af?

  Reply
  • Pengepugeren
   05/03/2019 at 13:21
   Permalink

   Så vidt jeg ved, foretager Nordnet det administrative arbejde der skal til, for at man “kun” betaler de (i følge nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomster) tilladte 15%. Det gør de fleste andre mæglere desværre ikke.

   Du burde derfor kunne tilbagesøge differencen mellem 15 og 30%. Ellers ender du med at betale 30% i Finland og (42-15) 27% i Danmark. Dvs. 57%.

   Reply
   • Avatar
    11/03/2019 at 15:23
    Permalink

    Modtog også denne fra Skat, som bekræfter difference-tilbagesøgning og automatisk modregning fra 15%:
    “… på årsopgørelsen er du godskrevet den skat du har betalt i Sverige men kun de 15% idet det er den skat som Sverige i følge dobbeltbeskatningsaftalen (DBO) må indeholde. Har de indeholdt mere kan du ikke få det godskrevet i Danmark men skal søge det tilbage i Sverige.
    Skattestyrelsen i Danmark er ikke involveret i det men du må henvende dig til det svenske skattevæsen.”

    Reply
 • Avatar
  15/03/2019 at 18:50
  Permalink

  (som pengepugeren er jeg en glad amatør. Nedenstående er basseret på en mail korrospondance jeg har haft med sparinvest samt hvad jeg selv kan regne mig frem til – se også tråden https://www.euroinvestor.dk/debat/post-59413-413409-4234085/jeg-har-et-sp-oslash-rgsm-aring-l-om-udbytteskat-f)

  Der er en ekstra problematik i forbindelse med investering gennem investeringsforeninger: Antag at det lykkes investeringsforeningen at få refunderet den tyske udbytteskat. Efter min bedste overbevisning vil den maksimalt kunne få refunderet således at den ender med at have betalt 15% i tysk udbytteskat da dette beløb tilkommer Tyskland efter dobbeltbeskatningsaftalen mellem Danmark og Tyskland. Når foreningen så udbetaler udbyttet vil det resterende beløb blive beskattet med 27%/42% i dansk udbytteskat.

  Hvis man derimod havde ejet den tyske aktie direkte, så ville man kunne få reduceret sin danske udbytteskat med de 15% man har betalt i Tyskland. Men det kan man altså ikke hvis man har investeret gennem en investeringsforening.

  Denne ekstra omkostning ved at bruge en investeringsforening er ikke indeholdt i ÅOP for investeringsforeningen.

  Reply
  • Avatar
   16/03/2019 at 11:07
   Permalink

   Har du overvejet at investere i fonde, som ikke betaler udbytte?

   Reply
 • Avatar
  08/04/2019 at 10:40
  Permalink

  Var der en update ift. Finland? Har lige fået udbytte og Jyske Bank har tilbageholdt 30% og der er dermed 15%, der skal tilbagesøges :S

  Reply
  • Pengepugeren
   08/04/2019 at 11:14
   Permalink

   Jeg tror desværre, vi har samme issue som for Sverige. Tak for input, jeg har opdateret punktet.

   Reply
  • Avatar
   09/04/2019 at 10:33
   Permalink

   Jeps, jeg er ramt ind i den samme situation :-/

   Havde ellers netop købt Nordea-aktien til min aktiesparekonto, for at spare 10% på skatten, men for at kunne gøre det, så skal jeg selv tilbagesøge ved den finske stat.

   Nogen der kender processen for det?

   Reply
 • Avatar
  12/04/2019 at 07:15
  Permalink

  Hej
  Nu stiller jeg det måske dumme spørgsmål, fordi jeg ikke helt er med på processen.
  Hvis jeg har fået 100DKK i udbytte fra en given amerikansk eller canadisk udbytte aktie. Så trækkes der 15% i forsøgte omgang og jeg skal så senere betale 27% i DK.
  Hvorhenne på årsopgørelsen fortrækker jeg de første 15%? Prøvede google, men fandt ikke lige noget konkrekt.

  Reply
 • Avatar
  19/05/2019 at 05:06
  Permalink

  Hej,
  Dette med at søge refusion for udbytteskat er et nyt område for og jeg har ikke helt styr på reglerne.

  Jeg bor i Thailand permanent og er derfor omfattet af DBO’en mellem Danmark og Thailand. Endvidere er jeg skattepligtig i Thailand i henhold til Thailands lov.

  I flg. DBO’en kan udbytteskatten højst udgøre 10%, som samtidig er den normale udbytteskat her i Thailand. Det fremgår DBO’en af Artikel 10, stk1 at Thailand kan opkræve udbytteskatten. Endvidere fremgår det af Artikel 10. Stk. 2 at Danmark ligeledes kan opkræve udbytteskatten.

  Da jeg er skattepligtig her i Thailand skal jeg svare 10% i udbytteskat her i Thailand, men samtidig opkræver Skat i Danmark også 10% i udbytteskat. Så samlet set ender jeg op med at betale 20% i udbytteskat.

  Mit spørgsmål er derfor: Kan jeg kræve udbytteskatten i Danmark refunderet således at jeg kun ender med at betale de 10% i henhold til BDO’en?

  Med venlig hilsen

  Peter

  Reply
 • Avatar
  09/06/2019 at 10:01
  Permalink

  Hvordan forholder det sig med udenlands udbytte til hhv. Pensionsdepoter og aktiesparekonto? Er der her mulighed for at få kildeskatten retur?

  Reply
 • Avatar
  19/06/2019 at 22:31
  Permalink

  Jeg bor i Spanien og er skattepligtig der.
  Da dk ophævede dobbeltbeskatningsordningen (10 år siden) fik de der allerede modtog pension og betalte spansk skat lov til at fortsætte ordningen efter dobbeltbeskatningsordningen i øvrigt blev ophævet.

  Jeg kan se at jeg betaler 27% skat til DK af udbytte – skulle det ikke være 15%.?

  I Spanien kan jeg ikke modregne mere end 15% så der er et tab på 12%.

  Nogen der har en ide om hvordan jeg retter den danske skat til 15% (hvis det er det rigtige) ?

  Reply
 • Avatar
  11/07/2019 at 12:10
  Permalink

  Er der nogen, som har links til refusioner af for meget betalt udbytteskat for italienske aktier?

  Reply
 • Avatar
  26/08/2019 at 13:08
  Permalink

  Til Info så betaler jeg 25% på udbytte fra Canada

  Reply
  • Pengepugeren
   26/08/2019 at 21:43
   Permalink

   Tak for info. Det ser ud til, at canadiske REITs beskattes med 15% og alle andre aktier 25%.
   Jeg opdaterer straks listen.

   Reply
   • Avatar
    26/08/2019 at 22:16
    Permalink

    Lyder godt, kan du også linke til en blanket omkring tilbagesøgning hvis du falder over en. Har rettet henvendelse til de canadiske skattemyndigheder men indtil videre uden held.

    Reply
     • Avatar
      27/08/2019 at 06:21
      Permalink

      Super, hvad med blanket til tysk udbytterefusion, kan man være så heldig at du også ved hvor den er?

      Reply
      • Avatar
       23/12/2019 at 12:06
       Permalink

       Hej Jesper, Har du haft held med at finde en blanket til tysk udbytterefusion?

       Reply
   • Avatar
    14/09/2019 at 20:52
    Permalink

    Jeg har Summit Industrial Income REIT i et almindeligt depot hos Saxo Bank, og så vidt jeg kan se tilbageholder de 25 %. Det er så et “Dividend reinvestment” og ikke en kontant udbyttebetaling — måske gør det en forskel?

    Reply
 • Avatar
  30/11/2019 at 19:35
  Permalink

  Kan jeg få et link til at ansøge om refusion af udbytteskat i Tyskland

  Reply
  • Avatar
   23/12/2019 at 12:07
   Permalink

   Hej Maria, Har du fundet et link til refusion af udbytteskat i Tyskland?
   /Dorthe

   Reply
 • Avatar
  30/11/2019 at 23:58
  Permalink

  Er der også nogen, der kan være behjælpelig med at anskaffe mig et link til at ansøge om refusion af udbytteskat i Japan

  Reply
  • Avatar
   02/12/2019 at 14:54
   Permalink

   Japan trækker 15,315%, så det kan da næppe betale sige at søge refusion for sølle 0,375% ?

   Reply
 • Avatar
  11/12/2019 at 22:07
  Permalink

  Tak for en god artikel og landeoversigt. Tror jeg er nødt til at bruge Nordnet istedet for Saxo. Gider simpelthen ikke at betale for meget i skat. Jeg har 2 små begynderspørgmål:

  1. Hvor finder jeg en god oversigt over REIT selskaber? (kan godt søge på REIT på Saxo men det er langtfra en komplet liste)
  2. En ting er udbytte, men aktien kan vel også stige i værdi. Med mindre værdistigningen bliver helt udlignet af udbyttebetalingen skal jeg vel betale normal aktieskat af gevinsten. Korrekt?

  Reply
 • Avatar
  27/12/2019 at 22:04
  Permalink

  Jeg er stadig lidt i tvivl mht ETF’er. Synes ikke det står helt klart i tråden.

  Hvis jeg køber en udbyttebetalende ETF med domicil i Luxembourg (15% indeholdt udbytteskat) på Nordnet.
  Hvad sker der så ift skat

  1) Sørger Nordnet/Skat i forening at oplyse skat om hvad jeg allerede har betalt, så de kan trække det fra?

  2) Gør det nogen forskel på om det er en kapitalindkomst ETF – eller en aktieindkomst ETF?

  (Det er den her del jeg ikke synes fremgår tydeligt… da en kapitalindkomstbeskattet ETF jo ikke har noget med grænserne på 27%/42% aktieindkomstskat at gøre)

  Reply
  • Avatar
   04/01/2020 at 13:25
   Permalink

   Interessant, Danmark og USA er jo ligesom no-brainers, men Sverige har jeg ikke før hørt, at de håndterer. Det er i det hele taget ved at være lidt en pet peeve ved Saxo – hver gang de kommer med noget nyt, er det noget man tilfældigvis hører om rundt omkring. Hvor mange tror fx stadigvæk, at der er et inaktivitetsgebyr? Hvorfor får de dog ikke banket en blog op på deres hjemmeside, hvor de kan publicere nyhederne, i takt med de kommer?

   Reply
 • Avatar
  07/01/2020 at 15:46
  Permalink

  Tak fordi du tager dig tid til at skrive indlæg som dette, der har hjulpet mig lidt på vej og som jeg flere gange er vendt tilbage til for listen over hvilke lande, der tilbageholder mere end 15 % (og som jeg derfor ikke orker at have udbytteaktier i). Med afsæt i din liste har jeg tilpasset min portefølje, så jeg ikke skal søge om refusion af mine ganske små udbytter fra bl.a. Tyskland og Frankrig.

  Jeg påbegyndte egentlig mit indlæg for at fortælle dig præcis det samme, som jeg kan se, at Peter har skrevet for få dage siden om Saxo og svenske udbytter. Det skal jeg undlade at gentage og vil i stedet gentage, at jeg sætter pris på din blog.

  Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com