Coronakrisen: 5 attraktive udbytteaktier (plus en ETF) på tilbud

Udbytteaktier, REITs for passiv indkomst

Jeg er ikke vild med at dele mit syn på enkeltaktier. Dels fordi det mest fornuftige ikke er at købe enkeltaktier, men fonde. Men også fordi jeg forsøger at publicere artikler, som også kan læses om 10 år, og så længe varer coronakrisen forhåbentlig ikke.

Men virkelig mange har på det seneste spurgt, hvilke aktier jeg vil anbefale at købe i forbindelse med den seneste tids store kursfald. Jeg anbefaler aldrig en investering, men grundet “popular demand” kommer alligevel de 5 aktier, som jeg mener er for lavt prissat, og som har betydeligt potentiale for høje udbytter både nu og langt ud i fremtiden.

Listen består af et relativt bredt udvalg af både amerikanske og europæiske selskaber fra flere forskellige sektorer. En ligelig fordeling af disse kan potentielt give et årligt udbytte på 9,02% i form af udbetalinger spredt godt ud over året.

Selskaberne har alle det til fælles, at de hidtil opererer med overskud. Og så er de placeret i lande, hvor man som dansker ikke skal bekymre sig om at betale for meget i udbytteskat. Du kan læse mere om kildeskat på udbytte fra udlandet her.

Husk, at du handler for dine penge. Så kom ikke rendende, hvis disse forslag ikke præsterer som forventet. Brug det som inspiration, og foretag dit eget analysearbejde. Coronakrisen er en hidtil uset krise, som kan have uventede effekter på ellers solide virksomheder.

Det mest fornuftige er fortsat at sammensætte sin portefølje af en håndfuld indeksfonde. Derfor har jeg som en lille bonus tilføjet en ETF, der også er faldet gevaldigt i pris, og som udbetaler et pænt løbende udbytte.

Indholdsfortegnelse

Atrium European Real Estate

Atria udbytte-aktie

Markedsværdi (EUR): 1,07 mia.
Udbytte: 9,51%. Udbytte betales tre gange årligt.

Atrium European Real Estate Limited (ATRS) bygger, ejer og driver indkøbscentre i Central- og Østeuropa. De har en ejendomsportefølje bestående af pt 31 udlejede ejendomme i Tjekkiet, Polen, Slovakiet og Rusland. En portefølje som løbende udvides, efterhånden som igangværende byggeprojekter afsluttes.

Atrium er en af ganske få muligheder for, via aktiemarkedet, at investere langsigtet i det attraktive central- og østeuropæiske ejendomsmarked. Regionen har efter min overbevisning mange års vækst for sig, efterhånden som de indhenter det vesteuropæiske velstandniveau.

Omega Healthcare Investors

Omega Helathcare udbytte-aktie

Markedsværdi (USD): 6,36 mia.
Udbytte: 9,57%. Udbytte betales kvartalsvis.

Omega Healthcare Investors Inc (OHI) er en REIT. Du kan læse mere om REITs her. Jeg har tidligere nævnt selskabet, og finder dem forsat attraktive – særligt nu, hvor kursen er faldet med en tredjedel, efter at coronakrisen ramte USA.

Selskabet investerer i udlejningsejendomme til brug af sundhedssektoren. De ejer en portefølje bestående af knap 1.000 ejendomme i USA og Storbritannien.

Den amerikanske sundhedssektor er enorm og med potentiale for meget store indtægter fra de virksomheder, som formår at entrerer markedet korrekt. Hvilket Omega Healthcare har vist sig i stand til.

Danske Bank

Danske Bank udbytte-aktie

Markedsværdi (DKK): 63,17 mia.
Udbytte: 11,49%. Udbytte betales årligt.

Danske Bank (DANSKE) behøver vel ingen introduktion. Det er Danmarks absolut største bank og med afdelinger i 12 andre lande.

Danske Bank er lidt af en joker, da aktiekursen faldt længe før coronakrisen som konsekvens af hvidvaskningssagen, som endnu ikke er afsluttet. I dag koster aktien dog så lidt, at vi enten står overfor a) et totalt sammenbrud af Danske Bank eller b) en historisk lav kurs, som vi aldrig kommer til at se igen.

Den lave kurs betyder også et årligt udbytte på hele 11,49% af aktiens pris! På grund af risikoen for smitte med COVID-19 har Danske Bank for nylig udskudt generalforsalingen, og dermed også muligheden for at udbetale udbytte. Der er dog for nuværende ikke planer om at aflyse udbyttet.

Royal Dutch Shell

Shell udbytte-aktie

Markedsværdi (EUR): 114,89 mia.
Udbytte: 10,83%. Udbytte betales hvert kvartal.

Royal Dutch Shell PLC (RDSa) er en gigantisk virksomhed med over 300 milliarder euro i årlig omsætning. Shell udvinder olie og naturgas fra adskillige depoter rundt om i verden. Ud over selve udvindingen er de beskæftiget med transport af gas, produktion af brændstoffer og andre produkter samt andet relateret til energisektoren.

For få uger siden kostede en aktie i Shell omkring 26 EUR. Men da det forbrug af olie faldt drastisk efter årsskiftet, gik det hårdt ud over oliepriserne, som for Shells vedkommende førte til et kursfald på 45% og dermed næsten en fordobling af udbytteprocenten. Det svarer i teorien til at rejse med en tidsmaskine tilbage til 1996 for at købe aktier i selskabet inden kursstigningerne i det nye årtusinde.

Egentlig var min plan at udnytte de ufatteligt lave oliepriser til at købe oliefutures. Men da jeg ikke har erfaring med at handle råvarer, og ikke har tiden til at sætte mig ind i det, valgte jeg at udvælge at solidt olieselskab i stedet.

Coca-Cola

Coca-Cola udbytte-aktie

Markedsværdi (USD): 183,8 mia.
Udbytte: 3,70%. Udbytte betales kvartalsvis.

The Coca-Cola Company (KO) er en lille producent af drikkevarer, som du måske har hørt om. Man kan købe deres drikkevarer i udvalgte specialbutikker.

Coca-Cola er en ægte Warren Buffett-aktie med lang væksthistorik, stigende udbytte og en solid bundlinje. Jeg længe kigget efter selskabet, men haft svært ved at kunne retfærdiggøre den alt for høje pris. Men med faldet og de nuværende 3,7% i udbytte ser aktien langt mere attraktiv ud. 3,7% er måske ikke så meget i forhold til de andre aktier på listen, men det er ganske pænt for et selskab i Coca-Colas liga.

Selskabet er blandt de såkaldte ‘dividend aristocrats’, som mange udbytteinvestorer sværger til. Efter min overbevisning er det generelt et rigtig godt tidspunkt at købe sig ind i de store aristocrats i en tid, hvor det er muligt at få et reelt udbytte for sine penge.

Som alternativ eller supplement til Coca-COla, er konkurrenten PeosiCo Inc (PEP) også en interessant mulighed, der ligeledes er faldet i kurs på det sidste. PEP er lidt dyrere end KO, men tilbyder en bredere diversificering, da selskabet ejer en lang række fødevarebrands, som ikke blot består af drikkevarer.

ETF: iShares European Property Yield

Ejendomsinvestering ETF, iShares

Udbytte: 4,01%. Udbytte betales hvert kvartal.

iShares European Property Yield (IPRP) er en ETF for ejendomsinvestorer. Fonden køber aktier i et bredt udvalg af europæiske ejendomsselskaber i Tyskland, Frankrig, Schweiz, Belgien, Sverige, Spanien, Finland, Østrig, Norge og Holland med fokus på løbende indtægt fra udlejning.

Som ETF giver IPRP en glimrende mulighed for at investere i ejendomme med stor spredning og dermed lavere risiko. Med et udbytte på 4,01% er det en ganske højtydende ETF, hvilket da også kun lader sig gøre, fordi kursen er faldet med knap en tredjedel. Og med kvartalsvise udbetalinger skaber det en glimrende løbende indtægt jævnt fordelt henover året.

Hvis du generelt er interesseret i ejendominvestering som kilde til passiv indkomst, har jeg i øvrigt skrevet en introduktion til emnet her.

Pengepugeren

Hej, jeg er Pengepugeren. Mit borgerlige navn er Rasmus Firla-Holme, og jeg bor på en lille ø sammen med Fru Pengepugeren og vores to drenge. Jeg har mange interesser, hvoraf penge og privatøkonomi er blandt de største. Jeg elsker tal og at lægge budget, men mest af alt elsker jeg den frihed, som en velfungerende privatøkonomi har givet vores familie. Jeg kan ikke fortælle dig, hvordan du hurtigt bliver rig. Men jeg kan give gode råd funderet i egen erfaring, sund fornuft og lidt simpel matematik, som hjælper dig til på få år at opnå tilstrækkelig økonomisk frihed til at træffe dine egne valg i stedet for at være bundet til et job.

21 kommentarer til “Coronakrisen: 5 attraktive udbytteaktier (plus en ETF) på tilbud

 1. Altid godt med lidt nye aktier at kaste blikket på. Tak for henvisningerne.

  Den EFT du nævner i artiklen, er det ikke IPRE, du mener?

 2. Hvilken/hvilke platform(e) handler du disse aktie igennem? Kan ikke finde det hele på Nordnet.

  1. Jeg handler en del via Saxo, som giver adgang til et lidt større marked end Nordnet. Udgiver i øvrigt snart en artikel om forskellene på de to børsmæglere.

   1. Tak for respons! Tænkte nok at det var derfor. Jeg må ind og oprette en bruger.

 3. Det er måske værd også at snakke om skat? Fx ser det ud til at ARTS er udbyttebeskattet i Østrig med 27,5%, så man skal til at bøvle med tilbagesøgning, og iShares ETF’en bliver lagerbeskattet som kapitalindkomst, hvad der alt andet lige gør den mest velegnet i et pensionsdepot.

  1. Hej Mikael

   Ja, IPRP beskattes som kapitalindkomst. Den er ikke på SKATs liste, så nogle betaler en højere danske skat end ellers.

   ARTS handles bl.a. på børsen i Wien, men er registreret i Jersey. Jeg har endnu til gode at have praktisk erfaring med udbytte fra Jersey, men det skulle meget gerne være uden kildeskat.

   1. Er det korrekt forstået, at udbyttebeskatningen alene er afhængig af selskabets hjemsted og ikke af børsen?

 4. Ah, det var det, der snød mig med ARTS. Nej, Jersey lyder ikke som et sted, hvor man betaler alt for meget i skat ;)

  1. Er tickerkoden ikke ATRS og ikke ARTS?

   Der er også en aktie med samme tickerkode og næsten samme navn, som handles på Amsterdam-Børsen. Er der nogen kender forskellen på de to selskaber?

   1. Jo, beklager. Det var en slåfejl. Koden er ATRS.
    Jeg har rettet i teksten, men linket er det samme.

    https://www.investing.com/equities/atrium-euro-real

 5. IPRP hvilken børs køber du aktien igennem? Den handles på flere forskellige.

 6. Vedr. Shell: Det ser ud til, at du anbefaler A-aktien (RDS.A), som er hjemmehørende i Holland (15% kildeskat af udbytte).
  Er der fordele ved RDS.A fremfor RDS.B (hjemmehørende i U.K.) ?

  1. Det er samme selskab, som er hjemmehørende i Holland, men med (A og B) aktier der er noteret på flere markeder. Udbyttet burde derfor efter min bedste overbevisning altid blive beskattet i Holland.

   Jeg anbefaler dem i øvrigt ikke, men nævner kun nogle aktier, jeg synes er interessante :)

 7. Hej Rasmus. Tak for godt site og podcast.
  Jeg faldt over artiklen her, da jeg sad og ledte efter enkeltaktier og ETF’er med godt udbytte.
  Jeg er interesseret i at høre din vurdering af især de to første aktier (Atrium og Omega) og ETF’en European Property Yield her et halvt år efter du skrev artiklen.
  Siden da har de alle tre taget nogle gevaldige tæsk på markedet. Det giver jo et bedre udbytteforhold, men kan de mon komme tilbage til tidligere tiders kurser, og er de stadig gode udbytteinvesteringer efter din mening?
  Søger ikke din anbefaling, blot nysgerrig efter din holdning her i bakspejlet :)

  1. Hej David

   Jeg er glad for Atrium pga. deres adgang til en unik portefølje af ejendomsaktiver. Men man skal være opmærksom på, at de har slået sig ret hårdt på økonomien efter lockdowns. De opererer nu med underskud, og der er en reel risiko for, at de får det rigtig hårdt, hvis der ikke snart kommer gang i butikshandlen igen.

   Omega er så vidt jeg kan se steget lidt siden marts – men det er på trods af, at de har haft et fald i indtjening. De har dog stadig overskud. Jeg tænker, at de er prissat for lavt på længere sigt, men har ikke fulgt dem eller undersøgt årsagen til det seneste fald i indtjening.

   IPRP er også steget noget siden marts. Det er nok den (efter min mening) sikreste af de tre, dog også med laveste udbytte.

 8. Hej igen – tak for svaret! Jeg synes Omega ser rigtig interessant ud, også i lyset af Bidens sejr, hvis han får held til et boost af sundhedssektoren i USA.

 9. Hej Pengepugeren,

  Jeg vil godt høre dit bud på aktier indenfor: Robot-teknologi (robotter til produktion) eller lign?

  Hvilke vil du anbefale at opkøbe?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Seneste artikler

Copyright © 2024 Pengepugeren. Alle rettigheder forbeholdes.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com