Få tilskud til pasning af eget barn

Familie og tilskud til pasning af eget barn

Flere og flere kommuner yder tilskud til forældre, som passer deres egne børn. Men hvor meget kan man egentlig modtage, og hvad er kravene?

Som du måske ved, hjemmepasser vi vores to drenge. Det vil sige, at Fru Pengepugeren ikke har et lønnet arbejde, og at vi derfor lever af min indtægt alene.

Næsten…

For i vores kommune ydes tilskud til forældre, som hjemmepasser. Og det har vi haft glæde af, siden vi flyttede hertil i februar og frem til den yngste snart fylder 3 år.

Overvejer du at hjemmepasse?

I samarbejde med Astrid Dyrborg, som er hjemmepasser og erfaren fagperson har jeg udarbejdet et onlineforedrag, som bringer fokus på både det “bløde” og det økonomiske.
Læs mere her.

Indholdsfortegnelse

Hvad er tilskud til hjemmepasning?

Det økonomiske argument for tilskud til pasning af eget barn er, at kommunen sparer penge, som ellers skulle være brugt på institutionerne.

I følge Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (Dagtilbudsloven), må kommunerne maksimalt opkræve 25 % af udgiften ved dagtilbud i form af egenbetaling fra forældrene. Dvs. hvis hvert vuggestuebarn i en given kommune koster 12.000 kr, om måneden, så skal mindst 9.000 kr. hives op af kommunekassen. En udgift de helt eller delvist kan spare, hvis forældrene vælger ikke at sende barnet i institution eller dagpleje.

Ud over det økonomiske ræsonnement kan der ligge ideologiske overvejelser til grund for at indføre tilskud for hjemmepasning. Lige så vel som at der i andre kommuner er ideologiske grunde til, at ordningen ikke er indført.

Da tilskuddet er tidsbegrænset til ét år pr barn, kan det især være attraktivt for forældre med små børn ved at skabe det økonomiske råderum, der skal til, for at forlænge barselsorloven med et år. Med tilskuddets udbredelse blandt flere og flere kommuner betyder det, at endnu flere børn nu har mulighed for tidligst at starte i institution, når de er fyldt 2 år.

Kan vi få tilskud til pasning af eget barn?

Tilskuddet til hjemmepasning er de senere år blevet udbredt blandt flere og flere kommuner. Det går så stærkt, at der, så vidt jeg ved, ikke findes en fuldt opdateret liste over hvilke kommuner, der yder tilskud til hjemmepasning.

Det bedste svar får man ved at at søge ‘Tilskud til pasning af eget barn [i min kommune]‘. Det resulterer ofte i et link til den relevante kommunes hjemmeside om emnet.

Hvis din kommune ikke yder tilskud til hjemmepasning, findes der til tider et gangbart alternativ: Tilskud til privat pasningsordning. Det vil sige et tilskud, som gives, hvis man fx hyrer en veninde eller privat dagplejer.

I nogle kommuner er det efter sigende muligt at arrangere et sådan setup efter devisen “Jeg passer dit barn, du passer mit, og så mødes vi en gang i mellem“. Jeg kender dog ikke så meget til ordningen, og det er naturligvis fornuftigt at følge kommunens regler på området.

Tilskudskravene for hjemmepasning

Reglerne varierer fra kommune til kommune. De kommuner, som yder tilskud, er dog generelt ret gode til at opsummere kravene på deres respektive hjemmesider.

Kravene er typisk også meget ens med kun mindre afvigelser fra nedenstående:

 • Tilskuddet er begrænset til 1 år pr barn.
 • I nogle kommuner kan tilskuddet kun tildeles i perioden mellem fødsel og barnets 3 år. I andre kommuner kan man modtage tilskud helt frem til skolestart.
 • I flere kommuner tildeles tilskud for hjemmepasning for maksimalt 3 børn i alt.
 • Man skal være EU-borger eller have boet i Danmark i 7 ud af de sidste 8 år samt kunne sandsynliggøre, at børnene lærer dansk. Dvs. fx have bestået folkeskolens afgangseksamen. I Holbæk Kommune skulle Fru Pengepugeren, som ikke er dansk statsborger, bevise sine danskkundskaber (bestået danskeprøve 3 var tilstrækkelig dokumentation).
 • Man må ikke have lønindtægt eller modtage anden offentlig ydelse ved siden af. Passiv indtægt fra investeringer er dog normalt tilladt.

Hvor meget kan man få i tilskud?

Tilskuddets størrelse svinger meget fra kommune til kommune. I nogle kommuner svarer beløbet til institutionernes tilskud, andre steder er beløbet lavere.

Det månedlige tilskud for pasning af eget barn ligger mellem 1.500 kr. til omkring 8.000 kr. Der er således meget store forskelle kommunerne imellem.

Skat af tilskud til pasning af eget barn

Modsat børne- og ungeydelsen er tilskud til hjemmepasning skattepligtig og indberettes automatisk til Skat. Der trækkes dog ikke ATP, arbejdsmarkedsbidrag eller feriepenge.

Den hjemmegående kan modregne tilskuddet i personfradraget. Det vil sige, at der ikke betales skat af de første 46.200 kr. (2019). Det betyder dog samtidig, at den udearbejdende forælder ikke kan benytte ægtefælles personfradrag.

Hvis privatøkonomien står og falder med tilskuddet, er det derfor vigtigt, at man forholder sig til de skattemæssige konsekvenser af tilskuddet, når man vil vurdere, om tilskuddet kan dække indkomstbehovet, mens barnet hjemmepasses.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

20 kommentarer til “Få tilskud til pasning af eget barn

 1. Det gjorde jeg også, tog et år i forlængelse af 2x barsel (pseudotvillinger) med hjemmepasning. Dengang var tilskuddet i vores kommune vist omkring 4500 pr barn. Det er simpelthen fantastisk hvad man får ud af sådan et år med ungerne, og man kan slippe for at aflevere dem i daginstitution når de er helt små.
  Kh Maria

 2. Jeg havde også 2x barsel i træk med pseudoer og derefter passede jeg hjemme med tilskud i halvandet år. Dermed er mine unger nu 3.5 og 2.5år gamle og de starter henholdsvis børnehave og vuggestue (på deltid) i efteråret. Vi valgte specifikt Fredericia Kommune i trekantsområdet da vi skulle flytte dertil for 3 år siden pga mandens arbejde (Kolding), fordi det var den kommune der gav mest tilskud og huspriserne er billigst. På den måde har vi kunne realisere drømmen om et børneliv i et helt roligt tempo fyldt med masser af nærvær og ro. Det har været så fantastisk for vores familie. Og været første skridt i en lang process mod at få et liv med indhold og uden hamsterhjul. Nu venter et arbejdsliv for mor forude, men det bliver ikke som det tidligere “37 timers 8-16 foran en computer” arbejdsliv. Nu bliver det “24 timers døgnvagt en gang i ugen i tæt relation med et andet menneske” liv. Jeg glæder mig til en lidt større indtægt, men ser frem til stadig at kunne tilbringe masser af skønne timer i selskab med mine børn.

  1. Kære Maria, ved du hvordan det rent praktisk foregår i Fredericia i forhold til at søge penge for at passe børn? Skal hjemmet godkendes eller noget? På forhånd tak. Bedste hilsner Jannie

 3. Jeg har ikke overblik over, om artiklens pasningsform findes i Københavns Kommune, men min kone benyttede sig af kk.dk/privatdagpleje mens vi boede i Københavns Kommune. Min kone fandt en familie, men denne familie sprang fra inden opstart. Derfor måtte min kone vente indtil vores yngste barn (af i alt 2) blev et halvt år gammel. Hun passede børnene i knap et halvt år, for ordningen ophørte ved ældste barns børnehavestart. Men det var FEDT, at hun oppebar en løn og et meget højt fradrag. Besøgte tit zoo og kommunen leverede bleer, ja de kom helt op til os på fjerde sal, det var simpelthen genialt :-)

  1. Hej Thomas

   Tak for deling af jeres løsning :-)

   Jeg bor i Københavns Kommune og har 2 børn (4 og 1 år). Den yngste er lige startet vuggestue og trives ikke, og nu er jeg i gang med at finde ud af, hvad mine muligheder er. Vi har desværre ikke råd til, at jeg går uden løn (har allerede taget den ubetalte barsel) længere, så jeg bliver lidt nysgerrig på, hvordan I kunne hjemmepasse med en løn?

   Dbh Anja

 4. Interessant indlæg.
  Jeg har tre små børn (er pt på barsel med den yngste i resten af 2020) og det vil da være fantastisk med et år mere sammen med dem. Vores kommune (Fredericia) yder et udmærket tilskud og når man oveni hatten sparer de mange tusinde kroner på udgiften til daginstitution, kan det fint få budgettet til at gå op.

  Jeg er dog bekymret for hvordan jeg så er stillet, når året som hjemmepasser er forbi? Jeg kommer fra et job der giver på den gode side af en halv million, hvilket berettiger mig til høj dagpengesats. Den sikkerhed kan jeg godt lide. MEN hvis jeg efter et års barselsdagpenge også vælger et år med hjemmepasning, så er jeg vel slet ikke berettiget til dagpenge mere, eller hvad? Kan du mon gøre mig klogere på det? I så fald skal man jo være ret sikker på at man umiddelbart efter tilskuddets ophør, kan få sig en lønindtægt, for vores budget kan ikke umiddelbart hænge sammen på min mands indtægt alene.

  1. Hej Anette

   Jeg kan ikke give svar vedr. dagpengene. Det burde et kald til A-kassen afklare, men bed om et skriftligt svar, for jeg før fået modstridende responser vedr. A-kasse og dagpenge.
   Et andet er, at dagpengene så vidt jeg ved er omkring 13.000 kr. udbetalt. Dvs. et godt beløb, men ikke nogen stor formue, plus bøvlet med at skulle følge A-kassens krav om jobsøgning, møder mv. Jeg ville personligt ikke planlægge efter at modtage dagpenge.

   Med betydeligt forbehold for, at jeg intet kender til jeres økonomi eller situation ud over det beskrevne, ville jeg dog ikke være være så bekymret. Dels må det høje lønniveau næsten skyldes, at du har nogle efterspurgte kvalifikationer, som andre arbejdsgivere også ville være interesseret i. Og du vil tilmed have god tid til at søge.
   Alternativt er der måske mulighed for ulønnet orlov fra nuværende job(?)

   Sidst, så kan et budget strækkes rigtig langt, når det er nødvendigt. Hvis I ikke allerede har gjort det, kan I lave tre budgetscenarier: Et overdådigt, et mådeholdent og et helt skrabet (mad, vand/varme/el, bolig og transport). Hvor meget vil I i hvert scenarie mangle, for at det hænger sammen?

 5. Pingback: Spar penge i hverdagen: En realistisk guide til at leve billigt - Pengepugeren
 6. Hejsa. Jeg har haft selvstændig virksomhed i mange år og blev derfor afvist hjemmepasser tilskud. I år 2020 er der dog for første gang underskud i firmaet og jeg tænker så om jeg kan få godkendt hjemmepasning når der ikke er overskud ?
  Jeg vil nemlig gerne foresætte firmaet og håbe det kan gå godt igen. Men der står mht hjemmepasning man ik må have anden indkomst men det har jeg vel ikke hvis der er underskud?

  Må man være på dagpenge imens man får hjemmepasser tilskud?

  1. Hej Louise

   Man må ikke modtage dagpenge, hvis man vil have tilskuddet.
   Jeg kan desværre ikke give et godt svar på, om du kan få tilskud for hjemmepasning, såfremt firmaet giver underskud. Men det er et interessant spørgsmål. Jeg håber, du vil dele svaret fra din kommune.

 7. Hej :)

  Jeg er igang med at ansøge om at passe mit barn hjemme. Hun er 8 mdr nu, og barslen slutter om et par måneder. Da jeg synes det er alt for tidligt at sætte hende i institution vil jeg søge hjemmepasning! Men jeg forstår ikke hvordan det kan løbe rundt økonomisk for nogen som helst at hjemmepasse?! Min kommune tilbyder 7000 kr pr måned, det er ikke engang nok til at dække faste udgifter, hus osv? Jeg får 19.500 kr før skat i barselspenge. Jeg ser næsten ingen anden udvej end at gå direkte på dagpenge (hvor jeg vil få det samme som i barselspenge) i stedet for?

  Mvh
  Austa Jespersen

  1. Det vil være svært at få økonomien til at løbe rundt med tilskuddet alene. Det kan for de flestes vedkommende nok kun fungere som supplement til ægtefælles indkomst eller en eventuel opsparing.

   Dagpenge forudsætter, at man er aktivt jobsøgende, og det er man jo ikke, hvis arbejdsløsheden skyldes, at man vil være hjemme med barnet. Om det bliver opdaget, skal jeg ikke kunne sige.

   1. Hej Austa og Pengepuger

    Min kæreste skal også til at hjemmepasse og får tilskud.
    Hvis du får dagpenge skal du være aktivt jobsøgende. Og det kan du ikke være, hvis ikke barnet er meldt ind i en institution (som du jo så skal betale for + møde op til). Så jeg tænker, det bliver lidt tricky?

    Venlige hilsner
    Rasmus

 8. Er der nogen der rent praktisk ved hvordan det foregår i forhold til at modtage penge for pasning af egne børn i Fredericia kommune? I København skulle vi fx have godkendt hjem mm i forhold til privat børnepasning, men ved ikke om der er noget i hjemmet som på samme måde skal godkendes i Fredericia?Tak tak.

  1. Jeg kender ikke Fredericia specifikt, men så vidt jeg ved er der ingen steder krav om særlige forhold i hjemmet for pasning af eget barn. Betingelserne på kommunens hjemmeside afviger umiddelbart ikke fra andre kommuners: https://www.fredericia.dk/borger/familie-boern-unge/daginstitutioner/takster-boernepasning-tilskud-til-boernepasning/tilskud-1

   Grunden til, at hjemmet skulle godkendes i København, er, at tilskuddet officielt gives til pasning af et andet barn end ens eget. I har givetvis været to mødre, som passede hinandens børn, og derfor skulle godkendes som en slags dagplejere.

 9. Hej!
  Vi fik tvillinger i okt. sidste år. 7 uger før termin. Så jeg går og fifler lidt med ideen om, at passe tøser hjemme efter endt barsel.
  Men jeg kan simpelthen ikke gennemskue, hvad jeg vil kunne få udbetalt. Og kan det lade sig gøre, når man er på kontanthjælp? (Så man dropper kontanthjælpen og får tilskud i stedet?) Vi bor i Næstved kommune, som vidst giver 5700kr nu. Men der er noget med søskendetilskud? Og hvad med når det er tvillinger? Jeg ved godt, at man ikke kan sige noget præcist, men det kunne være fedt med et regnestykke, hvor man selv kan sætte de ubekendte ind!
  Vh Sarah

  1. Tillykke med tvillingerne :)

   Hvis du lever til kravene om ophold i Danmark mv. burde det være en formsag at modtage tilskuddet for hvert at børnene (dvs. 5700 x 2). En forudsætning er dog, at man ikke modtager løn, kontanthjælp eller andre offentlige ydelser.

   Næstved beskriver deres betingelser og ansøgningsprocessen her: https://www.naestved.dk/boern/dagtilbud/private-pasningsordninger

 10. Du skriver at “Den hjemmegående kan modregne tilskuddet i personfradraget. Det vil sige, at der ikke betales skat af de første 46.200 kr. (2019).”
  Skal man selv påføre det i en rubrik i forskudsopgørelsen, under fradrag for at modregne tilskuddet i personfradraget?

  1. Hej Kasper
   Hvis ægtefællen ikke har haft indtægt, bliver det automatisk modregnet i årsopgørelsen i marts. Men hvis man gerne vil have det modregnet med det samme, så beløbet modregnes i fx lønnen i løbet af kommende år, kan det registreres i forskudsopgørelsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com