Få tilskud til pasning af eget barn

Familie og tilskud til pasning af eget barn

Flere og flere kommuner yder tilskud til forældre, som passer deres egne børn. Men hvor meget kan man egentlig modtage, og hvad er kravene?

Som du måske ved, hjemmepasser vi vores to drenge. Det vil sige, at Fru Pengepugeren ikke har et lønnet arbejde, og at vi derfor lever af min indtægt alene.

Næsten…

For i vores kommune ydes tilskud til forældre, som hjemmepasser. Og det har vi haft glæde af, siden vi flyttede hertil i februar og frem til den yngste snart fylder 3 år.

Overvejer du at hjemmepasse?

I samarbejde med Astrid Dyrborg, som er hjemmepasser og erfaren fagperson er jeg ved at udvikle et onlinekursus, som bringer fokus på både det “bløde” og det økonomiske.
Hvis du er nysgerrig efter at lære mere, kan du skrive dig op til vores nyhedsbrev på hjemmegående.dk (siden er under udvikling).

Hvad er tilskud til hjemmepasning?

Det økonomiske argument for tilskud til pasning af eget barn er, at kommunen sparer penge, som ellers skulle være brugt på institutionerne.

I følge Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (Dagtilbudsloven), må kommunerne maksimalt opkræve 25 % af udgiften ved dagtilbud i form af egenbetaling fra forældrene. Dvs. hvis hvert vuggestuebarn i en given kommune koster 12.000 kr, om måneden, så skal mindst 9.000 kr. hives op af kommunekassen. En udgift de helt eller delvist kan spare, hvis forældrene vælger ikke at sende barnet i institution eller dagpleje.

Ud over det økonomiske ræsonnement kan der ligge ideologiske overvejelser til grund for at indføre tilskud for hjemmepasning. Lige så vel som at der i andre kommuner er ideologiske grunde til, at ordningen ikke er indført.

Da tilskuddet er tidsbegrænset til ét år pr barn, kan det især være attraktivt for forældre med små børn ved at skabe det økonomiske råderum, der skal til, for at forlænge barselsorloven med et år. Med tilskuddets udbredelse blandt flere og flere kommuner betyder det, at endnu flere børn nu har mulighed for tidligst at starte i institution, når de er fyldt 2 år.

Kan vi få tilskud til pasning af eget barn?

Tilskuddet til hjemmepasning er de senere år blevet udbredt blandt flere og flere kommuner. Det går så stærkt, at der, så vidt jeg ved, ikke findes en fuldt opdateret liste over hvilke kommuner, der yder tilskud til hjemmepasning.

Det bedste svar får man ved at at søge ‘Tilskud til pasning af eget barn [i min kommune]‘. Det resulterer ofte i et link til den relevante kommunes hjemmeside om emnet.

Hvis din kommune ikke yder tilskud til hjemmepasning, findes der til tider et gangbart alternativ: Tilskud til privat pasningsordning. Det vil sige et tilskud, som gives, hvis man fx hyrer en veninde eller privat dagplejer.

I nogle kommuner er det efter sigende muligt at arrangere et sådan setup efter devisen “Jeg passer dit barn, du passer mit, og så mødes vi en gang i mellem“. Jeg kender dog ikke så meget til ordningen, og det er naturligvis fornuftigt at følge kommunens regler på området.

Tilskudskravene for hjemmepasning

Reglerne varierer fra kommune til kommune. De kommuner, som yder tilskud, er dog generelt ret gode til at opsummere kravene på deres respektive hjemmesider.

Kravene er typisk også meget ens med kun mindre afvigelser fra nedenstående:

 • Tilskuddet er begrænset til 1 år pr barn.
 • I nogle kommuner kan tilskuddet kun tildeles i perioden mellem fødsel og barnets 3 år. I andre kommuner kan man modtage tilskud helt frem til skolestart.
 • I flere kommuner tildeles tilskud for hjemmepasning for maksimalt 3 børn i alt.
 • Man skal være EU-borger eller have boet i Danmark i 7 ud af de sidste 8 år samt kunne sandsynliggøre, at børnene lærer dansk. Dvs. fx have bestået folkeskolens afgangseksamen. I Holbæk Kommune skulle Fru Pengepugeren, som ikke er dansk statsborger, bevise sine danskkundskaber (bestået danskeprøve 3 var tilstrækkelig dokumentation).
 • Man må ikke have lønindtægt eller modtage anden offentlig ydelse ved siden af. Passiv indtægt fra investeringer er dog normalt tilladt.

Hvor meget kan man få i tilskud?

Tilskuddets størrelse svinger meget fra kommune til kommune. I nogle kommuner svarer beløbet til institutionernes tilskud, andre steder er beløbet lavere.

Det månedlige tilskud for pasning af eget barn ligger mellem 1.500 kr. til omkring 8.000 kr. Der er således meget store forskelle kommunerne imellem.

Skat af tilskud til pasning af eget barn

Modsat børne- og ungeydelsen er tilskud til hjemmepasning skattepligtig og indberettes automatisk til Skat. Der trækkes dog ikke ATP, arbejdsmarkedsbidrag eller feriepenge.

Den hjemmegående kan modregne tilskuddet i personfradraget. Det vil sige, at der ikke betales skat af de første 46.200 kr. (2019). Det betyder dog samtidig, at den udearbejdende forælder ikke kan benytte ægtefælles personfradrag.

Hvis privatøkonomien står og falder med tilskuddet, er det derfor vigtigt, at man forholder sig til de skattemæssige konsekvenser af tilskuddet, når man vil vurdere, om tilskuddet kan dække indkomstbehovet, mens barnet hjemmepasses.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

6 kommentarer til “Få tilskud til pasning af eget barn

 1. Det gjorde jeg også, tog et år i forlængelse af 2x barsel (pseudotvillinger) med hjemmepasning. Dengang var tilskuddet i vores kommune vist omkring 4500 pr barn. Det er simpelthen fantastisk hvad man får ud af sådan et år med ungerne, og man kan slippe for at aflevere dem i daginstitution når de er helt små.
  Kh Maria

 2. Jeg havde også 2x barsel i træk med pseudoer og derefter passede jeg hjemme med tilskud i halvandet år. Dermed er mine unger nu 3.5 og 2.5år gamle og de starter henholdsvis børnehave og vuggestue (på deltid) i efteråret. Vi valgte specifikt Fredericia Kommune i trekantsområdet da vi skulle flytte dertil for 3 år siden pga mandens arbejde (Kolding), fordi det var den kommune der gav mest tilskud og huspriserne er billigst. På den måde har vi kunne realisere drømmen om et børneliv i et helt roligt tempo fyldt med masser af nærvær og ro. Det har været så fantastisk for vores familie. Og været første skridt i en lang process mod at få et liv med indhold og uden hamsterhjul. Nu venter et arbejdsliv for mor forude, men det bliver ikke som det tidligere “37 timers 8-16 foran en computer” arbejdsliv. Nu bliver det “24 timers døgnvagt en gang i ugen i tæt relation med et andet menneske” liv. Jeg glæder mig til en lidt større indtægt, men ser frem til stadig at kunne tilbringe masser af skønne timer i selskab med mine børn.

 3. Jeg har ikke overblik over, om artiklens pasningsform findes i Københavns Kommune, men min kone benyttede sig af kk.dk/privatdagpleje mens vi boede i Københavns Kommune. Min kone fandt en familie, men denne familie sprang fra inden opstart. Derfor måtte min kone vente indtil vores yngste barn (af i alt 2) blev et halvt år gammel. Hun passede børnene i knap et halvt år, for ordningen ophørte ved ældste barns børnehavestart. Men det var FEDT, at hun oppebar en løn og et meget højt fradrag. Besøgte tit zoo og kommunen leverede bleer, ja de kom helt op til os på fjerde sal, det var simpelthen genialt :-)

  1. Hej Thomas

   Tak for deling af jeres løsning :-)

   Jeg bor i Københavns Kommune og har 2 børn (4 og 1 år). Den yngste er lige startet vuggestue og trives ikke, og nu er jeg i gang med at finde ud af, hvad mine muligheder er. Vi har desværre ikke råd til, at jeg går uden løn (har allerede taget den ubetalte barsel) længere, så jeg bliver lidt nysgerrig på, hvordan I kunne hjemmepasse med en løn?

   Dbh Anja

 4. Interessant indlæg.
  Jeg har tre små børn (er pt på barsel med den yngste i resten af 2020) og det vil da være fantastisk med et år mere sammen med dem. Vores kommune (Fredericia) yder et udmærket tilskud og når man oveni hatten sparer de mange tusinde kroner på udgiften til daginstitution, kan det fint få budgettet til at gå op.

  Jeg er dog bekymret for hvordan jeg så er stillet, når året som hjemmepasser er forbi? Jeg kommer fra et job der giver på den gode side af en halv million, hvilket berettiger mig til høj dagpengesats. Den sikkerhed kan jeg godt lide. MEN hvis jeg efter et års barselsdagpenge også vælger et år med hjemmepasning, så er jeg vel slet ikke berettiget til dagpenge mere, eller hvad? Kan du mon gøre mig klogere på det? I så fald skal man jo være ret sikker på at man umiddelbart efter tilskuddets ophør, kan få sig en lønindtægt, for vores budget kan ikke umiddelbart hænge sammen på min mands indtægt alene.

  1. Hej Anette

   Jeg kan ikke give svar vedr. dagpengene. Det burde et kald til A-kassen afklare, men bed om et skriftligt svar, for jeg før fået modstridende responser vedr. A-kasse og dagpenge.
   Et andet er, at dagpengene så vidt jeg ved er omkring 13.000 kr. udbetalt. Dvs. et godt beløb, men ikke nogen stor formue, plus bøvlet med at skulle følge A-kassens krav om jobsøgning, møder mv. Jeg ville personligt ikke planlægge efter at modtage dagpenge.

   Med betydeligt forbehold for, at jeg intet kender til jeres økonomi eller situation ud over det beskrevne, ville jeg dog ikke være være så bekymret. Dels må det høje lønniveau næsten skyldes, at du har nogle efterspurgte kvalifikationer, som andre arbejdsgivere også ville være interesseret i. Og du vil tilmed have god tid til at søge.
   Alternativt er der måske mulighed for ulønnet orlov fra nuværende job(?)

   Sidst, så kan et budget strækkes rigtig langt, når det er nødvendigt. Hvis I ikke allerede har gjort det, kan I lave tre budgetscenarier: Et overdådigt, et mådeholdent og et helt skrabet (mad, vand/varme/el, bolig og transport). Hvor meget vil I i hvert scenarie mangle, for at det hænger sammen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com