Skal jeg investere eller tilbagebetale lån?

Fra tid til anden står vi alle i den glædelige situation, at vi pludselig har ekstra penge på hånden. Det kan være en bonus, en gave fra granonkel Sofus i Amerika eller noget helt tredje. Hovedsagen er, at du du står med en pose klingende mønt eller (endnu bedre) et fast overskud på budgettet og overvejer, hvad pengene skal bruges til.

Du er naturligvis et fornuftigt menneske, som ikke render ud og bruger pengene på noget dumt såsom en nyt TV eller (gyyys…) udbetalingen på en bil.

Du ved godt, at dine penge skal arbejde for dig, så det mest oplagte er jo at investere pengene, så du kan blive rigere og rigere. Men du har måske også en gang lånt nogle penge, og det koster jo i både renter og afdrag.

…What to do, what to do?

Desværre (eller heldigvis) findes der ikke et fælles svar for alle. Det kommer helt an på lånets art og din personlighed. Altså bortset fra hvis du har forbrugsgæld. Hvis du har forbrugsgæld skal det ud af verden nu! Alt andet sættes på standby indtil gælden er afbetalt.

Når forbrugsgælden er betalt, er den første overvejelse, man bør gøre sig, at sammenligne renteudgifterne på dine andre lån med dit potentielle investeringsafkast. Hvis renterne er højere end det forventede afkast, er afbetaling umiddelbart det åbenlyse valg.

Men så simpelt er det ikke altid. Og hvis du generelt har håndteret privatøkonomien fornuftigt, er dine renteudgifter sandsynligvis ikke så høje. Eksempelvis betyder den lave rente på boliglån, at man meget vel kan score en større gevinst ved at investere fornuftigt end ved at afdrage ekstraordinært på boliglånet. Også renten på SU-lån er så lav, at det ofte ikke kan betale sig af afdrage hurtigere.

Men der er andre faktorer end forskellen mellem rentebesparelse og investeringsafkast, som er værd at overveje. Ikke mindst følgende fordele og ulemper ved at vælge den ene mulighed frem for den anden:

Indholdsfortegnelse

Fordele ved investering

  • Mulighed for at kunne trække pengene ud i en nødsituation: Hvis du får brug for pengene, er det ofte muligt at omsætte en investering til rede penge. Det kan medføre et tab, men muligheden eksisterer.
  • Du har indflydelse på afkastet: Din udlånsrente ligger normalt fast. Men ved investeringer kan du selv vælge risiko og forventet afkast.

Ulemper ved investering

  • Risiko for tab: Nogle investeringer er mere sikre end andre, men ingen er garanterede mod uheldige omstændigheder som medfører, at du mister hele eller dele af investeringen.
  • Afkastet kan være lavere end besparelsen ved at afbetale gæld: Usikkerheden ved at investere betyder, at selv hvis du tjener penge, så er det ikke sikkert, at fortjenesten bliver så høj som forventet. Hvis ikke gevinsten er større end hvad du kunne have sparet ved at afbetale et lån, så løber du en risiko uden at få mere ud af det, end hvis du havde tilbagebetalt lånet.

Fordele ved afbetaling af gæld

  • Garanteret afkast: Dette er en af de største største fordele ved låneafvikling. Du ved, at du sparer penge på både kort og lang sigt. Selvom rentebesparelsen måtte være lav, er det en sikker “investering”.
  • Tættere på at være gældfri: Tænk sig ikke at skylde noget til nogen!

Ulemper ved afbetaling af gæld

  • Pengene kan ikke trækkes tilbage, hvis du får brug for dem: Når de ekstra penge er blevet overført til lånet, så kan de normalt ikke hæves igen. Der er naturligvis undtagelser (fx kassekreditter), men som udgangspunk er låneafdrag endegyldige.

De mange fordele og ulemper gør det ganske vist til en kompliceret sag at beslutte hvor pengene skal placeres. Den gode nyhed er, at uanset om du investerer eller tilbagebetaler gæld, så vil du ende med at være rigere end hvis du havde smidt pengene efter nytteløse forbrugsgoder. Selv hvis du taber alle pengene i en uovervejet investering, så er du blevet rigere på erfaring.

Artikelbillede: Paul Stocker

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

One thought on “Skal jeg investere eller tilbagebetale lån?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com