Boganmeldelse: The Richest Man in Babylon

The Richest Man in Babylon

The Richest Man in Babylon, eller Den rigeste mand i Babylon, er skrevet af amerikaneren George Samuel Clason. Clason gik op i privatøkonomi med liv og sjæl, og i 1920’erne skrev han en række relativt korte værker om at spare op og investere. Man kan vel kalde ham for privatøkonomisk blogger fra tiden før internettet.

I 1926 udgav Clason en samling af sine bedste værker under titlen The Richest Man in Babylon. Bogen er sidenhen blevet en enorm succes, og bør uden diskussion kategoriseres som et af de mest centrale værker inden for privatøkonomi.

The Richest Man in Babylon er anden bog i serien af de bedste bøger om privatøkonomi, som jeg vil anbefale enhver med interesse for privatøkonomi og økonomisk uafhængighed at læse.

Da bøgerne er udvalgt, fordi jeg finder dem værdifulde, er det som sådan ikke en kritisk anmeldelse, men en beskrivelse af hvad bøgerne indeholder, og hvad man kan få ud af at læse dem.

Du kan også lytte til anmeldelsen på podcasten Kronede Dage:

Indholdsfortegnelse

The Richest Man in Babylon

Bogen består af 10 korte fortællinger om livet i og omkring Babylon i det nuværende Irak. Babylon er i dag kun en ruinby, men historikere kan spore dens eksistens mange tusinde år tilbage. For omtrent 2600 år siden var Babylon den største by i verden. Det var en meget vigtig handelsby og et kulturelt centrum hvor kunst, matematik og astronomi udviklede sig.

Det står vist ikke helt klart, hvornår fortællingerne i The Richest Man in Babylon foregår, men Clasons beskrivelser indikerer, at det foregår under byens seneste storhedstid omkring år 600 f.Kr.

At netop Babylon er bogens omdrejningspunkt, skyldes sandsynligvis, at byen ikke var beriget med store mængder af eksterne ressourcer. De var ingen skov, ingen minedrift, for lidt regn til at dyrke jorden på naturlig vis, og byen lå ikke nær en naturligt forekommende handelsrute.

Clason fortæller, at Babylon, trods de ringe forudsætninger, var en rig og højt udviklet by, fordi indbyggerne var oplyste, levede efter fornuftige økonomiske principper, og fordi de var heldige at undgå konger med store (dyre) drømme om at erobre verden.

Rigdommens syv bud

Omend alle historierne i The Richest Man in Babylon er værd at læse, er kapitlet ‘Seven Cures for a Lean Purse’, eller syv kure mod en underernæret pung, blandt de vigtigste.

Heri deler Arkad, som er den rigeste mand i Babylon, ud af de erfaringer, han har gjort sig gennem et langt liv. I kapitlet giver han syv råd, om hvad der skal til for at et samfund – såvel som dets individer – kan kurere en slunken pengekasse:

1. Start thy Purse to Fattening (opfed din pung)

Begynd at opfede tegnedrengen. Læg altid mindst 10 % af din indtægt til side, hver gang du bliver betalt.  Det er herfra konceptet “betal dig selv først” stammer. Hvis du altid først betaler dig selv og dernæst lever af resten, da vil din formue vokse og din tegnedreng blive tyk og fed.

2. Control thy Expenditures (styr dit forbrug)

Mange mennesker har store indtægter men små formuer. Det skyldes, at vores begær er uudtømmeligt, og at vores “behov” bliver dyrere, i takt med at indtægten stiger. Den studerende på SU har “brug for” en ny cykel, og bankdirektøren har “brug for” en Tesla, så de køber begge mere end de har råd til.

Hvis du ikke holder dette konstante begær i skak, så stiger udgifterne bare med indtægten.

Derfor, læg et budget. Pengemangel er ikke en menneskeskabt begrænsning i muligheden for at udfolde sig. Det er en naturgiven begrænsning på niveau med, at vi begrænses af vores fysiske formåen og antallet af timer i døgnet. Og hvis vi lægger et budget, så styrer vi selv betydningen af disse begrænsninger.

3. Make thy Gold Multiply (dit guld skal formere sig)

En mands formue er ikke de penge han bærer i sin pung. Det er den indkomst han oparbejder. Den er den gyldne pengestrøm, som kontinuerligt løber ind i selvsamme pung

Du er dine penges chef. De skal ud og arbejde for dig, så din formue øges. Invester derfor de penge, du lægger til side. Hvis du gør det med fornuft og omtanke, vil du med tiden blive meget velhavende.

4. Guard thy Treasures from Loss (pas godt på din formue)

Man bliver let fristet af risikable investeringsmuligheder, som lover hurtige og høje afkast. Derfor bør du undersøge potentielle investeringer grundigt, inden du kaster penge efter dem.

Hvis du vil låne penge ud, så undersøg, om låntager kan betale lånet tilbage. Hvis du vil investere dine penge en virksomhed, så lav et grundigt forarbejde. Undersøg alle risici og faldgruber grundigt.

Forsøg så vidt muligt at investere i projekter, hvor du dine penge er sikre, hvor de kan trækkes ud om nødvendigt, og hvor de giver et godt afkast. Modtag råd fra kloge folk, som selv har investeringserfaring.

5. Make of thy Dwelling a Profitable Investment (køb din egen bolig)

Alle familier har brug for et stykke jord, hvor konen kan dyrke blomster og børnene kan boltre sig. Hvor manden kan nyde frugten af egne frugttræer og med stolthed tage vare på sin ejendom.

I stedet for at gøre udlejere rigere, skal man købe sit eget hus. Når der stilles sikkerhed i ejendom, vil pengeudlånere hjertens gerne stille deres kapital til rådighed til samme pris som man ellers ville betale i leje. Og en dag vil lånet være afdraget, og så er eneste udgift “Kongens skatter”.1

6. Insure a Future Income (forbered fremtidige indtægtskilder)

Enhver mand bør sikre sin fremtid. Både til den dag han når en alder, hvor han ikke længere kan arbejde, og til den dag han går bort, og derfor ikke længere selv kan forsørge familien.

Der er mange måder at generere indtægt til pensionen og til sine efterladte. Man kan købe ejendom, udlåne sine penge eller købe en livsforsikring. Det vigtigste er at benytte de gode år, hvor man er rask og arbejdsduelig, til at sikre sig selv og sine nærmeste for fremtiden.

7. Increase thy Ability to Earn (øg din indtjeningsevne)

En af de mest effektive måder at blive rig på er at øge værdien af sin arbejdsindsats. Det nytter ikke at kræve flere penge fra sin arbejdsgiver, hvis man ikke bibringer dem mere værdi.

Derfor skal man blive dygtigere til sit job. Det kan man gøre ved at udvikle nye måder at arbejde på, lære af andre i samme fagområde og finde bedre løsninger på gamle problemer. Jo mere man lærer, desto flere penge kan man tjene man.

Hvorfor bør man læse The Richest Man in Babylon?

Jeg vil gå så langt som at kalde The Richest Man in Babylon for privatøkonomiens svar på bibelen. Fortællingerne foregår i en fortid, hvor mange af nutidens kompleksiteter er skåret fra, og rådene er præsenteret i form af  lignelser, som illustrerer almengyldige principper.

Her er dog ingen gud. I stedet er pengene gud (på den gode måde). De er omdrejningspunktet for alle aktiviteter, og grundlaget for en beskrivelse af, hvorledes mennesket kan agere produktivt til gavn for sig selv, sine nærmeste og samfundet.

Bogens mange korte historier bidrager med værdifulde, lærerige råd. Pointerne er meningsfulde på tværs af tid, sted og kultur. Her er intet om at udvælge aktier, investeringsmetoder eller skatteoptimering. Kun grundlæggende, universelle og fornuftige råd pakket ind i fængslende og lettilgængelige fortællinger.

The Richest Man in Babylon er gavnlig for såvel den nørdede pengepuger som for de, der kæmper med at få privatøkonomien til at hænge sammen. Hvis ikke det var for det lidt gammeldags bibelske sprog, ville det også have været en glimrende børnebog.

The Richest Man in Babylon kan købes på Amazon.de. Den findes også som lydbog.

 1. Bemærk, at det ikke altid er en god idé at købe i stedet for at leje. Det emne hører dog en anden artikel til.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

2 kommentarer til “Boganmeldelse: The Richest Man in Babylon

 1. En af de mest to the point bøger jeg læst om fire og en af de første. Alle bør læse denne bog.

 2. Gode tips han kommer med!

  Jeg er kæmpe fan af punkt 1. Det er en af de ting, jeg anbefaler de unge mennesker, jeg har tæt på kroppen. De 10 % har de fleste dog let ved at hæve, men princippet er rigtig godt.

  Må se at få læst den bog! Christian fra mininvestering.dk anbefalede den også i det podcast, jeg deltog i, så jeg må se, om den kan nå at komme på ønskelisten :)

  Det lader ihvertfald til, at der er mange gode ting at tage med fra den.

  Bedste hilsner
  Frederik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com