Skal du betale restskat?

Skat

Øv, øv, øv. Måske er du en af de mange danskere, som i disse dage opdager, at du skal betale restskat.

Gjort er gjort, men ikke alle muligheder er opbrugte. Her er hvad du kan gøre, for at minimere skaden:

1. Har du husket de 11 typiske fradrag? Kontroller din årsopgørelse for glemte fradrag
Skattesystemet er efterhånden så rodet, at man kunne mistænke politikerne og deres rådgivere for bevidst at gøre skatteberegning så besværligt, at almindelige mennesker ikke evner at kontrollere, om de betaler for meget.

Der findes en lang række fradrag, som man måske, måske ikke er berettiget til, og som måske, måske ikke, automatisk figurerer på årsopgørelsen. Derfor kan det godt betale sig, at undersøge, om du er berettiget til nogle fradragskroner. Men husk kun at benytte legitime fradrag, ellers risikerer du at blive straffet for skattesvindel!

 • Befordringsfradrag: Hvis du har mere end 12 km til arbejde hver vej, så har du ret til fradrag. På forskudsopgørelsen er der en beregner, som hjælper med at udregne, hvor meget du kan trække fra. Skat beregner den korteste vej, men du skal ikke vælge den vej. Hvis en længere rute er mere hensigtsmæssig, er den den distance, som skal indtastes.
 • Håndværkerfradrag
 • Fradrag for konvertering
 • Rejsefradrag
 • Fradrag for børnebidrag
 • Fradrag for fri telefon: Hvis du og din ægtefælle begge har fri telefon, og hvis den samlede værdi overstiger 3.300 kr., så får i 25 % “rabat” på beskatning af fri telefon.
 • Ejendomsværdiskat. Der er flere grunde til, at du måske kan få nedslag i ejendomsværdiskatten:
  • Du er pensionist eller enke/enkemand efter en pensionist og har begrænset indtægt.
  • Boligen har været ubeboet i en periode
  • Boligen har været delvis udlejet
  • Du har betalt udenlandsk ejendomsskat
  • Du har købt boligen senest den 1. juli 1998
 • Rentefradrag: Ikke alle kreditorer er lige gode til at informere Skat om dine renteudgifter. Husk derfor at kontrollere, om du har betalt mere end der står i årsopgørelsen. Er du i tvivl, så har du ikke tilstrækkelig styr på din økonomi og mangler et budget. Skriv eventuelt til dine kreditorer og bed om en oversigt over renter for 2013. Det har du krav på.
 • Velgørenhed: Du hjælper andre og får nedslag i skatten.
 • Tab på aktier: Handel på reguleret marked bliver dog automatisk registreret, så her er oftest ikke meget ekstra at hente.
 • Låneomkostninger: Visse gebyrer ved oprettelse af et lån, kan fratrækkes.

Husk, at du kan trække fradrag 5 år tilbage i tiden. Har du fx aldrig fratrukket befordring? Så er det bare med at finde lommeregneren frem og indberette for alle årene.

2. Betal restskatten hurtigst muligt
Var der ikke tilstrækkeligt med fradrag til at dække restskatten? Så betal beløbet hurtigst muligt. Skat tager ågerrenter for restskat, og derfor skal det ud af verden med det samme.
Hvis du har en opsparing, så betal nu! Vent med at læse videre her, gå ind på din netbank og betal pengene.

Annonce

Hvis du ikke har rede penge og ikke kan skaffe dem på kort tid, så må du ud og optage lån *ARGH!*. Hvis du har rimeligt styr på privatøkonomien, vil banken sikkert gerne tilbyde dig en kassekredit til en rimelig rente. Selv hvis bankens rente er lidt højere end Skats ditto, kan det alligevel være en god løsning. Renterudgifter til restskat i er nemlig ikke fradragsberettigede, men det er de ved lån i banken. Bed om at få kassekreditten oprettet på din lønkonto, så sparer du store penge i renteudgifter.
Husk at undersøge hvad banken eventuelt tager af gebyrer. Hvis du er god kunde eller god forhandler, vil de måske droppe eventuelle gebyrer. Ellers spørg banken om gebyrerne er fradragsberettigede. Det er de nemlig i visse tilfælde.

3. Undgå samme overraskelse næste år
Hold styr på din forskudsopgørelse i løbet af året. Hvis du får en bonus eller lønforhøjelse, så husk at registrere det i forskudsopgørelsen. Hvis du betaler et lån ud (tillykke!) så husk at sænke rentefradraget. Er du i tvivl, så skriv et konservativt tal. Det er naturligvis optimalt at have 0 kr. i restskat, fordi overskydende skat reelt er et billigt lån til staten, men det er trods alt bedre at få penge tilbage end at skulle betale restskat.

P.S. Jeg er ikke skatteekspert, så husk at undersøge tingene grundigt, og husk at læse ansvarsfraskrivelsen i bunden af denne side.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com