Spar penge ved at spare på vandet

Det er over en måned siden sidste opdatering her på Pengepugeren. I tiden mellem en rejse til Malta og årets første rigtige sommerdage, har bloggen være nedprioriteret til fordel for sol og havearbejde. Men bloggen får naturligvis ikke lov at ligge brak længere, og jeg har masser af kladdeindlæg til at ligge og modnes.

For nylig modtog vi girokortet for årets vandafledningsafgift. Denne ærgerlige udgift inspirerede mig til at skive dette indlæg.

Som så meget andet her til lands er vand en dyr fornøjelse. Heldigvis er det let at skære betragteligt i vandregningen ved at udskifte og/eller opdatere sine VVS installationer.

Der er store penge i at opdatere dine installationer

Vi har fx udskiftet det gamle 9 liters toilet med en ifö Cera 2/4 liter. I følge statistikken skyller hver person gennemsnitligt ud i toilettet 5 gange dagligt, hvoraf 1,5 skyl er det rene lort. Såfremt familien Pengepuger bruger toilettet ca. i samme grad som gennemsnitsamerikaneren, skyller vi med andre ord 3 store skyl og 7 små (Baby Pengepugeren bruger bleer). Med det gamle toilet betød det et forbrug på 90 liter hver eneste dag, eller svimlende 32.850 liter om året. Det er 32.85 m3 vand, lige ned i afløbet. Vores vandpris er 19,81 + 46,70 kr. (vandafledningsafgift) pr m3. I alt forbrug ca. 2.185 kr. om året. For toilettet alene!

Det nye toilet bruger kun 26 liter om dagen. Dvs. årligt 9,49m3 til en pris på 631 kr. Det er årlig besparelse på 1554 kr.! På kun et halvt år blev toilettet tjent ind, og siden da har det været gratis sparepenge lige ned i foret.

En anden og endnu lettere sparemulighed er at benytte vandsparer på armaturerne i boligen. En vandsparer blander vandet med luft, så der kommer mindre vand ud af hanen, uden at det bemærkes. De koster ganske få kroner og er meget lette at montere.

En vandsparer kan spare dig for 25 – 75% (afhængigt af model, hane og brugsmønster) af hanevandet, uden at du kan mærke den mindste forskel. Når man bruger varmt vand, er besparelsen naturligvis endnu større end “bare” kubikmeterprisen. Vi har installeret vandsparer på alle husets tre vandhaner. Uden at kunne sætte konkrete tal på forbruget, har vi utvivlsomt tjent de par hundrede kroner hjem mange, mange gange. Endvidere giver vandsparerne en mere jævn fordeling af vandet, i forhold til før de blev monteret.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

5 kommentarer til “Spar penge ved at spare på vandet

  1. Kender en med et hus der samler regn og sne fra taget og leder(via et filter) det ind i WC’et og andre steder hvor man bruger vand som ikke indtages direkte af mennesker. Vi har faktisk snakkede om at lave en regnsamler i haven, lidt i den stil vi har på båden.(badebassin med hul i bunden).
    Om efteråret bruges haven jo ikke så meget ;-)

    1. Jeg har også tænkt på noget lignende.
      Udfordringen er at lægge rør de rigtige steder. Uden at have undersøgt det nærmere, tænker jeg at det må koste en del penge til en VVS’er.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com